Μάθετε τη Βασική Λογιστική σε λιγότερο από 1 ώρα! (100% εγγυημένο!)

Μάθετε τη Βασική Λογιστική σε λιγότερο από 1 ώρα

Η λογιστική είναι η τυπική διαδικασία κατά την οποία μια εταιρεία προσπαθεί να δημοσιεύσει τα στοιχεία της με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι ελεγχόμενη και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το ευρύ κοινό.

Υποθέτω ότι επισκέπτεστε αυτήν τη σελίδα επειδή σας ενδιαφέρει να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα οικονομικά και τη βασική λογιστική. Ίσως είστε μηχανικός, πτυχιούχος επιστημών ή από ένα μη εμπορικό υπόβαθρο που παλεύει να κατανοήσει αυτήν την φαινομενικά περίπλοκη έννοια της χρηματοδότησης.

Η λογιστική είναι η καρδιά και η ψυχή των Οικονομικών. Ο έλεγχος της λογιστικής δεν είναι εύκολος στόχος. Είχα το δίκαιο μερίδιο των αγώνων με τη λογιστική, τις χρεώσεις και τις πιστώσεις που δεν κατάλαβα ποτέ. Ωστόσο, ενώ εργαζόμουν στην JPMorgan και σε πολλές άλλες ερευνητικές εταιρείες, ήμουν τυχερός που ανέπτυξα μια διαισθητική αίσθηση λογιστικής και χρηματοοικονομικής αναλογίας.

Σε αυτό το άρθρο, μαθαίνουμε βασικές λογιστικές έννοιες μέσω ιστοριών / περιπτωσιολογικών μελετών. Είναι για όσους είναι νέοι ή αγωνίζονται με αυτές τις βασικές έννοιες. Σίγουρα θα μάθετε τις βασικές αρχές της βασικής λογιστικής σε μόλις 1 ώρα και χωρίς τη χρήση χρεώσεων και πιστώσεων!

Η ιστορία της λογιστικής

Εάν θέλετε να μάθετε βασική λογιστική, μπορεί να ενσωματωθεί καλύτερα μέσω μιας ιστορίας ενός ατόμου που ξεκινά μια νέα επιχείρηση. Ο Kartik είναι ένας νέος, δυναμικός τύπος που πάντα ήθελε να ξεκινήσει τη δική του επιχείρηση. Μετά την αποφοίτησή του στην επιστήμη. Ερεύνησε την ιδέα της αγοράς Μεταφορών και Logistics. Ο Kartik δεν είναι άνετος με θέματα λογιστικής επειδή έχει επιστημονικό υπόβαθρο και όχι λογιστικό. (Το Kartik είναι ακριβώς σαν εσένα και εγώ! Ένας μη χρηματοοικονομικός επαγγελματίας)

Η κλήση του Kartik είναι δική του δουλειά ως FastTrack Movers and Packers .  Ο Kartik πρέπει να επενδύσει χρήματα στην επιχείρηση για να ξεκινήσει το ίδιο. Ας υποθέσουμε ότι ο Kartik βάζει μέρος του πλούτου του σε αυτό. Η επένδυση συνεπάγεται ότι η Kartik αγοράζει μετοχές κοινών μετοχών Fast Track Logistics . (γίνεται μέτοχος της εταιρείας)

Ας δούμε τον FastTrack Movers και τον Packers  Business Cycle

 • Η Kartik εισάγει κεφάλαιο (χρήματα) στο FastTrack Movers and Packers  (καθιστώντας έτσι μέτοχο της εταιρείας)
 • Με αυτές τις επενδύσεις, οι FastTrack Movers και Packers  θα αγοράσουν ένα ανθεκτικό, αξιόπιστο φορτηγό παράδοσης και απόθεμα.
 • Η επιχείρηση θα αρχίσει να κερδίζει χρεώσεις και να χρεώνει πελάτες για την παράδοση των δεμάτων τους.
 • Η επιχείρηση θα εισπράττει τις αμοιβές που αποκτήθηκαν.
 • Η επιχείρηση θα επιβαρυνθεί με έξοδα λειτουργίας της επιχείρησης, όπως μισθός για την Kartik, έξοδα που σχετίζονται με το όχημα παράδοσης, διαφήμιση κ.λπ.

Για μια επιχείρηση όπως παραπάνω, θα πραγματοποιούνται χιλιάδες και χιλιάδες συναλλαγές κάθε χρόνο. Θα είναι δύσκολο για τον Kartik να συνδυάσει όλες αυτές τις συναλλαγές σε δομημένη μορφή. Σε τέτοιες περιπτώσεις, το βασικό λογιστικό λογισμικό είναι πολύ ωφέλιμο καθώς βοηθούν στη δημιουργία τιμολογίων για την εκτέλεση βασικών λογιστικών εγγραφών, την προετοιμασία επιταγών, την ενημέρωση των οικονομικών καταστάσεων χωρίς καμία επιπλέον εργασία.

Βάζοντας όλες αυτές τις εγγραφές στο βασικό λογιστικό λογισμικό καθημερινά θα έχει ως αποτέλεσμα γρήγορη και εύκολη πρόσβαση στις επιθυμητές πληροφορίες και θα είναι χρήσιμη για τη στρατηγική επιχειρηματική διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Ο Kartik θέλει να μάθει τη βασική λογιστική και θέλει να παρακολουθεί τη νέα του επιχείρηση. Οι φίλοι του προτείνουν τον Neeraj, πρώην Investment Banker και έναν ανεξάρτητο χρηματοοικονομικό σύμβουλο, ο οποίος έχει βοηθήσει πολλούς από τους πελάτες των μικρών επιχειρήσεων. Ο Neeraj υπόσχεται ότι θα τον βοηθήσει να μάθει βασική λογιστική και σκοπό των τριών κύριων οικονομικών καταστάσεων:

 • Κατάσταση εσόδων
 • Ισολογισμός
 • Κατάσταση ταμειακών ροών

Μπορείτε επίσης να μάθετε να λογαριάζετε από αυτό το βίντεο μάθημα σχετικά με τα χρηματοοικονομικά για τους μη χρηματοοικονομικούς διαχειριστές.

