Λογαριασμός Nostro (Σημασία, παραδείγματα) | Πώς λειτουργεί?

Σημασία λογαριασμού Nostro

Ο λογαριασμός Nostro είναι ο λογαριασμός που κατέχει μια τράπεζα μιας χώρας στην τράπεζα μιας άλλης χώρας σε ξένο νόμισμα και βοηθά την τράπεζα που έχει τον λογαριασμό σε τράπεζα άλλης χώρας με τον τρόπο απλοποίησης της διαδικασίας ανταλλαγής και διαπραγμάτευσης για τους ξένους νομίσματα.

Με απλά λόγια, αναφέρεται στον αλλοδαπό τραπεζικό λογαριασμό που έχει δημιουργηθεί μέσω της εγχώριας τράπεζας στην αντίστοιχη χώρα του επιθυμητού νομίσματος. Για παράδειγμα, η Τράπεζα X στην Ινδία διατηρεί λογαριασμό με την τράπεζα στο Y στις ΗΠΑ στο νόμισμα καταγωγής τους, δηλαδή, «Δολάρια». Σε γενικές γραμμές, μια τράπεζα ανοίγει έναν λογαριασμό Nostro σε άλλη τράπεζα σε ξένη χώρα όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός συναλλαγών συναλλάγματος περιοδικά. Αυτοί οι λογαριασμοί δεν ανοίγονται σε χώρες που βρίσκονται στη λίστα περιορισμένης πρόσβασης ή όπου υπάρχει ελάχιστο ποσό συναλλαγών συναλλάγματος. Εναλλακτικά, για άλλες τράπεζες, θα θεωρείται λογαριασμός Vostro, δηλαδή, ο λογαριασμός σας στα βιβλία λογαριασμών μας.

Παραδείγματα

Παράδειγμα # 1

Η State Bank of India ανοίγει λογαριασμό σε τράπεζα της Αμερικής στο NewYork. Θα αναφέρεται ως ο λογαριασμός Nostro για την κρατική τράπεζα της Ινδίας.

Παράδειγμα # 2

Ας υποθέσουμε ότι η Τράπεζα Α στις ΗΠΑ πρέπει να αγοράσει 1.00.000 ευρώ από την Τράπεζα Β στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κατά την ημερομηνία διακανονισμού, η τράπεζα b θα μεταφέρει 1.00.000 ευρώ στον λογαριασμό Nostro της Τράπεζας Α στο ίδιο το Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, μια τράπεζα πρέπει να πληρώσει δολάρια για τις συναλλαγές. Ως εκ τούτου, η Τράπεζα Α θα μεταφέρει το απαιτούμενο ποσό σε δολάρια στον λογαριασμό Nostro της τράπεζας b στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Έτσι, δεν υπάρχει ανταλλαγή χρημάτων από τη μια χώρα στην άλλη. Ωστόσο, η συναλλαγή εκτελείται ομαλά.

Παράδειγμα # 3

Ας υποθέσουμε ότι ένας κ. Α θέλει να αποστείλει 1.00.000 $ σε άλλο άτομο, τον κ. Β, στις ΗΠΑ. Σε αυτήν την περίπτωση, ο κ. Α θα πλησιάσει την τράπεζα του σπιτιού του και θα τους ζητήσει να ανοίξουν λογαριασμό Nostro στην τράπεζα ανταποκριτών στις ΗΠΑ. Τώρα ο κ. Α θα πληρώσει ~ 65,00,000 ($ 1 = rs 65) στην εγχώρια τράπεζα στον λογαριασμό Nostro του κ. B, και η οικιακή τράπεζα θα πληρώσει την αντίστοιχη τράπεζα στις ΗΠΑ 1,00,000 $ στον λογαριασμό της Vostro. Από αυτόν τον λογαριασμό, η ανταποκρίτρια τράπεζα θα πληρώσει $ 1,00,000 στον προσωπικό λογαριασμό του κ. Β. Με αυτόν τον τρόπο, δεν υπάρχει πραγματική μετακίνηση κεφαλαίων από τη μία χώρα στην άλλη. Ωστόσο, οι συναλλαγές περνούν και τα δύο μέρη είναι ικανοποιημένα Ο MrB παίρνει τα χρήματά του και ο Mr. A πληρώνει τις υποχρεώσεις του.

