Τύπος κόστους ευκαιρίας | Υπολογισμός βήμα προς βήμα

Τύπος για τον υπολογισμό του κόστους ευκαιρίας

Το Κόστος Ευκαιρίας είναι το κόστος της επόμενης καλύτερης εναλλακτικής λύσης. Όταν μια επιχείρηση πρέπει να αποφασίσει μεταξύ εναλλακτικών επιλογών, θα επιλέξει αυτή που τους προσφέρει τη μεγαλύτερη απόδοση. Ειλικρινά, δεν υπάρχει τέτοιος συγκεκριμένος συμφωνημένος ή καθορισμένος σε έναν μαθηματικό τύπο για τον υπολογισμό του κόστους ευκαιρίας, αλλά υπάρχουν ορισμένοι τρόποι να σκεφτούμε αυτά τα κόστη ευκαιρίας με μαθηματικό τρόπο και ο παρακάτω τύπος είναι ένας από αυτούς.

Ωστόσο, αυτή η αξία μπορεί ή όχι να μετράται πάντα σε όρους χρημάτων. Η τιμή μπορεί επίσης να μετρηθεί με άλλες τεχνικές, για παράδειγμα ικανοποίηση ή χρόνο.

Ένας σχετικός τύπος για τον υπολογισμό του κόστους ευκαιρίας θα μπορούσε να είναι -

Εάν σκεφτούμε το κόστος ευκαιριών έτσι, τότε η εξίσωση είναι πολύ κατανοητή και είναι απλή.

Παραδείγματα

Μπορείτε να κατεβάσετε αυτό το πρότυπο Opportunity Cost Formula Excel εδώ - Opportunity Cost Formula Excel template

Παράδειγμα # 1 - Reliance JIO

Η Reliance Jio Infocomm Ltd (γνωστή ως Jio), μια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην Ινδία που ανήκει στην Reliance Industries και εδρεύει στη Βομβάη.

Η υπηρεσία, η οποία ξεκίνησε για όλους τους χρήστες στις 5 Σεπτεμβρίου 2016 με μια «Καλωσόρισμα Προσφοράς», αρχικά κυκλοφόρησε σε έκδοση beta για τους υπαλλήλους της Reliance μόνο στις 27 Δεκεμβρίου 2015, για να γιορτάσει την ογδόντα τρίτη επέτειο του Dhirubhai Ambani που ήταν ο ιδρυτής της Reliance Industries.

Η εισαγωγική προσφορά δελεάστηκε πολλούς Ινδούς πελάτες και κατάφερε να αποκτήσει 72 εκατομμύρια πρώτους πελάτες εντός των τριών πρώτων μηνών από την κυκλοφορία της, αλλά αργότερα η εταιρεία αποφάσισε να επεκτείνει τις δωρεάν υπηρεσίες της για άλλους τρεις μήνες όταν είχε άλλη επιλογή να χρεώσει πραγματικά τον πελάτη και κερδίζουν έσοδα και ως εκ τούτου επέλεξε να συγχωρήσει είναι μια άλλη καλύτερη εναλλακτική λύση για το ότι δεν επιλέγει να χρεώσει τους πελάτες τους για τις υπηρεσίες.

Η Reliance Jio Infocomm έχασε πραγματικά μια ευκαιρία εσόδων 800 εκατομμυρίων δολαρίων (που είναι 5.400 εκατομμύρια Rs), όπως αναφέρθηκε παραπάνω, προσφέροντας επιπλέον τρεις μήνες δωρεάν, δηλαδή δωρεάν υπηρεσίες στους 72 εκατομμύρια πελάτες της Prime που ήταν πραγματικά έτοιμοι να τους πληρώσουν από την 1η Απριλίου.

Παράδειγμα # 2 - Paytm Investment Opp

Η Paytm είναι μια ινδική εταιρεία ψηφιακών πορτοφολιών και συστημάτων πληρωμών ηλεκτρονικού εμπορίου, με έδρα το NOIDA SEZ στην Ινδία. Το Paytm διατίθεται δέκα ινδικές γλώσσες και προσφέρει διαδικτυακές περιπτώσεις χρήσης, όπως πληρωμές λογαριασμών κοινής ωφέλειας, ταξίδια, ταινίες, χρεώσεις κινητής τηλεφωνίας και κρατήσεις εκδηλώσεων, καθώς και πληρωμές στο κατάστημα στα μανάβικα, καταστήματα λαχανικών και φρούτων, εστιατόρια, φαρμακεία, πάρκινγκ, διοδίων, και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με τον κωδικό QR του Paytm Paytm, ο οποίος επί του παρόντος είναι επίσης ζημιογόνος εταιρεία και ο οποίος δεν έχει ακόμη αποδείξει την ικανότητά του όσον αφορά το επιχειρηματικό μοντέλο και την παροχή μακροπρόθεσμου βιώσιμου προϊόντος.

