Παραδείγματα Holding Company | Κατάλογος των κορυφαίων 4 δημοφιλών εταιρειών συμμετοχών

Παραδείγματα Εταιρείας Συμμετοχών

Τα παραδείγματα της Holding Company περιλαμβάνουν το παράδειγμα της αναδιάρθρωσης της Google και τη δημιουργία μιας μητρικής εταιρείας με την επωνυμία Alphabet Inc., σύμφωνα με την οποία είναι πλέον όλο το ποικίλο χαρτοφυλάκιο της επιχείρησής της και το Berkshire Hathaway που ανήκει στον Warren buffet είναι ένα άλλο εξαιρετικό παράδειγμα εταιρείας χαρτοφυλακίου που λειτουργεί στον επενδυτικό χώρο.

Τα ακόλουθα παραδείγματα Holding Company παρέχουν μια περιγραφή των πιο δημοφιλών εταιρειών χαρτοφυλακίου. Μια εταιρεία χαρτοφυλακίου είναι μια οντότητα που κατέχει ελεγκτικά συμφέροντα σε άλλες εταιρείες. Ο έλεγχος των συμφερόντων ορίζεται ως ιδιοκτησία 50% ή περισσότερων μετοχών της εταιρείας, η οποία παρέχει επίσης στην εταιρεία χαρτοφυλακίου την εξουσία να λαμβάνει αποφάσεις διαχείρισης, επιρροή και διοικητικό συμβούλιο. Έτσι, μια εταιρεία χαρτοφυλακίου είναι επίσης γνωστή ως «μητρική», ενώ οι εταιρείες που κατέχονται από αυτήν είναι «θυγατρικές» της.

Κάθε παράδειγμα της Εταιρείας Συμμετοχής αναφέρει την εταιρική δραστηριότητα, τις θυγατρικές εταιρείες με επιπλέον σχόλια, όπως απαιτείται.

Ακολουθούν μερικά από τα παραδείγματα δημοφιλών εταιρειών χαρτοφυλακίου από διαφορετικές βιομηχανίες:

Παράδειγμα # 1 - Alphabet Inc.

Όλοι είμαστε πολύ εξοικειωμένοι με το λογισμικό υπολογιστών και την εταιρεία μηχανών αναζήτησης Google. Το 2015, η Google υπέστη εταιρική αναδιάρθρωση και αναδιοργανώθηκε ως θυγατρική της Alphabet, Inc., μιας νεοσύστατης μητρικής εταιρείας που κατέχει την Google και πολλές άλλες σχετικές θυγατρικές.

Η Alphabet Inc. είναι ένας πολυεθνικός όμιλος με έδρα την Καλιφόρνια και δεν έχει καμία δική του επιχειρηματική δραστηριότητα. Διαθέτει σημαντικό ποσό πνευματικής ιδιοκτησίας μέσω των θυγατρικών της και καθοδηγείται εξ ολοκλήρου από τα κέρδη, τις ταμειακές ροές και τα περιουσιακά στοιχεία των θυγατρικών της. Πάνω από το 85% των συνολικών εσόδων της κατά το οικονομικό έτος 2018 προήλθε από την κύρια δραστηριότητά της - τη διαφήμιση.

 • Η Alphabet, Inc. δημιουργήθηκε με την υποκείμενη πρόθεση να περιορίσει το επιχειρηματικό πεδίο της Google, προκειμένου να επικεντρωθεί στις βασικές δραστηριότητές της και να δημιουργήσει μια καλύτερη κλίμακα διαχείρισης με τη διαχείριση των θυγατρικών της Google ξεχωριστά. Οι θυγατρικές που διατηρήθηκαν υπό την Google κατά τη στιγμή της αναδιάρθρωσης μεταφέρθηκαν στην Alphabet Inc.
 • Οι ιδρυτές της Google, ο Larry Page και ο Sergey Brin μετακόμισαν στη διεύθυνση του Alphabet ως CEO και Πρόεδρος αντίστοιχα, καθιστώντας τον Sundar Pichai το νέο CEO της Google.
 • Το σύμβολο μετοχών της Google GOOG και GOOGL διατηρείται από την Alphabet Inc. και αυτές οι μετοχές συνεχίζουν να διαπραγματεύονται με τον ίδιο τρόπο με το ίδιο ιστορικό τιμών, στο Χρηματιστήριο NASDAQ. Η Alphabet Inc. ανέφερε εταιρικά (ενοποιημένα) έσοδα 136,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων και καθαρά έσοδα 30,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το FY2018.
 • Οι θυγατρικές που ανήκουν στην Alphabet, Inc. περιλαμβάνουν τα Calico, CapitalG, Chronicle, DeepMind Technologies, GV (πρώην Google Ventures), Google Fiber, Jigsaw, Makani, Sidewalk Labs, Verily, Waymo, Loon κ.λπ.

Παράδειγμα # 2 - Sony Corporation

Μια άλλη διάσημη εταιρεία χαρτοφυλακίου είναι η Sony Corporation, ένας πολυεθνικός όμιλος με έδρα στο Τόκιο της Ιαπωνίας. Ένα δημοφιλές εμπορικό σήμα σήμερα, γνωστό όταν πρόκειται για ηλεκτρονικά είδη, μουσική, το PlayStation και άλλα παιχνίδια, η Sony ιδρύθηκε από τους Akio Morita και Masaru Ibuka το έτος 1946.