Πλεονεκτήματα

Είναι για εκείνον που φροντίζει ολόκληρο το οικονομικό πλαίσιο της εταιρείας ή της κυβέρνησης. Παρακάτω είναι μερικά από τα πλεονεκτήματα:

 • Μπορείτε να πληρώσετε τα χρήματα σε τρίτο μέρος στο νόμισμα της χώρας σας χωρίς να αναλάβετε κίνδυνο συναλλαγματικής ισοτιμίας.
 • Εύκολο στη χρήση, καθώς είναι μια απλή μεταφορά χρημάτων από έναν λογαριασμό σε έναν άλλο στην ίδια τράπεζα.
 • Επιτρέπει τη διατήρηση χρημάτων σε ξένο νόμισμα.
 • Μειώνει τον υπερβολικό κίνδυνο διακύμανσης στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, καθώς τα χρήματα εκπέμπονται απευθείας στο άλλο μέρος χωρίς να υπάρχουν φυσικά.

Μειονεκτήματα

Παρακάτω είναι μερικά από τα μειονεκτήματα:

 • Ένα μικρότερο επιτόκιο σε σύγκριση με ταμιευτηρίου ή τρεχούμενο λογαριασμό.
 • Γενικά πιο ακριβό, δεδομένου ότι είναι μια διευκόλυνση που παρέχεται από την εγχώρια τράπεζα για την ομαλή εκτέλεση συναλλαγών συναλλάγματος.
 • Αυστηροί κανονισμοί και νόμοι που επιβάλλονται για τη λειτουργία του λογαριασμού Nostro από την ομοσπονδιακή τράπεζα.
 • Ανοιχτό σε κυβερνοεπιθέσεις, οι οποίες μπορεί να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στα ταμειακά αποθέματα της τράπεζας, εάν παραβιαστούν.

Σημαντικά σημεία

 • Οι εγχώριες τράπεζες χρησιμοποιούνται συχνά ως θεματοφύλακες για τη διαχείριση των εργασιών της τράπεζας σε σχέση με συναλλαγές συναλλάγματος.
 • Μια τράπεζα αναγνωρίζει το υπόλοιπο Nostro στον λογαριασμό ως χρεωστικό υπόλοιπο με άλλες τράπεζες και ως εκ τούτου καταγράφεται ως περιουσιακό στοιχείο της τράπεζας στον ισολογισμό.
 • Ανοίγει από την τράπεζα στις χώρες όπου η φυσική παρουσία της τράπεζας είναι οριακή και θα ήταν δύσκολο να επικοινωνείτε καθημερινά. Για να αποφευχθεί αυτή η ταλαιπωρία, μια τράπεζα ανοίγει λογαριασμό Nostro σε άλλη τράπεζα σε ξένη χώρα σε ξένο νόμισμα για ευελιξία και ομαλή λειτουργία.
 • Δεδομένου ότι πρόκειται για μια πρόσθετη και εξειδικευμένη διευκόλυνση που παρέχεται από τις τράπεζες στους πελάτες της, συνοδεύεται από ένα κόστος που είναι πολύ ακριβό και επιτρέπεται ως επιχειρηματική δαπάνη στις οικονομικές καταστάσεις, δεδομένου ότι το ίδιο έχει χρησιμοποιηθεί για την εκτέλεση συναλλαγών συναλλάγματος επιχειρήσεων.

συμπέρασμα

Ο λογαριασμός Nostro είναι μια από τις σημαντικότερες και βασικές διευκολύνσεις που παρέχονται από τις τράπεζες στους πελάτες για την ομαλή διεξαγωγή συναλλαγών συναλλάγματος χωρίς δυσκολία. Στη σύγχρονη εποχή, οι λογαριασμοί Nostro και Vostro είναι τα βασικά στοιχεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, καθώς βοηθούν στην εκτέλεση μεγάλων συναλλαγών συναλλάγματος χωρίς να έχουν φυσική παρουσία σε άλλες χώρες.

Είναι μια εξειδικευμένη υπηρεσία που εισήγαγε η ομοσπονδιακή τράπεζα για την προώθηση διεθνών συναλλαγών και χρηματοοικονομικών συναλλαγών για την προώθηση της ανάπτυξης των επιχειρήσεων στο μέλλον με ευκολία σε διακανονισμούς και μηχανισμούς πληρωμών. Αυτοί οι λογαριασμοί συνοδεύονται από ορισμένους κανόνες και κανονισμούς και οι επιστροφές πρέπει να κατατεθούν στους νόμιμους φορείς σύμφωνα με τις προθεσμίες που αναφέρονται.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found