Μέρος 1 - Μάθετε τη Βασική Λογιστική - Κατανόηση της Κατάστασης Εισοδήματος

Οι καταστάσεις αποτελεσμάτων δείχνουν την κερδοφορία της εταιρείας κατά το επιλεγμένο χρονικό πλαίσιο. Ο Neeraj προτείνει ότι το χρονικό πλαίσιο θα μπορούσε να είναι μια ημέρα, μια εβδομάδα, ένα μήνα ή ένα ολόκληρο έτος. Η αποδοτικότητα φροντίζει κυρίως για δύο κρίσιμα πράγματα

 • Κέρδη εσόδων
 • Έξοδα για να κερδίσετε τα έσοδα

Ο Neeraj επισημαίνει ότι τα έσοδα που έχουν αποκτηθεί δεν είναι τα ίδια με τα εισπραχθέντα μετρητά και ότι τα έξοδα όρου είναι περισσότερα από τις εκροές μετρητών.

Κατεβάστε τα αρχεία εργασίας της μελέτης περίπτωσης εδώ

Μελέτη περίπτωσης 1 - Έσοδα / Πωλήσεις


Εάν το Fast Track παραδώσει 200 ​​δέματα τον Δεκέμβριο για 5 $ ανά παράδοση, ο Kartik στέλνει τιμολόγια στους πελάτες του για αυτές τις χρεώσεις και οι όροι του απαιτούν από τους πελάτες του να πληρώσουν έως τις 15 Ιανουαρίου 2008. Πώς πρέπει να λογιστικοποιηθούν τα έσοδα / Πωλήσεις τον Δεκέμβριο;

Πριν εξετάσουμε τις λύσεις, πρέπει να κατανοήσουμε κάποια «βασική λογιστική και χρηματοοικονομική ορολογία».

Έσοδα / Πωλήσεις

Οι FastTrack Movers και Packers  κερδίζουν χρήματα για την παράδοση των δεμάτων των πελατών. Πρέπει να καταλάβουμε εδώ ότι υπάρχουν δύο μέθοδοι λογιστικής εσόδων.

 • Μέθοδος Accrual - Τα έσοδα καταγράφονται μόνο όταν «κερδίζονται» (όχι όταν η εταιρεία λαμβάνει χρήματα)
 • Μέθοδος μετρητών - Τα έσοδα καταγράφονται μόνο όταν εισπράττονται μετρητά.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι γενικά ακολουθείται η λογιστική μέθοδος της δεδουλευμένης.

Με την παραπάνω κατανόηση, ας εφαρμόσουμε το ίδιο στην πρώτη μας Περίπτωση Λογιστικής.

Εφαρμογή της δεδουλευμένης βάσης λογιστικής σε  FastTrack Movers και Packers

Εάν θέλουμε να καταγράψουμε τα στοιχεία εσόδων / πωλήσεων του Δεκεμβρίου, υπάρχουν δύο κρίσιμες πτυχές που πρέπει να σκεφτεί κανείς -

  • Η διαδικασία απόκτησης εσόδων, δηλαδή παράδοση δεμάτων, ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο.
  • Τα μετρητά δεν λαμβάνονται τον Δεκέμβριο. Λαμβάνεται μόνο τον Ιανουάριο.
 • Σύμφωνα με τη μέθοδο της δεδουλευμένης λογιστικής, τα έσοδα καταγράφονται όταν κερδίζονται. Σε αυτήν την περίπτωση, τα έσοδα «κερδίζονται» τον Δεκέμβριο καθώς οι παραδόσεις ολοκληρώθηκαν κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα.
 • Έσοδα 1000 $, που αναγνωρίστηκαν τον Δεκέμβριο ως έσοδα, αποκτήθηκαν αυτόν τον μήνα.
Τι γίνεται αν ο Kartik ακολουθούσε τη λογιστική μέθοδο μετρητών;

Η λογιστική μέθοδος μετρητών δεν ακολουθείται πλέον . Ωστόσο, αν η παραπάνω συναλλαγή είχε καταγραφεί σε μετρητά, τα έσοδα θα ήταν 0 $ για τον Δεκέμβριο και 1.000 $ για τον Ιανουάριο.

Όλοι οι μη χρηματοοικονομικοί διαχειριστές, αφιερώστε χρόνο στην κατανόηση της παραπάνω έννοιας. Αυτό είναι σημαντικό.

Μελέτη περίπτωσης 2 - Απαιτήσεις λογαριασμών


Όταν ο Kartik λαμβάνει 1.000 αμοιβές από τον πελάτη στις 15 Ιανουαρίου, πώς πρέπει να καταγράψει την καταχώριση όταν τα χρήματα ελήφθησαν;

Εισαγωγή στις απαιτήσεις λογαριασμών

Τα χρήματα δεν ελήφθησαν τον Δεκέμβριο, «οι απαιτήσεις θα καταχωρηθούν» ως περιουσιακά στοιχεία για τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, όταν ο Kartik λάβει επιταγές πληρωμής αξίας 1.000 $ από τους πελάτες του στις 15 Ιανουαρίου, θα κάνει μια λογιστική καταχώριση για να δείξει ότι τα χρήματα έχουν ληφθεί. Αυτά τα έσοδα των $ 1.000 δεν θα θεωρηθούν έσοδα Ιανουαρίου, δεδομένου ότι τα έσοδα αναφέρθηκαν ως έσοδα που αποκτήθηκαν τον Δεκέμβριο. Αυτά τα έσοδα των $ 1.000 θα καταγραφούν τον Ιανουάριο ως μείωση των εισπρακτέων λογαριασμών.