Είναι πλέον μια δημόσια εταιρεία με κοινές μετοχές εισηγμένες στο Χρηματιστήριο του Τόκιο και στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) με το σύμβολο SNE. Το FY2019 (έτος που έληξε τον Μάρτιο του 2019), η εταιρεία ανέφερε έσοδα 8665,7 δισεκατομμυρίων JPY σε επίπεδο εταιρείας και καθαρά έσοδα περίπου 419 δισεκατομμύρια JPY.

 • Η Sony Corporation λειτουργεί ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων όπως ψυχαγωγία, ηλεκτρονικά είδη, τυχερά παιχνίδια, τηλεπικοινωνίες κ.λπ.
 • Οι κύριες θυγατρικές της Sony Corporation είναι οι Sony Electronics Inc., Sony Global Manufacturing & Operations Corporation, Sony Interactive Entertainment Inc., Sony Mobile Communications (πρώην Ericsson), Sony Music Entertainment (πρώην CBS Group), Sony Network Communications Inc., Sony Pictures Ψυχαγωγία (συμπεριλαμβανομένων της Columbia Pictures ως τμήμα) κ.λπ.
 • Όπως και η Google, ορισμένες από αυτές τις ίδιες τις θυγατρικές διατηρούν τον έλεγχο συμφερόντων σε άλλες εταιρείες.
 • Για παράδειγμα, η Gaikai, ένας Αμερικανός πάροχος τεχνολογίας τυχερών παιχνιδιών, είναι θυγατρική της Sony Interactive Entertainment Inc. Σε αυτό το παράδειγμα, επομένως, η τελευταία είναι επίσης εταιρεία χαρτοφυλακίου.

Παράδειγμα # 3 - JPMorgan Chase & Co.

Η JPMorgan Chase & Co. είναι ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες στον παγκόσμιο κλάδο επενδυτικών τραπεζικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2000, μέσω της συγχώνευσης της JPMorgan και της Chase Manhattan Bank, είναι μια πολυεθνική δημόσια εταιρεία με έδρα στη Νέα Υόρκη, Ηνωμένες Πολιτείες.

Η κοινή της μετοχή αναφέρεται στο NYSE με το σύμβολο JPM. Ο σημερινός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας είναι ο Jamie Dimon.

 • Το FY2018, η εταιρεία ανέφερε έσοδα διαχειριζόμενης σε επίπεδο 111 111 δισεκατομμυρίων δολαρίων και καθαρά έσοδα 32,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
 • Η JPMorgan Chase & Co. έχει πάνω από 40 θυγατρικές παγκοσμίως σε θέματα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου, τραπεζικών εταιρειών και επενδύσεων, εμπορικών τραπεζών, καταναλωτικών και κοινοτικών τραπεζών.
 • Οι πιο σημαντικές από αυτές τις θυγατρικές είναι οι JPMorgan Chase Bank, JPMorgan Asset Management Holdings Inc., JPMorgan Securities LLC και Chase Bank USA.

Παράδειγμα # 4 - Johnson & Johnson

Ενσωματώθηκε το έτος 1887, η Johnson & Johnson είναι μια πολυεθνική εταιρεία χαρτοφυλακίου με έδρα το New Jersey των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι ένα δημοφιλές εμπορικό σήμα σε νοικοκυριά σε όλο τον κόσμο, ειδικά για προϊόντα πρώτων βοηθειών και βρεφικής φροντίδας.

Η εταιρεία ασχολείται με έρευνα και ανάπτυξη, κατασκευή και πώληση φαρμακευτικών προϊόντων, ιατρικών συσκευών, προϊόντων υγείας και ευεξίας και άλλων συναφών καταναλωτικών προϊόντων.

 • Είναι μια εισηγμένη στο χρηματιστήριο εταιρεία με την κοινή μετοχή της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με το σύμβολο JNJ.
 • Το FY2018, η Johnson & Johnson ανέφερε έσοδα 81,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και καθαρό εισόδημα περίπου 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
 • Έχει πάνω από 260 θυγατρικές που λειτουργούν με παγκόσμια παρουσία, από τον Δεκέμβριο του 2018. Αυτές οι θυγατρικές κατέχουν πολλά διπλώματα ευρεσιτεχνίας που σχετίζονται με τα προϊόντα και τις διατυπώσεις τους.
 • Μερικές από τις κύριες θυγατρικές της είναι οι Cordis Corporation, Ethicon, Inc., Janssen Biotech, Inc., Johnson & Johnson Pharmaceutical Services, McNeil Consumer Health, Neutrogena κ.λπ.

συμπέρασμα

Μια εταιρεία χαρτοφυλακίου είναι η μητρική εταιρεία διαφόρων εταιρειών που ελέγχονται υπό αυτήν και είναι γνωστές ως θυγατρικές της. Κοινά παραδείγματα εταιρειών χαρτοφυλακίου είναι οι όμιλοι που κατέχουν εταιρείες σε διάφορους κλάδους. Αυτό σημαίνει ότι ένα ευρύ φάσμα προϊόντων και / ή υπηρεσιών μπορεί να προσφέρονται κάτω από μία ομπρέλα.

Όπως παρατηρήθηκε στα παραπάνω παραδείγματα, οι οικονομικές καταστάσεις των εταιρειών χαρτοφυλακίου παρέχουν μια ενοποιημένη εικόνα της απόδοσής τους στο σύνολό τους, δηλ. Λογιστική για όλες τις θυγατρικές τους.

Μια θυγατρική μπορεί περαιτέρω να διατηρεί ελεγχόμενα συμφέροντα, επομένως είναι η ίδια η εταιρεία χαρτοφυλακίου, αν και με ξεχωριστή τελική μητρική εταιρεία.