Πίνακας Υλικών (Ορισμός, Παραδείγματα) | Κορυφαίοι 3 τύποι

Τι είναι ο λογαριασμός υλικών (BOM);

Το Bill of Material, επίσης γνωστό ως δομή προϊόντος ή BOM, είναι ένας πλήρης κατάλογος αντικειμένων που απαιτούνται για την κατασκευή του τελικού προϊόντος, που περιέχει λεπτομέρειες για τις πρώτες ύλες που απαιτούνται, εξαρτήματα, συγκροτήματα που απαιτούνται είτε για την κατασκευή ή την κατασκευή ενός προϊόντος και το οποίο χρησιμοποιείται ως μέσο επικοινωνίας της ομάδας παραγωγής με την ομάδα καταστημάτων.

Εξήγηση

Τώρα ας ξεκινήσουμε με το εξηγητικό μέρος. Πες, πρέπει να έχω πίτσα στο πιάτο μου τώρα. Αντί να το αγοράσω από ένα εστιατόριο, είμαι περίεργος να το προετοιμάσω μόνος μου. Τα πρώτα και κύρια ερωτήματα προκύπτουν «ποια συστατικά απαιτούνται για την παρασκευή της βάσης, της σάλτσας και των καλυμμάτων;». Αφού κάθε συστατικό είναι έτοιμο, «τι πρέπει να είναι η ιδανική θερμότητα για να το ψήσουμε;». Υπάρχουν τόσες πολλές ερωτήσεις σχετικά με την προετοιμασία της πίτσας. Τώρα, μετάβαση από πίτσα στο θέμα συζήτησης, ποια συγκεκριμένα είδη απαιτούνται για την κατασκευή του τελικού προϊόντος; Ο λογαριασμός του υλικού περιστρέφεται γύρω από αυτήν την ερώτηση.

 • Ο λογαριασμός υλικών περιέχει την προδιαγραφή κάθε είδους που απαιτείται για την κατασκευή των τελικών προϊόντων. Ως εκ τούτου, δεν περιλαμβάνονται μόνο οι πρώτες ύλες αλλά και τα υποσυστήματα, τα υποσυστήματα, τα εξαρτήματα και τα αναλώσιμα.
 • Το ανώτερο επίπεδο BOM αντιπροσωπεύει το τελικό προϊόν. Περαιτέρω, χωρίζεται σε μέρη για να καθορίσει τις απαιτήσεις.

Υπάρχουν δύο μορφές στις οποίες μπορεί να εμφανιστεί ένας λογαριασμός υλικού:

 1. Μορφή έκρηξης: Σημαίνει να εκραγεί το τελικό προϊόν στα συστατικά του ή στα μέρη του (δηλαδή, από την αρχή έως την αρχή)
 2. Μορφή έκρηξης: Σημαίνει να συνδέσετε τα μεμονωμένα μέρη για να σχηματίσετε ένα συγκρότημα στο υψηλότερο επίπεδο (δηλαδή, Έναρξη έως τέλος)

Δομή της BOM

# 1 - Ενιαίο επίπεδο

Είναι απλό να προετοιμάσετε και να χρησιμοποιήσετε. Ωστόσο, σε περίπτωση αστοχίας του προϊόντος, είναι δύσκολο να διερευνηθεί ποιο στοιχείο απαιτεί αντικατάσταση ή επισκευή. Περαιτέρω, μια τέτοια δομή BOM είναι ακατάλληλη για περίπλοκα προϊόντα.

Η βασική δομή φαίνεται παρακάτω:

# 2 - Πολλαπλά επίπεδα

Εδώ τα δεδομένα παρουσιάζονται σε μια λεπτομερή μορφή πίνακα με κάθε στήλη για τον αριθμό τμήματος, το όνομα μέρους, την περιγραφή, την ποσότητα, το κόστος, τις πρόσθετες προδιαγραφές κ.λπ.

Στοιχεία

Οποιοδήποτε Bill of Material θα πρέπει να εξυπηρετεί το σκοπό της κατασκευής του τελικού προϊόντος χωρίς καμία βιασύνη για την προμήθεια ακόμη και ενός μόνο αντικειμένου.

