Αποθέματα Blue Chip (Σημασία, Παράδειγμα) | Τι είναι το Blue Chip;

Ορισμός μετοχών Blue Chip

Τα αποθέματα blue-chip αναφέρονται στο απόθεμα μεγάλων σταθερών εταιρειών με κεφαλαιοποίηση αγοράς σε δισεκατομμύρια που παρέχουν καλή απόδοση των μετοχών, μπορεί να παρέχουν μερίσματα, έχουν μικρότερο κίνδυνο και θεωρούνται ασφαλείς επενδύσεις. Παραδείγματα τέτοιων αποθεμάτων είναι οι Coca-Cola ltd, IBM Corp, Boeing Co., PepsiCo, General Electric (GE), Intel, Visa, Wal-Mart, IBM Corp, Apple, Walt Disney, Mc Donald's, Goldman Sachs, Johnson & Johnson , και τα λοιπά

Εξήγηση

Τα αποθέματα blue-chip σύμφωνα με το μύθο ονομάζονται από τις μάρκες με την υψηλότερη αξία που χρησιμοποιούνται στο παιχνίδι του πόκερ. Αυτά τα αποθέματα είναι συνήθως ο ηγέτης της αγοράς ή έρχονται στις τρεις πρώτες εταιρείες του κλάδου της και είναι πολύ γνωστές και έχουν επίσης κεφαλαιοποίηση της αγοράς σε δισεκατομμύρια. Έχουν μακρά ιστορία καταβολής υψηλών μερισμάτων στους επενδυτές της.

Ο Ben Graham στο βιβλίο του The Intelligent Investor το έγραψε αυτό

Ένας επενδυτής πρέπει να αναζητήσει μια εταιρεία που δίνει στους επενδυτές της μερίσματα για είκοσι χρόνια ή περισσότερο. Αυτή η σκέψη μας δίνει μια ιδέα για το πώς πρέπει να είναι τέτοια αποθέματα.

Λίστα μετοχών Blue Chip

Υπάρχουν πολλές εισηγμένες στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ. Αυτά τα αποθέματα είναι γενικά πρωτοπόροι στον κλάδο και είναι σταθερές εταιρείες. Αυτές οι μετοχές είναι λιγότερο ασταθείς και προσφέρουν σταθερότητα σε ένα χαρτοφυλάκιο. Μερικά παραδείγματα αποθεμάτων blue-chip που αναφέρονται στο NYSE είναι η Verizon Communication, Unilever, 3M Co., Union Pacific Corp, Texas Instruments Inc., Lowe's Companies Inc., Starbucks Corp, Simon Property Group, Illinois Tool Work Inc.

Ακολουθεί το στιγμιότυπο οθόνης ενός τέτοιου παραδείγματος τέτοιων αποθεμάτων.

Χαρακτηριστικά

Αν και η πληρωμή του μερίσματος δεν είναι υποχρεωτικός κανόνας για να είναι ένα απόθεμα το blue-chip, αλλά οι περισσότερες από αυτές τις μετοχές έχουν ένα ισχυρό ιστορικό καταβολής σταθερών και αυξανόμενων μερισμάτων. Τέτοιο απόθεμα είναι συνήθως μέρος των πιο γνωστών δεικτών αγοράς ή μέσων όρων όπως το Dow Jones Industrial Average, το Standard & Poor's 500 (S&P) και το NASDAQ 100 στις ΗΠΑ, το TSX-60 στον Καναδά ή ο δείκτης FTSE στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Καθώς η λίστα των μετοχών blue-chip αλλάζει στον δείκτη Dow Jones Industrial Average (DJIA), η συνοδευτική λίστα μετοχών αλλάζει. Αν και δεν υπάρχουν καθορισμένοι κανόνες ή δημόσιες παράμετροι που να δηλώνουν πώς προστίθενται ή αφαιρούνται τα αποθέματα από το DJIA, είναι γνωστό ότι ένα απόθεμα προστίθεται μόνο εάν τέτοιες εταιρείες μετοχών έχουν εξαιρετική φήμη, παρουσιάζουν συνεχή ανάπτυξη και έχουν μια ενδιαφέρουσα έκκληση σε μεγάλο αριθμό επενδυτές. Ο ίδιος κανόνας εφαρμόζεται στα άλλα αναφερόμενα ευρετήρια. Αυτά είναι τα αποθέματα που παρέχουν ανώτερες αποδόσεις μακροπρόθεσμα.

Οι πιο σημαντικές παράμετροι που χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό αυτών των αποθεμάτων είναι σταθερά ετήσια έσοδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, σταθερός λόγος χρέους προς ίδια κεφάλαια, μέσος όρος απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (ROE) και λόγος κάλυψης επιτοκίων μαζί με κεφαλαιοποίηση αγοράς και δείκτης τιμής προς κέρδη (λόγος PE ).

Μερικά από τα παραδείγματα αποθεμάτων blue-chip στην Ινδία είναι η State Bank of India (SBI), η Tata Consultancy Services (TCS) και η Reliance Industries, ONGC, ITC, Sun Pharma, Infosys, HDFC Bank κ.λπ. ικανότητα αντοχής σε δύσκολες συνθήκες αγοράς και υψηλές αποδόσεις όταν οι συνθήκες της αγοράς είναι ευνοϊκές.

