Χρηματοδότηση πατάρι (Ορισμός, παραδείγματα) | Πως δουλεύει?

Τι είναι το Mezzanine Financing;

Η Mezzanine χρηματοδότηση είναι ένα είδος χρηματοδότησης που έχει και τα δύο χαρακτηριστικά του χρέους και της χρηματοδότησης ιδίων κεφαλαίων που παρέχει στους δανειστές το δικαίωμα να μετατρέψουν το δάνειο σε ίδια κεφάλαια σε περίπτωση αθέτησης (μόνο μετά την αποπληρωμή άλλων ανώτερων χρεών)

Για παράδειγμα, ένας υποστηριζόμενος από την Κίνα αγοραστής ενός ουρανοξύστη Χονγκ Κονγκ από τον δισεκατομμυριούχο Li Ka-Shing για ρεκόρ 5,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, επιδιώκει να δανειστεί έως και 90 τοις εκατό για να χρηματοδοτήσει τη συμφωνία και περίπου το 40% των 5,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε χρηματοδότηση ενός έτους στον ημιώροφο με επιτόκιο 8%.

Πηγή: reuters.com

Δομή

Έχετε αγοράσει ποτέ σπίτι;

Εάν ναι, θα γνωρίζετε ότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες του σπιτιού θα πήγαιναν για προκαταβολή. Αυτή η προκαταβολή είναι τα χρήματα που έχει αποθηκεύσει για τον εαυτό του. Και το υπόλοιπο ποσό υποθηκεύεται μέσω τράπεζας, πράγμα που σημαίνει ότι το υπόλοιπο ποσό λαμβάνεται ως δάνειο.

Στην περίπτωση των Mezzanine Funds, λειτουργεί ακριβώς έτσι.

Δεδομένου ότι το Mezzanine Funds δεν αφορά την αγορά σπιτιών, αλλά την αγορά εταιρειών. συμβαίνει όπως το ακόλουθο -

Η εταιρεία που αγοράζει την εταιρεία χρησιμοποιεί τα δικά της μετρητά. Στη συνέχεια, το υπόλοιπο τμήμα λαμβάνεται ως χρέος από διαφορετικές τράπεζες.

Γενικά, τα ιδιωτικά κεφάλαια ενεργούν ως μεσολαβητές εδώ. Είτε αγοράζουν οι ίδιοι την εταιρεία είτε βοηθούν τη διοίκηση της εταιρείας να αγοράσει την εταιρεία-στόχο.

Τώρα ο ορισμός χρηματοδότησης Mezzanine μπορεί να είναι διαφορετικού τύπου -

 • Συνήθως, ένα μέρος δίνεται από τις ίδιες αποταμιεύσεις από ιδιωτικά ίδια κεφάλαια. Και παίρνουν δάνεια από πολλούς επενδυτές για χρηματοδότηση της αγοράς.
 • Ένας άλλος τύπος είναι η εταιρεία ιδιωτικών μετοχών που χρησιμοποιεί τις δικές της αποταμιεύσεις και στη συνέχεια παίρνει χρέη από την ίδια την εταιρεία και έτσι φροντίζει για τη χρηματοδότηση.

Ως αποτέλεσμα, το Mezzanine Fund δεν είναι κάτι που όλοι θα ήθελαν. Ο κίνδυνος είναι πολύ υψηλότερος και η προσδοκία για οφέλη είναι επίσης αρκετά υψηλή.

Χαρακτηριστικά

Εδώ είναι τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά του Mezzanine Funding -