Τώρα που έχουμε καλύψει τα έσοδα ή τις πωλήσεις, ας δούμε τα έξοδα της κατάστασης εισοδήματος. Όπως και η μέθοδος της δεδουλευμένης λογιστικής, τα έξοδα που πραγματοποιήθηκαν τον Δεκέμβριο πρέπει να τεκμηριώνονται ανεξάρτητα από το αν η εταιρεία πλήρωσε τα έξοδα ή όχι.

Μελέτη περίπτωσης 3 - Έξοδα


Για την παράδοση των δεμάτων, η Kartik προσλαμβάνει μερικούς εργάτες βάσει σύμβασης και συμφωνεί να τους πληρώσει 300 $ στις 3 Ιανουαρίου. Επίσης, η Kartik αγοράζει κάποια συσκευασία και άλλο υλικό στήριξης των 100 $ τον Δεκέμβριο. Ποιο είναι το κόστος που πρέπει να ληφθεί υπόψη τον Δεκέμβριο;

Στην περίπτωση εσόδων, είδαμε την έννοια της λογιστικής σε δεδουλευμένη βάση (τα έσοδα αναγνωρίζονται όταν κερδίζονται). Ομοίως, για τα έξοδα, η πραγματική ημερομηνία πληρωμής δεν έχει σημασία. Είναι σημαντικό να σημειωθεί πότε έγινε η εργασία. Σε αυτήν τη μελέτη περίπτωσης, τα δέματα παραδόθηκαν (η εργασία ολοκληρώθηκε) τον Δεκέμβριο.

Έτσι,  συνολικά έξοδα = 300 $ (εργασία) + 100 $ (υποστηρικτικό υλικό = 400 $

Αυτή η καταγραφή των δαπανών (ανεξάρτητα από την πραγματική πληρωμή που πραγματοποιήθηκε ή όχι) και η αντιστοίχισή της με τα σχετικά έσοδα είναι γνωστή ως Matching Principle.

Άλλα παραδείγματα δαπανών που πρέπει να «ταιριάζουν» θα μπορούσαν να είναι η Βενζίνη / Ντίζελ για ένα φορτηγό παράδοσης, το κόστος διαφήμισης και άλλα.

Λάβετε υπόψη ότι η λογιστική βάση της δεδουλευμένης και οι αρχές αντιστοίχισης είναι οι δύο πιο βασικοί κανόνες λογιστικής. Πρέπει να είστε σε θέση να κατανοείτε διαισθητικά αυτές τις έννοιες.

Για να διευκρινίσει περαιτέρω αυτές τις δύο αρχές, ο Neeraj παρέχει ένα άλλο παράδειγμα. Αυτή τη φορά χρησιμοποιεί το «Έξοδα Τόκου» σε δανεισμένα δάνεια ως παράδειγμα.

Μελέτη περίπτωσης 4 - Έξοδα τόκων


Εκτός από τον Kartik που εισάγει το κεφάλαιό του στην επιχείρηση, δανείζεται επιπλέον 20.000 $ από μια τράπεζα για να ξεκινήσει την επιχείρησή του την 1η Δεκεμβρίου. Ας υποθέσουμε ότι η Τράπεζα χρεώνει 5% τόκους που καταβάλλονται ετησίως στο τέλος κάθε έτους. Ποιο είναι το κόστος τόκων για το Δεκέμβριο;

Λάβετε υπόψη ότι τα έξοδα τόκων καταβάλλονται ως εφάπαξ ποσό στο τέλος του έτους. Η Kartik πληρώνει το συνολικό κόστος τόκων 20.000 $ x 5% = 1.000 $. Τώρα σκεφτείτε την ιδέα της Αρχής Αντιστοιχίας.  Εάν ο Kartik θέλει να μάθει την επιχειρηματική του θέση τον Δεκέμβριο, θα πρέπει επίσης να καταγράψει ένα μήνα Έξοδα Τόκου στην κατάσταση λογαριασμού αποτελεσμάτων του; Η απάντηση είναι ναι.

Το Kartik πρέπει να αντιστοιχίσει τα έξοδα τόκων με τα έσοδα κάθε μήνα.

Έξοδα τόκων που θα εγγραφούν για 1 μήνα = $ 1000/12 = 83 $

Υποθέτω τώρα ότι είστε αρκετά σαφείς σχετικά με τις ακόλουθες έννοιες -

 1. Η Κατάσταση Αποτελεσμάτων δεν αναφέρει την ταμειακή θέση της εταιρείας.
 2. Οι πωλήσεις / έσοδα καταγράφονται όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία απόκτησης εσόδων (όχι όταν λαμβάνονται τα μετρητά)
 3. Τα έξοδα αντιστοιχίζονται με τα σχετικά έσοδα (όχι όταν πληρώνονται τα μετρητά)

Ο πρωταρχικός σκοπός της κατάστασης αποτελεσμάτων είναι να δείξει την καθαρή διαφορά μεταξύ των εσόδων και εξόδων, στην οποία αναφερόμαστε ως ΚΕΡΔΗ ή κατώτατη γραμμή ή καθαρό εισόδημα / καθαρή ζημία.

Με αυτό, ας προετοιμάσουμε την Κατάσταση Εισοδήματος για τις τέσσερις παραπάνω περιπτωσιολογικές μελέτες.

Κατάσταση εσόδων FastTrack σύμφωνα με τη συναλλαγή που συζητήθηκε για τον Δεκέμβριο του 2007

Ίσως αναρωτιέστε τι είναι ο φόρος εισοδήματος. Ένας φόρος εισοδήματος είναι μια κρατική εισφορά (φόρος) που επιβάλλεται σε ιδιώτες ή οντότητες (φορολογούμενοι) που ποικίλλει ανάλογα με το εισόδημα ή τα κέρδη (φορολογητέο εισόδημα) του φορολογούμενου. Έχω υποθέσει ότι ο Kartik πληρώνει Φόρο Εισοδήματος στο 33%. Ό, τι προκύπτει μετά την αφαίρεση του φόρου είναι το καθαρό εισόδημα ή το κέρδος.

Ελπίζω να μαθαίνετε βασική λογιστική και να είστε αρκετά καθαροί με την Κατάσταση Εισοδήματος. Ας προχωρήσουμε τώρα στον Ισολογισμό.

