Επιλογή Greenshoe (Διαδικασία, Χαρακτηριστικά) | Πώς λειτουργεί το Greenshoe;

Τι είναι η επιλογή Greenshoe;

Η επιλογή Greenshoe είναι η ρήτρα που χρησιμοποιείται σε μια συμφωνία αναδοχής κατά τη διάρκεια μιας IPO όπου αυτή η διάταξη παρέχει το δικαίωμα στον αναδοχέα να πουλήσει περισσότερες μετοχές στους επενδυτές από ό, τι είχε προγραμματιστεί νωρίτερα από έναν εκδότη εάν η ζήτηση είναι υψηλότερη από το αναμενόμενο για την εκδοθείσα ασφάλεια.

Πρόκειται για μια ρήτρα που χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια μιας IPO όπου οι ασφαλιστές μπορούν να αγοράσουν ένα επιπλέον 15% των μετοχών της εταιρείας στην τιμή προσφοράς.

Πώς λειτουργεί η επιλογή Greenshoe;

Μια επιλογή Greenshoe, που επινοήθηκε από την εταιρεία που ονομάζεται Green Shoe Manufacturing (πρώτη που ενσωμάτωσε τη ρήτρα Greenshoe στη συμφωνία του αναδοχέα). Ετσι δουλεύει:

 1. Όταν μια εταιρεία θέλει να συγκεντρώσει κεφάλαια για μερικά από τα μελλοντικά αναπτυξιακά της σχέδια, ένας από τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να συγκεντρώσει χρήματα είναι μέσω ενός IPO.
 2. Κατά τη διάρκεια μιας IPO, μια εταιρεία δηλώνει μια τιμή έκδοσης για τους τίτλους της και ανακοινώνει μια συγκεκριμένη ποσότητα μετοχών που θα εκδώσει (ας πούμε 1 εκατομμύριο αξίες σε 5,00 $ το καθένα). Σε περίπτωση εταιρείας blue chip ή εταιρείας με πολύ καλό ιστορικό και στατιστικά στοιχεία, μπορεί να συμβεί αυτό, η ζήτηση για τέτοια ασφάλεια ανεβαίνει ανεξέλεγκτα και λόγω των οποίων οι τιμές θα αυξηθούν.
 3. Δεύτερον, δεδομένου ότι η ζήτηση αυξάνεται, οι πραγματικές συνδρομές είναι πολύ περισσότερες από τις αναμενόμενες (ας πούμε 500.000 πραγματικές έναντι 100.000 αναμενόμενες). Σε αυτήν την περίπτωση, ο αριθμός των μεριδίων που κατανέμονται σε κάθε συνδρομητή μειώνεται αναλογικά (2 αριθμοί πραγματικοί έναντι 10 αναμενόμενοι).
 4. Έτσι, υπάρχει ένα κενό μεταξύ της απαιτούμενης τιμής και της πραγματικής τιμής, η οποία οφείλεται στον απροσδόκητο χαρακτήρα της ζήτησης για αυτήν την ασφάλεια. Προκειμένου να ελέγξουν αυτό το κενό ζήτησης-προσφοράς, οι εταιρείες έρχονται με την «Επιλογή Greenshoe».
 5. Σε αυτόν τον τύπο επιλογής, η εταιρεία, τη στιγμή της πρότασής της για IPO, δηλώνει τη στρατηγική της για την άσκηση της επιλογής Greenshoe. Ως εκ τούτου, πλησιάζει έναν έμπορο τραπεζίτη στην αγορά, ο οποίος θα ενεργήσει ως «Σταθεροποιητικός πράκτορας».
 6. Τη στιγμή της έκδοσης κινητών αξιών, ο Σταθεροποιητικός Αντιπρόσωπος δανείζεται ορισμένες μετοχές από διαφημιστές της εταιρείας, προκειμένου να τους επιτρέψει σε επιπλέον συνδρομητές στην αγορά. Με αυτόν τον τρόπο, όταν ξεκινά η διαπραγμάτευση, η τιμή της ασφάλειας δεν αυξάνεται δραματικά, λόγω ασυνέπειας ζήτησης-προσφοράς.
 7. Τα χρήματα που συγκεντρώνονται από αυτήν την πρόσθετη προσφορά στην αγορά δεν κατατίθενται σε κανέναν από τους λογαριασμούς του μέρους. Αυτά τα χρήματα κατατίθενται σε λογαριασμό μεσεγγύησης που δημιουργήθηκε για αυτήν τη διαδικασία.
 8. Μόλις ξεκινήσει η διαπραγμάτευση στην αγορά, αυτός ο Σταθεροποιητής μπορεί να αποσύρει χρήματα που έχουν κατατεθεί στον λογαριασμό μεσεγγύησης, σύμφωνα με την απαίτηση, και να αγοράσει επιπλέον μετοχές από τους μετόχους και να επιστρέψει στους προωθητές της εταιρείας.
 9. Ολόκληρη η διαδικασία δανεισμού μετοχών από τους υποστηρικτές και η αποπληρωμή τους μετά από μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο από τον Σταθεροποιητή, ονομάζεται «Μηχανισμός Σταθεροποίησης».

