Fiat Money (Ορισμός, Παράδειγμα) | Τι είναι το νόμισμα Fiat

Τι είναι το νόμισμα Fiat Money / Fiat;

Το Fiat Money είναι το νόμισμα που δηλώνεται ως νόμιμο χρήμα από την κυβέρνηση και δεν έχει υποστήριξη του φυσικού προϊόντος όπως ο χρυσός και μάλλον η αξία των χρημάτων fiat προέρχεται από τη σχέση ζήτησης-προσφοράς στην αγορά. Η ρουπία Ινδίας και το δολάριο ΗΠΑ είναι τα νομίσματα fiat της Ινδίας και της Αμερικής, αντίστοιχα. Η ονομαστική αξία των νομισμάτων fiat είναι πολύ υψηλή από τις βασικές αξίες τους. Τα περισσότερα από τα σύγχρονα νομίσματα χαρτιού του κόσμου είναι νομίσματα fiat.

Παράδειγμα των χρημάτων Fiat

 • Αυστραλία - Δολάριο Αυστραλίας
 • Βέλγιο - ευρώ
 • Χιλή - πέσο Χιλής
 • Κίνα - κινεζικό γιουάν
 • Φινλανδία - ευρώ
 • Ινδία - Ινδική ρουπία
 • Μεξικό - Μεξικάνικο πέσο
 • Νέα Ζηλανδία - Δολάριο Νέας Ζηλανδίας
 • Ομάν - Ομάν rial
 • Σαουδική Αραβία - Σαουδικό Ριάλ
 • Νότια Αφρική - Ραντ Νότιας Αφρικής
 • Ουγκάντα ​​- Σελίνι της Ουγκάντα

Πλεονεκτήματα του νομίσματος Fiat

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά πλεονεκτήματα του Fiat Money. Μερικά από τα πλεονεκτήματα των χρημάτων fiat είναι τα εξής:

 1. Τα χρήματα fiat έχουν μια σταθερή αξία, σε αντίθεση με τα χρήματα που βασίζονται στο εμπόρευμα όπως χρυσός, ασήμι ή χαλκός, κ.λπ. καθώς τα νομίσματα που βασίζονται στα εμπορεύματα είναι ασταθή λόγω του κανονικού επιχειρηματικού κύκλου και των περιοδικών ύφεσης. Από την άλλη πλευρά, η κεντρική τράπεζα της χώρας μπορεί να εκτυπώσει ή να κρατήσει τα χαρτονομίσματα όταν το απαιτούν, κάτι που τους δίνει καλό έλεγχο της προσφοράς των χρημάτων, των επιτοκίων και της ρευστότητας.
 2. Το νόμισμα Fiat είναι η πιο αποδεκτή μορφή νομίσματος και υποστηρίζεται από τα πολλαπλάσια ανταλλακτικά νομισμάτων και τα δίκτυα πληρωμών σε όλο τον κόσμο. Αυτό κάνει τα χρήματα fiat πολύτιμα.
 3. Βοηθά στη σταθεροποίηση της οικονομίας της χώρας για τον λόγο ότι οι κυβερνήσεις της χώρας έχουν τον έλεγχο της προσφοράς χρήματος και το νόμισμα fiat δεν βασίζεται στο ευμετάβλητο εμπόρευμα.

Μειονεκτήματα των χρημάτων Fiat

Εκτός από τα πλεονεκτήματα, υπάρχουν και ορισμένοι περιορισμοί και μειονεκτήματα του Fiat Money που περιλαμβάνει τα εξής:

 1. Αν και θεωρείται ότι το νόμισμα fiat είναι το πιο σταθερό νόμισμα που μπορεί να βοηθήσει στην κατάσταση των ύφεσης, αλλά κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας ύφεσης υποστηρίχθηκε από τους κριτικούς ότι η περιορισμένη προσφορά χρυσού το καθιστά πιο σταθερό νόμισμα σε σύγκριση με το fiat χρήματα, καθώς έχει απεριόριστη προσφορά.
 2. Ένα άλλο μειονέκτημα του νομίσματος fiat είναι η πιθανότητα η αξία του να μηδενιστεί, επειδή το χαρτί στο οποίο εκτυπώνεται δεν έχει καμία τιμή λόγω της οποίας μπορεί να χαθεί όλη η τιμή. Μόλις η αξία του νομίσματος αρχίσει να πηγαίνει προς τα κάτω προς το μηδέν, τότε η οικονομία της χώρας και όλοι όσοι χρησιμοποιούν το νόμισμα θα καταστραφούν πλήρως.
 3. Καθώς η κυβέρνηση έχει την εξουσία να εκτυπώνει το νόμισμα fiat όποτε θέλει, δίνει την επιλογή στην κυβέρνηση να κλέψει τους πόρους του λαού της χώρας, ακόμη και σε περίπτωση που αρνούνται να φορολογηθούν. Σε αυτήν την περίπτωση, η κυβέρνηση διογκώνει ελαφρώς το νόμισμα και στη συνέχεια αγοράζει ό, τι απαιτείται από αυτούς πριν από την άνοδο των τιμών.
 4. Κάθε χρόνο εκτυπώνεται μια νέα δέσμη χρημάτων με σκοπό την αντικατάσταση των λογαριασμών που αφαιρούνται από την κυκλοφορία επειδή έχουν χαθεί ή καταστραφεί. Αλλά χρησιμοποιώντας αυτόν τον λόγο γενικά τυπώνεται περισσότερο νόμισμα από την πραγματική απαίτηση των χρημάτων, προκαλώντας έτσι τα νομίσματα fiat να χάσουν την αξία τους κατά τη διάρκεια της χρονικής περιόδου.

Σημαντικά σημεία

 1. Αυτό είναι το νόμισμα που εκδίδεται από την κυβέρνηση και δεν υποστηρίζεται από κανένα από τα εμπορεύματα όπως ο χρυσός, το ασήμι κ.λπ. Δίνει τον έλεγχο στην κεντρική τράπεζα της χώρας για την οικονομία καθώς μπορούν να εκτυπώσουν το νόμισμα fiat σύμφωνα με την απαίτησή τους, δηλαδή, όπως και όταν απαιτείται από αυτούς.
 2. Το νόμισμα Fiat χρησιμεύει ως καλό νόμισμα σε περίπτωση που μπορεί να χειριστεί ρόλους που απαιτούνται στην οικονομία του έθνους για τη νομισματική του μονάδα, όπως η αποθήκευση αξίας, η ενεργοποίηση των ανταλλαγών και η παροχή του αριθμητικού λογαριασμού.
 3. Το νόμισμα fiat μπορεί να οδηγήσει στην κατάσταση του υπερπληθωρισμού στην οικονομία, καθώς η κυβέρνηση της χώρας ενδέχεται να εκτυπώσει πάρα πολύ νόμισμα fiat
 4. Τα περισσότερα από τα σύγχρονα νομίσματα χαρτιού είναι τα νομίσματα fiat, συμπεριλαμβανομένου του δολαρίου ΗΠΑ.
 5. Το υλικό από το οποίο παράγονται τα χρήματα fiat δεν καθορίζει την αξία του, πράγμα που σημαίνει ότι τα μέταλλα που χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση των νομισμάτων και του χαρτιού που χρησιμοποιούνται για τους λογαριασμούς δεν έχουν την αξία τους. Η αξία των χρημάτων fiat είναι γνωστή από τη σχέση μεταξύ ζήτησης και προσφοράς στην αγορά και από τη σταθερότητα της έκδοσης κυβέρνησης, παρά από την αξία ενός εμπορεύματος από το οποίο υποστηρίζεται.

συμπέρασμα

Το νόμισμα Fiat είναι η πιο αποδεκτή μορφή νομίσματος και υποστηρίζεται από τα πολλαπλάσια ανταλλακτικά νομισμάτων και τα δίκτυα πληρωμών σε όλο τον κόσμο. Με άλλα λόγια, τα χρήματα fiat δεν έχουν εγγενή αξία και οι δυνάμεις της αγοράς καθορίζουν την αξία τους. Αυτό βοηθά στη σταθεροποίηση της οικονομίας της χώρας για τον λόγο ότι οι κυβερνήσεις της χώρας έχουν τον έλεγχο της προσφοράς χρήματος και το νόμισμα fiat δεν βασίζεται στο ευμετάβλητο εμπόρευμα. Ωστόσο, η κυβέρνηση πρέπει να είναι πολύ προσεκτική κατά την εκτύπωση των χρημάτων, καθώς σε περίπτωση πτώσης της αξίας υπερ-κυκλοφορίας του νομίσματος και μπορεί επίσης να οδηγήσει στην κατάσταση του υπερπληθωρισμού στην οικονομία. Οι κυβερνήσεις εισήγαγαν τα χρήματα fiat ως εναλλακτική λύση για τον εκπρόσωπο και τα χρήματα εμπορευμάτων.