Μέρος - 2 - Μάθετε τη Βασική Λογιστική - Ισολογισμός

Τώρα που ο Kartik κατάλαβε την κατάσταση εισοδήματος, ο Neeraj κινείται για να εξηγήσει τον Ισολογισμό. Ο Ισολογισμός δίνει μια ιδέα για το τι κατέχει η εταιρεία (ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ) και οφείλει (ΕΥΘΥΝΕΣ), όπως εμείς ως το ποσό που επενδύθηκε από τους Μετόχους σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Σημειώστε τη λέξη-κλειδί " συγκεκριμένη χρονική στιγμή". Αυτό διαφέρει από την κατάσταση λογαριασμού αποτελεσμάτων, η οποία προετοιμάζεται για μια χρονική περίοδο (για παράδειγμα, κατάσταση λογαριασμού αποτελεσμάτων για τον Δεκέμβριο). Ωστόσο, εάν ο ισολογισμός έχει ημερομηνία 31 Δεκεμβρίου, τα ποσά που εμφανίζονται στον ισολογισμό είναι τα υπόλοιπα στους λογαριασμούς μετά την καταγραφή όλων των συναλλαγών του Δεκεμβρίου.

Ένας τυπικός ισολογισμός

Περιουσιακά στοιχεία - Τα περιουσιακά στοιχεία είναι οικονομικοί πόροι μιας επιχείρησης. Είναι πιθανά τρέχοντα και μελλοντικά οικονομικά οφέλη που λαμβάνονται ή ελέγχονται από μια οικονομική οντότητα ως αποτέλεσμα προηγούμενων συναλλαγών ή γεγονότων. Όπως μπορείτε να δείτε παραπάνω, τα περιουσιακά στοιχεία χωρίζονται κυρίως σε δύο τύπους - Τρέχοντα Στοιχεία και Μακροπρόθεσμα Στοιχεία. Παραδείγματα περιουσιακών στοιχείων για την εταιρεία της Kartik θα μπορούσαν να είναι μετρητά, υλικό συσκευασίας και προμήθειες, όχημα κ.λπ. Επίσης, σημειώστε ότι οι εισπρακτέοι λογαριασμοί είναι περιουσιακά στοιχεία. Ο Kartik έχει ήδη παραδώσει τα δέματα. Ωστόσο, δεν έχει πληρωθεί αμέσως για την παράδοση. Σύντομα, το οφειλόμενο ποσό στο Fast Track της Kartik είναι ένα περιουσιακό στοιχείο γνωστό ως Λογαριασμοί Απαιτήσεις.

Υποχρεώσεις - Οι υποχρεώσεις είναι υποχρεώσεις που ανήκουν σε άλλους από την ημερομηνία του ισολογισμού. Προκύπτουν από τις παρούσες υποχρεώσεις μιας συγκεκριμένης οντότητας να μεταβιβάζουν περιουσιακά στοιχεία ή να παρέχουν υπηρεσίες σε άλλες οντότητες στο μέλλον ως αποτέλεσμα προηγούμενων συναλλαγών ή γεγονότων. Για παράδειγμα, ο Kartik πήρε δάνειο από την Τράπεζα. Αυτό το δάνειο είναι μια υποχρέωση που πρέπει να πληρώσει η Kartik στο μέλλον. Επίσης, ο Kartik προσέλαβε μερικούς ανθρώπους για να παραδώσουν τα δέματα. Ωστόσο, δεν τους πλήρωσαν (λογαριασμοί πληρωτέοι), ταξινομημένοι ως λογαριασμοί πληρωτέοι.

Ίδια Κεφάλαια Μετόχων - Το τρίτο τμήμα ενός ισολογισμού είναι το Ίδιο Κεφάλαιο των Μετόχων  . (Εάν η εταιρεία είναι αποκλειστική ιδιοκτησία, αναφέρεται ως Ίδια Κεφάλαια.) Το ποσό των Μετοχών μετοχών είναι ακριβώς η διαφορά μεταξύ των ποσών του ενεργητικού και των ποσών της υποχρέωσης.

A = L + Ε

Στην ενότητα Ίδια Κεφάλαια των Μετόχων, θα βρείτε κυρίως δύο ενότητες - Κοινά Αποθέματα και Διατηρούμενα Κέρδη.

Η Common Stock αντιπροσωπεύει το αρχικό ποσό που επενδύθηκε στην εταιρεία από τον μέτοχο. Για παράδειγμα, σε αυτήν την περίπτωση, εάν η Kartik επενδύσει ένα συγκεκριμένο ποσό στην εταιρεία του, αυτό θα εμπίπτει ευρέως στην ενότητα Common Stock.

Το δεύτερο σημαντικό μέρος είναι τα Διατηρούμενα Κέρδη . Τα κέρδη που διατηρούνται θα αυξηθούν όταν η εταιρεία κερδίσει κέρδος. Θα υπάρξει μείωση όταν η εταιρεία έχει καθαρή ζημία. Αυτό σημαίνει ότι τα έσοδα θα προκαλέσουν αυτόματα αύξηση των ιδίων κεφαλαίων και τα έξοδα θα προκαλέσουν αυτόματα μείωση στα ίδια κεφάλαια. Αυτό δείχνει μια σχέση μεταξύ του ισολογισμού μιας εταιρείας και της κατάστασης αποτελεσμάτων.

Αυτή είναι η πιο κρίσιμη ΣΥΝΔΕΣΗ μεταξύ του Ισολογισμού και της Κατάστασης Εισοδήματος. 

