Πολλαπλάσια συναλλαγών | Πώς να χρησιμοποιήσετε πολλαπλάσια συναλλαγών για αποτίμηση;

Τι είναι τα πολλαπλάσια συναλλαγών;

Όταν μια εταιρεία αποτιμάται, μερικές φορές όλες οι αξίες που είναι απαραίτητες για μια εκτίμηση ταμειακών ροών δεν θα είναι διαθέσιμες και ως εκ τούτου είναι επιτακτική ανάγκη για τον αναλυτή να πάρει μια συγκριτική εταιρεία, να ανακαλύψει το πολλαπλάσιο των χρηματοοικονομικών αξιών και να τις χρησιμοποιήσει στην ανάλυσή μας βρείτε τη σωστή μέτρηση ονομάζονται πολλαπλάσια συναλλαγών .

Παράδειγμα

Ας υποθέσουμε ότι συγκρίνετε δύο εταιρείες - Εταιρεία Υ και Εταιρεία Ζ. Αυτή τη στιγμή, ως επενδυτής, γνωρίζετε μόνο την τιμή της μετοχής, τον αριθμό των μετοχών που εκκρεμούν για κάθε εταιρεία και την κεφαλαιοποίηση της αγοράς.

 • Συγκρίνοντας την τιμή της μετοχής της εταιρείας Y (10 $ ανά μετοχή) και της εταιρείας Z (25 $ ανά μετοχή), δεν καταλαβαίνετε τίποτα. Πώς θα λέγατε ποια εταιρεία έχει εξαιρετική απλώς κοιτάζοντας την τιμή της μετοχής;

Γι 'αυτό θα αναζητούσατε σχετική αξία χρησιμοποιώντας πολλαπλάσια συναλλαγών.

 • Πρώτα, είδατε τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) κάθε εταιρείας. Ανακαλύψατε ότι το EPS της εταιρείας Y είναι 5 $ ανά μετοχή και το EPS της εταιρείας Z είναι 9 $ ανά μετοχή. Κοιτάζοντας το EPS, καταλήγετε στο συμπέρασμα ότι η εταιρεία Z βγάζει περισσότερα χρήματα από την εταιρεία Y. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει όφελος για εσάς.
 • Για να μάθετε πόσα θα βγάζατε από τις μετοχές της εταιρείας, εάν τα αγοράζετε πρώτα, πρέπει να δείτε τη σχέση τιμής-κέρδους. Κοιτάζοντας την αναλογία P / E, ανακαλύψατε ότι για την εταιρεία Y, είναι 1,5 και για την εταιρεία Z, είναι 6.
 • Τώρα καθίσταται σαφές ποια εταιρεία είναι πιο κερδοφόρα για εσάς ως επενδυτή. Θα κερδίσετε κέρδη αξίας ενός δολαρίου πληρώνοντας 1,50 $ στην εταιρεία Y. λαμβάνοντας υπόψη ότι θα έχετε κέρδη αξίας ενός δολαρίου πληρώνοντας 6 $ στην εταιρεία Z. Αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία Y είναι σίγουρα πιο επωφελής για εσάς ως επενδυτής.

Επίσης, ρίξτε μια ματιά σε αυτό το άρθρο - συγκρίσιμη ανάλυση εταιρείας.

Πίνακας πολλαπλής αποτίμησης συναλλαγών - Βήμα προς βήμα

Σε αυτήν την ενότητα, θα προχωρήσουμε βήμα προς βήμα. Θα μιλήσουμε για κάθε βήμα εν συντομία. Αφού περάσετε ολόκληρη την ενότητα, θα έχετε μια σαφή ιδέα για το πώς να χρησιμοποιήσετε πολλαπλάσια συναλλαγών για την εκτίμηση μιας εταιρείας.

Ας αρχίσουμε.

