Εφημερίδα στη Λογιστική (Ορισμός) | Πώς να κάνετε εγγραφές περιοδικών;

Τι είναι το περιοδικό στη λογιστική;

Το περιοδικό στη λογιστική ονομάζεται ως το βιβλίο της αρχικής καταχώρισης. Ονομάζεται βιβλίο πρωτότυπης καταχώρησης, επειδή εάν προκύψει οποιαδήποτε οικονομική συναλλαγή, ο λογιστής μιας εταιρείας θα καταγράψει πρώτα τη συναλλαγή στο περιοδικό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ένα περιοδικό στη λογιστική είναι κρίσιμο για οποιονδήποτε να κατανοήσει. Ανεξάρτητα από το ποιος είστε, ένας υποψήφιος λογιστής, ένας ενθουσιώδης χρηματοπιστωτικός οργανισμός ή ένας επενδυτής που θα ήθελε να κατανοήσει τις εγγενείς συναλλαγές μιας εταιρείας, πρέπει να ξέρετε πώς να περάσετε μια εγγραφή στο περιοδικό πριν από οτιδήποτε άλλο.

Σύστημα διπλής εισόδου

Το σύστημα διπλής καταχώρησης είναι το σύστημα που χρησιμοποιείται για την καταγραφή καταχώρησης στο ημερολόγιο. Ας καταλάβουμε τι είναι το σύστημα διπλής εισόδου. Το σύστημα διπλής εισόδου είναι ένα σύστημα που έχει δύο μέρη - χρέωση και πίστωση. Εάν γνωρίζετε τι είναι μια χρέωση και τι είναι μια πίστωση, θα μπορούσατε να κατανοήσετε ολόκληρη τη χρηματοοικονομική λογιστική αρκετά αποτελεσματικά.

Ας κατανοήσουμε σύντομα τους κανόνες χρέωσης και πίστωσης και στη συνέχεια θα δούμε τα παραδείγματα των καταχωρήσεων περιοδικών -

  1. Χρεώστε τον λογαριασμό όταν αυξηθούν τα περιουσιακά στοιχεία και τα έξοδα.
  2. Χρεώστε τον λογαριασμό όταν μειώνονται οι υποχρεώσεις και τα έσοδα.
  3. Πιστώστε τον λογαριασμό όταν μειωθούν τα περιουσιακά στοιχεία και τα έξοδα.
  4. Πιστώστε τον λογαριασμό όταν αυξηθούν οι υποχρεώσεις και τα έσοδα.

Τα παρακάτω παραδείγματα θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε πώς να χρεώσουμε και να πιστώσουμε τους λογαριασμούς σε συναλλαγές.

Πώς να κάνετε εγγραφές περιοδικών στη λογιστική;

Παράδειγμα # 1

Ο κ. Μ αγοράζει αγαθά σε μετρητά. Ποια θα ήταν η λογιστική εγγραφή στο περιοδικό;

Όπως γνωρίζουμε τους κανόνες χρέωσης και πίστωσης, μπορούμε να δούμε ότι ο κ. Μ ξοδεύει μετρητά. αυτό σημαίνει ότι τα μετρητά εξέρχονται, και αντί για μετρητά, λαμβάνει αγαθά. Αυτό σημαίνει «μετρητά», ένα τρέχον περιουσιακό στοιχείο μειώνεται και «αγορά», ένα κόστος αυξάνεται.

Σύμφωνα με τον κανόνα, θα πιστώσουμε τον λογαριασμό όταν μειωθεί το περιουσιακό στοιχείο και θα χρεώσουμε τον λογαριασμό όταν αυξηθεί το κόστος.

Έτσι, η εγγραφή στο περιοδικό στο λογιστικό βιβλίο θα ήταν -

Αγορά A / C… .. Debit

Για εξαργύρωση A / C… ..Πίστωση

Παράδειγμα # 2

Η G Co. πωλεί αγαθά σε μετρητά. Ποιος λογαριασμός θα χρεωθεί και ποιος λογαριασμός θα πιστωθεί;

  • Η G Co. πωλεί αγαθά σε μετρητά, που σημαίνει ότι εισέρχονται μετρητά και τα προϊόντα εξέρχονται. Το "Cash" είναι ένα στοιχείο που αυξάνεται και το "sales" είναι ένας λογαριασμός εσόδων που αυξάνεται.

Σύμφωνα με τους κανόνες χρέωσης και πίστωσης, όταν το "περιουσιακό στοιχείο" αυξάνεται, χρεώνεται. και όταν τα «έσοδα» αυξάνονται, πιστώνεται.

Έτσι, εδώ η καταχώριση περιοδικού στο λογιστικό βιβλίο θα ήταν -

Μετρητά A / C ...... Χρέωση

Προς Πωλήσεις A / C… ..Πίστωση

Παράδειγμα # 3

Ο κ. U πληρώνει το μακροπρόθεσμο χρέος του σε μετρητά. Ποια θα ήταν η καταχώρηση στο περιοδικό;

Εδώ μπορούμε να δούμε ότι ο κ. U πληρώνει μετρητά. αυτό σημαίνει ότι «μετρητά» βγαίνει. Και ως αποτέλεσμα, το μακροπρόθεσμο χρέος του ξεκινά επίσης. Αυτό σημαίνει ότι «το μακροπρόθεσμο χρέος», το οποίο αποτελεί υποχρέωση, μειώνεται.

Σύμφωνα με τον κανόνα χρέωσης και πίστωσης, όταν ένα περιουσιακό στοιχείο μειώνεται, πιστώνεται και όταν μειώνεται η υποχρέωση, χρεώνεται.

Έτσι, η εγγραφή στο περιοδικό στο λογιστικό βιβλίο θα ήταν -

Μακροπρόθεσμο χρέος A / C ...... Χρέωση

Για εξαργύρωση A / C… ..Πίστωση

Παράδειγμα # 4

Περισσότερο κεφάλαιο επενδύεται στην εταιρεία με τη μορφή μετρητών.

Σε αυτό το παράδειγμα, υπάρχουν δύο λογαριασμοί. Το ένα είναι «κεφάλαιο» και το άλλο είναι «μετρητά».

Εδώ, τα μετρητά επενδύονται στην επιχείρηση. Όπως γνωρίζουμε ότι τα μετρητά είναι ένα περιουσιακό στοιχείο, επενδύοντας σε μια επιχείρηση σημαίνει, το περιουσιακό στοιχείο αυξάνεται.

Ταυτόχρονα, λόγω περισσότερης εισροής μετρητών στην επιχείρηση, το κεφάλαιο, το οποίο αποτελεί υποχρέωση, αυξάνεται επίσης. Όταν αυξάνεται η ευθύνη, πιστώνουμε τον λογαριασμό.

Έτσι, σύμφωνα με τους κανόνες χρέωσης και πίστωσης, η εγγραφή στο περιοδικό στη λογιστική θα ήταν -

Μετρητά A / C ...... Χρέωση

Στο Κεφάλαιο A / C ...... Πίστωση

Εφημερίδα στο Λογιστικό Βίντεο


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found