Ποιοτικοί παράγοντες | Κορυφαίοι 10 ποιοτικοί παράγοντες στην αποτίμηση

Τι είναι οι ποιοτικοί παράγοντες;

Οι ποιοτικοί παράγοντες στην αποτίμηση είναι οι διαφορετικοί παράγοντες στην αποτίμηση της επιχείρησης ή της επένδυσης που δεν είναι δυνατόν να ποσοτικοποιηθούν άμεσα αλλά είναι εξίσου σημαντικοί με τους ποσοτικούς παράγοντες και περιλαμβάνει παράγοντες όπως η ποιότητα της διαχείρισης, το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, η εταιρική διακυβέρνηση κ.λπ.

Οι αποτιμήσεις γίνονται χρησιμοποιώντας ποσοτικά δεδομένα (όπως Κατάσταση Εισοδήματος, Ισολογισμός, Ταμειακές Ροές κ.λπ.) από τις Ετήσιες Αναφορές. Σκεφτείτε να προετοιμάσετε ένα οικονομικό μοντέλο μιας εταιρείας και να εφαρμόσετε εργαλεία αποτίμησης όπως DCF, εργαλεία σχετικής αποτίμησης, όπως αναλογία PE, EV / EBITDA κ.λπ., για να εκτιμήσετε την εταιρεία. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι «μη-απτοί» ​​παράγοντες που επηρεάζουν επίσης την αποτίμηση της επιχείρησης.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε λεπτομερώς τους ποιοτικούς παράγοντες στην αποτίμηση.

  Τι εννοούμε με ποιοτικούς παράγοντες στην αποτίμηση;

  Οι ποιοτικοί παράγοντες είναι οι παράγοντες στην αποτίμηση των επιχειρήσεων που είναι σχεδόν αδύνατο να ποσοτικοποιηθούν για τις επιχειρήσεις. Ή μπορούμε να πούμε ότι αυτοί είναι οι παράγοντες στην αποτίμηση των επιχειρήσεων που δεν μπορούν να ποσοτικοποιηθούν άμεσα. Αλλά είναι εξίσου, αν όχι πιο σημαντικοί από τους ποσοτικούς παράγοντες στην αποτίμηση. Ταυτόχρονα, καμία εταιρεία δεν μπορεί να αγνοήσει αυτούς τους λιγότερο απτούς παράγοντες, επειδή έχουν σημασία στην εκτίμηση μιας εταιρείας.

  Οι αριθμοί δεν είναι το μόνο πράγμα που έχει σημασία όταν σκέφτεστε να αξιολογήσετε μια επιχείρηση. Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορεί να σας παραλείψουν ως επενδυτής.

  Στην επόμενη ενότητα, θα εξετάσουμε το περιεχόμενο του άρθρου, το οποίο θα σας βοηθήσει να λάβετε πιο έξυπνες επιχειρηματικές αποφάσεις και θα μπορείτε να σκεφτείτε μια εντελώς διαφορετική προοπτική πριν ξοδέψετε ποτέ χρήματα.

  Λίστα των κορυφαίων 10 ποιοτικών παραγόντων

  Εδώ είναι η λίστα των κορυφαίων 10 ποιοτικών παραγόντων -

  # 1 - Η βασική επιχείρηση της εταιρείας

  Ως επενδυτής, η πρώτη σας ανησυχία πρέπει να είναι: «Πώς μια επιχείρηση βγάζει χρήματα;» Ναι, σύμφωνα με έναν πρόσφατο ορισμό της επιχείρησης, η δημιουργία χρημάτων μπορεί να μην είναι το μοναδικό συστατικό μιας καλής επιχείρησης. Αλλά ως επενδυτής, πρέπει να επενδύσετε σε ένα απόθεμα που θα σας κερδίσει χρήματα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να ρίξετε μια ματιά στο μοντέλο των εσόδων τους και να μάθετε αν θα λειτουργήσει πραγματικά μακροπρόθεσμα.

  Για παράδειγμα, αν κοιτάξετε το επιχειρηματικό μοντέλο της KFC, θα δούμε ότι πουλάνε νόστιμα μπιφτέκια κοτόπουλου, ψητά κοτόπουλου, πολλές ποικιλίες κοτόπουλου και λαχανικών, και το επιχειρηματικό τους μοντέλο είναι εύκολο να ακολουθηθεί. Ως επενδυτής, γνωρίζετε ότι έτσι η KFC κερδίζει χρήματα.

