Λογιστική μετρητών (Ορισμός, παραδείγματα) | Πως δουλεύει?

Τι είναι η λογιστική μετρητών;

Η ταμειακή λογιστική είναι ένας τύπος λογιστικής που εστιάζει στην ταμειακή εισροή και εκροές και συνεπώς θεωρεί μόνο τα μετρητά που εισπράχθηκαν κατά τη διάρκεια μιας λογιστικής περιόδου ως έσοδα και μετρητά που καταβλήθηκαν κατά την ίδια περίοδο με τα έξοδα και συντάσσουν κατάλληλα τις Οικονομικές Καταστάσεις της.

Είναι τόσο εύκολο στη συντήρηση, επειδή μπορεί κανείς να παρακολουθεί απλά τα έξοδα και τα έσοδα γρήγορα, κοιτάζοντας το ταμειακό υπόλοιπο. Επίσης, η επιχείρηση δεν χρειάζεται να επιδείξει τους φόρους. Δεδομένου ότι όλα συμβαίνουν σε μετρητά, δεν υπάρχει απόδειξη κέρδους και, ως εκ τούτου, η εταιρεία δεν χρειάζεται να πληρώσει φόρους έως ότου τα μετρητά τοποθετηθούν στην τράπεζα.

Παράδειγμα λογιστικής μετρητών

Ας πούμε ότι η εταιρεία ABC έχει πουλήσει τελικά προϊόντα 200.000 $ σε μετρητά. Σύμφωνα με τη λογιστική μετρητών, αυτή η εγγραφή θα έχει έσοδα μετρητών, καθώς η επιχείρηση πωλεί τα τελικά προϊόντα της σε μετρητά.

Αλλά τι γίνεται αν η εταιρεία ABC θα πουλούσε τα τελικά προϊόντα της ύψους 100.000 $ σε μετρητά και άλλα 100.000 $ σε πίστωση! Σύμφωνα με τη λογιστική βάσει μετρητών, μόνο 100.000 $ θα καταγραφούν ως έσοδα μετρητών και όχι άλλα 100.000 $, που πωλούνται με πίστωση. Αν κοιτάξουμε τη λογιστική βάση της δεδουλευμένης, τα 200.000 $ θα καταγραφούν ως έσοδα της εταιρείας.

Ας δούμε ένα άλλο παράδειγμα.

Ας πούμε ότι η εταιρεία MNC διαθέτει μεγάλα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται εδώ και μερικά χρόνια. Κάθε χρόνο, η εταιρεία αναλαμβάνει απόσβεση 4000 $ σε αυτό το μηχάνημα ως φθορά, έτσι ώστε μετά από μερικά χρόνια χρήσης, αυτό το μηχάνημα μπορεί να αντικατασταθεί από ένα νέο.

Σύμφωνα με τη λογιστική βάσει μετρητών, αυτή η απόσβεση δεν θα υπολογιζόταν ως έξοδα. Δεν θα καταγραφόταν επειδή δεν υπάρχουν μετρητά στα έξοδα απόσβεσης και είναι μη μετρητά.

Πλεονεκτήματα

Όπως μπορείτε να καταλάβετε, αυτή η λογιστική έχει λίγα οφέλη και μερικά μειονεκτήματα. Ας δούμε πρώτα τα οφέλη -

 • Απλό:  Ως επιχείρηση, πρέπει να επιλέξετε μία από τις λογιστικές μεθόδους. Εάν επιλέξετε αυτήν τη λογιστική, είναι η πιο απλή, επειδή θα καταγράφετε μόνο συναλλαγές που σχετίζονται με μετρητά. Άλλες συναλλαγές δεν θα ληφθούν υπόψη.
 • Η συντήρηση είναι εύκολη: Η  διατήρηση ενός συσσωρευμένου συστήματος λογιστικής είναι δύσκολη. Σε σύγκριση με αυτό, η διατήρηση της λογιστικής μετρητών είναι αρκετά απλή. Θα καταγράφετε τα έσοδα όταν λαμβάνονται μετρητά από τους πελάτες και θα καταγράφετε τα έξοδα όταν τα μετρητά πληρώνονται στους προμηθευτές.
 • Ρευστότητα:  Δεδομένου ότι πρόκειται μόνο για συναλλαγές σε μετρητά, οι δυνητικοί επενδυτές που θα ήθελαν να επενδύσουν στην επιχείρηση δεν χρειάζεται να περάσουν από κανένα λόγο ρευστότητας. Μπορεί να κοιτάξει το λογιστικό σύστημα, να δει την ταμειακή εισροή και ταμειακή εκροή, και στη συνέχεια να ανακαλύψει για τον εαυτό του την καθαρή ταμειακή ροή της επιχείρησης.
 • Λογιστική μίας εισόδου:  Πρόκειται για λογιστική μίας εισόδου. Αυτό σημαίνει ότι το αποτέλεσμα εμφανίζεται μόνο σε έναν λογαριασμό. Κάνει τα πράγματα ευκολότερα για την επιχείρηση και η επιχείρηση επίσης δεν χρειάζεται να ακολουθήσει την ιδέα που ταιριάζει.

