Αντίστροφη δημοπρασία (Σημασία, παραδείγματα) | Τι είναι η αντίστροφη δημοπρασία;

Αντίστροφη δημοπρασία έννοια

Μια αντίστροφη δημοπρασία είναι ένας τύπος δημοπρασίας όπου υπάρχουν πολλοί πωλητές και ένας αγοραστής και οι πωλητές στοχεύουν να ξεπεράσουν τον ανταγωνισμό τους, προσφέροντας τη χαμηλότερη δυνατή τιμή για αγαθά και υπηρεσίες που τίθενται για δημοπρασία. Αυτός ο τύπος δημοπρασίας αντιστρέφει το ρόλο των πωλητών και των αγοραστών, πράγμα που σημαίνει, αντί για αγοραστές, οι πωλητές τιμές προσφοράς για είδη.

Τύποι αντίστροφης δημοπρασίας

Οι τύποι της αντίστροφης δημοπρασίας παρατίθενται παρακάτω-

# 1 - Δημοπρασίες με βαθμολογία

Αυτοί είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τύπους δημοπρασίας. Ωστόσο, αυτός ο τύπος δημοπρασίας μπορεί να είναι αποτελεσματικός για πολλά έργα και βιομηχανίες, αλλά όχι απαραίτητα για όλους. Πολλές επιχειρήσεις πηγαίνουν για δημοπρασίες κατάταξης όταν είναι πρόθυμοι να προσελκύσουν πολλούς πλειοδότες οι οποίοι, κατά τη γνώμη τους, είναι πιθανότερο να υποβάλουν προσφορές σε παρόμοιο εύρος τιμών. Η θέση ή η κατάταξη των προσφερόντων έναντι άλλων προσφορών είναι οι βασικές πληροφορίες που προσφέρονται σε όλους τους προμηθευτές σε αυτόν τον τύπο δημοπρασίας.

Το μειονέκτημα των δημοπρασιών κατάταξης θα μπορούσε να είναι ότι οι πιθανοί πλειοδότες που κατατάσσονται στη δεύτερη και τρίτη θέση θα αισθάνονται πραγματικά υποκινητικοί και θα μπορούσαν επίσης να αισθάνονται ότι είναι αδύνατο για αυτούς να κερδίσουν την προσφορά. Επομένως, πρέπει να ενημερώνεται κατά καιρούς, ότι παρόλο που η τιμή είναι σημαντική εκτίμηση, ωστόσο δεν είναι απαραίτητο η επαφή να δοθεί αυτόματα στον πλειοδότη που κάνει τη χαμηλότερη προσφορά.

# 2 - Ανοικτή δημοπρασία

Η ανοικτή δημοπρασία είναι επίσης γνωστή ως αγγλική δημοπρασία ή ανοιχτή κατακραυγή. Σε αυτόν τον τύπο προσφοράς, όλοι οι πλειοδότες θα ενημερώνονται για την πραγματική αξία της νίκης ή της κορυφαίας προσφοράς. Σε αυτόν τον τύπο αντίστροφης δημοπρασίας, η υποβολή προσφορών ξεκινά συνήθως στο υψηλό ή σε ό, τι ορίζεται από τον αγοραστή ως μέγιστο και πέφτει με σταθερότερο ρυθμό.

Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι πλειοδότες έχουν ίσες πιθανότητες να κερδίσουν την προσφορά, καθώς όλοι έχουν ένα δίκαιο μερίδιο πιθανότητας. Αυτός ο τύπος αντίστροφης προσφοράς έχει σχεδιαστεί για τέτοια είδη εμπορευμάτων όπου η τιμή είναι πιθανότατα ο μόνος βασικός διαφοροποιητής.

# 3 - Ολλανδική δημοπρασία

Αυτός ο τύπος αντίστροφης προσφοράς χρησιμοποιείται κυρίως για δημόσιες προσφορές μετοχών. Προσφέρει μεγάλη ευελιξία, αλλά μπορεί ακόμη και να μειώσει τις τιμές και να περιπλέξει τη διαδικασία της εφοδιαστικής αλυσίδας.

