Πλήρης μορφή BPL (Κάτω από τη γραμμή φτώχειας) | Τι σημαίνει το BPL;

Πλήρης μορφή BPL - Κάτω από τη γραμμή φτώχειας

Η πλήρης μορφή BPL βρίσκεται κάτω από τη γραμμή φτώχειας. Κάτω από τη γραμμή φτώχειας είναι ένα σημείο αναφοράς που χρησιμοποιείται από την ινδική κυβέρνηση για τον προσδιορισμό του πληθυσμού με χαμηλότερα μέσα, που απαιτεί βοήθεια από την κυβέρνηση για να επιβιώσει, που καθορίζεται γενικά από τους ελάχιστους ημερήσιους μισθούς που πρέπει να κερδίσει κάποιος για να είναι κατάλληλος για να ζήσει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Ιστορία

  • Η ομάδα εργασίας της επιτροπής σχεδιασμού, το 1962, συνέστησε ένα ελάχιστο επίπεδο δαπανών που απαιτείται για να βγάλει τα προς το ζην ως Rs. 20 ανά άτομο σε αγροτικές περιοχές και Rs. 25 ανά άτομο σε αστικές περιοχές, εξαιρουμένης της υγείας και της εκπαίδευσης, επειδή αυτά παρέχονται από τα κράτη. Το κριτήριο βελτιώθηκε περαιτέρω μετά από αυτό στη δεκαετία του 1970 όταν το κατώτατο όριο BPL ορίστηκε ως η κατά κεφαλήν κατανάλωση με βάση τον αριθμό των θερμίδων που απαιτούνται για να επιβιώσουν σε αγροτικές και αστικές περιοχές. Σύμφωνα με αυτόν τον ορισμό, η ελάχιστη απαίτηση θερμίδων για αγροτικές και αστικές περιοχές ορίστηκε σε 2400 και 2100 ανά ημέρα, απαιτώντας ημερήσιο εισόδημα Rs. 49.1 και Rs. 56.7, αντίστοιχα.
  • Το 1993, και η ομάδα εμπειρογνωμόνων έσπασε τον συνολικό ορισμό της γραμμής φτώχειας σε ορισμό σε επίπεδο κράτους, όπου το όριο φτώχειας για κάθε κράτος καθορίστηκε ξεχωριστά. Το όριο της φτώχειας για τα κράτη ενημερώθηκε λαμβάνοντας υπόψη τον CPI-Αγροτικό Εργατικό και τον CPI-Βιομηχανικό Εργατικό για αγροτικές και αστικές περιοχές, αντίστοιχα. Οι συγκεντρωτικές γραμμές φτώχειας για τα κράτη αθροίστηκαν στον δείκτη φτώχειας όλης της Ινδίας.
  • Το 2012, το όριο της φτώχειας έφτασε τα Rs. 972 στην αγροτική Ινδία και Rs. 1.407 στην αστική Ινδία. Εκείνο το έτος, το 29,5% του πληθυσμού της Ινδίας εκτιμάται ότι ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Το 2014, η επιτροπή Rangarajan δήλωσε ότι περίπου 454 εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα που αποτελούν το 38% του πληθυσμού ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Ποιες είναι οι παράμετροι που ορίζουν το BPL;

Η παγκόσμια τράπεζα ορίζει το κατώτατο όριο εισοδήματος κάτω από το όριο φτώχειας σε 1,25 $ την ημέρα. Ωστόσο, η Ινδία χρησιμοποίησε ένα πρότυπο διατροφής για να καθορίσει το όριο της φτώχειας πριν το αλλάξει σε δαπάνες ανά άτομο για μια συγκεκριμένη περίοδο για ένα καλάθι βασικών αγαθών και υπηρεσιών. Αυτό το καλάθι εμπορευμάτων περιλάμβανε φαγητό, μεταφορά, ρούχα, ενοίκια, καύσιμα, ηλεκτρικό ρεύμα και εκπαίδευση.

Οφέλη της κάρτας BPL

  • Η κυβέρνηση εκδίδει κάρτες BPL σε οικογένειες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας για κατάλληλη αναγνώριση και παροχή χρηματικών και μη χρηματικών παροχών σε αυτές τις οικογένειες για την υποστήριξη και την ανάδοσή τους.
  • Η κυβέρνηση βοηθά αυτό το τμήμα της κοινωνίας μέσω κρατήσεων σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και κυβερνητικές θέσεις εργασίας, ειδικές επιχορηγήσεις και υποτροφίες. Αναλαμβάνει επίσης διάφορα προγράμματα δημιουργίας εισοδήματος για την παροχή επιχειρηματικών δεξιοτήτων μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
  • Υπάρχουν πολλά άλλα προγράμματα όπως η Sarva Shiksha Abhiyan (SSA), η Εθνική Αποστολή Υγείας της Υπαίθρου, η Εθνική Εγγύηση Απασχόλησης της Υπαίθρου (NREGA), η Rashtriya Swasthya Bima Yojana (RSBY). Η Sarva Shiksha Abhiyaan φέρνει εκπαίδευση σε παιδιά που ανήκουν στις φτωχές οικογένειες, η National Health Rural Mission παρέχει πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη σε πληθυσμό κάτω από το όριο της φτώχειας και η Εθνική Αγροτική Εγγύηση Απασχόλησης παρέχει 100 ημέρες εγγυημένης απασχόλησης σε οικονομικά αδύναμα τμήματα της κοινωνίας. Η RSBY παρέχει ασφαλιστική κάλυψη στον πληθυσμό κάτω από το όριο της φτώχειας. Η κυβέρνηση παρέχει επίσης είδη διατροφής σε επιδοτούμενες τιμές σε οικογένειες BPL.