Οφέλη από την επένδυση σε Blue Chip Stock

  • Έχουν εκτιμήσει πολύ τις πιο ευνοϊκές μακροπρόθεσμες επενδυτικές επιλογές. Έχουν μια ιστορία που δείχνει την ανάπτυξη των μακροπρόθεσμων χαρτοφυλακίων και είναι φημισμένες εταιρείες που είναι ονόματα νοικοκυριών.
  • Είναι γνωστό στους περισσότερους επενδυτές ότι αυτά τα αποθέματα έχουν σταθερά κέρδη, επομένως σε περιόδους οικονομικής δυσχέρειας οι επενδυτές το θεωρούν ως την ασφαλή επιλογή λόγω της ασφαλούς φύσης τους.
  • Δίνουν μια αίσθηση ασφάλειας κατά τις περιόδους που η ανάπτυξη της οικονομίας είναι αργή καθώς τέτοιες εταιρείες έχουν ισχυρές ομάδες διαχείρισης και έχουν τη δυνατότητα να βγάλουν κέρδη.
  • Εάν η χρηματιστηριακή αγορά βρίσκεται σε κατάσταση αντοχής στην αγορά, τότε οι επενδυτές δεν χρειάζεται να ανησυχούν σχετικά με τις επενδύσεις, επειδή τέτοιες εταιρείες ανακάμπτουν. Δεδομένου ότι έχουν σταθερή τιμή χωρίς πολλές διακυμάνσεις, προσφέρουν αποθέματα blue-chip με υψηλά μερίσματα για να το αντισταθμίσουν.
  • Μπορεί να φανεί ότι δίνουν αυξημένες και αδιάκοπες πληρωμές μερισμάτων με την πάροδο του χρόνου. Έτσι, μακροπρόθεσμα, οι επενδυτές μπορούν πραγματικά να επωφεληθούν από τα μερίσματα που δίνονται και μπορούν να σκεφτούν να δημιουργήσουν εισόδημα χαρτοφυλακίου. Αυτές οι πληρωμές μερισμάτων συμβάλλουν επίσης στην προστασία των επενδυτών από τις αρνητικές επιπτώσεις του πληθωρισμού.
  • Αυτές οι εταιρείες που εμπίπτουν στην κατηγορία blue-chip έχουν ισχυρό ισολογισμό και ταμειακές ροές, καλά επιχειρηματικά μοντέλα και ισχυρή συνεπή ανάπτυξη. Για αυτούς τους λόγους, πολλοί επενδυτές θεωρούν το blue-chip μια ασφαλή επενδυτική επιλογή. Οι επενδυτές που σκοπεύουν να επενδύσουν μακροπρόθεσμα μπορούν να θεωρήσουν τις μετοχές blue-chip ως επενδυτική επιλογή καθώς αυξάνονται σταθερά με το χρόνο και προσφέρουν επίσης υψηλά μερίσματα.

Αν και είναι γνωστό ότι αυτά τα αποθέματα είναι η ασφαλής επιλογή για επενδύσεις καθώς έχουν την ικανότητα να επιβιώσουν από πολλές προκλήσεις και δύσκολους κύκλους της αγοράς, αυτό μπορεί να μην συμβαίνει κάθε φορά. Κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας ύφεσης του 2008, αν και η JP Morgan Chase επέζησε από τις δύσκολες συνθήκες της αγοράς, η General Motors και η Lehman Brother μαζί με μια σειρά από κορυφαίες ευρωπαϊκές τράπεζες που θεωρήθηκαν blue-chip χρεοκόπησαν, γεγονός που αποτελεί απόδειξη ότι ακόμη και οι καλύτερες μετοχές υφίστανται πάλη κατά τη διάρκεια των καιρών ακραίων προκλήσεων.

συμπέρασμα

Αν και πρέπει να αποτελείται από ένα μεγαλύτερο μέρος του χαρτοφυλακίου, δεν πρέπει να είναι ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο. Ένα χαρτοφυλάκιο θα πρέπει να έχει διαφορετικά στοιχεία όπως ομόλογα και μετρητά, μαζί με μετοχές blue-chip, mid-caps και small caps. Η επένδυση μόνο σε τέτοια αποθέματα μπορεί να δώσει στον επενδυτή την ετικέτα του βαρετού και ξεπερασμένου, αλλά οι επενδυτές με καλή γνώση επιλέγουν πάντα ροκ στερεές μετοχές που έχουν αποδεδειγμένο ιστορικό καλών επιδόσεων ακόμη και σε ταραγμένους καιρούς και ιστορία καταβολής τακτικών μερισμάτων. Έτσι, ακολουθώντας αυτά τα κριτήρια, τα αποθέματα blue-chip είναι σίγουρα η ασφαλής επιλογή. Αυτά τα αποθέματα έχουν δώσει αρκετή απόδειξη ασφάλειας, έτσι ώστε οι επενδυτές να προτιμούν εκείνους σε περιόδους πληθωρισμού και αποπληθωρισμού και καλών και κακών στιγμών.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found