# 4 - Ιαπωνική δημοπρασία

Αυτός ο τύπος ανάστροφης δημοπρασίας ξεκινά όταν οι αγοραστές στέλνουν στους προμηθευτές μια τιμή ανοίγματος. Οι προμηθευτές μπορούν να συμμετέχουν μόνο μετά την αποδοχή της τιμής έναρξης, πράγμα που σημαίνει ότι συμφωνούν πλήρως με όλες τις καθορισμένες απαιτήσεις.

Παραδείγματα αντίστροφης δημοπρασίας

 1. Οι κατασκευαστικές εταιρείες ή οι εταιρείες ακινήτων συχνά αποκομίζουν οφέλη από την αντίστροφη υποβολή προσφορών, καθώς παρέχει μια πλατφόρμα όπου οι προσφορές μπορούν να υποβληθούν απευθείας σε ένα επερχόμενο έργο σε έναν νέο πελάτη.
 2. Οι εταιρείες του δημόσιου τομέα ενδέχεται να επιλέξουν αντίστροφη υποβολή προσφορών σε περίπτωση που αναζητούν συμβόλαιο.
 3. Παράδειγμα δημοπρασίας στην Ολλανδία - ας υποθέσουμε ότι ο Α θέλει να αγοράσει 8.000 widget στα 100 $ το καθένα, και στη συνέχεια οι προμηθευτές έχουν τρεις επιλογές:
  • Κάντε μια προσφορά για την παροχή και των 8.000 widget σε 100 $ το καθένα.
  • Επιλέξτε να μην προσφέρετε γραφικά στοιχεία στη συγκεκριμένη τιμή.
  • Εναλλακτικά, υποβάλετε μια προσφορά για να παρέχετε ένα χαμηλό ποσοστό των προϊόντων για $ 100 / widget.

Πώς να πραγματοποιήσετε αντίστροφη δημοπρασία

Η αντίστροφη δημοπρασία μπορεί να πραγματοποιηθεί στα ακόλουθα βήματα-

 • Προσδιορισμός της κατηγορίας δαπανών, δηλαδή, για να διασφαλιστεί ότι η προσφορά είναι αρκετά κατάλληλη για να χρησιμοποιηθεί για την αντίστροφη δημοπρασία.
 • Διασφάλιση ότι δεν υπάρχουν λιγότεροι από δύο προμηθευτές. Είναι υψηλό λόγω του γεγονότος ότι η αντίστροφη δημοπρασία λειτουργεί με περισσότερους από έναν πωλητές.
 • Διασφάλιση ότι οι συμμετέχοντες έχουν εμπειρία στο χειρισμό επιχειρήσεων ή ότι είναι ή έχουν γίνει επιχειρηματίας.
 • Διαλέγοντας το τέλειο λογισμικό για αντίστροφη υποβολή προσφορών.
 • Καθαρίστε δηλώνοντας όλες τις προδιαγραφές.
 • Έχουν πωλητές επί του σκάφους ·
 • Πραγματοποίηση πλαστής δημοπρασίας.
 • Διασφάλιση ότι οι πωλητές έχουν χρόνο.
 • Διεξαγωγή της ζωντανής δημοπρασίας.
 • Ευχαριστώ όλους τους συμμετέχοντες (προμηθευτές).

Στρατηγικές

Οι συμμετέχοντες πρέπει να ενσωματώσουν τις στρατηγικές όπως η χρήση προηγούμενων προς όφελός τους, η καθιέρωση μιας διαδρομής και η χρήση λογισμικού τιμολόγησης πριν από τη συμμετοχή τους σε μια αντίστροφη δημοπρασία.