Μελέτη περίπτωσης 5 - Μετρητά και κοινά αποθέματα


Την 1η Δεκεμβρίου 2007, ο Kartik ξεκίνησε την επιχείρησή του FastTrack Movers and Packers. Η πρώτη συναλλαγή που θα καταγράψει η Kartik για την εταιρεία του είναι η επένδυσή του ύψους 20.000 $ σε αντάλλαγμα για 5.000 μετοχές της κοινής μετοχής FastTrack Movers & Packers. Δεν υπάρχουν έσοδα επειδή η εταιρεία δεν κέρδισε τέλη παράδοσης την 1η Δεκεμβρίου και δεν υπήρχαν έξοδα. Πώς θα καταγραφεί αυτή η συναλλαγή στον ισολογισμό;

Μετρητά και κοινές μετοχές

 • Η κοινή μετοχή θα αυξηθεί όταν η εταιρεία εκδίδει μετοχές μετοχών με αντάλλαγμα μετρητά (ή κάποιο άλλο περιουσιακό στοιχείο)
 • Τα Διατηρούμενα Κέρδη θα αυξηθούν όταν η εταιρεία κερδίσει κέρδος και θα υπάρξει μείωση όταν η εταιρεία έχει καθαρή ζημιά
 • Βασικός σύνδεσμος μεταξύ του ισολογισμού μιας εταιρείας και της κατάστασης αποτελεσμάτων

Μελέτη περίπτωσης 6 - Αγορά οχημάτων


Στις 2 Δεκεμβρίου, η FastTrack Movers & Packers αγοράζει ένα φορτηγό για 14.000 $. Οι δύο εμπλεκόμενοι λογαριασμοί είναι μετρητά και οχήματα (ή φορτηγό παράδοσης). Πώς καταγράφεται αυτή η συναλλαγή στον Ισολογισμό;

Αγορά εξόδων οχημάτων και αποσβέσεων

Ο Kartik πρέπει επίσης να γνωρίζει ότι τα αναφερόμενα ποσά στον ισολογισμό του για περιουσιακά στοιχεία, όπως εξοπλισμός, οχήματα και κτίρια, μειώνονται συνήθως κατά την απόσβεση. Η απόσβεση απαιτείται από τη βασική λογιστική αρχή που είναι γνωστή ως αρχή αντιστοίχισης. Η απόσβεση χρησιμοποιείται για περιουσιακά στοιχεία των οποίων η ζωή δεν είναι αόριστη - ο εξοπλισμός εξαντλείται, τα οχήματα γίνονται πολύ παλιά και δαπανηρά για συντήρηση, τα κτίρια γερνούν και ορισμένα περιουσιακά στοιχεία (όπως υπολογιστές) καθίστανται ξεπερασμένα. Η απόσβεση είναι η κατανομή του κόστους του περιουσιακού στοιχείου στο Έξοδα απόσβεσης στην κατάσταση λογαριασμού αποτελεσμάτων κατά τη διάρκεια της ωφέλιμης ζωής του.

Το Fast Track's Truck έχει ωφέλιμη ζωή πέντε ετών και αγοράστηκε με κόστος 14.000 $. Ο λογιστής μπορεί να αντιστοιχίσει 2.800 $ (14.000 $ ÷ 5 χρόνια) της δαπάνης απόσβεσης με τα έσοδα κάθε έτους για πέντε χρόνια. Κάθε χρόνο, η λογιστική αξία του φορτηγού μειώνεται κατά 2.800 $. (Η λογιστική αξία - ή "λογιστική αξία" - αναφέρεται στον ισολογισμό και είναι το κόστος του van μείον τη συνολική απόσβεση από τότε που αποκτήθηκε το van.) Αυτό σημαίνει ότι μετά από ένα έτος, ο ισολογισμός θα αναφέρει το λογιστική αξία του φορτηγού παράδοσης ως 11.200 $ (14.000 - 2.800), μετά από δύο χρόνια η λογιστική αξία θα είναι 8.400 $ (14.000 - 2 × 2800) κ.λπ. μηδέν.

Μελέτη περίπτωσης 6 - Ισολογισμός (από 2 Δεκεμβρίου)

Μελέτη περίπτωσης 7 - Προπληρωμένες δαπάνες


Η Neeraj φέρνει ένα άλλο λιγότερο προφανές περιουσιακό στοιχείο - το μη λήξει τμήμα των προπληρωμένων εξόδων. Μαζί με το Φορτηγό, η Kartik αναλαμβάνει την ασφαλιστική κάλυψη για το Φορτηγό που αγοράστηκε. Η ασφαλιστική αγορά του κοστίζει 1.200 $ για ένα έτος. Η Kartik δίνει αμέσως μετρητά 1.200 $ στον ασφαλιστικό πράκτορα.

Η Fast Track πληρώνει 1.200 $ την 1η Δεκεμβρίου για ένα ετήσιο ασφάλιστρο στο φορτηγό παράδοσης. Αυτό διαιρείται σε $ 100 ανά μήνα (1.200 $ ÷ 12 μήνες). Μεταξύ 1 Δεκεμβρίου και 31 Δεκεμβρίου, το ασφάλιστρο αξίας 100 $ "εξαντλείται" ή "λήγει". Το ποσό που έχει λήξει θα αναφέρεται ως Έξοδα Ασφαλίσεων στην κατάσταση λογαριασμού αποτελεσμάτων του Δεκεμβρίου. Ο Kartik ρωτά τον Neeraj πού θα αναφερθούν τα υπόλοιπα 1.100 $ του ασυμβίβαστου ασφαλισμένου που δεν έχουν λήξει Στον ισολογισμό της 31ης Δεκεμβρίου, ο Neeraj τον λέει, σε έναν λογαριασμό ενεργητικού που ονομάζεται Προπληρωμένη Ασφάλιση .

Άλλα παραδείγματα πραγμάτων που ενδέχεται να πληρωθούν πριν από τη χρήση τους περιλαμβάνουν προμήθειες και ετήσια τέλη σε μια εμπορική ένωση. Το τμήμα που λήγει στην τρέχουσα λογιστική περίοδο αναφέρεται ως έξοδο στην κατάσταση λογαριασμού αποτελεσμάτων. το μέρος που δεν έχει λήξει αναφέρεται ως περιουσιακό στοιχείο στον ισολογισμό.