Διαφορές μεταξύ BPL και APL

Η κυβέρνηση ορίζει οικογένειες BPL όπως αυτές που κερδίζουν λιγότερα από Rs. 15.000 εισοδήματα νοικοκυριών, ενώ το Above Poverty Line (APL) είναι οικογένειες που κερδίζουν περισσότερα από Rs. 15.000 αλλά λιγότερο από Rs. 1 Lakh εισοδήματος νοικοκυριού. Αυτό είναι ένα, αλλά σημαντικό, από πολλά ακόμη κριτήρια για την επιλεξιμότητα για λήψη κάρτας BPL ή APL. Οι κάτοχοι καρτών APL λαμβάνουν επιδοτούμενους κόκκους τροφίμων και καύσιμα με βάση τη διαθεσιμότητα και με υψηλότερο ποσοστό από τους κατόχους καρτών BPL, οι οποίοι λαμβάνουν σιτηρά και καύσιμα τροφίμων κατά προτεραιότητα και με χαμηλότερες τιμές.

Ποιο είναι το όφελος της κάρτας BPL Ration;

Το κριτήριο για να αποφασιστεί η επιλεξιμότητα της κάρτας BPL καθορίστηκε σε οικογένειες με ετήσιο εισόδημα έως Rs. 15.000 έχουν συμπεριληφθεί στη Λίστα IRDP 1997-98. Οι κάτοχοι καρτών δικαιούνται να λάβουν 25-35 κιλά για σιτηρά τροφίμων με επιδοτούμενες τιμές.

# 1 - Ιατρική ανακούφιση

Οι κάτοχοι καρτών BPL λαμβάνουν επίσης ιατρική βοήθεια στο νοσοκομείο σούπερ ειδικότητας που ανήκει στην κεντρική κυβέρνηση για κρίσιμη ασθένεια στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Rashtriya Arogya Nidhi (RAN). Η κάλυψη στο πλαίσιο του προγράμματος ήταν Rs. 2 Lakhs ανά κάρτα BPL και αργότερα αυξήθηκε σε Rs. 5 εκατομμύρια.

# 2 - Εκπαίδευση

Τα οφέλη της κάρτας BPL επεκτείνονται σημαντικά σε μαθητές από φτωχά περιβάλλοντα. Αυτά τα οφέλη περιλαμβάνουν κράτηση για είσοδο σε ιδιωτικά σχολεία με μειωμένα τέλη, υποτροφίες, προγράμματα ενίσχυσης δεξιοτήτων, κρατήσεις σε φημισμένα πανεπιστήμια και κολέγια και οικονομική βοήθεια για ανώτερες σπουδές και επαγγελματικές σπουδές.

Τα οφέλη στην εκπαίδευση ποικίλλουν από κράτος σε κράτος και από ίδρυμα σε ίδρυμα. Λόγω της έλλειψης συνειδητοποίησης των ανθρώπων που βρίσκονται σε ακραία φτώχεια, αυτά τα οφέλη δεν πηγαίνουν πάντα στους άπορους.

# 3 - Τραπεζικό Δάνειο

Η Ινδία έχει κάνει μια προσπάθεια οικονομικής ένταξης για να φέρει σχεδόν όλοι στη χώρα κάτω από το τραπεζικό δίχτυ για να επισημοποιήσουν την οικονομία και να μεταφέρουν άμεσα τα οφέλη για να καλύψουν τις διαρροές. Για να βοηθήσει τις οικογένειες του BPL, η κυβέρνηση ξεκίνησε επίσης δάνεια όπως η Swarna Jayanthi Shahri Rozgar Yojana (SJSRY) και η Swarna Jayanti Gram Swarozgar Yojana (SJGSY).

Σύμφωνα με το SJSRY, ένα δάνειο έως Rs. 50.000 μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους κατόχους καρτών BPL για να δημιουργήσουν ευκαιρίες αυτοαπασχόλησης. Παρέχεται επιδότηση 15% που υπόκειται σε ανώτατα όρια. Η SJGSY παρέχει δάνεια για ευκαιρίες αυτοαπασχόλησης στην αγροτική Ινδία. Οι υποψήφιοι μπορούν να λάβουν δάνειο έως Rs. 50.000 μεμονωμένα και έως Rs. 6,25 εκατομμύρια σε μια ομάδα. Απαιτείται περιθώριο 20% για δάνεια άνω των Rs. 50.000. Παρέχεται επιδότηση 30% του κόστους του έργου (μέγιστο Rs. 7.500 για γενικά και Rs. 10.000 για SC / ST) για άτομα και 50% παρέχεται σε ομάδες που υπόκεινται σε μέγιστο Rs. 1,25 εκατομμύρια.

συμπέρασμα

Η Ινδία φιλοξενεί τους περισσότερους φτωχούς στον κόσμο. Σύμφωνα με τα νέα πρότυπα, περίπου το 38% της χώρας είναι φτωχή. Οι επίσημοι ορισμοί δεν ενσωματώνουν πολλές πτυχές του κόστους ζωής, γεγονός που καθιστά τις ζωές ακόμη πιο ακριβές στη χώρα. Η ανησυχητική κατάσταση απαιτεί τεράστια κυβερνητική υποστήριξη σε όλες τις πτυχές της ζωής των φτωχών ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων, της υγείας και της εκπαίδευσης. Ενώ η κυβέρνηση κάνει αρκετά, αφήνει πιο επιθυμητό όταν πρόκειται για την εξάλειψη της φτώχειας στη χώρα.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found