Βήμα 1: Προσδιορισμός συγκρίσιμων εταιρειών

Παρακάτω είναι η συγκρίσιμη ανάλυση εταιρείας όταν ανέλυσα το Box IPO.

Το πρώτο ερώτημα που θέτουν οι επενδυτές - πώς θα προσδιορίζαμε τις συγκρίσιμες εταιρείες; Το ερώτημα είναι προφανές. Δεδομένου ότι υπάρχουν πολλές εταιρείες στον κλάδο, πώς θα ξέρει κανείς τις σωστές εταιρείες;

 • Πρώτον, πρέπει να αναζητήσετε το επιχειρηματικό μείγμα. Κάτω από το συνδυασμό επιχειρήσεων, θα δείτε τρία πράγματα - προϊόντα και υπηρεσίες που προσφέρονται από τις εταιρείες, τη γεωγραφική θέση αυτών των εταιρειών και τον τύπο των πελατών που εξυπηρετούν.
 • Δεύτερον, θα δείτε το μέγεθος των εταιρειών. Κάτω από το μέγεθος, μπορείτε να επιλέξετε οποιονδήποτε ή και τους τρεις καθοριστικούς παράγοντες - έσοδα αυτών των εταιρειών, συνολικά περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση ή / και περιθώρια EBITDA αυτών των εταιρειών.

Η ιδέα είναι να μάθετε τη σωστή βιομηχανία, τις σωστές υπηρεσίες / προϊόντα και τα σωστά πολλαπλάσια συναλλαγών.

Επιπλέον, όπως βλέπουμε παραπάνω στην ανάλυση συγκρίσιμης εταιρείας Box IPO, συμπεριλάβαμε επίσης την κεφαλαιοποίηση της αγοράς και την επιχειρηματική αξία. Ο λόγος που το κάνουμε είναι ότι δεν θέλουμε να συγκρίνουμε μια εταιρεία μικρού κεφαλαίου με μια εταιρεία μεγάλου κεφαλαίου, καθώς η αποτίμησή τους μπορεί να είναι διαφορετική λόγω διαφορετικών τρόπων ανάπτυξης.

Βήμα 2: Κοιτάζοντας πολλαπλάσια για αποτιμήσεις

Όπως γνωρίζετε ήδη - υπάρχουν διάφορα πολλαπλάσια που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για την εκτίμηση μιας εταιρείας. Εδώ, θα μιλήσουμε για τα πιο χρησιμοποιημένα και πιο δημοφιλή πολλαπλάσια συναλλαγών.