Μελέτη περίπτωσης 4 - Αύξηση χρεών


Οι FastTrack Movers και Packers δανείστηκαν επιπλέον 20.000 $ από μια τράπεζα στις 3 Δεκεμβρίου για να επενδύσουν περαιτέρω στις επιχειρήσεις και η εταιρεία συμφωνεί να πληρώσει 5% σε τόκους ή 1.000 $. Ο τόκος καταβάλλεται εφάπαξ την 1η Δεκεμβρίου κάθε έτους.

Καθώς η Kartik συγκεντρώνει περισσότερα χρήματα μέσω χρέους, τα μετρητά (Asset) αυξάνονται κατά 20.000. Ωστόσο, η Kartik είναι υπεύθυνη να επιστρέψει το ποσό μετά τον όρο και, ως εκ τούτου, το χρέος που ονομάζεται υποχρέωση. Σε αυτό το χρέος, η Kartik θα πρέπει να πληρώσει Έξοδα Τόκου (όπως συζητήθηκε προηγουμένως)

Μελέτη περίπτωσης 8 - Απογραφή


Η Kartik διατηρεί ένα απόθεμα των κουτιών συσκευασίας όχι μόνο για να το χρησιμοποιήσει για την επιχείρησή του αλλά και για να κερδίσει επιπλέον έσοδα μεταφέροντας ένα απόθεμα κουτιών συσκευασίας για πώληση. Ας υποθέσουμε ότι οι FastTrack Movers και Packers αγόρασαν 1.000 κουτιά χονδρικής για 1,00 $ το καθένα.

Καταγραφή εμπορευμάτων

Ο Kartik μαθαίνει ότι καθένα από τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας του καταχωρήθηκε στο αρχικό του κόστος και ακόμη και αν η εύλογη αγοραία αξία ενός στοιχείου αυξηθεί, ένας λογιστής δεν θα αυξήσει το καταγεγραμμένο ποσό αυτού του περιουσιακού στοιχείου στον ισολογισμό. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας άλλης βασικής λογιστικής αρχής που είναι γνωστή ως αρχή κόστους .

Αν και οι λογιστές γενικά δεν αυξάνουν την αξία ενός περιουσιακού στοιχείου, ενδέχεται να μειώσουν την αξία του ως αποτέλεσμα μιας έννοιας γνωστής ως συντηρητισμός.

Σενάριο 1: Ας υποθέσουμε ότι από τότε που τα αγόρασε ο Kartik, η χονδρική τιμή των κουτιών μειώθηκε κατά 40% και στη σημερινή τιμή, θα μπορούσε να τα αγοράσει για 0,60 $ το καθένα. Επειδή το κόστος αντικατάστασης του αποθέματός του (600 $) είναι μικρότερο από το αρχικό καταγεγραμμένο κόστος (1000 $), η αρχή του συντηρητισμού κατευθύνει τον λογιστή να αναφέρει το χαμηλότερο ποσό (600 $) ως αξία του περιουσιακού στοιχείου στον ισολογισμό.

Σενάριο 2: Ας υποθέσουμε ότι από τότε που τα αγόρασε ο Kartik, η χονδρική τιμή των κουτιών αυξάνεται κατά 20% και στη σημερινή τιμή, θα μπορούσε να τα αγοράσει για 1,20 $ το καθένα. Επειδή το κόστος αντικατάστασης του αποθέματός του (1.200 $) είναι υψηλότερο από το αρχικό καταγεγραμμένο κόστος (1000 $), η αρχή του κόστους καθοδηγεί τον λογιστή να αναφέρει το χαμηλότερο ποσό στο κόστος (1000 $) ως την αξία του περιουσιακού στοιχείου στον ισολογισμό.

Εν ολίγοις, η αρχή του κόστους αποτρέπει γενικά τα περιουσιακά στοιχεία να αναφέρονται σε περισσότερο από το κόστος, ενώ ο συντηρητισμός μπορεί να απαιτεί τα στοιχεία να αναφέρονται σε λιγότερο από το κόστος τους.

Μελέτη περίπτωσης 9 - Μη δεδουλευμένα έσοδα


Μια άλλη ευθύνη είναι τα χρήματα που λαμβάνονται πριν από την πραγματική απόκτηση χρημάτων. Ο πελάτης έχει πραγματοποιήσει προκαταβολή 600 $ για παράδοση 30 δεμάτων / μήνα για τους επόμενους έξι μήνες. 

Οι FastTrack Movers και Packers  έχουν μια απόδειξη μετρητών 600 $ την 1η Δεκεμβρίου, αλλά δεν έχει έσοδα 600 $ σε αυτό το σημείο. Θα έχει έσοδα μόνο όταν τα κερδίζει παραδίδοντας τα δέματα. Την 1η Δεκεμβρίου, το Fast Track θα δείξει ότι το πλεονέκτημά του. Τα μετρητά αυξήθηκαν κατά 600 $, αλλά θα πρέπει επίσης να αποδείξουν ότι έχει υποχρέωση 600 $. (Έχει την ευθύνη να παραδώσει 600 $ δέματα εντός έξι μηνών ή να επιστρέψει τα χρήματα.)

Ο λογαριασμός ευθύνης που περιλαμβάνεται στα 600 $ που ελήφθη την 1η Δεκεμβρίου είναι το Unearned Revenue Κάθε μήνα, καθώς παραδίδονται τα 30 δέματα, το Fast Track θα κερδίζει 100 $ και, ως εκ τούτου, κάθε μήνα, $ 100 μετακινείται από το λογαριασμό Unearned Revenue to Service Revenue. Κάθε μήνα η ευθύνη της Fast Track μειώνεται κατά 100 $ καθώς εκπληρώνει τη συμφωνία με την παράδοση δεμάτων και κάθε μήνα τα έσοδά της από την κατάσταση λογαριασμού αποτελεσμάτων αυξάνονται κατά 100 $.