  Ομοίως, πριν ξοδέψετε ποτέ μια δεκάρα σε οποιοδήποτε απόθεμα, μάθετε το επιχειρηματικό μοντέλο μιας εταιρείας. Κάντε τη δική σας επιμέλεια. Μάθετε την ιστορία του, το μοντέλο δημιουργίας εσόδων, πώς ξεκίνησε, πόσο καιρό βρίσκονται στην αγορά, ποιο είναι το κέρδος και το περιθώριο κέρδους που διατηρούν από τώρα. Και μετά πηγαίνετε για αποτίμηση επιχειρήσεων.

  Όπως φαίνεται στην παρακάτω επισκόπηση επιχειρήσεων στο Facebook, μας παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο δημιουργίας των εσόδων. Το Facebook παράγει όλα τα έσοδά του από την πώληση διαφημιστικών τοποθετήσεων σε εμπόρους.

  πηγή: Facebook SEC Filings

  # 2 - Ποιότητα διαχείρισης

  Ο δεύτερος παράγοντας είναι η ποιότητα της διαχείρισης στην εταιρεία. Εάν η διοίκηση έχει αρκετά κίνητρα για να κατευθύνει την εταιρεία προς τη σύνοδο κορυφής της, η εταιρεία θα ήταν μια τεράστια δύναμη και θα βρούσε πάντα έναν τρόπο ακόμη και εν μέσω των σημαντικότερων οικονομικών αρνητικών τάσεων.

  Έτσι, πριν επενδύσετε σε μια εταιρεία, ο έλεγχος της ποιότητας διαχείρισης είναι ύψιστης σημασίας. Η ύπαρξη του πιο σημαντικού επιχειρηματικού μοντέλου δεν θα εξυπηρετήσει εκτός εάν η ποιότητα διαχείρισης της εταιρείας είναι στο ίδιο επίπεδο.

  Τι θα έκανες λοιπόν;

  Κάθε εταιρεία, σήμερα, διαθέτει έναν ιστότοπο όπου αναφέρουν τις «ομάδες» τους. Περιηγηθείτε στη σελίδα, μάθετε ποιοι είναι οι υποστηρικτές της εταιρείας, φιλτράρετε το ιστορικό τους σε διαφορετικά επίπεδα και μάθετε ποιες εμπειρίες έχουν σε έναν παρόμοιο κλάδο.

  Αυτό θα σας δώσει μια σύντομη επισκόπηση της εταιρείας. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Πρέπει να σκάψετε βαθιά και να δείτε μόνοι σας τι είναι πραγματικά η διαχείριση.

  • Ιστορικό απόδοσης: Τα αποτελέσματα δεν είναι ψέματα. Και όταν μια εταιρεία φέρνει εκπληκτικά αποτελέσματα, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα χέρι πίσω από τη διοίκηση σε αυτήν. Τώρα εξετάστε τα ιστορικά επιδόσεων των κορυφαίων στελεχών την τελευταία δεκαετία και θα πάρετε μια λογική ιδέα για το εάν είναι συνετό να επενδύσετε στην εταιρεία.
  • Συζήτηση & Ανάλυση Διοίκησης (MD&A): Κάθε δημόσια εταιρεία πρέπει να συντάσσει ετήσια έκθεση σύμφωνα με την κατάθεση 10-K. Κοιτάξτε την ετήσια έκθεση. Στην αρχική ενότητα, θα βρείτε κάτι σαν MD&A. Σε αυτήν την ενότητα, θα λάβετε όλες τις ιδέες σχετικά με το τι λειτούργησε για την εταιρεία και τι όχι. Ποιο τμήμα απέκτησε τη μέγιστη απόδοση τον τελευταίο χρόνο; Και θα μπορείτε επίσης να ρίξετε μια ματιά στις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας. Ακολουθεί ένα στιγμιότυπο από τη Συζήτηση και την Ανάλυση Διαχείρισης του Facebook.

