Δευτερεύουσα αγορά (Σημασία, τύποι) | Πως δουλεύει?

Τι είναι η Δευτερογενής Αγορά για τα αποθέματα;

Η δευτερογενής αγορά είναι μια αγορά όπου οι κινητές αξίες προσφέρονται στο ευρύ κοινό μετά την προσφορά τους στην πρωτογενή αγορά και οι τίτλοι αυτοί είναι συνήθως εισηγμένοι στο Χρηματιστήριο. Το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών συμβαίνει σε μια τέτοια αγορά και μπορεί να χωριστεί σε δύο τύπους - μετοχές και αγορά χρέους.

Πώς λειτουργεί?

Είναι ένα εξαιρετικό μέρος για τους επενδυτές να ανταλλάσσουν τίτλους. Για μια εταιρεία, η δευτερογενής αγορά λειτουργεί ως σημείο από το οποίο η εταιρεία μπορεί να παρακολουθεί και να ελέγχει τις συναλλαγές και που διαμορφώνει επίσης τις αποφάσεις διαχείρισης.

Κοιτάξτε την παραπάνω εικόνα για να πάρετε την ιδέα. Πρώτον, οι εταιρείες εκδίδουν μετοχές στους επενδυτές της. Στον οικονομικό όρο, ονομάζεται IPO (αρχική δημόσια προσφορά). Στη συνέχεια, όταν αυτές οι εταιρείες εισαχθούν στο χρηματιστήριο, αυτοί οι επενδυτές πηγαίνουν σε αυτήν την αγορά και πωλούν αυτές τις μετοχές σε άλλους επενδυτές. Είναι ένα απλό πράγμα που πρέπει να καταλάβετε. Αυτό είναι ένα μέρος όπου οι επενδυτές αγοράζουν ή πωλούν τα αποθέματά τους και κάνουν κέρδη ή για να αποφεύγουν περισσότερες απώλειες στο μέλλον.

Τύποι δευτερογενούς αγοράς

Μπορεί επίσης να χωριστεί σε τέσσερα μέρη - αγορά άμεσης αναζήτησης, αγορά μεσιτών, αγορά εμπόρων και αγορά δημοπρασιών.

Θα εξετάσουμε καθένα από αυτά λεπτομερώς.

 • Αγορά άμεσης αναζήτησης: Αυτό είναι το λιγότερο αποτελεσματικό καθώς οι αγοραστές και οι πωλητές εμπλέκονται στην αναζήτηση του άλλου χωρίς να χρειάζονται βοήθεια. Οι συναλλαγές δεν είναι τόσο συχνές όσο άλλες αγορές. Κανένας μεσίτης δεν ενδιαφέρεται για την αγορά καθώς οι συναλλαγές είναι σπάνιες. Και υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα για κάθε πάρτι να έχει την καλύτερη τιμή.
 • Αγορά μεσιτών: Αυτή η αγορά είναι πιο αποτελεσματική από την αγορά άμεσης αναζήτησης. Οι μεσίτες εμπλέκονται στις συναλλαγές καθώς κερδίζουν προμήθεια για την προσέγγιση των αγοραστών και των πωλητών. Στην χρηματιστηριακή αγορά, οι μεσίτες μοιράζονται εκτενείς πληροφορίες σχετικά με τις τιμές των μετοχών.
 • Αγορά αντιπροσώπων: Εδώ, η αποτελεσματικότητα είναι πολύ μεγαλύτερη από την αγορά μεσιτών. Ο λόγος πίσω από αυτό είναι στην αγορά εμπόρων υπάρχει συνεχής υποβολή προσφορών για τα αποθέματα, επομένως δεν χάνεται χρόνος για να αναζητήσετε έναν συνεργάτη. Οι έμποροι κατέχουν τα αποθέματα των αποθεμάτων και αυτά τα αποθέματα πωλούνται και αγοράζονται για να κερδίσουν κέρδη. Υπάρχουν δύο πράγματα που είναι σημαντικά εδώ. Πρώτον, στην αγορά αντιπροσώπων, δεν υπάρχει σπατάλη χρόνου. Δεύτερον, οι έμποροι μπορούν να παρέχουν εγγύηση για τα αποθέματα των αποθεμάτων που κατέχουν. Η NASDAQ είναι η καλύτερη αγορά εμπόρων.
 • Αγορά δημοπρασιών: Σε μια αγορά δημοπρασιών, οι αγοραστές και οι πωλητές μπαίνουν σε μια διαπραγμάτευση και διαπραγματεύονται για την τιμή. Το άτομο που ενεργεί ως διαιτητής μεταξύ των αγοραστών και των πωλητών είναι ο ειδικός και διευκολύνει τη σωστή συναλλαγή και πλήρωση παραγγελιών από δημόσιους πελάτες. Αυτό το άτομο είναι επίσης έμπορος συγκεκριμένου αποθέματος. Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) είναι το πιο αποτελεσματικό χρηματιστήριο στις ΗΠΑ.