 • EV / EBITDA: Αυτό είναι ένα από τα πιο κοινά πολλαπλάσια συναλλαγών. Ο σκοπός της χρήσης αυτής είναι η EV (Enterprise Value) όχι μόνο λαμβάνοντας υπόψη την κεφαλαιοποίηση της αγοράς, αλλά λαμβάνει επίσης υπόψη το χρέος. Ακόμη και το EBITDA λαμβάνει επίσης υπόψη το χρέος και όχι τα άμεσα μετρητά. Γι 'αυτό το EV / EBITDA είναι μια αξιόπιστη χρήση πολλαπλών επενδυτών / αναλυτών για να εκτιμήσει μια εταιρεία. Το σωστό εύρος για τον υπολογισμό EV / EBITDA είναι 6X έως 15X σε συνηθισμένα σενάρια.
 • EV / Έσοδα: Αυτό είναι επίσης ένα άλλο κοινό πολλαπλάσιο που χρησιμοποιείται πολύ. Αυτό το πολλαπλάσιο ισχύει για τις περιπτώσεις όπου το EBITDA μιας εταιρείας είναι αρνητικό. Εάν το EBITDA είναι αρνητικό, το EV / EBITDA δεν θα ήταν χρήσιμο. Και για εταιρείες που μόλις ξεκίνησαν το ταξίδι τους, ένα αρνητικό EBITDA είναι πάρα πολύ συνηθισμένο. Ωστόσο, το EV / Revenue δεν είναι ένα μεγάλο πολλαπλό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν δύο εταιρείες έχουν παρόμοια έσοδα, αλλά μπορεί να είναι αρκετά διαφορετικά στον τρόπο λειτουργίας τους. Όταν αναζητάτε πολλαπλάσια EV / Έσοδα, το 1X έως 3X είναι το σωστό εύρος.
 • Λόγος P / E: Αυτό είναι ένα άλλο κοινό πολλαπλάσιο που χρησιμοποιούν οι επενδυτές για να μάθουν για την τιμή που πρέπει να πληρώσουν για να κερδίσουν ένα δολάριο. Είναι σχεδόν παρόμοιο με την αξία των ιδίων κεφαλαίων με τα καθαρά έσοδα. Το συνηθισμένο εύρος αναλογίας P / E είναι 12X έως 30X.
 • EV / EBIT: Αυτό το πολλαπλάσιο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο επειδή το EBIT υπολογίζεται μετά την προσαρμογή της απόσβεσης και της απόσβεσης. Αυτό σημαίνει ότι το EBIT αντικατοπτρίζει τη φθορά των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας και, ως αποτέλεσμα, το EBIT σας δείχνει το πραγματικό εισόδημα. Τα EBIT και EBITDA είναι αρκετά κοντά, αλλά καθώς το EBIT είναι μικρότερο από το EBITDA, το εύρος πολλαπλών EV / EBIT θα ήταν υψηλότερο, δηλαδή 10X έως 20X.

Για την Ανάλυση συγκρίσιμης εταιρείας BOX IPO, έχουμε συμπεριλάβει EV. Τα έσοδα, τα EV σε EBITDA και η τιμή σε ταμειακή ροή πολλαπλασιάζονται για την αξία της εταιρείας Πρέπει ιδανικά να δείξουμε ένα έτος ιστορικών πολλαπλών και δύο ετών πολλαπλών πολλαπλών (εκτιμώμενο). Η επιλογή ενός κατάλληλου εργαλείου αποτίμησης είναι το κλειδί για την επιτυχή αποτίμηση της εταιρείας.

Βήμα # 3: Συγκρίνοντας τα πολλαπλάσια με τις συγκρίσιμες εταιρείες

Αυτό είναι το τελευταίο βήμα της όλης διαδικασίας. Σε αυτό το στάδιο, θα δείτε διάφορα πολλαπλάσια της εταιρείας-στόχου και θα τη συγκρίνετε με τις αντίστοιχες εταιρείες.

Όπως σημειώνουμε από τον παραπάνω πίνακα, οι γενικές μετρήσεις που πρέπει να εξετάσουμε είναι ο απλός μέσος όρος, διάμεσος, χαμηλός και υψηλός. Εάν το πολλαπλάσιο μιας εταιρείας (σε αυτήν την περίπτωση, Πλαίσιο) είναι πάνω από το μέσο όρο / διάμεσο, τείνουμε να συμπεράνουμε ότι η εταιρεία μπορεί να είναι υπερβολική. Από την άλλη πλευρά, εάν το πολλαπλάσιο είναι κάτω από το μέσο όρο / διάμεσο, μπορούμε να συμπεράνουμε υποτιμημένο. Το Υψηλό και το Χαμηλό μας βοηθούν επίσης στην κατανόηση των ακραίων τιμών και μιας υπόθεσης για την αφαίρεση αυτών εάν είναι πολύ μακριά από το Μέσο / Μέσο.

Μπορούμε να συμπεράνουμε τα ακόλουθα από τον παραπάνω πίνακα -

 • Οι εταιρείες cloud διαπραγματεύονται κατά μέσο όρο 9,5x EV / Πολλαπλές πωλήσεων.
 • Σημειώνουμε ότι εταιρείες όπως το Xero είναι μια ακραία τιμή που διαπραγματεύεται με 44x EV / Sales πολλαπλάσιο (αναμενόμενος ρυθμός αύξησης του 2014 κατά 94%).
 • Το χαμηλότερο πολλαπλό EV / Πωλήσεων είναι 2.0x
 • Οι εταιρείες Cloud διαπραγματεύονται σε πολλαπλάσια EV / EBITDA 32x.

