Κλάσμα στο Excel | Πώς να μορφοποιήσετε και να χρησιμοποιήσετε Fraction Numbers στο Excel;

Στο Excel από προεπιλογή οι κλασματικές τιμές εμφανίζονται σε δεκαδικά, τα κλάσματα στο excel είναι αριθμητικές μορφές όπου τα κλάσματα εμφανίζονται ως τα πραγματικά κλάσματα και όχι τα δεκαδικά, μπορούν να προσεγγιστούν από την καρτέλα μορφής του excel και στη συνέχεια από τη λίστα κατηγοριών μπορούν να επιλέξουν κλάσμα και τώρα οι αριθμοί μας θα είναι σε μορφή κλάσματος και όχι σε δεκαδική μορφή.

Αριθμός κλάσματος στο Excel

Όλοι ασχολούμαστε με τους αριθμούς στο excel, κάνουμε κάποια μορφοποίηση σε αριθμούς στο excel για να φαίνονται καλύτερα και ευανάγνωστα. Ειδικά όταν δουλεύουμε με δεκαδικά ψηφία διατηρούμε συνήθως δύο δεκαδικά ψηφία για να διαβάζουμε σωστά τον αριθμό.

Για παράδειγμα, εάν θέλετε να δείξετε 1,5 στο κελί, πρέπει να διατηρήσουμε τουλάχιστον ένα δεκαδικό σημείο για να το διαβάσετε ως 1,5 ή αλλιώς θα εμφανίζεται ως 2.

Λοιπόν, όλοι γνωρίζουμε αυτήν την τεχνική από νωρίς στα μάθημα του Excel. Εάν θυμάστε την τάξη των μαθηματικών σας στο σχολείο σας, ο καθηγητής μαθηματικών σας πρέπει να έχει διδάξει για κλάσματα.

Υπάρχει μια εναλλακτική μέθοδος για την καταγραφή δεκαδικών αριθμών σε κλάσματα. Για παράδειγμα, αντί να γράφουμε 0,5 μπορούμε να γράψουμε ½, αντί να γράφουμε 0,25 μπορούμε να γράψουμε ¼, μπορούμε να γράψουμε 0,75 ως ¾. Ναι, εφαρμόζουμε αυτήν την τεχνική και για να ξεχωρίσουμε.

Δεν βλέπουμε τέτοιου είδους αριθμούς τεχνικών μορφοποίησης στο Excel αρκετά συχνά. Αλλά αντί να δείξουμε τον αριθμό ως 1,5, μπορούμε να δείξουμε ως 1 ½.

Θα μπορούσαμε να δούμε αυτά τα είδη αριθμών συνήθως σε τιμές μεριδίου χρηματιστηρίου. Στον κλάδο της αγοράς μετοχών πρέπει να ακούτε άτομα να παίρνουν ένα κλάσμα όπως "Co., A που απέκτησε ¼ (το ένα τέταρτο) των μετοχών, Co., C πούλησε τα 2/3 (δύο τρίτα) των μετοχών της σε άλλη εταιρεία.

Επειδή δεν βλέπουμε αυτά τα είδη αριθμών κλασμάτων τακτικά στο Excel, παρουσιάζουμε αυτό το άρθρο σχετικά με τους αριθμούς κλασμάτων στο Excel. Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο και μάθετε για τους αριθμούς κλάσεων στο Excel.

Πώς να μορφοποιήσετε τους αριθμούς ως κλάσματα στο Excel;

Στο Excel μπορούμε να διαμορφώσουμε τους αριθμούς ως κλάσματα με δύο τρόπους. Μπορούμε να μορφοποιήσουμε τους αριθμούς ως κλάσματα με δύο τρόπους ο ένας είναι χρησιμοποιώντας τη μορφή Αριθμού στην καρτέλα Αρχική και ο δεύτερος χρησιμοποιεί την επιλογή Μορφοποίηση κελιών.

Μπορείτε να κατεβάσετε αυτό το Πρότυπο Fraction in Excel εδώ - Πρότυπο Fraction in Excel

Μέθοδος # 1 - Μορφοποίηση χρησιμοποιώντας την αρχική καρτέλα

Έχω λίγους αριθμούς από το κελί A1 έως A10 με δεκαδικά ψηφία. Ας τα μετατρέψουμε σε κλάσματα χρησιμοποιώντας την καρτέλα Αρχική σελίδα.

Επιλέξτε όλους τους αριθμούς από A1 έως A10.

Μεταβείτε στην καρτέλα Αρχική σελίδα και στην περιοχή Αριθμός κάντε κλικ στο αναπτυσσόμενο μενού της μορφής αριθμών.

Επιλέξτε Fraction από αυτήν την αναπτυσσόμενη λίστα.

Τώρα θα μετατρέψει όλο τον δεκαδικό αριθμό σε κλάσματα.

Μέθοδος # 2 - Μορφοποίηση χρησιμοποιώντας τη μορφή επιλογής κυττάρων

Πάρτε τους ίδιους αριθμούς από το προηγούμενο παράδειγμα όπου έχω δεδομένα από το κελί A1 έως A10 με δεκαδικά σημεία. Ας τα μετατρέψουμε σε κλάσμα χρησιμοποιώντας την επιλογή Format Cell.

Βήμα 1: Επιλέξτε τα κελιά από το A1: A10

Βήμα 2: Κάντε δεξί κλικ στα κελιά και επιλέξτε Μορφοποίηση κελιών.

Βήμα 2.1: Αντί να κάνετε δεξί κλικ και επιλέξτε Μορφοποίηση κελιών, μπορείτε να πατήσετε το πλήκτρο συντόμευσης Ctrl +1. Θα δείτε κάτω από το παράθυρο.

Κάτω από αυτό το παράθυρο επιλέξτε Fraction. Εδώ θα δούμε όλα τα είδη επιλογών κλασμάτων κάτω από αυτό. Επιλέξτε το πρώτο.

Κάντε κλικ στο ok για να ολοκληρώσετε τη διαδικασία. Τώρα θα δούμε αριθμούς κλασμάτων αντί δεκαδικών αριθμών.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τους αριθμούς κλασμάτων στο Excel;

Τώρα θα εξετάσουμε τη χρήση αριθμών κλασμάτων πρακτικά. Θα προετοιμάσουμε μια λίστα συστατικών που απαιτούνται για την προετοιμασία του Biriyani. Παρακάτω είναι τα συστατικά που απαιτούνται για το Biriyani.

Ας δημιουργήσουμε ένα πρότυπο στο φύλλο excel.

Τώρα έχουμε ποσότητα στη στήλη Γ. Στην ορολογία της κουζίνας, οι δεκαδικοί αριθμοί είναι συνηθισμένο πράγμα. Πρέπει να δείξουμε τότε σε ένα κλάσμα.

Εφαρμόστε οποιαδήποτε από τις παραπάνω 2 μεθόδους.

Τώρα είναι στην ορολογία της κουζίνας.

Πράγματα που πρέπει να θυμάστε

  • Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα κλάσμα έως και 3 ψηφία.
  • Μπορούμε να δούμε έναν πραγματικό δεκαδικό αριθμό στη γραμμή τύπων.
  • Εάν πολλαπλασιάσετε το 1/4 με 2, το αποτέλεσμα θα είναι ½.
  • Μπορούμε να δείξουμε τα κλάσματα με δύο τρόπους ένα ως 4's, δηλαδή ¼, 2/4, ¾, και άλλο ως 8, δηλαδή 2/8, 4/8, 6/8.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found