Μειονεκτήματα

Υπάρχουν επίσης μερικά μειονεκτήματα. Εδώ είναι -

 • Όχι πολύ ακριβές:  Δεδομένου ότι καταγράφεται μόνο συναλλαγές σε μετρητά και δεν περιλαμβάνει όλες τις συναλλαγές. Ως αποτέλεσμα, δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι πολύ αξιόπιστο. Επιπλέον, βάσει αυτής της λογιστικής τα έσοδα ή τα έξοδα καταγράφονται όταν η εταιρεία λαμβάνει ή πληρώνει μετρητά, ακόμη και στις διάφορες λογιστικές περιόδους.
 • Δεν αναγνωρίζεται από το νόμο περί εταιρειών:  Λίγες επιχειρήσεις ακολουθούν αυτήν τη λογιστική, αλλά δεν είναι αναγνωρισμένη μέθοδος βάσει του νόμου περί εταιρειών. Ως αποτέλεσμα, αυτό δεν ασκείται από μεγάλες εταιρείες.
 • Πιθανότητες ασυμφωνιών:  Δεδομένου ότι καταγράφει μόνο συναλλαγές σε μετρητά, η επιχείρηση μπορεί να εμπλακεί σε αθέμιτες πρακτικές κρύβοντας τα έσοδα ή διογκώνοντας τα έξοδα.

Πότε είναι επαρκής η λογιστική μετρητών;

Μια μεγάλη εταιρεία δεν μπορεί να ακολουθήσει λογιστική βάσει μετρητών. Αλλά τι είδους εταιρείες μπορούν να ακολουθήσουν αυτήν τη λογιστική; Με απλά λόγια, πότε θα ήταν επαρκής αυτή η λογιστική; Ακολουθούν μερικές προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για να είναι επαρκής αυτή η λογιστική -

 • Όταν έχετε μια πολύ μικρή επιχείρηση και η επιχείρηση είναι αποκλειστική ιδιοκτησία ή εταιρική σχέση.
 • Όταν χρειάζεται να καταγράψετε μόνο μερικές οικονομικές συναλλαγές.
 • Όταν έχετε πολύ λίγους υπαλλήλους.
 • Ως εταιρεία, δεν χρειάζεται να καταγράφετε την κατάσταση λογαριασμού αποτελεσμάτων, τους ισολογισμούς ή άλλες οικονομικές καταστάσεις.
 • Ως εταιρεία, δεν κάνετε ποτέ επιχείρηση με πίστωση. Κάθε συναλλαγή (το μεγαλύτερο μέρος της) γίνεται σε μετρητά.
 • Έχετε επίσης πολύ περιορισμένο πάγιο κεφάλαιο.

Προτεινόμενες αναγνώσεις

Αυτός ήταν ένας οδηγός για το τι είναι η λογιστική μετρητών, τα παραδείγματα, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους κ.λπ. Μπορείτε επίσης να ρίξετε μια ματιά σε αυτά τα λογιστικά άρθρα για να βελτιώσετε τις γνώσεις σας

 • Καριέρα στη Λογιστική Κόστους
 • Παράδειγμα λογιστικής χρηματοδότησης
 • Παραδείγματα λογιστικών συμβάσεων
 • Διαφορές - Λογιστική μετρητών έναντι λογιστικής σε δεδουλευμένη βάση
 • <

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found