Ελεγχόμενη εταιρεία (Ορισμός) | Παραδείγματα ελεγχόμενης εταιρείας

Ορισμός ελεγχόμενης εταιρείας

Η ελεγχόμενη εταιρεία αναφέρεται σε μια εταιρεία που ελέγχεται από άλλη οντότητα ή άλλο άτομο, κατέχοντας πάνω από το 50% των συνολικών μετοχών ψήφου. Επομένως, έχουν την αποφασιστική φωνή για τη διαχείριση των υποθέσεων της εταιρείας.

Παράδειγμα της ελεγχόμενης εταιρείας

Μπορούμε να πάρουμε το παράδειγμα μιας εταιρείας με την επωνυμία Fashion web ltd που ασχολείται με ρούχα μόδας με συνολικό μετοχικό κεφάλαιο 500 εκατομμυρίων δολαρίων. Στις 31 Μαΐου 2019, μια εταιρεία με την επωνυμία Textile hub ltd αγοράζει τις μετοχές του Fashion web, ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων. Και πάλι, στις 15 Σεπτεμβρίου 2019, Textile hub LTD. αγοράζει τις μετοχές ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων. της Fashion hub ltd. Είτε η Fashion web ltd είναι η ελεγχόμενη εταιρεία είτε όχι;

Στην παρούσα περίπτωση, το Textile hub ltd. κατέχει συνολικές μετοχές αξίας 300 εκατομμυρίων δολαρίων της Fashion web ltd από τις συνολικές μετοχές των 500 εκατομμυρίων $ Από αυτό, η κατοχή της Textile hub ltd. στο Fashion web ltd ανέρχεται σε 60% ($ 300 / $ 500 * 100). Η ελεγχόμενη εταιρεία αναφέρεται στην εταιρεία όπου μια άλλη εταιρεία κατέχει το μεγαλύτερο μέρος του μεριδίου της, δηλαδή περισσότερο από το 50% της συνολικής αξίας των μετοχών της.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτό, δεδομένου ότι η Textile hub Ltd κατέχει το 60% του συνόλου των μετοχών της Fashion web ltd, δηλαδή, της Fashion web έχει πάνω από 50% μετοχές. Έτσι, από τις 15 Σεπτεμβρίου 2019 και μετά (όπως πριν από αυτό το ποσοστό συμμετοχής ήταν λιγότερο από 50%), η Fashion web ltd γίνεται η ελεγχόμενη εταιρεία, που ελέγχεται από την Textile hub ltd.

Πλεονεκτήματα

  1. Αφού αποκτήσει το καθεστώς της ελεγχόμενης εταιρείας, οι κανόνες που ισχύουν για τις δημόσιες εταιρείες που απαιτούν από την εταιρεία να έχει την πλειοψηφία των ανεξάρτητων διευθυντών ή να έχουν ανεξάρτητη αποζημίωση και οι επιτροπές διορισμού δεν είναι δεσμευτικοί.
  2. Υπάρχουν διάφορες άλλες διαθέσιμες εξαιρέσεις, το πλεονέκτημα των οποίων μπορεί να ληφθεί από μια τέτοια εταιρεία.

Μειονεκτήματα της ελεγχόμενης εταιρείας

  • Σε περίπτωση που η εταιρεία κάνει χρήση των ελεγχόμενων εξαιρέσεων της εταιρείας που ισχύουν γι 'αυτές, πρέπει να συμμορφώνεται με διάφορες απαιτήσεις γνωστοποίησης, όπως δίνονται στην οδηγία 1 στο στοιχείο 407 (α) του κανονισμού SK. Κατά συνέπεια, η εταιρεία πρέπει να αποκαλύψει το γεγονός ότι βασίζεται στην εξαίρεση, στη βάση στην οποία παρέχεται αυτή η εξαίρεση και στα διάφορα πρότυπα εταιρικής διακυβέρνησης που δεν τηρούνται από την εταιρεία.
  • Δεδομένου ότι η πλειοψηφία της συμμετοχής ανήκει σε πρόσωπο ή όμιλο, υπάρχει κίνδυνος για το συμφέρον των μετόχων μειοψηφίας της εταιρείας. Υπάρχει ο κίνδυνος οι κάτοχοι μειοψηφίας να μην λάβουν τις αναλογικές μετοχές και να υπάρξει μεταβίβαση των πόρων της εταιρείας ελέγχοντας τους μετόχους για ιδιωτικούς σκοπούς.
  • Η πλειοψηφία των ψήφων στην εταιρεία ανήκει στην πράξη στον ελεγκτή. Ως εκ τούτου, η απόφαση που λαμβάνουν είναι οι δικές τους αποφάσεις, οι οποίες μπορεί να μην είναι καλές για την εταιρεία στο σύνολό της. Δηλαδή, σε περίπτωση που ο ελεγκτής αποφασίσει δίνοντας προτεραιότητα στο κίνητρό του. τότε μπορεί να αποδειχθεί πιο επικίνδυνο για την εταιρεία, η οποία ελέγχεται από άλλους.

Σημαντικά σημεία

  1. Χρησιμοποιείται για τη μετοχική δομή της εταιρείας όπου ένα άτομο ή ομίλος προσώπων έχει την πλειοψηφία των μετοχών της εταιρείας και έτσι έχει την αποφασιστική φωνή για τη διαχείριση των υποθέσεων της εταιρείας.
  2. Υπάρχει ο κίνδυνος οι κάτοχοι μειοψηφίας να μην λάβουν τις αναλογικές μετοχές και να υπάρξει μεταβίβαση των πόρων της εταιρείας ελέγχοντας τους μετόχους για ιδιωτικούς σκοπούς. Επομένως, είναι σημαντικό θέμα ανησυχίας ότι οι μέθοδοι πρέπει να αναπτυχθούν από την εταιρεία για την προστασία των συμφερόντων των μετόχων. Με αυτήν την προσέγγιση, η απόδοση ολόκληρης της εταιρείας θα είναι καλή.
  3. Αφού ταξινομηθεί ως ελεγχόμενη εταιρεία, δεν χρειάζεται να τηρήσετε ή να ακολουθήσετε τους κανόνες που ισχύουν στην περίπτωση των δημοσίων εταιρειών. Είναι σαν να είχαμε την πλειοψηφία των ανεξάρτητων διευθυντών κ.λπ.

συμπέρασμα

Έτσι, η ελεγχόμενη εταιρεία αναφέρεται στην εταιρεία που ελέγχεται από άλλη οντότητα ή από άλλο πρόσωπο που έχει την αποφασιστική φωνή για τη διαχείριση των υποθέσεων της εταιρείας. Αφού η εταιρεία ταξινομηθεί ως ελεγχόμενη εταιρεία, δεν απαιτείται να τηρεί τους κανόνες που ισχύουν για τις δημόσιες εταιρείες που απαιτούν από την εταιρεία να έχει την πλειονότητα των ανεξάρτητων διευθυντών ή να έχει ανεξάρτητη αποζημίωση και τις επιτροπές διορισμού.

Ωστόσο, για να επωφεληθούν τέτοιων ελεγχόμενων εξαιρέσεων από εταιρείες που ισχύουν γι 'αυτές, πρέπει να συμμορφώνεται με διάφορες απαιτήσεις γνωστοποίησης. Σύμφωνα με αυτά, η εταιρεία πρέπει να αποκαλύψει το γεγονός ότι βασίζεται στην εξαίρεση που διατίθεται στην ελεγχόμενη εταιρεία και στα διάφορα πρότυπα εταιρικής διακυβέρνησης που δεν τηρούνται από την εταιρεία.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found