Οικονομική χρησιμότητα (Ορισμός, παραδείγματα) | Κορυφαίοι 4 τύποι οικονομικής χρησιμότητας

Ορισμός οικονομικής χρησιμότητας

Η οικονομική χρησιμότητα αναφέρεται στη χρησιμότητα ή την αξία που βιώνουν οι καταναλωτές από ένα προϊόν ή μια υπηρεσία και μπορεί να κριθεί με βάση τη μορφή, τον χρόνο, τον τόπο και την κατοχή, αυτοί οι παράγοντες βοηθούν στην εκτίμηση των αποφάσεων αγοράς και των οδηγών πίσω από αυτές τις αποφάσεις.

Εξηγείται με Παράδειγμα

Η οικονομική χρησιμότητα είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται από τους οικονομολόγους για να σχετίζεται με την ικανοποίηση που λαμβάνεται μετά τη χρήση ενός αντικειμένου. Κατά τη μέτρηση της οικονομικής χρησιμότητας ενός αντικειμένου μπορεί να καταλάβει εάν είναι αποδεκτό ή όχι από τον χρήστη, εξ ου και η επίδρασή του στη ζήτηση στην αγορά. Αυτός ο όρος χρησιμοποιείται πιο συχνά από τις εταιρείες για να κατανοήσουν την απόδοση των προϊόντων τους στην αγορά.

Το διψασμένο άτομο ψάχνει ένα ποτήρι νερό για να ξεδιψάσει. Αυτή η δίψα μπορεί να σβήσει με την κατανάλωση οποιουδήποτε άλλου υγρού όπως σόδα, χυμό ή ίσως ένα κούνημα. Ωστόσο, κατά την κατανάλωση, το ποσοστό χρησιμότητας για κάθε προϊόν θα διαφέρει.

Έτσι, υποθέτοντας την κλασική προσέγγιση της μέτρησης της οικονομικής χρησιμότητας σε μονάδες, το άτομο μπορεί να βαθμολογήσει κάθε προϊόν προσθέτοντας μονάδες σε αυτά - ας πούμε ένα ποτήρι:

  • α) νερό - 10 μονάδες ·
  • β) σόδα - 8 μονάδες
  • γ) χυμός - 7 μονάδες και
  • δ) ανακίνηση - 6 μονάδες.

Ως εκ τούτου, φαίνεται ότι κάθε προϊόν μπορεί να έχει ένα διαφορετικό μέτρο χρησιμότητας, το οποίο μπορεί επίσης να διαφέρει σε ατομική βάση. Με βάση αυτόν τον τύπο μέτρησης, οι εταιρείες ενδέχεται να προσπαθήσουν να αναλύσουν και να κατανοήσουν ποιο προϊόν μπορεί να είναι πιο αποδεκτό βάσει των απαιτήσεων των πελατών.

Κατανόηση περαιτέρω της οικονομικής χρησιμότητας

  • Η οικονομική χρησιμότητα δίνει ένα σχετικό μέτρο ικανοποίησης για ένα προϊόν. Με βάση την απαίτηση του πελάτη, στο προϊόν μπορεί να εκχωρηθεί η χρησιμότητά του. Βασίζεται πλήρως στην ανάγκη και τις προτιμήσεις ενός πελάτη.
  • Στο παραπάνω παράδειγμα οικονομικής χρησιμότητας, το άτομο θα καταναλώσει οποιοδήποτε ή όλα τα παραπάνω προϊόντα μόνο όταν διψά. Δεν μπορεί καν να δοκιμάσει κανένα από αυτά αν η προτίμησή του είναι κάποιο συγκεκριμένο προϊόν. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε την απαίτηση στις αγορές.
  • Για ένα προϊόν που είναι άγνωστο και δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη, το βοηθητικό πρόγραμμα μπορεί να "δημιουργηθεί". Για παράδειγμα, ένα ρομπότ, το οποίο μπορεί να είναι μια εφεύρεση από μια εταιρεία, αλλά δεν υπάρχει ζήτηση για αυτό το προϊόν καθώς δεν έχει ακόμη εισαχθεί. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ένα βοηθητικό πρόγραμμα μπορεί να δημιουργηθεί δημιουργώντας την ανάγκη για τέτοια προϊόντα μεταξύ των πελατών. Η εταιρεία μπορεί να κάνει τους πελάτες να συνειδητοποιήσουν τις αλλαγές στον σημερινό τρόπο ζωής και τον τρόπο με τον οποίο το ρομπότ μπορεί να διευκολύνει την καθημερινή τους εργασία (ή άλλα χαρακτηριστικά του ρομπότ με βάση τις απαιτήσεις των καταναλωτών).
  • Η οικονομική χρησιμότητα δεν υπάρχει πάντα με μια συγκεκριμένη μονάδα μέτρησης ακόμη και για ένα συγκεκριμένο άτομο. Για παράδειγμα, ένα άτομο είναι ευχαριστημένο με ένα ποτήρι νερό και του δίνει 10 μονάδες. Ωστόσο, αφού του προσφερθεί ένα δεύτερο ποτήρι νερό, αφού είναι ήδη σχεδόν ικανοποιημένος, μπορεί να του εκχωρήσει 8 μονάδες και να συνεχίσει να μειώνει τη χρησιμότητά του με κάθε ποτήρι νερό. Αυτό συμβαίνει επειδή το βοηθητικό πρόγραμμα λειτουργεί σε απαιτήσεις και επίπεδα ικανοποίησης. Μόλις ένα συγκεκριμένο προϊόν φέρει ικανοποίηση, μπορεί ο πελάτης να προσπαθήσει να βρει υποκατάστατο την επόμενη φορά.
  • Η οικονομική χρησιμότητα δεν είναι η ίδια με τη χρησιμότητα. Για παράδειγμα, το άτομο που διψά μπορεί να καταναλώσει σόδα αντί για χυμό ή κούνημα με βάση τη διαθεσιμότητα και μπορεί να της δώσει υψηλότερη χρησιμότητα με βάση την απαίτησή του, ωστόσο, η χρησιμότητά του βασίζεται στο πόσο ευεργετικό είναι για το σώμα.

