Καπιταλισμός (Ορισμός, Παραδείγματα) | Κορυφαία 4 πρακτικά παραδείγματα + επεξήγηση

Ορισμός & παραδείγματα καπιταλισμού

Ο καπιταλισμός είναι ένα οικονομικό σύστημα στο οποίο οι παράγοντες παραγωγής που περιλαμβάνουν κεφαλαιουχικά αγαθά, φυσικούς πόρους, εργασία και επιχειρηματικότητα ανήκουν σε ιδιώτες ή επιχειρήσεις. Ο καπιταλισμός απαιτεί από την κυβέρνηση να ακολουθεί μια πολιτική laissez-faire όπου δεν πρέπει να παρεμβαίνει σε οικονομικά θέματα. Σε μια καπιταλιστική οικονομία της αγοράς, οι επενδύσεις και η λήψη αποφάσεων επιβεβαιώνονται από κάθε ιδιοκτήτη του πλούτου. Ο καπιταλισμός περιλαμβάνει την ελεύθερη λειτουργία των κεφαλαιαγορών όπου οι νόμοι της ζήτησης και της προσφοράς καθορίζουν τις τιμές των ομολόγων, των αποθεμάτων, του νομίσματος και των εμπορευμάτων. Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε μερικά παραδείγματα καπιταλισμού για να το κατανοήσουμε σε βάθος.

Παραδείγματα καπιταλισμού

Τα παρακάτω είναι παραδείγματα καπιταλισμού

Παράδειγμα καπιταλισμού # 1

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι μία από τις σημαντικότερες χώρες που ακολουθούν τον καπιταλισμό. Η καινοτομία με επικεφαλής τον καπιταλισμό ήταν ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους οι ΗΠΑ έχουν παγκόσμιες εταιρείες όπως η Apple, η Microsoft, η Amazon, η Google και το Facebook.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν κατέχει εταιρείες. Ο καπιταλισμός έχει απελευθερώσει παραγωγική ενέργεια στους ανθρώπους της χώρας. Αυτό έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις ΗΠΑ αναγνωρίζεται ως υπερδύναμη. Αυτό οδήγησε σε μεγαλύτερη ποσότητα πλούτου και ευημερίας στις ΗΠΑ.

Υπάρχουν ορισμένες σημαντικές νομικές διατάξεις στο Σύνταγμα των ΗΠΑ που επιτρέπουν τον καπιταλισμό στις ΗΠΑ. Η ιδιωτική ιδιοκτησία προστατεύεται καθώς απαγορεύονται οι παράλογες κυβερνητικές αναζητήσεις και κατασχέσεις. Ορισμένα τμήματα του Συντάγματος προστατεύουν την ελευθερία και την επιλογή και την ελεύθερη επιχείρηση. Η καινοτομία προστατεύεται μέσω αυστηρών νόμων περί πνευματικών δικαιωμάτων. Απαγορεύεται στα κράτη να φορολογούν την παραγωγή του άλλου. Προστατεύεται επίσης η ιδιοκτησία ιδιωτικής ιδιοκτησίας.

Ο διάσημος επενδυτής και ο επικεφαλής του Berkshire Hathaway, Warren Buffet, ανέφεραν στους επενδυτές σε μια συνάντηση ότι είναι καπιταλιστής που φέρει κάρτες. Είναι της γνώμης ότι οι ΗΠΑ έχουν κάνει μια απίστευτη δουλειά όσον αφορά την ανάπτυξη πόρων και την ανθρώπινη ευφυΐα. Ωστόσο, ο Warren Buffett προειδοποίησε ότι ο καπιταλισμός δεν μπορεί να παραμείνει ανεξέλεγκτος.

Παράδειγμα καπιταλισμού # 2

Σύμφωνα με παραδείγματα καπιταλισμού, οι αναποτελεσματικοί τρόποι εργασίας δεν προστατεύονται μέσω κυβερνητικής παρέμβασης, αλλά επιτρέπεται να πεθάνουν φυσικά. Αυτή η διαδικασία είναι γνωστή ως δημιουργική καταστροφή. Η δημιουργική καταστροφή περιλαμβάνει τους παλαιότερους τρόπους σκέψης και τους παλιούς θεσμούς που οδηγούν σε νεότερες, καλύτερες και πιο αποτελεσματικές πρακτικές και οργανισμούς. Ο καπιταλισμός επιβραβεύει εγγενώς την καινοτομία.

Ένα από τα παραδείγματα δημιουργικής καταστροφής είναι η πτώση της φωτογραφικής εταιρείας Eastman Kodak. Η κάμερα Kodak αντικαταστάθηκε από πολύ καλύτερη τεχνολογία που περιλαμβάνει ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές και smartphone. Σε ένα σοσιαλιστικό περιβάλλον, μια οργάνωση όπως ο Kodak δεν θα επιτρέπεται να πεθάνει για να σώσει θέσεις εργασίας. Έτσι, η κοινωνία θα ήταν υποχρεωμένη να ακολουθήσει παλαιότερους τρόπους λήψης φωτογραφιών, αλλά ο καπιταλισμός αναγνωρίζει τη ματαιότητα της διάσωσης επιχειρήσεων που λειτουργούν με παλιά τεχνολογία που εμποδίζει την ανάπτυξη νεότερων και καλύτερων τεχνολογιών.

Δεν είναι απαραίτητο ένας νέος κατεστημένος φορέας να καταστρέψει μια παλαιότερη εταιρεία στη διαδικασία δημιουργικής καταστροφής. Μια παλαιότερη εταιρεία μπορεί επίσης να επανεφεύρει. Ένας οργανισμός όπως η ίδια η HDFC Bank εισήγαγε την ψηφιακή τραπεζική σε αντίθεση με έναν παλαιότερο τρόπο τραπεζικής, ο οποίος περιελάμβανε τη μετάβαση στο υποκατάστημα για να πραγματοποιήσει τραπεζικές συναλλαγές. Ένα άλλο παράδειγμα δημιουργικής καταστροφής είναι η ασύρματη τεχνολογία των κινητών τηλεφώνων που αντικαθιστά την παλαιότερη τεχνολογία των σταθερών γραμμών.

