Παραδείγματα κόστους ευκαιρίας | Κορυφαία 7 παραδείγματα κόστους ευκαιρίας

Παραδείγματα κόστους ευκαιρίας

Το Κόστος Ευκαιρίας είναι το όφελος που χάνει ένα άτομο επιλέγοντας μία επιλογή αντί για άλλη. Ένα απλό παράδειγμα κόστους ευκαιρίας είναι να υποθέσουμε ότι ένα άτομο έχει Rs. 50000 στο χέρι του και έχει την επιλογή να το κρατήσει στο σπίτι του ή να καταθέσει στην τράπεζα που θα αποφέρει τόκους 4% ετησίως, οπότε τώρα το κόστος ευκαιρίας για τη διατήρηση χρημάτων στο σπίτι είναι Rs. 2000 ετησίως σε αντίθεση με την Τράπεζα.

Τα ακόλουθα παραδείγματα κόστους ευκαιρίας παρέχουν μια περίληψη του πιο συνηθισμένου κόστους ευκαιρίας.

Κορυφαία 7 παραδείγματα κόστους ευκαιρίας

  1. Αποφοίτηση έναντι μισθού
  2. Μετοχές έναντι μετρητών
  3. Εκπαίδευση έναντι διακοπών
  4. Εξόφληση χρέους έναντι δαπανών για την πρόνοια από την κυβέρνηση
  5. Επιχειρηματικότητα έναντι σταθερής εργασίας
  6. Πώληση μετοχών τώρα και 2 μήνες αργότερα
  7. Επένδυση σε μετοχές ή υψηλότερο βαθμό

Ας κατανοήσουμε λεπτομερώς αυτά τα παραδείγματα:

Παράδειγμα # 1 - Αποφοίτηση έναντι μισθού

Ένα άτομο με το όνομα X εργάζεται επί του παρόντος σε μια εταιρεία και αντλεί κάποιο μισθό. Ο Χ παίρνει την επιλογή να κάνει την αποφοίτηση για 2 χρόνια, αλλά για αυτό πρέπει να αφήσει τη δουλειά του. Εάν δεν πάει για αποφοίτηση, το κόστος ευκαιρίας θα είναι υψηλότερο πτυχίο συν τον επιπλέον μισθό που μπορεί να πάρει λόγω αυτού του πτυχίου. Από την άλλη πλευρά, εάν επιλέξει τη δουλειά, τότε το κόστος ευκαιρίας θα είναι μισθός 2 ετών που πρέπει να ξεχαστεί.

Παράδειγμα # 2 - Απόθεμα έναντι μετρητών

Ας υποθέσουμε ότι έχετε 50.000 $ στον τραπεζικό λογαριασμό σας που δεν χρειάζεστε αμέσως. Μπορείτε να έχετε πολλές επιλογές με αυτά τα μετρητά. Για παράδειγμα, μπορείτε απλά να διατηρήσετε αυτά τα μετρητά ή μπορείτε να επενδύσετε αυτά τα χρήματα σε μετοχές. Ας πούμε αν θα έχετε επενδύσει σοφά ότι τα χρήματα σε μερικές καλές μετοχές και μετά από ένα χρόνο 50.000 θα γινόταν 60.000 $. Από την άλλη πλευρά, εάν διατηρήσετε αυτά τα χρήματα σε αδράνεια αντί να επενδύσετε σε μετρητά, τότε το κόστος ευκαιρίας σας θα είναι η διαφορά μεταξύ 60000 και 50000, δηλαδή 10.000 $

Παράδειγμα # 3 - Διακοπές έναντι εκπαίδευσης

Το σχολείο σας ανακοίνωσε διακοπές. Τελικά έχετε την ευκαιρία να πάτε για τις διακοπές για τον επόμενο 1 μήνα. Αλλά ξαφνικά μάθατε ότι η προπόνηση έχει προγραμματιστεί για τα αγαπημένα σας αθλήματα που δεν θέλετε να χάσετε. Έτσι, αν πάτε για διακοπές, τότε το κόστος ευκαιρίας σας θα λείπει από την προπόνηση και εάν μείνετε για προπόνηση, τότε το κόστος ευκαιρίας σας θα απολαμβάνει τις διακοπές.

Παράδειγμα # 4 - Εξόφληση χρέους έναντι δαπανών για την πρόνοια από την κυβέρνηση

Η κυβέρνηση μιας χώρας προετοιμάζει τον προϋπολογισμό της. Έχει κάποιο πλεόνασμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή του οφειλέτη του μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εισαγωγή ορισμένων συστημάτων πρόνοιας για τους πολίτες του, όπως επιδότηση. Εάν εξοφλήσει το χρέος του αντί ενός συστήματος πρόνοιας, τότε αυτό θα χαρακτηριστεί ως κόστος ευκαιρίας για τους πολίτες του.