Ενοποιημένη κατάσταση εσόδων

Ενοποιημένος ισολογισμός

Ο Kartik θέλει να είναι σίγουρος ότι καταλαβαίνει τι λέει ο Neeraj σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία του ισολογισμού, οπότε ρωτά τη Neeraj εάν ο ισολογισμός δείχνει, στην πραγματικότητα, τι αξίζει τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας. Είναι έκπληκτος που ακούει ότι ο Neeraj λέει ότι τα περιουσιακά στοιχεία δεν αναφέρονται στον ισολογισμό στην αξία τους (εύλογη αγοραία αξία). Τα μακροπρόθεσμα περιουσιακά στοιχεία (όπως κτίρια, εξοπλισμός και έπιπλα) αναφέρονται στο κόστος τους μείον τα ποσά που έχουν ήδη αποσταλεί στην κατάσταση λογαριασμού αποτελεσμάτων ως Έξοδα απόσβεσης. Το αποτέλεσμα είναι ότι η αγοραία αξία ενός κτιρίου μπορεί στην πραγματικότητα να έχει αυξηθεί από τότε που αποκτήθηκε. Ωστόσο, το ποσό στον ισολογισμό έχει μειωθεί με συνέπεια καθώς ο λογιστής μετέφερε μέρος του κόστους του στα έξοδα απόσβεσης στην κατάσταση λογαριασμού αποτελεσμάτων για να επιτύχει την αρχή της αντιστοίχισης.

Ένα άλλο περιουσιακό στοιχείο, ο εξοπλισμός γραφείου, μπορεί να έχει εύλογη αγοραία αξία που είναι πολύ μικρότερη από τη λογιστική αξία που αναφέρεται στον ισολογισμό. Οι λογιστές θεωρούν την απόσβεση ως διαδικασία κατανομής - κατανομή του κόστους στα έξοδα για να ταιριάξει το κόστος με τα έσοδα που δημιουργούνται από το περιουσιακό στοιχείο. Οι λογιστές δεν θεωρούν την απόσβεση ως διαδικασία αποτίμησης.) Το περιουσιακό στοιχείο Η γη δεν αποσβένεται, επομένως θα εμφανίζεται στο αρχικό του κόστος, ακόμη και αν η γη αξίζει τώρα εκατό φορές περισσότερο από το κόστος της.

Τα βραχυπρόθεσμα (τρέχοντα) ποσά περιουσιακών στοιχείων είναι πιθανό να πλησιάζουν τις αγοραίες αξίες τους, καθώς τείνουν να «μετατραπούν» σε σχετικά σύντομες χρονικές περιόδους.

Η Neeraj προειδοποιεί την Kartik ότι ο ισολογισμός αναφέρει μόνο τα περιουσιακά στοιχεία που αποκτήθηκαν και μόνο με το κόστος που αναφέρεται στη συναλλαγή. Αυτό σημαίνει ότι η φήμη μιας εταιρείας - όσο θαυμάσια θα ήταν - δεν θα αναφέρεται ως περιουσιακό στοιχείο. Αυτό σημαίνει επίσης ότι ο Bill Gates δεν θα εμφανίζεται ως περιουσιακό στοιχείο στον ισολογισμό της Microsoft. Το λογότυπο της Nike δεν θα αποδώσει ως περιουσιακό στοιχείο στον ισολογισμό του, κ.λπ. Ο Neeraj λέει στον Kartik ότι μόλις έμαθε ένα πολύτιμο μάθημα που πρέπει να θυμάται κατά την ανάγνωση ενός ισολογισμού.

Μέχρι στιγμής, σε αυτήν την εκπαίδευση «Μάθετε βασική λογιστική», έχετε κατανοήσει τις καταστάσεις εισοδήματος και τους ισολογισμούς. Ας δούμε τώρα τις ταμειακές ροές.

Μέρος 3 - Μάθετε βασική λογιστική - Κατανόηση των ταμειακών ροών

Επειδή η κατάσταση λογαριασμού αποτελεσμάτων καταρτίζεται σύμφωνα με τη λογιστική βάση της δεδουλευμένης, τα έσοδα που αναφέρθηκαν ενδέχεται να μην έχουν εισπραχθεί. Ομοίως, τα έξοδα που αναφέρονται στην κατάσταση λογαριασμού αποτελεσμάτων ενδέχεται να μην έχουν καταβληθεί. Θα μπορούσατε να ελέγξετε τις αλλαγές στον ισολογισμό για να προσδιορίσετε τα γεγονότα, αλλά η κατάσταση ταμειακών ροών έχει ήδη ενσωματώσει όλες αυτές τις πληροφορίες. Ως αποτέλεσμα, οι καταλαβαίνοντες επιχειρηματίες και οι επενδυτές χρησιμοποιούν αυτήν τη σημαντική οικονομική κατάσταση.

Η κατάσταση ταμειακών ροών αναφέρει τα μετρητά που δημιουργήθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν κατά το χρονικό διάστημα που καθορίζεται στην επικεφαλίδα. Η περίοδος που επιλέγει η εταιρεία καλύπτει τη δήλωση. Για παράδειγμα, η επικεφαλίδα μπορεί να αναφέρει "Για ένα μήνα που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2007" ή "Το φορολογικό έτος που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2009".

Η κατάσταση ταμειακών ροών οργανώνει και αναφέρει τα μετρητά που δημιουργούνται και χρησιμοποιούνται στις ακόλουθες κατηγορίες:

 • Λειτουργικές δραστηριότητες: μετατρέπει τα στοιχεία που αναφέρονται στην κατάσταση λογαριασμού αποτελεσμάτων από τη λογιστική βάση της δεδουλευμένης σε μετρητά.
 • Επενδυτικές δραστηριότητες: αναφέρει την αγορά και πώληση μακροπρόθεσμων επενδύσεων και ακινήτων, εγκαταστάσεων και εξοπλισμού.
 • Χρηματοδοτικές δραστηριότητες: Αναφέρει την έκδοση και επαναγορά των ομολόγων και των αποθεμάτων της εταιρείας και την πληρωμή μερισμάτων.