Οφέλη της αντίστροφης δημοπρασίας

Τα ακόλουθα είναι τα οφέλη της αντίστροφης δημοπρασίας:

 • Γρηγορότερος - Αυτός ο τύπος δημοπρασίας είναι πολύ γρήγορος, και ως εκ τούτου, ο αγοραστής και ο πωλητής μπορούν να εξοικονομήσουν πολύ χρόνο στην έρευνα της αγοράς.
 • Χωρίς σπατάλη - Ο αγοραστής μπορεί εύκολα να απεικονίσει όλες τις απαιτήσεις του, οι οποίες θα βοηθήσουν περαιτέρω σε ελάχιστη ή μηδενική σπατάλη χρόνου και άλλων πόρων.
 • Εύκολη σύγκριση - Ο αγοραστής μπορεί επίσης να συγκρίνει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες και, ανάλογα, να αποφασίσει το καλύτερο μεταξύ όλων.
 • Καλύτερη τιμή - Ο αγοραστής μπορεί να αποκτήσει κυριότητα των προϊόντων και υπηρεσιών στις πιθανές τιμές.

Μειονεκτήματα

Τα ακόλουθα είναι τα μειονεκτήματα της αντίστροφης δημοπρασίας:

 • Η αντίστροφη δημοπρασία ενδέχεται να μην είναι απαραίτητα η κατάλληλη μέθοδος για όλους τους τύπους προϊόντων και υπηρεσιών.
 • Δεδομένου ότι η αντίστροφη δημοπρασία απαιτεί πολλούς πωλητές, η ακεραιότητα της διαδικασίας λόγω υπερβολικού ανταγωνισμού δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί.
 • Προκειμένου να εξασφαλίσει τη χαμηλότερη δυνατή προσφορά, ο αγοραστής μπορεί να πέσει χαμηλά και μπορεί να επιλέξει τη φθηνότερη και άδικη όλων των στρατηγικών.
 • Ο αγοραστής μπορεί να ενδιαφέρεται περισσότερο να αγοράσει προϊόντα και υπηρεσίες με το χαμηλότερο δυνατό κόστος και μπορεί να καταλήξει να αγοράσει κάτι που δεν είναι κατάλληλης ποιότητας ή κάτι που δεν περιλαμβάνει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που ικανοποιούν τις προσδοκίες και τις ελάχιστες απαιτήσεις του.

συμπέρασμα

Μια αντίστροφη δημοπρασία είναι επίσης γνωστή ως αντίστροφη προσφορά. Ακριβώς όπως κάθε άλλη δημοπρασία, αυτός ο τύπος δημοπρασίας βασίζεται επίσης σε τρεις αρχές - καθοδήγηση τιμών, κατεύθυνση προσέγγισης και πληροφορίες για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες.

 • Η αντίστροφη δημοπρασία είναι τεσσάρων τύπων - Ιαπωνική δημοπρασία, Ολλανδική δημοπρασία, Ανοικτή δημοπρασία και Δημοπρασία κατάταξης.
 • Το καλύτερο μέρος για την αντίστροφη δημοπρασία είναι ότι αυτά είναι ταχύτερα, εξαλείφει τη σπατάλη χρόνου, είναι εύκολο στη σύγκριση και προσφέρει τις καλύτερες τιμές.
 • Για τη διεξαγωγή μιας αντίστροφης δημοπρασίας, πρέπει πάντα να υπάρχουν περισσότεροι από ένας προμηθευτές.
 • Σε αυτόν τον τύπο δημοπρασίας, οι προμηθευτές στοχεύουν πάντα να κερδίσουν τον ανταγωνισμό τους, τοποθετώντας τις προσφορές που είναι η χαμηλότερη δυνατή τιμή για προϊόντα και υπηρεσίες που δημοπρατούνται.
 • Η αντίστροφη υποβολή προσφορών λειτουργεί μόνο με τη ρύθμιση μεμονωμένων αγοραστών. Το κύριο κίνητρο πίσω από την επιλογή της αντίστροφης υποβολής προσφορών είναι η εξασφάλιση των δημοπρατημένων προϊόντων και υπηρεσιών στις χαμηλότερες δυνατές τιμές και η νίκη έναντι των ανταγωνιστών.
 • Ωστόσο, η εστίαση στην εξασφάλιση αγαθών και υπηρεσιών στις χαμηλότερες δυνατές τιμές επηρεάζει τους συμμετέχοντες να επιλέξουν επιθετικές στρατηγικές και αποτυχία εξασφάλισης αγαθών και υπηρεσιών καλύτερης ποιότητας.