Η Berkshire, μια παγκοσμίως γνωστή εταιρεία που έχει κεφαλαιοποίηση περίπου 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Με βάση το παρελθόν ρεκόρ του, είναι επίσης γνωστό για έναν από τους πιο έξυπνους και αιχμηρούς επενδυτές στον κόσμο. Η Berkshire αποφάσισε να πάρει 3 έως 4% μερίδιο στις πληρωμές με 2.500 εκατομμύρια Rs (περίπου 356 εκατομμύρια $), που έγινε.

Τώρα τίθεται το ερώτημα γιατί και τι οδήγησε την Berkshire να επενδύσει στο Paytm των οποίων οι απώλειες ανήλθαν σε 900 εκατομμύρια Rs, ενώ έρχεται στα έσοδά της ήταν περίπου 829 εκατομμύρια Rs και το προηγούμενο έτος, το ποσό των ζημιών του έφτασε τα 1.497 εκατομμύρια Rs; Ποια είναι η προσδοκία της με αυτήν την επένδυση;

Η Berkshire γνώριζε την οικονομική ευκαιρία που ήταν διαθέσιμη στην ινδική αγορά που είχε να προσφέρει. Δεν θα ήθελα να το χάσω. Έτσι, εδώ το κόστος ευκαιρίας για το Berkshire θα είναι 2500 εκατομμύρια Rs όσο εύκολα θα μπορούσε να είχε επιλέξει οποιαδήποτε άλλη εισηγμένη εταιρεία με κερδοσκοπική εταιρεία.

Υπολογιστής κόστους ευκαιρίας

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον ακόλουθο Υπολογιστή Κόστους Ευκαιρίας.

Επιστροφή της επόμενης καλύτερης εναλλακτικής λύσης που δεν έχει επιλεγεί
Η Επιστροφή της Επιλεγμένης Επιλογής
Τύπος κόστους ευκαιρίας
 

Τύπος κόστους ευκαιρίας = Επιστροφή της επόμενης καλύτερης εναλλακτικής λύσης που δεν έχει επιλεγεί - Η επιστροφή της επιλογής που επιλέξατε
0 - 0 = 0

Ερμηνεία

  • Το κόστος ευκαιρίας είναι η αξία του κάτι όταν επιλέγεται μια συγκεκριμένη πορεία δράσης. Το όφελος ή η αξία που παραδόθηκε μπορεί να αναφέρεται σε αποφάσεις στην προσωπική σας ζωή, σε έναν οργανισμό, στη χώρα ή στην οικονομία, ή στο περιβάλλον, ή σε κυβερνητικό επίπεδο.
  • Αυτά τα είδη αποφάσεων συνήθως περιλαμβάνουν περιορισμούς όπως ο χρόνος, οι κοινωνικοί κανόνες, οι πόροι, οι κανόνες και οι φυσικές πραγματικότητες.
  • Ένας επενδυτής πηγαίνει εντελώς σε μετρητά όταν αποφασίζει ότι η αγορά είναι υπερτιμημένη. Αυτό θα μειώσει δραματικά τον κίνδυνο τους στο κόστος ευκαιρίας των πιθανών αποδόσεων που επενδύονται.
  • Ένα άλλο παράδειγμα όπου ο φοιτητής εξετάζει το κόστος μιας τετραετούς πανεπιστημιακής εκπαίδευσης υπολογίζοντας το συνολικό ξενώνα, τα δίδακτρα και άλλα έξοδα για την περίοδο. Θα μπορούσαν επίσης να συμπεριλάβουν τους υπολογισμούς τους το κόστος της ευκαιρίας απώλειας 4 ετών μισθού.
  • Ένας κατασκευαστής ακουστικών που αντιμετωπίζει υγιή ανταγωνισμό από προϊόντα χαμηλού κόστους με παρόμοια δικά τους σχέδια. Μπορούν να αποφασίσουν να αυξήσουν την ποιότητα κατασκευής τους (π.χ. Apple) για να κάνουν τον ανταγωνισμό να φαίνεται και να είναι συγκριτικά φθηνό. Το κόστος ευκαιρίας του νέου σχεδιασμού του προϊόντος θα είναι το αυξημένο κόστος και η αδυναμία του να ανταγωνιστεί την τιμή.
  • Το κόστος ευκαιρίας είναι πραγματικά παντού και συμβαίνει με κάθε απόφαση που λαμβάνουμε είτε είναι μεγάλο είτε μικρό.

Υπολογισμός κόστους ευκαιρίας στο Excel

Ας κάνουμε τώρα το ίδιο παράδειγμα κόστους ευκαιρίας στο Excel. Αυτό είναι πολύ απλό. Πρέπει να δώσετε τις δύο εισόδους επιστροφής της επόμενης καλύτερης εναλλακτικής που δεν έχετε επιλέξει και την επιστροφή της επιλογής που έχετε επιλέξει. Μπορείτε εύκολα να υπολογίσετε την αναλογία στο παρεχόμενο πρότυπο.

Το κόστος ευκαιρίας θα είναι -


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found