Λευκός Ιππότης | Ορισμός | Παραδείγματα Λευκού Ιππότη

Τι είναι ο White Knight;

Ένας λευκός ιππότης είναι ένας επενδυτής που θεωρείται φιλικός για την εταιρεία καθώς το άτομο αποκτά την εταιρεία με τη βοήθεια του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας ή της διοίκησης ανώτερου επιπέδου με δίκαιη εκτίμηση, ώστε η εταιρεία να μπορεί να προστατευθεί από την εχθρική απόπειρα εξαγοράς από τον άλλο δυνητικό αγοραστή ή από πτώχευση.

Πώς λειτουργεί;

Όταν μια εταιρεία γίνεται στόχος για μια εχθρική εξαγορά, τότε η εταιρεία πρέπει να σωθεί από κάποιον που θα βοηθούσε την εταιρεία να αναπτυχθεί. Σε αυτό το σημείο, η έννοια του λευκού ιππότη υφίσταται.

Είναι ένα άτομο ή μια εταιρεία που αναλαμβάνει μια εταιρεία-στόχο και την σώζει από μια εχθρική εξαγορά από έναν μαύρο ιππότη (ένας μαύρος ιππότης είναι ένα άτομο ή μια εταιρεία που αναλαμβάνει μια εταιρεία με βία). Με την ανάληψη ενός λευκού ιππότη, η εταιρεία εξακολουθεί να μην μπορεί να παραμείνει ανεξάρτητη. Αλλά είναι πολύ καλύτερο από το να καταλαμβάνεται από έναν μαύρο ιππότη.

Παραδείγματα Λευκών Ιπποτών

  • Το 1953, η Αμερικανική Εταιρεία Ραδιοτηλεοπτικών Μεταδόσεων είχε σχεδόν χρεοκοπήσει. Εκείνη την εποχή, τα United Paramount Theatres ήρθαν σε διάσωση για την American Broadcasting Company (ABC) και ενήργησαν ως λευκοί ιππότες αγοράζοντας το ABC.
  • Το 1984, η Walt Disney Productions αντιμετώπισε μια εχθρική προσφορά από τον Saul Steinberg. Ο Sid Bass και οι γιοι του ενήργησαν ως λευκοί ιππότες και έσωσαν τη Walt Disney αγοράζοντας σημαντικές μερίδες του ίδιου.
  • Το 1998, η Digital Equipment Corporation είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Εκείνη την εποχή, ο Compaq ήρθε για να σώσει. Συγχωνεύοντας με την Digital Equipment Corporation εκείνη την εποχή, η Compaq ενήργησε ως λευκός ιππότης.
  • Το 2006, υπήρξαν πολλές συζητήσεις για τη συγχώνευση της Mittal Steel και της Arcelor. Εκείνη την εποχή, ο Severstal ενήργησε ως λευκός ιππότης στον Arcelor.
  • Το 2008, η JPMorgan Chase απέκτησε την Bear Stearns. Εκείνη την εποχή η Bear Stearns αγωνιζόταν να διατηρήσει την τιμή των μετοχών τους σε άνοδο. Και αν η JPMorgan Chase δεν θα τα είχε αποκτήσει, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για αφερεγγυότητα. Εκείνη την εποχή ο JPMorgan Chase ενήργησε ως λευκός ιππότης.

Πώς μπορεί η εταιρεία στόχος να σωθεί ανακαλύπτοντας έναν λευκό ιππότη;

πηγή: moneycontrol.com

Από το 2000, διαπιστώθηκε ότι όποτε υπήρχε εχθρική εξαγορά. δεν ενίσχυσε την αξία της εταιρείας. Η απρόθυμη εταιρεία-στόχος που εξαγοράστηκε από τη βία δεν μπορούσε να ανέλθει σε περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Έτσι, μπορούμε εύκολα να δηλώσουμε ότι καμία εχθρική εξαγορά δεν ήταν ποτέ επιτυχής. Κάθε εταιρεία, επομένως, όποτε γίνονται στόχοι μιας εχθρικής εξαγοράς, πρέπει να καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια για να βρουν έναν λευκό ιππότη.

Διαφορετικά, το εγγύς μέλλον της εταιρείας-στόχου θα ήταν το ακόλουθο -

  • Δεν θα υπήρχε ανεξαρτησία / αυτονομία στην εταιρεία. Και ως αποτέλεσμα, η εταιρεία θα χάσει τον δρόμο της και πρέπει να ακολουθήσει τις ιδιοτροπίες ενός μαύρου ιππότη.
  • Δεύτερον, η εταιρεία θα χάσει το όραμά της, τις αξίες της και το μέλλον της.
  • Τρίτον, η εταιρεία δεν θα μπορούσε να δημιουργήσει αξία για τους υπαλλήλους, τους πελάτες και τους ενδιαφερόμενους.

Για μια επιχείρηση, αυτό είναι το χειρότερο σενάριο. Και γι 'αυτό είναι σημαντικό να βρείτε κάποιον που θα αναλάβει την εταιρεία με προτιμώμενους όρους (ακόμα και όταν δεν θα υπάρχει πλήρης αυτονομία). Σε μερικές περιπτώσεις, ενεργεί επίσης ως σωτήρας για εταιρείες που πρόκειται να χρεοκοπήσουν.

Όμως, κάθε εταιρεία στόχος δεν χρειάζεται έναν τέτοιο σωτήρα. Εάν η εταιρεία-στόχος είναι πολύ μεγαλύτερη ή μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου, χρειάζονται ιππότη ακόμη και όταν αντιμετωπίζουν την πιθανότητα μιας εχθρικής εξαγοράς.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found