Μετρητά που παρέχονται από ή χρησιμοποιούνται από λειτουργικές δραστηριότητες

Μάθετε βασική λογιστική ενότητα της κατάστασης ταμειακών ροών αναφέρει τα καθαρά έσοδα της εταιρείας. Στη συνέχεια το μετατρέπει από τη βάση δεδουλευμένης σε βάση μετρητών χρησιμοποιώντας τις αλλαγές στα υπόλοιπα των τρεχουσών λογαριασμών ενεργητικού και τρεχουσών υποχρεώσεων, όπως:

 • Εισπρακτέοι λογαριασμοί
 • Καταγραφή εμπορευμάτων
 • Προμήθειες
 • Προπληρωμένη ασφάλεια
 • Άλλα τρέχοντα περιουσιακά στοιχεία
 • Σημειώσεις πληρωτέες (γενικά οφείλονται εντός ενός έτους)
 • Πληρωτέοι λογαριασμοί
 • Μισθοί πληρωτέοι
 • Πληρωτέοι φόροι μισθοδοσίας
 • Τόκοι πληρωτέοι
 • Καταβλητέοι φόροι εισοδήματος
 • Μη δεδουλευμένα έσοδα
 • Απαιτητέες υποχρεώσεις

Εκτός από τη χρήση των αλλαγών στα τρέχοντα περιουσιακά στοιχεία και τις τρέχουσες υποχρεώσεις, η ενότητα λειτουργικών δραστηριοτήτων έχει προσαρμογές για έξοδα απόσβεσης και κέρδη και ζημίες από την πώληση μακροπρόθεσμων περιουσιακών στοιχείων.

Επίσης, δείτε αυτήν την αναλυτική σημείωση για ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες.

Μετρητά που παρέχονται από ή χρησιμοποιούνται από επενδυτικές δραστηριότητες

Μάθετε τη βασική λογιστική ενότητα των αναφορών ταμειακών ροών αναφορών αλλαγών στα υπόλοιπα των μακροπρόθεσμων λογαριασμών περιουσιακών στοιχείων, όπως:

 • Μακροπρόθεσμες επενδύσεις
 • Γη
 • Κτίρια
 • Εξοπλισμός
 • Έπιπλα και φωτιστικά
 • Οχήματα

Εν ολίγοις, οι επενδυτικές δραστηριότητες περιλαμβάνουν την αγορά ή / και πώληση μακροπρόθεσμων επενδύσεων και ακινήτων, εγκαταστάσεων και εξοπλισμού.

Επίσης, ρίξτε μια ματιά σε αυτό το αναλυτικό σημείωμα για ταμειακές ροές από επενδύσεις.

Μετρητά που παρέχονται από ή χρησιμοποιούνται από χρηματοδοτικές δραστηριότητες

Μάθετε τη βασική λογιστική ενότητα των αναφορών ταμειακών ροών αναφορών αλλαγών στα υπόλοιπα των μακροπρόθεσμων υποχρεώσεων και των ιδίων κεφαλαίων λογαριασμών, όπως:

 • Σημειώσεις πληρωτέες (γενικά οφείλονται μετά από ένα έτος)
 • Πληρωτέα ομόλογα
 • Αναβαλλόμενοι φόροι εισοδήματος
 • Προνομιούχος μετοχή
 • Καταβεβλημένο κεφάλαιο σε υπέρβαση του προνομιούχου αποθέματος
 • Κοινή μετοχή
 • Καταβεβλημένο κεφάλαιο σε υπέρβαση της κοινής μετοχής
 • Καταβεβλημένο κεφάλαιο από το Treasury Stock
 • Παρακρατημένα κέρδη
 • Χρηματιστήριο

Εν ολίγοις, οι χρηματοδοτικές δραστηριότητες περιλαμβάνουν την έκδοση ή / και την επαναγορά ομολόγων ή μετοχών μιας εταιρείας. Αυτή η ενότητα καταγράφει επίσης πληρωμές μερισμάτων.

Επίσης, ρίξτε μια ματιά σε αυτό το αναλυτικό σημείωμα για ταμειακές ροές από τα χρηματοοικονομικά.

Ενοποιημένη κατάσταση ταμειακών ροών

Πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη για τις ταμειακές ροές

Τα μετρητά από τις λειτουργικές δραστηριότητες συγκρίνονται με τα καθαρά έσοδα της εταιρείας. Εάν τα μετρητά από λειτουργικές δραστηριότητες είναι σταθερά υψηλότερα από το καθαρό εισόδημα, τα καθαρά έσοδα ή κέρδη της εταιρείας λέγεται ότι είναι «υψηλής ποιότητας». Εάν τα μετρητά από λειτουργικές δραστηριότητες είναι μικρότερα από το καθαρό εισόδημα, εμφανίζεται μια κόκκινη σημαία για το γιατί το αναφερόμενο καθαρό εισόδημα δεν μετατρέπεται σε μετρητά.

Μερικοί επενδυτές πιστεύουν ότι «τα μετρητά είναι βασιλιάς». Η κατάσταση ταμειακών ροών προσδιορίζει τα μετρητά που ρέουν μέσα και έξω από την εταιρεία. Εάν μια εταιρεία παράγει με συνέπεια περισσότερα μετρητά από όσα χρησιμοποιεί, η εταιρεία θα είναι σε θέση να αυξήσει το μέρισμα της, να αγοράσει πίσω μέρος της μετοχής της, να μειώσει το χρέος ή να αποκτήσει άλλη εταιρεία. Όλα αυτά θεωρούνται καλά για την αξία των μετόχων.

Ποιο είναι το επόμενο?

Εάν μάθατε κάτι νέο ή απολαύσατε αυτήν την ανάρτηση, αφήστε ένα σχόλιο παρακάτω. Επιτρέψτε μου να ξέρω τη γνώμη σας σχετικά με αυτήν τη βασική κατάρτιση λογιστικής. Ευχαριστώ πολύ και φροντίστε. Καλή μάθηση Βασική Λογιστική!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found