  πηγή: Facebook SEC Filings

  • Αναζητήστε τις πληροφορίες του εσωτερικού: Εάν ερευνάτε μια εταιρεία, πρέπει να φτιάξετε «ένα συν ένα ισούται με δύο». Μια εταιρεία που κάνει εξαιρετική εξαιτίας της προσπάθειας κάποιου. Για την προσπάθειά του, η εταιρεία τον αποζημιώνει με λογικό τρόπο. Ψάξτε για αποθέματα. Πόσα αποθέματα δίνονται σε ανώτατο στέλεχος και γιατί; Γιατί του δόθηκαν τα αποθέματα; Ποιες παραστάσεις είχε στο παρελθόν;

  # 3 - Πελάτες και γεωγραφική έκθεση

  Υπάρχουν δύο βασικά πράγματα που πρέπει να ελέγξετε εάν θέλετε να διαπεράσετε την πραγματική εικόνα της εταιρείας.

  Πρώτον, πρέπει να μάθετε για τους πελάτες της εταιρείας. Η εταιρεία έχει μερικούς μεγάλους πελάτες ή πολλούς μικρούς πελάτες; Η εταιρεία εξυπηρετεί μόνο επιχειρήσεις ή τελικούς πελάτες; Η εστίασή τους περιστρέφεται γύρω από μια εξειδικευμένη αγορά ή καλύπτουν όλα τα τμήματα των πελατών; Για να κατανοήσετε μια εταιρεία, είναι απαραίτητο να λάβετε απαντήσεις στις παραπάνω ερωτήσεις. Επειδή τότε θα καταλάβετε πού βρίσκεται η εταιρεία σύμφωνα με το χάρτη μυαλού των πελατών.

  Δεύτερον, πρέπει να μάθετε τη γεωγραφική έκθεση της εταιρείας. Λειτουργεί η εταιρεία μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές; Εάν ναι, γιατί; Καλύπτει η εταιρεία μόνο αστικές ή αγροτικές περιοχές; Ποια είναι η κατανομή των πωλήσεών τους ανά περιοχή; Πού πουλάνε περισσότερα και γιατί; Ρωτώντας τον εαυτό σας αυτές τις ερωτήσεις και αναζητώντας απαντήσεις θα σας βοηθήσει να γνωρίζετε καλά την εταιρεία και να κάνετε σοφότερες επιλογές στο τέλος της ημέρας.

  Στη φόρμα 10Κ, το Facebook μας παρείχε Γεωγραφικές πληροφορίες. Σημειώνουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος συνεισφέρων στα έσοδα του Facebook. Το υπόλοιπο μερίδιο του κόσμου βλέπει μια ραγδαία άνοδο και έτσι διαφοροποιεί τον γεωγραφικό κίνδυνο.

  πηγή: Facebook SEC Filings

  # 4 - Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα

  Προτού αξιολογήσετε ποτέ μια εταιρεία σε ποσοτικούς όρους και κρίνετε την εταιρεία με βάση τα στοιχεία, πρέπει να μάθετε ποιο είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της εταιρείας. Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα είναι ένας όρος που επινοήθηκε από τον Michael Porter. Λέει ότι υπάρχουν μερικοί παράγοντες που είναι σημαντικοί για να έχει μια εταιρεία, για να χαρακτηριστεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα -

  • Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μιας εταιρείας είναι μια μοναδική ικανότητα που δεν μπορεί να μιμηθεί εύκολα από άλλες εταιρείες.
  • Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα βοηθά την εταιρεία να παράγει περισσότερα κέρδη, περισσότερα έσοδα, αποτελεσματικά συστήματα και διαδικασίες.
  • Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα βοηθά όλες τις δραστηριότητες της εταιρείας να ευθυγραμμιστούν με την οργανωτική στρατηγική.
  • Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα βοηθά μια εταιρεία να λαμβάνει οφέλη συνήθως για πέντε έως δέκα χρόνια.

  Για παράδειγμα, εάν μια εταιρεία πουλάει στο διαδίκτυο, η εφοδιαστική της μπορεί να είναι το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα, το οποίο μπορεί να τους βοηθήσει να προσεγγίσουν τους πελάτες τους πολύ γρήγορα και να παραδώσουν προϊόντα και προϊόντα γρηγορότερα από τους ανταγωνιστές τους.