Απαιτούνται τα ακόλουθα στοιχεία για τη δημιουργία του ίδιου -

 1. Ποσότητα: Το BOM πρέπει να καθορίζει τον αριθμό των ανταλλακτικών που θα προμηθεύονται ή κατασκευάζονται για κάθε συγκρότημα. Βεβαιωθείτε ότι έχει τοποθετηθεί η βέλτιστη παραγγελία αγοράς. Η ποσότητα είναι η κύρια απαίτηση του BOM.
 2. Μονάδα μέτρησης: Ανά μονάδα, ίντσες, γραμμάρια, χιλιόγραμμα, λίτρα, τετραγωνικά πόδια, κυβικά πόδια, κ.λπ. πρέπει να καθορίζονται για κάθε ποσότητα. Διασφαλίζει την παραγγελία ακριβών ποσοτήτων. Το κόστος αγοράς πρέπει να είναι κάτω από τον προϋπολογισμό που έχει οριστεί για το έργο.
 3. Επίπεδο BOM: Αυτό βοηθά στην κατανόηση όλων των στοιχείων του υλικού. Το επίπεδο BOM παρέχει τον αριθμό ή την κατάταξη για κάθε τμήμα. Μπορεί να είναι BOM ενός επιπέδου ή BOM πολλαπλών επιπέδων.
 4. Σημειώσεις BOM: Αυτό παρέχει πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τον λογαριασμό υλικού εκτός από την περιγραφή ανταλλακτικών.
 5. Αριθμός εξαρτήματος : Αυτό βοηθά στην παρακολούθηση κάθε τμήματος. Έτσι, εκχωρείται ένας μοναδικός αριθμός εξαρτήματος για κάθε στοιχείο για εύκολη αναφορά.
 6. Όνομα ανταλλακτικού: Το μοναδικό όνομα κάθε αντικειμένου με έναν συγκεκριμένο αριθμό εξαρτήματος βοηθά στην αναγνώριση του αντικειμένου εύκολα και πιο αποτελεσματικά.
 7. Πρώτες ύλες: Πρέπει να γνωρίζετε ποια είναι η βασική πρώτη ύλη για το τελικό προϊόν σας. Η BOM πρέπει να καθορίσει την ακριβή ποιότητα ή τον τύπο της πρώτης ύλης που απαιτείται κατά τη διαδικασία κατασκευής.
 8. Περιγραφή: Κάθε μέρος πρέπει να έχει επαρκή εξήγηση για το μέρος. Βοηθά στη διάκριση μεταξύ παρόμοιων μερών.
 9. Εικόνες: Είναι καλό να έχουμε μια εικόνα από χίλιες λέξεις. Οι εικόνες του τελικού προϊόντος βοηθούν στην εύκολη κατανόηση κάθε στοιχείου. Βοηθά στην επαλήθευση των λεπτομερειών BOM με την εικόνα.
 10. Μέθοδος προμήθειας: Το απαιτούμενο μέρος ή αντικείμενα μπορεί είτε να αγοραστεί από κάποιον εξωτερικό είτε να κατασκευαστεί εσωτερικά. Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει η βέλτιστη έκπτωση σε περίπτωση μαζικών αγορών αντικειμένων από τον ίδιο προμηθευτή.

Τύποι λογαριασμών υλικού

Υπάρχουν δύο τύποι λογαριασμών υλικού.

# 1 - Μηχανική BOM

Ορίζει το σχέδιο (δηλαδή, το σχέδιο) του τελικού προϊόντος. Το τμήμα μηχανικής κάνει ένα τέτοιο σχέδιο. Ο ίδιος ο σχεδιασμός καθορίζει την απαίτηση. Έχει εναλλακτικά ή αντικαθιστά τους αριθμούς ανταλλακτικών. Οι διαστάσεις κάθε υποσυστήματος καθορίζονται επίσης σε τέτοια BOM. Κάθε γραμμή BOM καθορίζει το τμήμα περιγραφής, το όνομα του εξαρτήματος, τον αριθμό εξαρτήματος, τη μονάδα μέτρησης και το μέγεθός του και άλλες σχετικές προδιαγραφές