Παράδειγμα # 5 - Επιχειρηματικότητα έναντι σταθερής εργασίας

Έχετε μια σταθερή δουλειά με καλό εισόδημα, αλλά το πάθος σας είναι να ανοίξετε τη δική σας επιχείρηση, η οποία απαιτούσε να εγκαταλείψετε την τρέχουσα δουλειά σας και πρέπει να ξοδέψετε πολλά χρήματα για το άνοιγμα της επιχείρησης αρχικά. Έχετε και τις δύο επιλογές. Εάν επιλέγετε μια σταθερή δουλειά αντί να ανοίξετε μια νέα επιχείρηση, τότε το κόστος ευκαιρίας σας δεν θα έχει δουλειά που θέλετε και ίσως επιτυχία λόγω της νέας επιχείρησης. Εάν ξεκινήσετε την επιχείρησή σας, το κόστος ευκαιρίας θα ήταν μια σταθερή δουλειά και ένας μισθός από αυτήν.

Παράδειγμα # 6 - Πώληση αποθεμάτων τώρα και 2 μήνες αργότερα

Έχετε μετοχές μιας εταιρείας αξίας 5.000 $. Σκέφτεστε να πουλήσετε αυτές τις μετοχές τώρα ή να περιμένετε 2 ακόμη μήνες. Ας υποθέσουμε ότι μετά από 2 μήνες οι μετοχές αξίζουν 6.000 $. Εάν πουλήσετε τώρα τις μετοχές, τότε το κόστος ευκαιρίας σας θα ήταν 6000-5000 = 1.000 $ που θα μπορούσατε να έχετε αν θα περιμένατε για 2 ακόμη μήνες.

Παράδειγμα # 7 - Επένδυση σε μετοχές ή υψηλότερο βαθμό

Έχετε $ 20.000 στα οποία σκέφτεστε είτε να επενδύσετε σε μετοχές κάποιας εταιρείας είτε να επενδύσετε αυτά τα χρήματα για να αποκτήσετε υψηλότερο πτυχίο σε ένα καλό πανεπιστήμιο. Εάν επενδύσετε σε μετοχές, τότε το κόστος ευκαιρίας σας θα ήταν υψηλότεροι βαθμοί και υψηλότερος μισθός λόγω του βαθμού. Αλλά αν επενδύσετε σε υψηλότερο βαθμό, τότε το κόστος ευκαιρίας σας θα ήταν κέρδος που αποκτήθηκε από αυτές τις μετοχές.

Πρακτικό παράδειγμα κόστους ευκαιρίας (IBM που αποκτά κόκκινο καπέλο)

Τον Οκτώβριο του 2018, η IBM ανακοίνωσε ότι πρόκειται να αποκτήσει την Red Hat με συνολική αξία διαπραγμάτευσης 34 δισ. $. Η Red Hat είναι μια εταιρεία λογισμικού ανοιχτού κώδικα που δραστηριοποιείται κυρίως στην αγορά cloud. Η IBM προσπαθεί να ενισχύσει την επιχείρησή της στο cloud για μεγάλο χρονικό διάστημα και αυτή η εξαγορά θα μπορούσε να αποδειχθεί ένα κρίσιμο σημείο στη στρατηγική της. Οι μέτοχοι της Red Hat θα λάβουν 190 $ ανά μετοχή της Red Hat με αυτήν τη συμφωνία. Ακολουθεί παρακάτω ο ισολογισμός της IBM σύμφωνα με την ετήσια έκθεση 2018:

Πηγή: www.ibm.com

Όπως μπορούμε να δούμε ότι στα βιβλία τους, έχουν μετρητά και ισοδύναμα περίπου 11,4 δισ. $. Εκδίδουν επίσης χρέος για την πληρωμή αυτής της συμφωνίας. Αντ 'αυτού, θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα χρήματα για να πληρώσουν μέρισμα στους μετόχους της ή για να ανοίξουν ένα νέο κέντρο Ε & Α. Έτσι, το κόστος ευκαιρίας για τους μετόχους της IBM θα είναι αυτό το μέρισμα ή κέρδος από κάποιο νέο κέντρο Ε & Α εάν η IBM δεν είχε κάνει αυτήν τη συμφωνία.

συμπέρασμα

Το Κόστος Ευκαιρίας είναι μια πολύ σημαντική ιδέα εάν ένα άτομο / εταιρεία θέλει να σκεφτεί ορθολογικά μεταξύ των επιλογών. Με αυτήν τη στρατηγική, μια εταιρεία μπορεί να σκεφτεί ότι αυτό που προηγείται με την επιλογή. Οι εταιρείες χρησιμοποιούν αυτήν την ιδέα για οποιαδήποτε κεφαλαιακή ή επενδυτική απόφαση υπολογίζοντας το «Κόστος Κεφαλαίου». Με τα παραπάνω παραδείγματα, μπορείτε να καταλάβετε τι σημαίνει και πώς μπορεί να εφαρμοστεί σε διαφορετικά σενάρια για να επιλέξετε μεταξύ της επιλογής.