Τύπος ισοδύναμης απόδοσης ομολόγων | Υπολογισμός βήμα προς βήμα (με παραδείγματα)

Τύπος για τον υπολογισμό της ισοδύναμης απόδοσης των ομολόγων (BEY)

Ο τύπος χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό της ισοδύναμης απόδοσης των ομολόγων, επιβεβαιώνοντας τη διαφορά μεταξύ της ονομαστικής ή ονομαστικής αξίας των ομολόγων και της τιμής αγοράς του και αυτά τα αποτελέσματα πρέπει να διαιρεθούν με την τιμή του και αυτά τα αποτελέσματα πρέπει να πολλαπλασιαστούν περαιτέρω με 365 και στη συνέχεια να διαιρεθούν με το απομένουν ημέρες μέχρι την ημερομηνία λήξης.

Ένας επενδυτής πρέπει να γνωρίζει τον τύπο απόδοσης ισοδύναμου ομολόγου. Επιτρέπει στον επενδυτή να υπολογίσει την ετήσια απόδοση ενός ομολόγου, που πωλείται με έκπτωση.

Εδώ, d = ημέρες έως τη λήξη

Παράδειγμα

Μπορείτε να πραγματοποιήσετε λήψη αυτού του προτύπου ισοδυνάμου απόδοσης ισοδυνάμου ομολόγου εδώ - Πρότυπο ισοδύναμου αποδόσεων ομολόγων

Ο κ. Yamsi μπερδεύεται με δύο ομόλογα που σκέφτεται για επενδύσεις. Ένα ομόλογο προσφέρει 100 $ ανά ομόλογο ως τιμή αγοράς και ένα άλλο προσφέρει 90 $ ανά ομόλογο. Και για τους δύο τίτλους σταθερού εισοδήματος, θα προσφέρουν 110 $ ανά ομόλογο μετά από 6 μήνες (για τον πρώτο) και μετά από 12 μήνες (για τον δεύτερο). Σε ποιον πρέπει να επενδύσει ο κ. Yamsi;

Αυτή είναι μια κλασική περίπτωση σύγχυσης μεταξύ δύο τίτλων σταθερού εισοδήματος.

Ωστόσο, μπορούμε εύκολα να μάθουμε το BEY για να δούμε ποια επένδυση είναι πιο καρποφόρα για τον κ. Yamsi.

Για τον πρώτο δεσμό, εδώ είναι ο υπολογισμός -

Ισοδύναμη απόδοση ομολόγου = (Ονομαστική αξία - Τιμή αγοράς) / Τιμή αγοράς * 365 / ημέρα

  • Ή, BEY = (110 $ - 100 $) / 100 $ * 365/180
  • Ή, BEY = 10 $ / 100 $ * 2,03
  • Ή, BEY = 0,10 * 2,03 = 20,3%.

Τώρα, ας υπολογίσουμε το BEY για το δεύτερο ομόλογο.

BEY = (Ονομαστική αξία - Τιμή αγοράς) / Τιμή αγοράς * 365 / ημέρα

  • Ή, BEY = (110 $ - 90 $) / 90 $ * 365/365
  • Ή, BEY = 20 $ / 90 $ * 1 = 22,22%.

Υπολογίζοντας το BEY και για τα δύο αυτά ομόλογα, μπορούμε εύκολα να πούμε ότι ο κ. Yamsi πρέπει να επενδύσει στο δεύτερο ομόλογο.

Ωστόσο, εάν ο χρόνος γίνει παράγοντας, τότε ο κ. Yamsi μπορεί να επιλέξει το πρώτο ομόλογο γιατί είναι 6 μήνες προσφέρει μια εκπληκτική απόδοση 20,3%.

Ερμηνεία

Αν κοιτάξετε προσεκτικά, θα δείτε ότι υπάρχουν δύο μέρη αυτού του τύπου για ισοδύναμη απόδοση ομολόγων.

  • Το πρώτο μέρος μιλά για την ονομαστική αξία, την τιμή αγοράς. Εν ολίγοις, το πρώτο μέρος απεικονίζει την απόδοση της επένδυσης για τον επενδυτή. Για παράδειγμα, εάν ένας επενδυτής πληρώνει 90 $ ως τιμή αγοράς για το ομόλογο. Και στη λήξη εντός 12 μηνών, θα λάβει 100 $. η απόδοση των επενδύσεων θα είναι = (100 $ - 90 $) / 90 $ = 10 $ / 90 $ = 11,11%.
  • Το δεύτερο μέρος αφορά τον χρονικό ορίζοντα. Εάν η διάρκεια του ομολόγου είναι 6 μήνες από τώρα? τότε θα ήταν 180 ημέρες. Και το δεύτερο μέρος θα είχε ως αποτέλεσμα - 365/180 = 2,03.

Χρήση και συνάφεια

Ως επενδυτής, έχετε πολλές επιλογές. Όταν έχετε τόσες πολλές επιλογές, θα επιλέγατε μόνο την επιλογή που θα σας προσφέρει την μεγαλύτερη απόδοση.

Γι 'αυτό πρέπει να χρησιμοποιήσετε τον τύπο απόδοσης ισοδύναμου ομολόγου για να μάθετε εάν μια συγκεκριμένη επένδυση είναι καλύτερη ή χειρότερη από τις άλλες επενδύσεις.

Ωστόσο, για τον υπολογισμό της ισοδύναμης απόδοσης των ομολόγων, πρέπει να θυμάστε ότι αυτές οι επενδύσεις δεν προσφέρουν ετήσιες πληρωμές. Και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτόν τον τύπο για τίτλους σταθερού εισοδήματος. Για παράδειγμα, εάν μάθετε για ένα ομόλογο και προσφέρει έκπτωση στην τιμή αγοράς, πρώτα φροντίστε να μάθετε την ισοδύναμη απόδοση του ομολόγου και στη συνέχεια προχωρήστε (αν θέλετε).

Υπολογιστής ισοδύναμης απόδοσης ομολόγων

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον ακόλουθο υπολογισμό απόδοσης ισοδύναμου ομολόγου

Ονομαστική αξία
Τιμή αγοράς
ρε
Τύπος ισοδύναμης απόδοσης ομολόγου =
 

Τύπος ισοδύναμης απόδοσης ομολόγου =
Ονομαστική αξία - Τιμή αγοράς 365
Χ
Τιμή αγοράς ρε
0 - 0 365
Χ = 0
0 0

Ισοδύναμη απόδοση Bond στο Excel (με πρότυπο excel)

Ας κάνουμε τώρα το ίδιο παράδειγμα παραπάνω στο Excel. Αυτό είναι πολύ απλό. Πρέπει να υπολογίσετε το BEY και για τα δύο αυτά ομόλογα.

Μπορείτε εύκολα να υπολογίσετε το BEY στο παρεχόμενο πρότυπο.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found