Αποτίμηση IPO με χρήση πολλαπλών συναλλαγών

 • Από το οικονομικό μοντέλο του Box, παρατηρούμε ότι το Box είναι αρνητικό EBITDA, επομένως δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με το EV / EBITDA ως εργαλείο αποτίμησης. Το μόνο πολλαπλό που είναι κατάλληλο για αποτίμηση είναι  EV / Πωλήσεις. 
 • Δεδομένου ότι η μέση τιμή EV / Πωλήσεις είναι περίπου 7,7x και η μέση τιμή είναι περίπου 9,5x, μπορεί να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να κάνουμε 3 σενάρια για αποτιμήσεις.
 • Αισιόδοξη θήκη  10.0x EV / Πωλήσεις,  Βασική θήκη  7.1x EV / Πωλήσεις, και βασική περίπτωση  5.0x EV / Πωλήσεις

Ο παρακάτω πίνακας δείχνει την τιμή ανά μετοχή χρησιμοποιώντας τα 3 σενάρια.

 • Η αποτίμηση Box Inc κυμαίνεται από 15,65 $ (απαισιόδοξη περίπτωση) έως 29,38 $ (αισιόδοξη περίπτωση)
 • Η πιο αναμενόμενη αποτίμηση για το Box Inc χρησιμοποιώντας τη σχετική αποτίμηση είναι 21,40 $ (αναμένεται)

Πράγματα που πρέπει να προσέξετε

 • Η διαπραγμάτευση πολλαπλών αποτιμήσεων δεν είναι τίποτα άλλο από τον εντοπισμό συγκρίσιμων εταιρειών και την εκτέλεση σχετικών αποτιμήσεων όπως ένας ειδικός για να βρει την εύλογη αξία της εταιρείας.
 • Οι διαδικασίες διαπραγμάτευσης πολλαπλών αποτιμήσεων ξεκινούν με τον προσδιορισμό των συγκρίσιμων εταιρειών, στη συνέχεια επιλέγοντας τα σωστά εργαλεία αποτίμησης και, τέλος, προετοιμάζοντας έναν πίνακα που μπορεί να παρέχει εύκολα συμπεράσματα σχετικά με την εύλογη αποτίμηση της βιομηχανίας και της εταιρείας.
 • Πολλά πολλαπλάσια συναλλαγών μπορούν να σας παραπλανήσουν. Είναι καλύτερο εάν αναζητάτε πολλαπλάσια μελλοντικής διαπραγμάτευσης αντί να κοιτάζετε μόνο τα προηγούμενα δεδομένα.
 • Το EV / EBITDA πολλαπλάσιο είναι ένα από τα καλύτερα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εάν συγκρίνετε την εταιρεία-στόχο με μεγάλες εταιρείες. Για νεοσύστατες επιχειρήσεις, ένα από τα καλύτερα πολλαπλάσια είναι EV / Έσοδα.
 • Η αναλογία P / E δεν πρέπει να χρησιμοποιείται καθόλου. Υπάρχουν δύο λόγοι πίσω από αυτό. Πρώτα απ 'όλα, η αναλογία P / E επηρεάζεται κυρίως από την κεφαλαιακή διάρθρωση. Δεύτερον, ο λόγος P / E υπολογίζεται λαμβάνοντας υπόψη τα συνολικά κέρδη. Τα συνολικά κέρδη περιλαμβάνουν πολλές μη λειτουργικές χρεώσεις όπως διαγραφές, χρεώσεις αναδιάρθρωσης κ.λπ.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found