Σημασία της δευτερογενούς αγοράς

Πριν συζητήσουμε σημεία επιχειρημάτων, ας δούμε ένα παράδειγμα για να κατανοήσουμε την αξία του και γιατί είναι σημαντικό.

Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2011, οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα σχετικά με τις πωλήσεις νέων σπιτιών και παλαιών σπιτιών από το 1960 έως το 2010. Εκπληκτικά, διαπιστώθηκε ότι οι πωλήσεις παλαιών / υπαρχόντων σπιτιών είναι 6-12 φορές περισσότερες από τις πωλήσεις νέων σπιτιών.

Ας πούμε ότι τα νέα σπίτια που πωλούνται αντιπροσωπεύουν την κύρια αγορά. Ας υποθέσουμε επίσης ότι οι υποστηρικτές των νέων σπιτιών είναι επίσης κατασκευαστές νέων σπιτιών και άμεσος πωλητής αυτών των νέων σπιτιών. Όταν ένας αγοραστής αγοράζει άμεσα ένα νέο σπίτι, γίνεται ο κύριος αγοραστής. Και όταν πουλά το σπίτι σε άλλο αγοραστή, τότε αυτό το σπίτι μπαίνει στη δευτερογενή αγορά.

Τώρα ας πούμε ότι δεν υπάρχει αγορά. Τι θα συνέβαινε τότε;

Πιθανώς αυτά τα πράγματα θα συμβούν αν δεν υπάρχει δευτερεύουσα αγορά σπιτιών -

 • Κανείς δεν θα αγοράσει νέα σπίτια από την πρωτογενή αγορά, καθώς δεν θα υπάρχει πιθανότητα να το πουλήσει.
 • Δεν θα υπάρχει ευελιξία στις τιμές των κατοικιών.
 • Ακόμα κι αν οι άνθρωποι αγοράζουν νέα σπίτια, αυτά τα νέα σπίτια γίνονται μόνιμα περιουσιακά στοιχεία και δεν θα υπάρχει πιθανότητα μεταβίβασης της ιδιοκτησίας εκτός από την κληρονομιά.

Με αυτό το απλό παράδειγμα, τώρα, λοιπόν, είναι σαφές η σημασία μιας τέτοιας αγοράς.

Ας ποιοι είναι οι συγκεκριμένοι λόγοι για τους οποίους η σημασία μιας τέτοιας αγοράς δεν θα πάψει ποτέ να υπάρχει.