  Ως επενδυτής, πρέπει να σκεφτείτε το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ή την έλλειψη αυτού πριν επενδύσετε σε αυτό, επειδή το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ή η έλλειψη αυτού είναι το μοναδικό συστατικό τους για την παραγωγή εκπληκτικών ή μέτριων αποτελεσμάτων!

  # 5 - Εταιρική Διακυβέρνηση

  Με απλά λόγια, η εταιρική διακυβέρνηση είναι το ιερό δισκοπότηρο μιας βιώσιμης επιχείρησης. Εάν η εταιρική διακυβέρνηση μιας επιχείρησης δεν είναι σωστή, ολόκληρη η επιχείρηση θα καταρρεύσει αργά ή γρήγορα. Έτσι, ο έλεγχος της εταιρικής διακυβέρνησης μιας εταιρείας είναι ύψιστης σημασίας ως επενδυτής.

  Πρέπει να δείτε τρία πράγματα -

  • Είναι οι κανόνες της εταιρείας ευθυγραμμισμένοι με την αποστολή και το όραμα της εταιρείας;
  • Η εταιρεία εξυπηρετεί κάθε ενδιαφερόμενο;
  • Συμμορφώνονται νομικά με τις κυβερνητικές πολιτικές;

  Εάν η απάντηση στα παραπάνω τρία ερωτήματα είναι «ναι», συνήθως, η εταιρεία είναι αρκετά καλή στην εταιρική διακυβέρνηση.

  Ακολουθούν οι οδηγίες εταιρικής διακυβέρνησης του Facebook.

  πηγή: Εταιρική διακυβέρνηση Facebook

  # 6 - Τάσεις ανάπτυξης βιομηχανίας

  Το να κάνετε τη δική σας επιμέλεια δεν τελειώνει σε επίπεδο εταιρείας. Πρέπει να μάθετε σε ποιον τομέα δραστηριοποιείται η εταιρεία και, στη συνέχεια, να δείτε τη βιομηχανία υπό το φως του ερευνητή. Θα πρέπει να συλλέξετε τα δεδομένα τα τελευταία δέκα χρόνια και, στη συνέχεια, να χρησιμοποιήσετε διαφορετικά εργαλεία για να δείτε αν φαίνεται να βρίσκετε κάποιο μοτίβο ή τάση ή όχι.

  Σε αυτήν την περίπτωση, οι ποσοτικοί παράγοντες μπορεί να σας βοηθήσουν να πάρετε μια ιδέα για τους ποιοτικούς παράγοντες. Δείτε διάφορες τάσεις, αναλύσεις, προβλέψεις εμπειρογνωμόνων και προτάσεις. Αλλά βεβαιωθείτε ότι αποφασίζετε με βάση τη δική σας σκέψη και τις γνώσεις σας για τα δεδομένα. Μην βάζετε τη βιομηχανία σε υψηλότερο επίπεδο, επειδή ένας ειδικός το λέει.

  Μόλις μάθετε τις τάσεις, θα έχετε συγκεκριμένες ιδέες για την πρόβλεψη μελλοντικών τάσεων της εταιρείας.

  # 7 - Ανταγωνιστική ανάλυση

  Πολλοί επενδυτές παραλείπουν αυτό.

  Αλλά αν θέλετε να μάθετε τη σωστή αξία μιας εταιρείας, κοιτάξτε τους ανταγωνιστές τους και κάντε μια ανάλυση.

  Κοιτάξτε τα δυνατά τους σημεία και συγκρίνετέ τα με την εταιρεία στην οποία θέλετε να επενδύσετε. Κοιτάξτε τις αδυναμίες τους και δείτε πώς κάνει η εταιρεία που έχετε στοχεύσει σε αυτούς τους τομείς.

  Η ανταγωνιστική ανάλυση δεν θα σας βοηθήσει μόνο στη θέση μιας εταιρείας, αλλά θα σας βοηθήσει επίσης να ανακαλύψετε παρόμοιες εταιρείες για επενδύσεις στο εγγύς μέλλον.

