Παραδείγματα μονοπωλιακού ανταγωνισμού (3 κορυφαία παραδείγματα πραγματικής ζωής)

Παραδείγματα μονοπωλιακού ανταγωνισμού

Το παράδειγμα του μονοπωλιακού ανταγωνισμού περιλαμβάνει προϊόντα ομορφιάς που έχουν πολύ μεγάλο αριθμό πωλητών και τα προϊόντα που πωλούνται από κάθε εταιρεία που είναι παρόμοια αλλά δεν είναι πανομοιότυπα και αυτοί οι πωλητές δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις τιμές καθώς μπορούν να χρεώσουν τιμές με βάση τη μοναδικότητα του προϊόντος που προσφέρουν και αυτή η επιχείρηση έχει σχετικά χαμηλά εμπόδια για είσοδο και έξοδο από την αγορά.

Πριν εξετάσουμε τα παραδείγματα, πρώτα, ας κατανοήσουμε την έννοια του μονοπωλιακού ανταγωνισμού.

Έννοια του μονοπωλιακού ανταγωνισμού

Ο Μονοπωλιακός Ανταγωνισμός είναι μια δομή της αγοράς όπου διάφορες εταιρείες παράγουν και προσφέρουν διαφοροποιημένα προϊόντα ή / και υπηρεσίες, τα οποία είναι κοντά αλλά όχι τέλεια υποκατάστατα μεταξύ τους. Οι εταιρείες ανταγωνίζονται ιδιαίτερα μεταξύ τους σε διάφορους παράγοντες εκτός από τις τιμές.

Κορυφαία 3 πραγματικά παραδείγματα μονοπωλιακού ανταγωνισμού

Το ακόλουθο παράδειγμα μονοπωλιακού ανταγωνισμού παρέχει μια περιγραφή της πιο κοινής δομής της αγοράς του μονοπωλιακού ανταγωνισμού. Είναι αδύνατο να παρέχουμε ένα πλήρες σύνολο παραδειγμάτων που αντιμετωπίζουν κάθε παραλλαγή σε κάθε κατάσταση, καθώς υπάρχουν χιλιάδες τέτοιες αγορές. Κάθε πραγματικό παράδειγμα του Μονοπωλιακού Διαγωνισμού αναφέρει το θέμα, τους σχετικούς λόγους και πρόσθετα σχόλια ανάλογα με τις ανάγκες

Παράδειγμα # 1 - Καφετέριες ή σπίτια ή αλυσίδες

Οι καφετέριες ή τα σπίτια ή οι αλυσίδες είναι ένα κλασικό παράδειγμα μονοπωλιακού ανταγωνισμού.

Ένας μεγάλος αριθμός πωλητών

Ο καφές έχει έναν πολύ μεγάλο αριθμό πωλητών, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων παγκοσμίου φήμης αλυσίδων καφέ, τοπικών καφενείων και τόνων πωλητών καφέ του δρόμου.

Το προϊόν είναι παρόμοιο αλλά όχι ταυτόσημο

Ας πούμε ότι το Starbucks των ΗΠΑ που ονομάζεται βασιλιάς όλων των αλυσίδων καφέ έχει παρουσία σε περισσότερες από 65 χώρες του κόσμου και η Costa Coffee, η καλύτερη αλυσίδα καφέ στην Ευρώπη έρχεται δεύτερη στη παγκόσμια κατάταξη μετά το Starbucks.

Οι δύο παγκοσμίου φήμης αλυσίδες καφέ που και οι δύο πωλούν ένα παρόμοιο προϊόν «καφές», αλλά ο καφές δεν είναι ο ίδιος και στα δύο καταστήματα. Η διαφορά δημιουργείται από την ποιότητα του καφέ, την εξυπηρέτηση πελατών ή τη φιλοξενία και τις τιμές. Και οι δύο καφετέριες ανταγωνίζονται για να προσφέρουν καλύτερα προϊόντα και υπηρεσίες.

Ωστόσο, ο καφές δεν σερβίρεται μόνο από την Starbucks ή την Costa, αλλά υπάρχουν διάφορες μεγάλες παγκόσμιες αλυσίδες καφέ εκτός από αυτές τις δύο όπως οι Dunkin Donuts, McDonalds ή McCafe κ.λπ.

Ανταγωνισμός χωρίς τιμή

Σημειώστε ότι ένα από τα καθοριστικά χαρακτηριστικά μιας μονοπωλιακής ανταγωνιστικής αγοράς είναι ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός ανταγωνισμού χωρίς τιμές. Δηλαδή οι εταιρείες δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις τιμές

Για παράδειγμα, ένας πωλητής του δρόμου προσφέρει καφέ στα 0,5 $ ανά φλιτζάνι καφέ, αλλά η Starbucks χρεώνει περίπου 5 $ για ένα φλιτζάνι καφέ. Τώρα, ο πωλητής του δρόμου δεν μπορεί να ανταγωνιστεί την Starbucks με βάση τη χρέωση χαμηλών τιμών, επειδή η Starbucks διαφοροποιεί το προϊόν της μέσω της ποιότητας του καφέ τους, των ακριβών πιατικών, της καλύτερης φιλοξενίας, της υποδομής των καφενείων τους κ.λπ.

