Πλήρης μορφή INR (Ορισμός, Τύποι) | Πλήρης οδηγός για INR

Πλήρης μορφή INR - Ινδική ρουπία

Η πλήρης μορφή INR σημαίνει Ινδική ρουπία. Το INR είναι το βραχυπρόθεσμο για την ινδική ρουπία, το οποίο είναι το επίσημο νόμισμα για τη χώρα Ινδία και το ζήτημά του ρυθμίζεται και ελέγχεται από το RBI ή το Reserve Bank of India, το οποίο επίσης αντλεί το ρόλο και τις λειτουργίες του στη διαχείριση νομισμάτων σύμφωνα με την Reserve Bank της Ινδίας, 1934.

Σύντομη επεξήγηση του INR

Το INR είναι το επίσημο νόμισμα της Ινδίας. Από το 2010, το INR είναι το "₹" αντί του "Rs". Ο D. Udaya Kumar σχεδίασε το "₹" για INR. Ένα INR ισούται με 100 paise. Τα νομίσματα μιας ρουπίας είναι η χαμηλότερη τιμή που χρησιμοποιείται στη χώρα. Η Reserve Bank of India ή η RBI φροντίζει για την έκδοση των νομισμάτων στην Ινδία.

Σύγχρονα νομίσματα και χαρτονομίσματα

# 1 - Σύγχρονα νομίσματα

Το RBI εκδίδει κέρμα ρουπίας σε διαφορετικά μέταλλα για ονομαστικές αξίες όπως κέρμα 50 paisa, νόμισμα 1 ρουπίας, κέρμα 2 ρουπίων, κέρμα 5 ρουπίων και κέρμα 10 ρουπίων. Τα περισσότερα από αυτά τα νομίσματα διαθέτουν Ashoka που τυχαίνει να είναι το έμβλημα της Ινδίας.

# 2 - Τραπεζογραμμάτια

Το RBI εξέδωσε τραπεζογραμμάτια σε ονομαστικές αξίες όπως ένα, δύο, πέντε, δέκα, είκοσι, πενήντα, εκατόν, διακόσια, πεντακόσια και δύο χιλιάδες. Όλες αυτές οι ονομασίες (εκτός από το χαρτονόμισμα μιας ρουπίας) διαθέτουν το πορτρέτο του Μαχάτμα Γκάντι στην αντίθετη πλευρά. Το χαρτονόμισμα μιας ρουπίας φέρει μια εικόνα του νομίσματος της ρουπίας.

Τύποι του INR

Οι διαφορετικοί τύποι INR αναφέρονται παρακάτω-

 1. Νόμισμα μιας ρουπίας
 2. Σημείωση μιας ρουπίας
 3. Κέρμα δύο ρουπίων
 4. Σημείωση δύο ρουπίων
 5. Κέρμα πέντε ρουπίων
 6. Σημείωση πέντε ρουπίων
 7. Κέρμα δέκα ρουπίων
 8. Σημείωση δέκα ρουπίων
 9. Σημείωση είκοσι ρουπίων
 10. Σημείωση πενήντα ρουπίων
 11. Σημείωση εκατό ρουπίων
 12. Σημείωση δύο εκατοντάδων ρουπίων
 13. Σημείωση πεντακόσιας ρουπίας
 14. Σημείωση δύο χιλιάδων ρουπίων

Πώς διαχειρίζεται το INR;

Το INR διαχειρίζεται η RBI. Αυτό σημαίνει ότι η ρύθμιση και ο έλεγχος του INR φροντίζονται από την Reserve Bank of India. Η κυβέρνηση της Ινδίας, μόνο μετά από συμβουλή του RBI, αποφασίζει για το ζήτημα των διαφόρων ονομαστικών τραπεζογραμματίων. Το RBI διαχειρίζεται όλες τις λειτουργίες που σχετίζονται με το νόμισμα της Ινδίας μέσω δεκαεννέα γραφείων έκδοσης που βρίσκονται στα Belapur, Bangalore, Ahmedabad, Bhubaneshwar, Kolkata, Lucknow, Kanpur, Jammu, Jaipur, Chennai, Hyderabad, Guwahati, Chandigarh, Patna, New Delhi , Nagpur, Mumbai και Thiruvananthapuram. Αυτά τα γραφεία έκδοσης λαμβάνουν νέα τραπεζογραμμάτια από τα τυπογραφεία. Το Νέο Δελχί, το Χαϊντεραμπάντ, η Βομβάη και η Καλκούτα είναι τα πρώτα που έλαβαν νομίσματα από τα νομισματοκοπεία. Τα μικρά νομίσματα είναι αποθηκευμένα στις αποθήκες μικρών κερμάτων και τα χαρτονομίσματα και τα χαρτονομίσματα ρουπιών στα κιβώτια νομισμάτων.

