ACCA vs CPA | Ποιο προσόν είναι κατάλληλο για εσάς;

Διαφορά μεταξύ ACCA και CPA

Το ACCA είναι η σύντομη φόρμα για Ένωση Ορκωτών Ορκωτών Λογιστών και αυτό το μάθημα προσφέρεται από την Ένωση Ορκωτών Λογιστών και οι υποψήφιοι που θα περάσουν αυτό το μάθημα θα έχουν δεξιότητες φορολογίας, ελέγχου, διαχείρισης λογαριασμών, λογιστικής διαχείρισης κ.λπ. ενώ το CPA σημαίνει Πιστοποιημένο κοινό Λογιστές και αυτό το μάθημα προσφέρεται από τη Royal Charter.

Οι συνομιλίες στο τραπέζι του καφέ κατά τη διάρκεια της περιόδου μου αφορούσαν το τι θέλατε να γίνετε και ίσως η απάντηση θα είχε σταματήσει σε έναν δημοσιογράφο, έναν δάσκαλο, έναν γιατρό ή έναν ορκωτό λογιστή. Περίοδος! Το τέλος της συνομιλίας. Και σήμερα, εάν πείτε σε κάποιον ότι σκοπεύετε να γίνετε ορκωτός λογιστής, θα παρασυρθείτε με μια σειρά από ερωτήσεις όπως ποια πορεία σκοπεύετε να κάνετε περαιτέρω, πιστοποίηση ACCA ή εξετάσεις CPA; Σκοπεύετε να κάνετε και τα δύο στο μέλλον; Εάν είστε μπερδεμένοι με τα σχέδιά σας, πάρτε μια βαθιά ανάσα και διαβάστε μπροστά.

Τι είναι το ACCA;

Ο ACCA ή η Ένωση Ορκωτών Ορκωτών Λογιστών είναι ένας οργανισμός που αναγνωρίζει τα προσόντα μιας ΑΠ. Το ACCA είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός που εδρεύει στη Γλασκώβη του Ηνωμένου Βασιλείου και εργάζεται προς το συμφέρον του κοινού για να διασφαλίσει ότι οι ορκωτοί λογιστές λειτουργούν σύμφωνα με τις αρχές και διασφαλίζει την ορθή τήρηση των κανονισμών. Το ACCA προσφέρει την πιστοποίηση σε ναυλωμένη λογιστική και η εξέταση γνωστή ως ACCA αναγνωρίζεται περισσότερο στις χώρες της Κοινοπολιτείας.

Τι είναι το CPA;

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πιστοποιημένων Δημόσιων Λογιστών (AICPA) πραγματοποιεί τις εξετάσεις Certified Public Accountant (CPA) που αναγνωρίζεται σε ολόκληρο τον κόσμο για τις ικανότητές του. Το AICPA είναι ο μεγαλύτερος λογιστικός οργανισμός στον κόσμο και όποιος επιθυμεί να εργαστεί στις ΗΠΑ ή πρέπει να συνεργαστεί με πελάτες με έδρα στις ΗΠΑ, απαιτείται η εξέταση που πραγματοποιείται από το AICPA. Σε 55 πολιτείες στις ΗΠΑ έχει χορηγηθεί η άδεια διεξαγωγής εξετάσεων με πιστοποίηση CPA. Κάθε κράτος έχει τις δικές του απαιτήσεις αδειοδότησης και το πρότυπο της εξέτασης, καθώς καμία από αυτές δεν ελέγχεται από κεντρικό φορέα.

Τα γραφήματα ACCA vs CPA

Απαιτήσεις εξετάσεων ACCA και CPA

ACCA CPA
Θα πρέπει να είστε δίπλωμα γυμνασίου για να συμμετάσχετε στην εξέταση. Σε περίπτωση υψηλότερου βαθμού, μπορείτε να ζητήσετε να εξαιρεθείτε από τα έγγραφα για τα οποία έχετε ήδη σπουδάσει στο θεμελιώδες επίπεδο. Η εκπαίδευση που ισοδυναμεί με έως και πέντε έτη πρέπει να είναι επιλέξιμη για αυτήν την εξέταση. Τα κριτήρια που ορίζονται για τον υποψήφιο απαιτούν πτυχίο 4 ετών και κατά προτίμηση μεταπτυχιακό δίπλωμα που θα πρέπει να ανέρχεται σε 120 έως 150 ώρες πίστωσης στον τομέα της εκπαίδευσης των επιχειρήσεων.
Το ACCA παρέχει υλικό μελέτης με τη μορφή οδηγών και δειγματοληπτικών εργασιών για τους μαθητές να ακολουθήσουν. Ο οργανισμός συμμετέχει στη διαδικασία προετοιμασίας και παρέχει μια λίστα εγκεκριμένων από το ACCA Learning Partners για να διασφαλίσει ότι θα βγείτε με τα ιπτάμενα χρώματα στις εξετάσεις. Το CPA δεν παρέχει ένα καθορισμένο πρόγραμμα σπουδών που πρέπει να ακολουθεί ο υποψήφιος. Δεν υπάρχουν βιβλία ή να ορίσετε ένα πρόγραμμα για να παρακολουθήσει ένας μαθητής. Πρέπει να βασιστεί πλήρως σε εμπορικά μαθήματα κριτικής για να τον καθοδηγήσει για να περάσει στις εξετάσεις.
Πρέπει να δώσετε 14 έγγραφα που χωρίζονται στην ακόλουθη μορφή. 9 έγγραφα του θεμελιώδους επιπέδου και 5 έγγραφα του επαγγελματικού επιπέδου. Τα ερωτηματολόγια χωρίζονται σε τρία πρότυπα ερωτήσεων, αντικειμενικό τύπο, μεγαλύτερο τύπο και περιπτωσιολογικές μελέτες. Η εξέταση χωρίζεται σε 4 μέρη Χρηματοοικονομική Λογιστική & Αναφορά (FAR), Έλεγχος & Βεβαίωση (AUD), Κανονισμός (REG) και Επιχειρηματικό Περιβάλλον & Έννοιες (BEC). Οι ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής τίθενται στην εξέταση με διέγερση βάσει εργασιών για να ελέγξουν την κοινή λογική και το IQ ενός υποψηφίου. Επιπλέον, η γραπτή επικοινωνία έχει ιδιαίτερη σημασία στις εξετάσεις.