Λιγότερη ισχύς τιμολόγησης

Σε αντίθεση με τις εταιρείες στον τέλειο ανταγωνισμό όπου έχουν αμελητέες τιμολογιακές δυνάμεις και οι τιμές εξαρτώνται πλήρως από τις αγορές, οι εταιρείες του μονοπωλιακού ανταγωνισμού έχουν χαμηλή αλλά μικρή ισχύ έναντι των τιμών. Διαφορετικές εταιρείες μπορούν να χρεώνουν υψηλότερα ή χαμηλότερα με βάση τη διαφοροποίηση των προϊόντων.

Για παράδειγμα, η Costa Coffee έχει υψηλότερες τιμές σε σύγκριση με τα Starbucks και και οι δύο χρεώνουν πολύ υψηλότερες τιμές από έναν πωλητή. Ωστόσο, η ζήτηση για καφέ είναι πολύ υψηλή καθώς κάθε πωλητής καφέ παίρνει τους πελάτες του.

Χαμηλά εμπόδια εισόδου και εξόδου

Λόγω μιας μονοπωλιακής ανταγωνιστικής αγοράς, η επιχείρηση καφέ έχει χαμηλά εμπόδια εισόδου και εξόδου. Ωστόσο, οι υπάρχουσες ή καθιερωμένες επιχειρήσεις της αγοράς θέλουν τα εμπόδια να είναι υψηλά.

Για παράδειγμα, η επιχείρηση καφέ έχει χαμηλό κόστος εκκίνησης, δηλαδή χαμηλές κεφαλαιουχικές δαπάνες για ακίνητα, εγκαταστάσεις και εξοπλισμό. Στην πραγματικότητα, πολλοί πωλητές του δρόμου προσφέρουν καφέ καλής ποιότητας σε φθηνότερες τιμές που σερβίρονται σε μικρά φορτηγά ή πάγκους.

Οι κυβερνητικοί κανονισμοί είναι λιγότερο, εκτός από τα βασικά πρότυπα ποιότητας των τροφίμων. η επιχείρηση καφέ δεν έχει άλλες αυστηρές κυβερνητικές υποχρεώσεις που πρέπει να τηρούνται.

Παράδειγμα # 2 - Οι αγρότες

Από τις καφετέριες, ερχόμαστε στη συνέχεια στους παραγωγούς καφέ. Αυτό το παράδειγμα μιλά για αγρότες που παράγουν τρόφιμα για ολόκληρο τον 7,7 δισεκατομμύρια πληθυσμό του κόσμου και περίπου το 80% των παγκόσμιων τροφίμων.

Οι αγρότες εργάζονται επίσης σε μια μονοπωλιακή ανταγωνιστική αγορά όπου ένας μεγάλος αριθμός αγροτών (υπάρχουν περίπου 570 εκατομμύρια αγρότες σε όλο τον κόσμο) παράγει διάφορες παρόμοιες καλλιέργειες που μπορούν να διαφοροποιηθούν με βάση την ποιότητα, το μέγεθος κ.λπ.

Ας πάρουμε το παράδειγμα μιας πολύ διάσημης θερινής καλλιέργειας που ονομάζεται «Μάνγκο» (Mangifera indica).

Ένας μεγάλος αριθμός πωλητών

Η Ινδία ο μεγαλύτερος παραγωγός μάνγκο έχει μεγάλο αριθμό καλλιεργητών μάνγκο.

Το προϊόν είναι παρόμοιο αλλά όχι ταυτόσημο

Στην Ινδία υπάρχουν περισσότερες από 1000 ποικιλίες μάνγκο, όπου μόνο 20 ποικιλίες καλλιεργούνται στο εμπόριο και μόνο 5 από αυτές εξάγονται συμπεριλαμβανομένου του Alphonsus.

Διαφοροποίηση προιόντος

Ο πιο σημαντικός παράγοντας για τη διαφοροποίηση των μάνγκο είναι η ποιότητα. πείτε αν είναι οργανικό ή ανόργανο. Εάν είναι ανόργανο, το επίπεδο χρήσης χημικών (συμπεριλαμβανομένων των φυτοφαρμάκων και των χημικών λιπασμάτων) επηρεάζει τους ποιοτικούς ελέγχους.