  Οι βιομηχανικές αναλύσεις δεν μπορούν να γίνουν λαμβάνοντας υπόψη τον ανταγωνισμό. Η μόνη σύγκριση με παρόμοιες εταιρείες μπορεί να σας δώσει μια επισκόπηση του πώς μια εταιρεία λειτουργεί στον ίδιο κλάδο.

  Το Facebook ανταγωνίζεται πολλούς παίκτες, όπως το Google, το Snapchat κ.λπ.

  πηγή: Facebook SEC Filings

  # 8 - Διαταρακτικές τεχνολογίες

  Οι τεχνολογίες μπορούν να διαμορφώσουν ή να σπάσουν μια εταιρεία.

  Αναζητήστε ενοχλητικές τεχνολογίες που έχουν διαμορφώσει εντελώς τη βιομηχανία. Και μετά δείτε αν η εταιρεία που αξιολογείτε χρησιμοποιεί αυτές τις τεχνολογίες ή όχι.

  Σε αυτήν την εποχή της συνεχούς εξέλιξης των τεχνολογιών, μόνο οι ανατρεπτικές τεχνολογίες κάνουν ταραχή της βιομηχανίας. Και πριν επενδύσετε ποτέ σε οποιαδήποτε εταιρεία, αναζητήστε πρώτα την τεχνολογική κατάσταση της βιομηχανίας.

  Μια αναστατωτική τεχνολογία για το Facebook είναι το Oculus. Τα προϊόντα ισχύος της τεχνολογίας εικονικής πραγματικότητας και της πλατφόρμας περιεχομένου Oculus επιτρέπουν στους ανθρώπους να εισέρχονται σε ένα εντυπωσιακό και διαδραστικό περιβάλλον για να παίξουν παιχνίδια, να καταναλώσουν περιεχόμενο και να συνδεθούν με άλλους.

  # 9 - Μερίδιο αγοράς

  Η εταιρεία δεν χρειάζεται να έχει σημαντικό μερίδιο στην αγορά, ειδικά όταν ήταν στην αγορά για λίγο καιρό. Αλλά αυτό που πρέπει να δούμε ως επενδυτές είναι αν έχει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί ή όχι.

  Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το BCG Matrix ή οποιοδήποτε άλλο στρατηγικό εργαλείο για να μάθετε πού ανήκει αυτή η εταιρεία και στη συνέχεια να την αξιολογήσετε βάσει αυτού.

  Ως επενδυτής, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η εταιρεία μπορεί να αναπτυχθεί στο εγγύς μέλλον. Εάν μια εταιρεία έχει φτάσει στο σημείο κορεσμού της και υπάρχει περιορισμένη ή καθόλου ανάπτυξη (μάλλον μια πτωτική κλίση στην πορεία), η επένδυση σε αυτήν δεν θα ήταν υπέροχη ιδέα.

  # 10 - Κανονισμοί

  Καμία εταιρεία δεν μπορεί να είναι απαλλαγμένη από κανονισμούς. Και όταν προσπαθείτε να αξιολογήσετε μια επιχείρηση, πρέπει να δείτε και τους ρυθμιστικούς παράγοντες.

  Για παράδειγμα, στις φαρμακευτικές βιομηχανίες, το FDA (Food and Drug Administration) έχει άμεσους κανονισμούς. Σύμφωνα με την FDA, προτού εισέλθει οποιοδήποτε φάρμακο στην αγορά, πρέπει να υποβληθεί σε μια σειρά κλινικών δοκιμών προτού φτάσει στους τελικούς πελάτες.

  Ωστόσο, δεν έχουν όλοι οι κλάδοι τους ίδιους κανονιστικούς περιορισμούς. Ως αξιολογητής, λοιπόν, πρέπει να δείτε εάν η εταιρεία ακολουθεί όλες τις κανονιστικές πρακτικές ή όχι.

  πηγή: Facebook SEC Filings

  Η ιδέα είναι να μάθετε τους ρυθμιστικούς παράγοντες που μπορούν να έχουν άμεσο αντίκτυπο στην κατώτατη γραμμή (σκεφτείτε καθαρό κέρδος) της εταιρείας. Για να το ανακαλύψετε αυτό, πρέπει πραγματικά να σκάψετε βαθιά, να διαβάσετε όλες τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας και επίσης να διαβάσετε την ετήσια έκθεση.