 • Το Mezzanine Financing προορίζεται για εταιρείες που έχουν προχωρήσει πέρα ​​από τις νεοσύστατες επιχειρήσεις: Το Mezzanine Funding δεν είναι για νεοσύστατες επιχειρήσεις. Δεδομένου ότι στην αρχή, οι νεοσύστατες εταιρείες δεν έχουν αρκετή ταμειακή ροή, είναι δύσκολο να αναλάβουμε αυτήν την εξαιρετικά επικίνδυνη επένδυση. Είναι για εκείνους που δεν έχουν ακόμη βάλει το πόδι τους για IPO, αλλά χρειάζονται ακόμη μια ώθηση στο κεφάλαιο ανάπτυξής τους, ώστε να μπορούν να επεκταθούν.
 • Μια αρκετά ευέλικτη μορφή χρηματοδότησης: Το Mezzanine ονομάζεται δευτερεύοντα χρέη. Και είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τους ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων που δεν είναι ακόμη έτοιμοι να πληρώσουν ένα τεράστιο κόστος κεφαλαίου για τη χρηματοδότηση των ιδίων κεφαλαίων. Δεδομένου ότι τα ημιώροφοι προσφέρονται με γνώμονα μια προσαρμοσμένη προσέγγιση, ταιριάζει αρκετά καλά στους ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων. Και καθώς μικρά ποσά δανείζονται από πολλές πηγές όπως ιδιώτες επενδυτές, αμοιβαία κεφάλαια, ασφαλιστικές εταιρείες, τράπεζες κ.λπ., κανείς δεν τρέχει αμέσως μετά τον δανειολήπτη. Ένας άλλος λόγος, είναι αρκετά ευέλικτο είναι επειδή θεωρείται ακάλυπτο δάνειο. αυτό σημαίνει ότι ο οφειλέτης δεν χρειάζεται να παρέχει ένα περιουσιακό στοιχείο για να πάρει το δάνειο.
 • Πολύ επικίνδυνο: Το Mezzanine Funds είναι αρκετά επικίνδυνο. Από τη μία πλευρά, βοηθά τους ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων να ενισχύσουν το κεφάλαιο ανάπτυξής τους. αλλά από μια άλλη πλευρά, αποδεικνύεται τόσο επικίνδυνο. Εάν οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων δεν είναι σε θέση να αποκομίσουν αρκετά έσοδα (ή ταμειακές ροές), θα ήταν αδύνατο να εξοφλήσουν εγκαίρως το χρέος, διότι το επιτόκιο της ημιώροφος χρηματοδότησης είναι αρκετά υψηλό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνιστάται πάντα το ημιώροφο να μην υπερβαίνει το διπλάσιο των ταμειακών ροών της εταιρείας. Για παράδειγμα, εάν μια εταιρεία δημιουργεί ταμειακές ροές περίπου 100.000 $. θα πρέπει να πάρει 200.000 $ ως ημιώροφος χρηματοδότηση και όχι περισσότερο από 500.000 $ ως συνολικό χρέος (συμπεριλαμβανομένου του ημιώροφος χρέους).
 • Καθώς τα Mezzanine Funds δεν είναι ασφαλή, οι δανειστές περιορίζουν τους δανειολήπτες σε ορισμένες περιπτώσεις: Αυτό δεν είναι καλό νέο για τους δανειολήπτες, αλλά δεδομένου ότι τα ημιώροφοι χρέη είναι ακάλυπτα, οι δανειστές θα πρέπει να έχουν κάποια αναμονή στα δάνεια. Γι 'αυτό συχνά ενσωματώνουν περιοριστικούς όρους στους οποίους πρέπει να τηρούν οι οφειλέτες. Για παράδειγμα, ο δανειστής μπορεί να ζητήσει τα εντάλματα ή την επιλογή ιδιοκτησίας εάν ο οφειλέτης αθετήσει να εξοφλήσει το ποσό, ή μπορεί να ζητηθεί από τον δανειολήπτη να μην δανειστεί ένα πρόσθετο δάνειο, ή διαφορετικά λίγα οικονομικά ποσοστά που πρέπει να πληρούν οι οφειλέτες .

Παραδείγματα

Παράδειγμα # 1 - Mr. Richard Ice Cream Parlour

Τα χρήματα του Mezzanine μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αγορά μιας εταιρείας ή για την επέκταση της δικής τους επιχείρησης χωρίς να πάει για IPO.