Λιγότερη ισχύς τιμολόγησης

Γενικά, οι τιμές αγοράς του μάνγκο ή οποιασδήποτε άλλης καλλιέργειας δεν αποφασίζονται από τον αγρότη. Οι τιμές εξαρτώνται κυρίως από την αλυσίδα ζήτησης και προσφοράς, τις κυβερνητικές επιρροές και μια ποικιλία από μάνγκο. Ωστόσο, η ζήτηση εποχιακών καλλιεργειών παραμένει υψηλή, επομένως το επίπεδο της προσφοράς αυξάνει ή αποδυναμώνει τη διάρθρωση των τιμών. Το μάνγκο είναι ένα αλλοιώσιμο προϊόν, η ποιότητά του επηρεάζει επίσης τις τιμές.

Χαμηλά εμπόδια εισόδου και εξόδου

Η δραστηριότητα της γεωργίας έχει χαμηλά εμπόδια στην είσοδο. Το κόστος εκκίνησης είναι χαμηλό, εξαιρουμένου του κόστους αγοράς γης ή εάν η γη εκμισθώνεται. Ωστόσο, η γεωργική δραστηριότητα είναι ως επί το πλείστον κληρονομική σε όλο τον κόσμο όπου οι γεωργικές εκτάσεις κληρονομούνται από γενιά σε γενιά. Σε άλλες περιπτώσεις, η κυβέρνηση κάθε έθνους παρέχει κίνητρα σε νέους αγρότες και τους βοηθά με χρήματα, τεχνολογία και εκπαίδευση.

Παράδειγμα # 3 - Λιανική βιομηχανία

Αυτό είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα που χρησιμοποιείται από διάφορους οικονομολόγους για να εξηγήσει τη μονοπωλιακή ανταγωνιστική αγορά.

Η βιομηχανία λιανικής αποτελείται από τεράστιες αγορές που περιλαμβάνουν διάφορα προϊόντα και μάρκες με έναν κοινό στόχο να πωλούν τα προϊόντα τους γρήγορα.

Ένας μεγάλος αριθμός πωλητών

Εκτός από μεγάλο αριθμό μικρών τοπικών λιανοπωλητών που διεξάγουν παντοπωλεία ή καταστήματα ρούχων, υπάρχουν τεράστιοι παίκτες ελεφάντων που είναι παγκοσμίως δημοφιλείς καθώς και παγκόσμιοι ηγέτες της βιομηχανίας λιανικής όπως:

Η Wal-Mart είναι ο μεγαλύτερος λιανοπωλητής στον κόσμο. Πρόσφατα εισήλθε στην επιχείρηση ηλεκτρονικού εμπορίου εξαγοράζοντας τη Flipkart, τη μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου της Ινδίας. Η Amazon είναι ο μεγαλύτερος διαδικτυακός λιανοπωλητής στον κόσμο. Και η Alibaba είναι ένας άλλος μεγάλος παγκόσμιος γίγαντας στη βιομηχανία λιανικής.

Διαφοροποίηση προιόντος

Στη βιομηχανία λιανικής, οι εταιρείες μπορούν να διαφοροποιήσουν τα προϊόντα τους χρησιμοποιώντας το χρώμα, το μέγεθος, τα χαρακτηριστικά, την απόδοση και την προσβασιμότητα. Οι εταιρείες χρησιμοποιούν βαριά διαφήμιση και εφαρμόζουν διάφορες στρατηγικές μάρκετινγκ για να κάνουν το προϊόν τους να φαίνεται πιο ελκυστικό για τους πελάτες από άλλα παρόμοια προϊόντα.

Η διαφοροποίηση μπορεί επίσης να γίνει μέσω μιας καλύτερης δομής διανομής. Οι διαδικτυακές πωλήσεις παρέχουν ένα πλεονέκτημα σε σχέση με άλλους λιανοπωλητές.

Λιγότερη ισχύς τιμολόγησης

Οι πελάτες έχουν πλήρη γνώση της αγοράς, της επωνυμίας και του προϊόντος, επομένως οι πωλητές δεν μπορούν να αυξήσουν τεχνητά τις τιμές του προϊόντος, διαφορετικά, οι πελάτες θα αναγκαστούν να αγοράσουν τα υποκατάστατα ακόμη και μιας γνωστής μάρκας.

Χαμηλά εμπόδια εισόδου και εξόδου

Η είσοδος στη βιομηχανία λιανικής είναι πολύ εύκολη, ακόμη και ένα άτομο μπορεί να εισέλθει με τις πιο βασικές κυβερνητικές υποχρεώσεις και άδειες. Το αρχικό κόστος ποικίλλει εξαρτάται από το επίπεδο της επιχείρησης, π.χ. ένα μικρό μανάβικο με πολύ βασικά είδη απαιτεί πολύ λιγότερα χρήματα, αλλά για να ξεκινήσετε ένα εμπορικό κέντρο που περιλαμβάνει κάθε πτυχή του λιανικού εμπορίου χρειάζεται τεράστια κεφάλαια.