Γιατί να συνεχίσετε το ACCA;

Οι κάτοχοι πιστοποιητικών ACCA αναγνωρίζονται σε όλο τον κόσμο, σε αντίθεση με το CPA που αφορά συγκεκριμένα την πρακτική των ΗΠΑ. Οι εξετάσεις ACCA μπορούν να δοκιμαστούν δύο φορές το χρόνο με 400+ τοποθεσίες για να διαλέξετε από όλο τον κόσμο, διευκολύνοντας έναν υποψήφιο να δώσει τις εξετάσεις από μια κοντινή τοποθεσία. Ο κάτοχος ACCA δεν απαιτείται να είναι πρακτικά εκπαιδευμένος σε έμπειρους λογιστές και είναι έτοιμος να ξεκινήσει την καριέρα του μετά την ολοκλήρωση του μαθήματος. Έτσι δεν χάνει χρόνο για πρακτική άσκηση και πηδά από την αρχή την πρακτική άλεση.

Η εγγραφή ACCA είναι μια πολύ απλούστερη διαδικασία από το CPA και είναι πιο οικονομική. Το ACCA σας προετοιμάζει τόσο για οικονομικούς όσο και για διαχειριστικούς ρόλους, καθιστώντας ευκολότερο για εσάς να επιλέξετε καριέρα σε διαφορετικούς τομείς και κλάδους. Τα προσόντα του ACCA αναγνωρίζονται από τους εργοδότες και οι μαθητές που έχουν περάσει το ACCA είναι γνωστοί για την ποιότητα και την αριστεία τους, διευκολύνοντας τους εργοδότες να βασίζονται στην ικανότητα και τις γνώσεις τους κατά την πρόσληψή τους.

Γιατί να συνεχίσετε το CPA;

Το AICPA είναι ένα έγκριτο σώμα και μια εξέταση που διεξάγεται από αυτό εξετάζεται με μεγάλη προσοχή, δεδομένου ότι είναι αναμφισβήτητα το υψηλότερο προσόν που θα μπορούσε να πετύχει μια ΑΠ. Οι υποψήφιοι πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια για να είναι επιλέξιμοι για τις εξετάσεις και αυτό διασφαλίζει ότι διατηρείται η ποιότητα των επαγγελματιών. Ο κάτοχος προσόντων CPA απολαμβάνει το πλεονέκτημα να βρει απασχόληση στο δημόσιο λογιστικό τμήμα στα αμερικανικά MNC, καθώς και την άδεια άσκησης στις ΗΠΑ.

Υπάρχουν ορισμένες θέσεις εργασίας που ο κλάδος περιορίζει για έναν επαγγελματία με ειδίκευση CPA, όπως η έναρξη μιας εταιρείας CPA ή η υπογραφή μιας έκθεσης ελέγχου μιας εταιρείας, καθιστώντας έτσι μια πολύτιμη επαγγελματική πτυχίο για μια ΑΠ. Ένας κάτοχος πιστοποιητικού CPA απαιτείται να παρακολουθήσει πρακτική εκπαίδευση για ένα ή δύο χρόνια με άδεια CPA και αυτό διασφαλίζει ότι ο υποψήφιος έχει αρκετή πρακτική και δημιουργεί πολλές επαφές σε αυτόν τον τομέα προτού να είναι μόνος του σε αυτόν τον κλάδο.

συμπέρασμα

Για να αποφασίσετε ποια πορεία να σπάσετε, πιστεύω ότι εξαρτάται από την επιλογή των ρόλων της σταδιοδρομίας σας και σε ποια χώρα αποφασίζετε να εργαστείτε. Όσον αφορά τη δουλειά μου, σας έχω πει τις δύο επιλογές που υπάρχουν Α και Β. Τώρα ποια να πάτε… Σας εύχομαι καλή τύχη!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found