Θέματα ασφάλειας στο INR

 • Υπάρχουν διάφορα ζητήματα ασφάλειας με την Ινδική ρουπία. Ένα από τα πιο εξέχοντα ζητήματα με το INR είναι η κυκλοφορία διπλών και πλαστών χαρτονομισμάτων. Είναι παράνομο να αναπτύσσετε και να χρησιμοποιείτε διπλά νομίσματα, αλλά το έγκλημα δεν φαίνεται να τελειώνει. Τα ψεύτικα ινδικά νομίσματα χρησιμοποιούνται κυρίως για δραστηριότητες που σχετίζονται με την τρομοκρατία. Οι τρομοκρατικές δραστηριότητες χρηματοδοτούνται σε μεγάλο βαθμό με τη βοήθεια των διπλών ινδικών νομισμάτων. Αυτά τα ψεύτικα νομίσματα ρέουν παντού από γειτονικές χώρες όπως το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και το Νεπάλ.
 • Οι τρομοκράτες χρησιμοποιούν ψεύτικα νομίσματα για να μπορέσουν με επιτυχία να καταστρέψουν την οικονομία της Ινδίας και να ανοίξουν τρόπους για οικονομική τρομοκρατία. Το διπλό ινδικό νόμισμα είναι μια από τις τακτικές που χρησιμοποιεί η Econo-Jihad τρομοκρατικών ομάδων, με μοναδικό σκοπό να διαδώσει το μίσος και την τρομοκρατία σε όλο τον κόσμο. Οι γειτονικές χώρες στέλνουν εκατομμύρια δολάρια στην Ινδία για τρομοκρατικούς σκοπούς. Η συμμετοχή του ISI είναι πολύ εμφανής σε αυτήν την τρομοκρατική ρακέτα.
 • Για την εξάλειψη των ζητημάτων που σχετίζονται με τα ψεύτικα νομίσματα και την ελαχιστοποίηση της τρομοκρατίας από τη χώρα, η κυβέρνηση της Ινδίας βρήκε μια τέλεια στρατηγική με την ονομασία «Δαμονοποίηση». Αυτή η στρατηγική εφαρμόστηκε μια μέρα στην άλλη, όπου η κυβέρνηση απαγόρευσε 500 και 1000 χαρτονομίσματα. Μόνο banned 500 και ₹ 1000 σημείωμα απαγορεύτηκε από την κυβέρνηση επειδή ήταν οι σημειώσεις με την υψηλότερη αξία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και η επανάληψη αυτών των σημειώσεων ήταν συγκριτικά μεγαλύτερη από τις σημειώσεις χαμηλότερης αξίας.
 • Η κυβέρνηση της Ινδίας προσέφερε πολυάριθμα χαρακτηριστικά ασφαλείας στα ινδικά χαρτονομίσματα όλων των αξιών για τη διατήρησή τους εντελώς ασφαλή από την παραχάραξη. Είναι πολύ σημαντικό για τους ανθρώπους να γνωρίζουν για τα χαρακτηριστικά ασφαλείας σε σχέση με κάθε ινδική χαρτονομίσματα διαφόρων αξιών αξίας για να διασφαλιστεί ότι δεν θα ξεγελαστούν από εγκληματίες.
 • Για παράδειγμα, χαρτονόμισμα INR 500, το οποίο εκδόθηκε πρόσφατα από την Reserve Bank of India, έχει γκρι χρώμα με διάσταση 63 mm * 150 mm και θέμα του κόκκινου οχυρού, ενώ το χαρτονόμισμα 2000 Rs έχει χρώμα ματζέντα με διάσταση 66 mm * 166 mm και ένα θέμα της πρώτης επιχείρησης της Ινδίας που είναι το Motif of Mangalayan. Και οι δύο αυτές σημειώσεις έχουν έναν αναλυτικό καταχωρητή και λανθάνουσα εικόνα στον ονομαστικό αριθμό.
 • Ο ονομαστικός αριθμός αναφέρεται στο Devnagari. Σε μια σημείωση INR 500, το πορτρέτο του Mahatma Gandhi παρέχεται στο κέντρο που βλέπει προς τη δεξιά πλευρά, ενώ στην περίπτωση της νότας INR 200, το πορτρέτο του Mahatma Gandhi τοποθετείται ακριβώς στο κέντρο. Το έμβλημα της κολόνας Ashoka βρίσκεται επίσης στη δεξιά πλευρά και των δύο νότες. Έχει ένα πορτρέτο και ένα υδατογράφημα ηλεκτροτύπου. Αυτές οι σημειώσεις φέρουν ρήτρα εγγύησης και υπογραφή του Κυβερνήτη μαζί με μία ρήτρα υπόσχεσης.

συμπέρασμα

Το INR είναι το επίσημο νόμισμα για την Ινδία. INR σημαίνει ινδική ρουπία. Η RBI είναι ο μόνος φορέας που έχει την ευθύνη της έκδοσης των χαρτονομισμάτων και της κυκλοφορίας του. Το Reserve Bank of India Act, 1934 αποφασίζει τον ρόλο του RBI σε σχέση με τη διαχείριση νομισμάτων. Τα νομίσματα μιας ρουπίας είναι η χαμηλότερη αξία στην Ινδία, ενώ το INR 2000 είναι η υψηλότερη αξία της χώρας. Η κυβέρνηση της Ινδίας βρήκε νέες σημειώσεις INR 500 και INR 2000 λίγες μέρες μετά την αποποίηση των εσόδων που έχει διάφορα χαρακτηριστικά ασφαλείας για να απαγορεύσει την επανάληψη του ίδιου.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found