Έτσι, ο καπιταλισμός μέσω της δημιουργικής καταστροφής επιτρέπει την εισαγωγή μιας νεότερης τεχνολογίας που βελτιώνει τις ζωές και το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων.

Παράδειγμα καπιταλισμού # 3

Μέχρι το 1991, οι πολιτικές της Ινδίας είχαν περισσότερο σοσιαλιστικό χαρακτήρα. Όμως, οι μεταρρυθμίσεις του 1991 ξεκίνησαν τη διαδικασία κλίσης των πολιτικών της Ινδίας υπέρ του καπιταλισμού. Σήμερα, η Ινδία δεν είναι καπιταλιστική χώρα, αλλά οι πολιτικές της είναι πιο καπιταλιστικής φύσης.

Πριν από το 1991, η Ινδία ακολούθησε το raj-άδειας άδειας όπου απαιτήθηκαν πάρα πολλές άδειες και άδειες για επιχειρηματική δραστηριότητα. Αυτό συνοδεύτηκε από κόκκινες ταινίες. Από το 1991, ο αριθμός των απαιτούμενων αδειών και αδειών μειώθηκε σταδιακά σύμφωνα με την καπιταλιστική σκέψη. Τα τιμολόγια και η κρατική παρέμβαση έχουν μειωθεί και υπάρχει αυτόματη έγκριση των άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ) σε πολλούς τομείς. Πολλά δημόσια μονοπώλια έχουν επίσης λήξει.

Αυτά τα μέτρα οδήγησαν σε τεράστια οικονομική ανάπτυξη και ανάπτυξη. Μια σημαντική αύξηση των ΑΞΕ συνοδεύει αυτές τις καπιταλιστικές πολιτικές. Σήμερα, η Ινδία διαθέτει παγκόσμιες εταιρείες όπως οι Infosys, TCS και HCL Technologies. Η χαμηλή κυβερνητική παρέμβαση στον τομέα του λογισμικού, που είναι ένα από τα χαρακτηριστικά του καπιταλισμού, πρέπει να πιστωθεί για την άνοδο αυτών των γίγαντων λογισμικού.

Κάθε έθνος προσπαθεί να προσαρμοστεί στη δημοκρατία και τον καπιταλισμό προκειμένου να ανακαλύψει τον κατάλληλο συνδυασμό ανταγωνισμού στην αγορά, πολιτικού πλουραλισμού, συμμετοχής και ευημερίας. Με τα χρόνια, η ινδική κεφαλαιαγορά έχει αναπτυχθεί και έχει ανοίξει πόρτες για περισσότερες επενδυτικές ευκαιρίες προσελκύοντας έτσι ξένες επενδύσεις. Ο ανταγωνισμός ανάγκασε τελικά τις ινδικές εταιρείες να παράγουν προϊόντα καλής ποιότητας και να αναβαθμίσουν τις τεχνικές τους δεξιότητες.

Παράδειγμα καπιταλισμού # 4

Ένα από τα παραδείγματα του καπιταλισμού ήταν η δημιουργία μεγάλων εταιρειών που ανήκουν σε ένα σύνολο ιδιωτών και ιδρυμάτων. Η ελάχιστη κυβερνητική παρέμβαση και η προστασία των δικαιωμάτων ιδιωτικής ιδιοκτησίας επέτρεψε τη δημιουργία humungous εταιρειών. Ένα άλλο αποτέλεσμα του καπιταλισμού είναι η ανάπτυξη των κεφαλαιαγορών. Οι γνωστές εταιρείες όπως το Alphabet, το Apple, το Facebook, το Berkshire Hathaway και το JP Morgan Chase είναι παραδείγματα μεγάλων αμερικανικών εταιρειών. Η Alibaba και η Tencent είναι μεγάλες κινεζικές εταιρείες.

Ο καπιταλισμός έχει οδηγήσει σε ζωηρές χρηματιστηριακές αγορές σε όλο τον κόσμο όπου οι μετοχές διακινούνται ελεύθερα. Ο καπιταλισμός έχει οδηγήσει σε τεράστια αύξηση του παγκόσμιου πλούτου. Ο κόσμος έχει πλούτο 317 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σύμφωνα με την Global Wealth Report 2018 που δημοσιεύτηκε από την Credit Suisse.

συμπέρασμα

Ο κόσμος, γενικά, έχει κινηθεί προς την κατεύθυνση του καπιταλισμού τις τελευταίες δεκαετίες. Ο καπιταλισμός είναι πιο εμφανής στο σημερινό παγκόσμιο οικονομικό μας σύστημα σε πτυχές όπου τα μέσα παραγωγής ανήκουν σε ιδιώτες και η κυβέρνηση έχει περιορισμένη παρέμβαση. Ο καπιταλισμός έχει δώσει στους ανθρώπους την ελευθερία και το κίνητρο να γίνουν πιο παραγωγικοί. Έχει πολλά προβλήματα όπως η δημιουργία μονοπωλίων, η χαμηλή εξάλειψη της φτώχειας, η εισοδηματική ανισότητα, η αστάθεια της αγοράς κ.λπ. Πολλοί επικριτές επισημαίνουν ότι αυτό το σύστημα δεν έχει καρδιά. Ωστόσο, τα προβλήματα του καπιταλισμού μπορούν να ξεπεραστούν με μια ισορροπημένη προσέγγιση.