Ημερήσιο σύνθετο ενδιαφέρον (τύπος) | Βήμα προς βήμα Παραδείγματα & υπολογισμός

Τι είναι το ημερήσιο σύνθετο ενδιαφέρον;

Ημερήσιος επιτοκιακός τόκος σημαίνει ότι ο τόκος συσσωρεύεται σε καθημερινή βάση και υπολογίζεται με χρέωση τόκου επί του κεφαλαίου συν τόκους που κερδίζονται σε καθημερινή βάση και επομένως, είναι υψηλότερος από τους τόκους που επιβάλλονται σε μηνιαία / τριμηνιαία βάση λόγω της υψηλής συχνότητας σύνθεσης.

Τύπος

A = (P (1 + r / n) ^ (nt)) - P

Που

  • A = Ημερήσιο σύνθετο ποσοστό
  • P = Κύριο ποσό
  • R = Επιτόκιο
  • N = Χρονική περίοδος

Γενικά, όταν κάποιος καταθέτει χρήματα στην τράπεζα, η τράπεζα καταβάλλει τόκους στον επενδυτή με τη μορφή τριμηνιαίων τόκων. Αλλά όταν κάποιος δανείζει χρήματα από τις τράπεζες, οι τράπεζες χρεώνουν τους τόκους από το άτομο που έχει πάρει το δάνειο με τη μορφή ημερήσιου επιτοκίου. Αυτό το σενάριο ισχύει κυρίως στην περίπτωση πιστωτικών καρτών.

Παραδείγματα

Παράδειγμα # 1

Ένα ποσό 4000 $ δανείζεται από την τράπεζα όπου το επιτόκιο είναι 8% και το ποσό δανείζεται για περίοδο 2 ετών. Ας μάθουμε πόσο θα γίνεται ο καθημερινός υπολογισμός επιτοκίων από την τράπεζα για το παρεχόμενο δάνειο.

Λύση:

= (4000 $ (1 + 8/365) ^ (365 * 2)) - 4000 $

Παράδειγμα # 2

Η καθημερινή σύνθετη εφαρμογή είναι πρακτικά εφαρμόσιμη για δαπάνες πιστωτικών καρτών που χρεώνουν οι τράπεζες σε άτομα που χρησιμοποιούν πιστωτικές κάρτες. Οι πιστωτικές κάρτες έχουν γενικά έναν κύκλο 60 ημερών κατά τη διάρκεια του οποίου η τράπεζα δεν χρεώνει τόκους, αλλά ο τόκος χρεώνεται όταν ο τόκος δεν αποπληρωθεί εντός 60 ημερών. Εάν ένα ποσό 4000 $ χρησιμοποιείται με χρήση πιστωτικής κάρτας από ένα άτομο για τις δαπάνες του. Και το επιτόκιο είναι 15% ετησίως, καθώς ο τόκος που χρεώνεται για μια πιστωτική κάρτα είναι γενικά πολύ υψηλός. Και το ποσό επιστρέφεται από το άτομο μετά από 120 ημέρες, δηλαδή 60 ημέρες μετά τη λήξη της περιόδου χάριτος. Έτσι, το άτομο πρέπει να πληρώσει τον τραπεζικό τόκο για 60 ημέρες και χρεώνεται με ημερήσιο επιτοκιακό επιτόκιο.

Λύση:

= 4000 $ (1 + 15/365) ^ (365 * (12/60)) - 4000 $

Παράδειγμα # 3

Ένα ποσό 35.000 $ δανείζεται από την τράπεζα ως δάνειο αυτοκινήτων, όπου το επιτόκιο είναι 7% ετησίως και το ποσό δανείζεται για περίοδο 5 ετών. Ας μάθουμε πόσο θα γίνεται ο καθημερινός υπολογισμός επιτοκίων από την τράπεζα για το παρεχόμενο δάνειο.

Λύση:

= (35000 $ (1 + .07 / 365) ^ (365 * 5)) - 35000 $

Συνάφεια και χρήση

Γενικά, όταν κάποιος καταθέτει χρήματα στην τράπεζα, η τράπεζα καταβάλλει τόκους στον επενδυτή με τη μορφή τριμηνιαίων τόκων. Αλλά όταν κάποιος δανείζει χρήματα από τις τράπεζες, οι τράπεζες χρεώνουν τους τόκους από το άτομο που έχει πάρει το δάνειο με τη μορφή ημερήσιου επιτοκίου. Όσο υψηλότερη είναι η συχνότητα, τόσο περισσότεροι τόκοι χρεώνονται ή καταβάλλονται στο κεφάλαιο. Έτσι οι τράπεζες κερδίζουν τα χρήματά τους για τη διαφορά των τόκων.

Μπορείτε να κατεβάσετε αυτό το πρότυπο από εδώ - Πρότυπο Excel


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found