Χαρακτηριστικά

 1. Ολόκληρος ο μηχανισμός σταθεροποίησης πρέπει να ολοκληρωθεί εντός 30 ημερών. Ο Σταθεροποιητικός Πράκτορας έχει το πολύ 30 ημέρες από την ημερομηνία εισαγωγής της εταιρείας εντός της οποίας πρέπει να δανειστεί και να επιστρέψει την απαιτούμενη ποσότητα μετοχών για περαιτέρω διαδικασία. Εάν δεν είναι σε θέση να ολοκληρώσει τη διαδικασία εντός αυτού του χρονοδιαγράμματος και είναι σε θέση να επιστρέψει μόνο μέρος των συνολικών μετοχών στους υποστηρικτές κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η εκδίδουσα εταιρεία θα επιτρέψει τις υπόλοιπες μετοχές στους διαφημιζόμενους.
 2. Οι υποστηρικτές μπορούν να δανείσουν έως και 15,0% του συνολικού τεύχους στον Σταθεροποιητή. Για παράδειγμα, εάν το συνολικό τεύχος υποτίθεται ότι είναι 1 εκατομμύριο μετοχές, οι υποστηρικτές μπορούν να δανείσουν τον Σταθεροποιητικό Πράκτορα μόνο έως 150.000 μετοχές κατ 'ανώτατο όριο για κατανομή σε επιπλέον συνδρομητές.
 3. Η πρώτη άσκηση αυτής της επιλογής έγινε το 1918 από μια εταιρεία με την επωνυμία Green Shoe Manufacturing (τώρα γνωστή ως Stride Rite Corporation) και αυτή η επιλογή είναι επίσης γνωστή ως «Επιλογή υπερβολικής κατανομής» .
 4. Η επιλογή Greenshoe είναι ένας τρόπος σταθεροποίησης των τιμών και ρυθμίζεται και επιτρέπεται από την SEC (Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς). Εάν η εταιρεία επιθυμεί να ασκήσει αυτήν την επιλογή στο μέλλον, πρέπει να αναφέρει με σαφήνεια όλο το περίπλοκο Ενημερωτικό Δελτίο που θα δημοσιεύσει κατά την έκδοση των κινητών αξιών.
 5. Οι Σταθεροποιητικοί Πράκτορες (ή ασφαλιστές) πρέπει να συνάπτουν ξεχωριστές συμφωνίες με την εταιρεία και με τους προωθητές που αναφέρουν όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με την τιμή και τις ποσότητες των μετοχών που θα εισαχθούν. Αναφέρει επίσης προθεσμίες για τους Σταθεροποιητές.

Η σημασία της άσκησης της επιλογής Greenshoe

 • Η επιλογή Greenshoe βοηθά στη σταθεροποίηση των τιμών για την εταιρεία, την αγορά και την οικονομία στο σύνολό της. Ελέγχει την αύξηση των τιμών των μετοχών μιας εταιρείας λόγω ανεξέλεγκτης ζήτησης και προσπαθεί να ευθυγραμμίσει την εξίσωση ζήτησης-προσφοράς.
 • Αυτή η συμφωνία είναι επωφελής για τους ασφαλιστές (οι οποίοι μερικές φορές ενεργούν ως πράκτορες σταθεροποίησης για την εταιρεία), με τρόπο που δανείζονται τις μετοχές από τους προωθητές σε μια συγκεκριμένη τιμή, και τις πωλούν σε υψηλότερη τιμή στους επενδυτές μόλις αυξηθούν οι τιμές. Στη συνέχεια, όταν οι τιμές τείνουν να πέσουν, αγοράζουν μετοχές από την αγορά και τις επιστρέφουν στους διαφημιστές. Έτσι κερδίζουν κέρδη.
 • Αυτός ο μηχανισμός είναι επωφελής και για τους επενδυτές, καθώς λειτουργεί με τρόπο που να σταθεροποιεί τις τιμές, καθιστώντας έτσι καθαρότερο και διαφανή για τους επενδυτές και τους βοηθά να κάνουν την καλύτερη ανάλυση.
 • Είναι ευεργετικό για τις αγορές, επειδή σκοπεύουν να διορθώσουν τις τιμές των τίτλων της εταιρείας στην αγορά. Η απλή αύξηση των τιμών λόγω της αύξησης της ζήτησης είναι λανθασμένο μέτρο των τιμών των μετοχών. Ως εκ τούτου, η εταιρεία προσπαθεί να κατευθύνει τους επενδυτές σωστά αναλύοντας άλλα πράγματα (και όχι μόνο ζήτηση) για τις σωστές τιμές μετοχών.

συμπέρασμα

Η επιλογή Greenshoe βασίζεται στο διορατικό όραμα της εταιρείας, το οποίο προβλέπει την αυξημένη ζήτηση για τα αποθέματά τους στην αγορά. Αναφέρεται επίσης στη δημοτικότητά τους στο ευρύ κοινό, και στην εμπιστοσύνη των επενδυτών σε αυτούς να αποδώσουν στο μέλλον και να τους δώσουν πολύ καλές αποδόσεις. Αυτός ο τύπος επιλογής είναι επωφελής για την εταιρεία, τους ασφαλιστές, τις αγορές, τους επενδυτές και την οικονομία συνολικά. Ωστόσο, είναι καθήκον των επενδυτών να διαβάσουν τα προσφερόμενα έγγραφα πριν από κάθε είδους επένδυση για βέλτιστη απόδοση.