# 2 - Βιομηχανία BOM

Οι απαιτήσεις του παρόντος καθορίζονται από τη γωνία της πραγματικής κατασκευής και όχι απλώς με το σχεδιασμό. Ωστόσο, η μηχανική BOM βοηθά την κατασκευή BOM. Το MBOM καθορίζει τις διαδικασίες που απαιτούνται στο στάδιο εκτέλεσης και έτσι διατηρεί όλα τα πράγματα έτοιμα για κατασκευαστικές δραστηριότητες

# 3 - Πωλήσεις BOM

Αντιμετωπίζεται ως αντικείμενο πωλήσεων και όχι απλώς ως στοιχείο αποθέματος. Οι απαιτήσεις καθορίζονται στο έγγραφο παραγγελίας.

 Παράδειγμα λογαριασμού υλικών

Η δημιουργία λογαριασμού υλικού απαιτεί γνώση αυτού του τομέα. Δεν αναμένεται λεπτομερής γνώση, αλλά θα πρέπει να έχετε μια ευρεία άποψη του προϊόντος. Ως βασικό παράδειγμα, θα εξετάσουμε την κατασκευή ποδηλάτων. Ας πούμε ότι υπάρχει ζήτηση για 100 ποδήλατα. Το ερώτημα είναι ποια εξαρτήματα / εξαρτήματα / συγκροτήματα / υποσυστήματα πρέπει να απαιτούνται. Ένας λογαριασμός υλικού μπορεί να δημιουργηθεί σε μορφή πίνακα ή μορφή διαγράμματος ροής. Λοιπόν, υπάρχουν τόσα πολλά είδη ποδηλάτων. Σκόπιμα, θεωρούμε το "Mountain-bike" ως περίπλοκα προϊόντα, ώστε το BOM να μπορεί να γίνει κατανοητό με λεπτομερή τρόπο.

Λεπτομέρειες για όλα τα σημαντικά μέρη του ποδηλάτου βουνού:

# 1 - Βασικό BOM: (Μορφή διαγράμματος ροής)

# 2 - Λεπτομερής BOM: (Μορφή πίνακα)

Λόγοι για τους οποίους τα BOM είναι κρίσιμα;

 1. Δεν μπορούμε να φανταστούμε ένα προϊόν χωρίς το BOM του. Είναι το BOM που καθορίζει όλα τα στοιχεία.
 2. Η προετοιμασία ενός BOM είναι η πιο κρίσιμη πτυχή δεδομένου ότι οτιδήποτε δεν προσδιορίζεται στο BOM δεν θα αποκτηθεί.
 3. Η BOM βοηθά στον προσδιορισμό του βασικού κόστους των εξαρτημάτων που απαιτούνται για την κατασκευή του τελικού προϊόντος.
 4. Μόλις έχουμε το κόστος των εξαρτημάτων, μπορούμε να προσδιορίσουμε τα συγκροτήματα που μπορούμε να πάρουμε από έναν πωλητή αντί να τα κατασκευάσουμε μόνοι μας.
 5. Βοηθά επίσης στον εντοπισμό σπατάλης αντικειμένων που μπορούν να αποφευχθούν.
 6. Η BOM βοηθά στην καλύτερη λήψη αποφάσεων εάν θα την κατασκευάσει ή θα την αγοράσει.
 7. Κάνει τη διαδικασία κατασκευής λίγο οικονομικά αποδοτική.
 8. Η BOM διασφαλίζει ότι εξετάζονται όλα τα εξαρτήματα.

συμπέρασμα

Αυτές είναι οι βασικές απαιτήσεις της διαδικασίας κατασκευής. Βοηθά μόνο στον υπολογισμό του κόστους των αγορών. Μετά την επιβεβαίωση του BOM, άλλα κόστη όπως η εργασία, τα γενικά έξοδα, τα γενικά έξοδα πώλησης κ.λπ. παρατάσσονται περαιτέρω για τον προσδιορισμό του κόστους των πωληθέντων αγαθών (COGS).


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found