 • Μια εξαιρετική οδός εξόδου για επενδυτές IPO: Καθώς η ρευστότητα σε αυτήν την αγορά είναι πολύ περισσότερο, το ασφάλιστρο κινδύνου είναι πολύ λιγότερο. Αυτό σημαίνει ότι ως επενδυτής θα μπορούσατε να πουλήσετε μετοχές όσο το δυνατόν γρηγορότερα στην αγορά. Αυτό σημαίνει ότι θα λάβετε την τρέχουσα τιμή αγοράς και έτσι ο αντιληπτός κίνδυνος είναι πολύ χαμηλότερος. Μια τέτοια αγορά μειώνει το ασφάλιστρο κινδύνου μέσω της ρευστότητάς της. αυτό σημαίνει ότι η αξία των χρηματιστηριακών περιουσιακών στοιχείων αυξάνεται Έτσι, η δευτερογενής αγορά γίνεται η καλύτερη στρατηγική εξόδου για τους επενδυτές IPO καθώς θα έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για IPO.
 • Ελευθερία αγοράς / πώλησης: Παρέχει ένα οργανωμένο μέρος όπου οι αγοραστές και οι πωλητές μπορούν να συναντηθούν και να αγοράσουν και να πουλήσουν αποθέματα. Δεν χρειάζεται να ανησυχούν για απάτες ή απάτες. Μια τέτοια αγορά προσφέρει ένα ασφαλές περιβάλλον όπου οι αγοραστές και οι πωλητές αισθάνονται ασφαλείς και υπό προστασία. Ο λόγος για τον οποίο αισθάνονται ασφαλείς είναι ότι αυτή η αγορά τους επιτρέπει να είναι ελεύθεροι και να αγοράζουν ή να πωλούν τα αποθέματα που θέλουν να κρατήσουν / κρατήσουν όποτε θέλουν.
 • Ευκαιρία να αγοράσετε ή να πουλήσετε περαιτέρω: Επιστρέψτε στο παράδειγμα που δώσαμε στην αρχή. Τι θα συμβεί εάν δεν υπάρχει τέτοια αγορά; Οι άνθρωποι, που θέλουν να αγοράσουν ένα σπίτι από την πρωτογενή αγορά, δεν θα αγοράσουν κανένα γιατί δεν θα υπήρχε ευκαιρία να πουλήσουν τα καινούργια τους σπίτια στην αγορά. Αυτό ισχύει και για τα αποθέματα. Καθώς υπάρχει η δευτερογενής αγορά για τα αποθέματα, οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να ανησυχούν για την πώληση των αποθεμάτων εάν δεν θέλουν στο μέλλον στη δευτερογενή αγορά για τα αποθέματα. Έτσι αγοράζουν μετοχές από την πρωτογενή αγορά χωρίς καμία ανησυχία. Και καθώς δεν υπάρχει ανάγκη μόνιμης διατήρησης των αποθεμάτων, αγοράζουν όσα θέλουν και οι εταιρείες επωφελούνται επίσης από τις δημόσιες εγγραφές. Έτσι μπορείτε να καταλάβετε ότι χωρίς την ύπαρξη αυτής της αγοράς, δεν υπάρχει η ευκαιρία να αγοράσετε ή να πουλήσετε περαιτέρω.
 • Ιδιωτικές αγορές: Δεν είναι όλες οι εταιρείες μεγάλες και μπορούν να τηρούν τους κανόνες και τους κανονισμούς της πρωτογενούς αγοράς. Επιπλέον, υπάρχουν πολλές προϋποθέσεις για να είναι επιλέξιμες για IPO. Για νεοσύστατες επιχειρήσεις και μικρές εταιρείες, δεν είναι πάντα δυνατό να μεταβείτε στο κοινό για να προμηθευτείτε τα χρήματα. Η ύπαρξη μιας τέτοιας αγοράς έχει κάνει τα πράγματα ευκολότερα για αυτούς. Δεν χρειάζεται να ανησυχούν για την προμήθεια κεφαλαίων, καθώς στην αγορά μπορούν να πάρουν χρήματα μέσω εξωχρηματιστηριακών πωλήσεων μέσω δικτύου αντιπροσώπων και το όλο θέμα παραμένει εντελώς ιδιωτικό. Χωρίς την ύπαρξη δευτερογενούς αγοράς, η ιδιωτική αγορά δεν θα υπάρχει.
 • Βοηθά στην οικονομική ανάπτυξη: Στην πρωτογενή αγορά, η ελευθερία είναι περιορισμένη. Όμως, στη δευτερογενή αγορά, μπορείτε να επιλέξετε σε ποια μετοχή θα επενδύσετε και σε ποια μετοχή πρόκειται να αφήσετε. Καθώς θα δημιουργήσει μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη για τον επενδυτή, τελικά θα βοηθήσει ολόκληρη την οικονομία να αναπτυχθεί. Έτσι βοηθά στη δημιουργία της πιο παραγωγικής επενδυτικής πρότασης για ευημερία και οικονομική ανάπτυξη στο σύνολό της.
 • Ένα εξαιρετικό μέρος για να παρακολουθούν και να ελέγχουν οι εταιρείες: Αυτή η αγορά δεν επιτρέπει μόνο τη διαπραγμάτευση των μη εισηγμένων μετοχών. μάλλον οι εταιρείες που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο λαμβάνουν το όφελος από αυτήν την αγορά. Αυτές οι εταιρείες εκδίδουν τα αποθέματά τους απευθείας στους επενδυτές στην πρωτογενή αγορά. Αλλά αυτή η αγορά λειτουργεί ως αγωγός για να τους παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη ζήτηση των αποθεμάτων τους στην αγορά και επίσης για τυχόν πτώση ή ανοδική κίνηση στην αγορά. Αυτό τους επιτρέπει να αναλάβουν άμεση δράση και εάν κάτι πάει στραβά, μπορούν να λάβουν μέτρα για τη βελτίωση της κατάστασης χωρίς να καθυστερήσουν στη συλλογή των πληροφοριών.

συμπέρασμα

Τέλος, μπορούμε να πούμε ότι η δευτερογενής αγορά για τα αποθέματα έχει τεράστιο ρόλο σε οποιαδήποτε αγορά. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το συνειδητοποιούν μέχρι να γίνουν μέρος αυτού.

 • Για να δείξετε ένα άλλο παράδειγμα, απλώς σκεφτείτε τα μεταχειρισμένα βιβλιοπωλεία. Όλοι δεν αγαπούν τα βιβλία και πολλοί θέλουν να αγοράσουν μεταχειρισμένα βιβλία για να μειώσουν το κόστος. Έτσι, το μέρος που επιτρέπει σε αυτούς τους αγοραστές και πωλητές να συναντηθούν είναι η δευτερογενής αγορά βιβλίων. Άτομα που θέλουν να ξεφορτωθούν τα βιβλία τα πωλούν σε άτομα που θέλουν να τα κατέχουν. Έτσι, οι πωλητές παίρνουν τα χρήματα και οι αγοραστές παίρνουν την κυριότητα.
 • Ένα άλλο παράδειγμα είναι η αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Άτομα που θέλουν να πουλήσουν τα αυτοκίνητά τους πωλούν αυτοκίνητα σε άτομα που θέλουν αυτοκίνητα σε μειωμένες τιμές. Και τα δύο μέρη εκπληρώνουν τις επιθυμίες του άλλου

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found