Τύποι οικονομικής χρησιμότητας

Οι 4 τύποι οικονομικής χρησιμότητας εξαρτάται από την πλειοψηφία είναι οι εξής

 # 1- Έντυπο - Οικονομική χρησιμότητα

Διαφορετικές μορφές ενός προϊόντος μπορεί να διαθέτουν (ή να δημιουργούν) διαφορετικά επίπεδα χρησιμότητας. Ένα απλό κομμάτι ύφασμα μπορεί να είναι ελάχιστο χρήσιμο για ένα άτομο, ωστόσο, όταν το ίδιο κομμάτι ύφασμα ράβεται σε ένα φόρεμα ή ένα πουκάμισο, μπορεί να αυξήσει την πολλαπλή χρησιμότητά του. Σε άλλες περιπτώσεις, το ίδιο κομμάτι υφάσματος μπορεί να προσαρτηθεί σε ένα άλλο κομμάτι για να κάνει κάτι πιο σημαντικό, δημιουργώντας έτσι πρόσθετη χρησιμότητα.

# 2- Χρόνος - Οικονομική χρησιμότητα

Η εισαγωγή ενός συγκεκριμένου προϊόντος τη στιγμή που ένας πελάτης έχει ανάγκη, θα αυξήσει τη χρησιμότητά του, παρά οποιαδήποτε άλλη στιγμή. Για παράδειγμα, ένα προϊόν δανείου μπορεί να είναι το καλύτερο στην αγορά, ωστόσο, μόνο όταν το εισάγει σε έναν πελάτη όταν το χρειάζεται, θα δημιουργήσει τη χρησιμότητά του, αλλιώς μπορεί να χαθεί.

# 3- Τόπος - Οικονομική χρησιμότητα

Η χρησιμότητα ενός προϊόντος είναι μέγιστη μόνο σε ένα μέρος όπου δημιουργείται η απαίτησή του. Σε άλλα μέρη, μπορεί να βρει μια αξιοπρεπή χρησιμότητα, αλλά όχι το αναμενόμενο επίπεδο. Για παράδειγμα, μια σκηνή κάμπινγκ είναι εξαιρετικά ευεργετική στα βουνά ή σε περιοχές όπου η στέγαση είναι ανεπαρκής. ενώ, μια τέτοια σκηνή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πόλεις και κωμοπόλεις όπου υπάρχουν πολλές καλύτερες επιλογές στέγασης.

# 4- Κατοχή - Οικονομική χρησιμότητα

Για άλλη μια φορά, η χρησιμότητα αυξάνεται μόνο εάν ο πελάτης διαθέτει ένα προϊόν. Τα βιβλία σε μια βιβλιοθήκη δημιουργούν χρησιμότητα για τους αναγνώστες, ωστόσο, δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί το γεγονός ότι ο αναγνώστης επιτρέπεται να κατέχει το βιβλίο μόνο για σύντομο χρονικό διάστημα. Μπορεί να υπάρχει ένα βιβλίο που ο αναγνώστης μπορεί να θέλει να έχει για μια ζωή, αλλά λόγω άλλων περιορισμών, εξαρτάται από τη βιβλιοθήκη.

Συνάφεια και χρήσεις της οικονομικής χρησιμότητας

Η κατανόηση ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας είναι σημαντική από οικονομική άποψη. Μπορεί να είναι διαφορετικό σε διαφορετικές καταστάσεις, ωστόσο εξακολουθεί να δίνει μια συνολική αποδοχή ή απόρριψη των προϊόντων.

Η οικονομική χρησιμότητα ενός προϊόντος αναφέρεται στις απαιτήσεις και τις προσδοκίες των καταναλωτών, καθώς και στα κενά (εάν υπάρχουν) στα χαρακτηριστικά του.

Μια καθοδική κίνηση στη χρησιμότητα ενός συγκεκριμένου προϊόντος στις αγορές μπορεί επίσης να υποδηλώνει την εισαγωγή νέας τεχνολογίας ή αναβαθμισμένων εκδόσεων. Αυτό λειτουργεί ως ανοιχτό για τις υπάρχουσες εταιρείες

Τελικές σκέψεις

Οι εταιρείες πρέπει να παρακολουθούν έντονα την οικονομική χρησιμότητα των προϊόντων τους. Το βοηθητικό πρόγραμμα μπορεί να μην είναι ένας άμεσος δείκτης προόδου ή πτώσης και μπορεί ακόμη και να λειτουργεί σαν ένας πολύ αργός δείκτης που είναι καρποφόρος μόνο με άλλες παραμέτρους που εφαρμόζονται τέλεια, αλλά δίνει μια συνολική εικόνα αποδοχής (ή απόρριψης) σε προϊόντα μιας οικονομίας . Απαιτείται η τελευταία τεχνολογία και νέες εφευρέσεις σε κάθε οικονομία που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη χρησιμότητα του συγκεκριμένου προϊόντος. Με άλλα λόγια, η οικονομική χρησιμότητα είναι ένας σιωπηλός δείκτης της ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found