Ας πούμε ότι ο κ. Richard έχει αίθουσα παγωτού. Θέλει να επεκτείνει την επιχείρησή του. Αλλά δεν θέλει να πάει για τη συμβατική χρηματοδότηση μετοχών. Αντίθετα, αποφασίζει να πάει για ημιώροφο.

Πηγαίνει σε ημιώροφοι και ζητά ημιώροφο δάνεια. Οι δανειστές αναφέρουν ότι χρειάζονται εντάλματα ή επιλογές για τα ημιώροφο δάνεια. Δεδομένου ότι τα δάνεια είναι μη εξασφαλισμένα, ο κ. Richard πρέπει να συμφωνήσει με τους όρους που καθορίζονται από τους ημιώροφος δανειστές.

Ο κ. Richard παίρνει 100.000 $ δείχνοντας ότι έχει ταμειακές ροές 60.000 $ κάθε χρόνο. Παίρνει τα δάνεια και, δυστυχώς, τις προεπιλογές κατά τη στιγμή της πληρωμής, καθώς το παγωτό του δεν μπορούσε να δημιουργήσει αρκετή ταμειακή ροή. Οι δανειστές παίρνουν ένα μέρος του παγωτού του και πουλάνε για να πάρουν πίσω τα χρήματά τους.

Παράδειγμα # 2 - Ομοσπονδιακή πρωτεύουσα

πηγή: prnewswire.com

Όπως βλέπουμε από ψηλά, η Federal Capital Partners (μια εταιρεία ιδιωτικών μετοχών) έχει παράσχει 6,5 εκατομμύρια δολάρια στο mezzanine fund στις εταιρείες Altman για την ανάπτυξη του Altis Grand Central.

Πλεονεκτήματα

 • Μπορούν εύκολα να πάρουν δάνεια: Οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων χρειάζονται κεφάλαια για επέκταση. Τα χρήματα του Mezzanine είναι εύκολο να ληφθούν και δεν χρειάζεται να παρέχει κανένα περιουσιακό στοιχείο ως υποθήκη.
 • Η δομή του δανείου είναι αρκετά ευέλικτη: Η δομή του ημιώροφος είναι αρκετά ευέλικτη. Οι δανειολήπτες λαμβάνουν δάνεια από πολλές πηγές και ως εκ τούτου, το ποσό από κάθε ένα είναι μικρότερο.
 • Οι τόκοι για το ημιώροφο είναι εκπίπτοντας από τον φόρο: Αυτό είναι το κύριο πλεονέκτημα του Mezzanine fund και ένας από τους λόγους για τους οποίους οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων πηγαίνουν για ημιώροφο χρέος είναι ότι οι τόκοι που πληρώνουν για το χρέος μειώνουν το φόρο που πρέπει να πληρώσουν στο κυβέρνηση.

Μειονεκτήματα

 • Περιοριστικοί όροι : Δεδομένου ότι τα δάνεια είναι ακάλυπά, οι δανειστές ενσωματώνουν περιοριστικούς όρους στους δανειολήπτες όπως τα εντάλματα, τις επιλογές μερικής ιδιοκτησίας, να μην δανειστούν πρόσθετα δάνεια από έναν δανειστή κ.λπ.
 • Υψηλά επιτόκια: Δεδομένου ότι τα ημιώροφο δάνεια δεν είναι ασφαλή, οι δανειολήπτες πρέπει να πληρώσουν αρκετά υψηλό επιτόκιο και εάν δεν έχετε κερδίσει το μισό από αυτό που σκοπεύετε να δανειστείτε, μείνετε μακριά από τη λήψη ενδιάμεσων δανείων.

Προτεινόμενοι πόροι

Αυτός ήταν ένας οδηγός για το τι είναι το Mezzanine Financing και τον ορισμό του. Εδώ συζητάμε τη δομή, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του Mezzanine Funding μαζί με παραδείγματα. Παρακάτω είναι ένα άλλο σύνολο χρήσιμων άρθρων που μπορεί να σας αρέσουν -

 • Βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση - Ορισμός
 • LTM EBITDA
 • Βαθμολογία Altman Z
 • <