Λογιστικά σκάνδαλα | Τα 10 χειρότερα σκάνδαλα λογιστικής όλων των εποχών

Κορυφαία λίστα 10 λογιστικών σκανδάλων

Το μεγαλύτερο λογιστικό σκάνδαλο στον κόσμο είναι η Enron, κάποτε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο, η οποία πλαστογράφησε τις λογιστικές καταστάσεις τους χρησιμοποιώντας το σήμα για στρατηγικές αγοράς και κατέλαβε τον Arthur Andersen (που είναι τώρα Accenture)

Σε αυτό το άρθρο, θα μιλήσουμε για τη λίστα με τα 10 κορυφαία λογιστικά σκάνδαλα όλων των εποχών και πώς αυτές οι εταιρείες χειραγώγησαν τις οικονομικές τους καταστάσεις.

  1. WorldCom (2002)
  2. Enron (2001)
  3. Εταιρεία Διαχείρισης Αποβλήτων Εταιρεία (1998)
  4. Freddie Mac (2003)
  5. Tyco (2002)
  6. HealthSouth (2003)
  7. Satyam (2009)
  8. American Insurance Group (2005)
  9. Lehman Brothers (2008)
  10. Bernie Madoff (2008)

Ας συζητήσουμε καθένα από αυτά λεπτομερώς -

# 1 WorldCom (2002)

Αυτό το λογιστικό σκάνδαλο συνέβη το έτος 2002. Η WorldCom ήταν εταιρεία τηλεπικοινωνιών. Το όνομα του WorldCom δεν άλλαξε. είναι η MCI, Inc. τώρα. Η απάτη συνέβη λόγω των διογκωμένων περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας. Στη συνέχεια, ο Διευθύνων Σύμβουλος, Bernie Ebbers δεν ανέφερε το κόστος γραμμής κεφαλαιοποιώντας, και επίσης διόγκωσε τα έσοδα της εταιρείας καταγράφοντας ψεύτικες εγγραφές. Ως αποτέλεσμα, 30.000 άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους και οι επενδυτές έχασαν περίπου 180 δισεκατομμύρια δολάρια. Η ομάδα εσωτερικού ελέγχου της WorldCom ανακάλυψε απάτη 3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μετά την ανακάλυψη της απάτης, η WorldCom υπέβαλε αίτηση πτώχευσης και ο Ebbers καταδίκασε 25 χρόνια.

# 2 Enron (2001)

πηγή: nytimes.com

Αυτό το λογιστικό σκάνδαλο συνέβη το έτος 2001. Η Enron, μια εταιρεία υπηρεσιών βασισμένων σε εμπορεύματα και ενέργεια, αντιμετώπιζε προβλήματα με την κατάργηση ενός τεράστιου ποσού χρέους από τον ισολογισμό της. Ως αποτέλεσμα, οι μέτοχοι της Enron έχασαν 74 δισεκατομμύρια δολάρια. Πολλοί υπάλληλοι έχασαν τη δουλειά τους. Πολλοί επενδυτές και εργαζόμενοι έχασαν τις αποταμιεύσεις συνταξιοδότησης. Είναι ένα από τα πιο αναφερόμενα σκάνδαλα λογιστικής όλων των εποχών. Ήταν έργο του τότε Διευθύνοντος Συμβούλου Jeff Skilling και του πρώην CEO Ken Lay. Ο Ken Lay πέθανε ακόμη και πριν το σερβίρει. Ο Jeff Skilling φυλακίστηκε για 24 χρόνια. Ο Enron υπέβαλε αίτηση πτώχευσης και διαπιστώθηκε ότι ο Arthur Anderson ήταν επίσης ένοχος για παραποίηση των λογαριασμών της Enron. Η Sherron Watkins είχε ενεργήσει ως εσωτερικός καταγγέλλων. Και οι υποψίες αυξήθηκαν καθώς η τιμή της μετοχής της Enron αυξήθηκε.

Ρίξτε μια ματιά σε αυτό το άρθρο σχετικά με την κεφαλαιοποίηση έναντι δαπανών για να μάθετε περισσότερα

# 3 Εταιρεία Διαχείρισης Αποβλήτων Εταιρεία (1998)

πηγή: nypost.com

Αυτό το λογιστικό σκάνδαλο συνέβη το έτος 1998. Η εταιρεία διαχείρισης αποβλήτων ανέφερε περίπου 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε ψεύτικα κέρδη. Αυξάνουν σκόπιμα τη χρονική περίοδο απόσβεσης των εγκαταστάσεων, του εξοπλισμού και της περιουσίας τους. Ενώ ο νέος διευθύνων σύμβουλος, A. Maurice Meyers, και τα μέλη της ομάδας του πέρασαν από τα βιβλία των λογαριασμών, βρήκαν αυτό το πρωτοφανές σενάριο. Ο Arthur Anderson πρέπει να πληρώσει 7 εκατομμύρια δολάρια ως ποινή στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC), και η αγωγή κατηγορίας μετόχων μετόχων διακανονίστηκε για 457 εκατομμύρια $. Μετά από όλα, διευθετήθηκε, ο Διευθύνων Σύμβουλος, A. Maurice Meyers, ξεκίνησε μια ανώνυμη τηλεφωνική γραμμή, έτσι ώστε οι υπάλληλοι να μπορούσαν να διαδώσουν τη λέξη για κάθε ανέντιμο ή ανάρμοστο θέμα που συμβαίνει στον οργανισμό.

# 4 Freddie Mac (2003)

πηγή: nytimes.com

Αυτό το λογιστικό σκάνδαλο συνέβη το έτος 2003. Ήταν ένας γίγαντας χρηματοδότησης ενυπόθηκων δανείων και είχε τεράστια υποστήριξη από την Federal Reserve. Το σκάνδαλο ήταν τεράστιο. Τα κέρδη των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων υποτιμήθηκαν σκόπιμα. Όλο το σχέδιο εκτελέστηκε από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, COO και πρώην CFO της εταιρείας. Κατά τη διερεύνηση, η SEC ανακάλυψε την απάτη. Ο Freddie Mac έπρεπε να πληρώσει 125 εκατομμύρια δολάρια σε πρόστιμα και ο CEO, COO και ο πρώην CFO απολύθηκαν από την εταιρεία. Το πιο εκπληκτικό είναι ότι μετά από ένα χρόνο, μια άλλη ομοσπονδιακή εταιρεία χρηματοδότησης στεγαστικών δανείων πιάστηκε σε παρόμοιο σκάνδαλο.

# 5 Tyco (2002)

πηγή: nytimes.com

Αυτό το λογιστικό σκάνδαλο συνέβη το έτος 2002. Η Tyco ήταν ελβετική εταιρεία συστημάτων ασφαλείας. Ο Διευθύνων Σύμβουλος και η CFO διόγκωσαν τα έσοδα της εταιρείας κατά 500 εκατομμύρια δολάρια έτσι ώστε να μπορούσαν να κλέψουν 150 εκατομμύρια δολάρια. Το έκαναν αυτό μέσω ψευδών πωλήσεων μετοχών και μη εγκεκριμένων δανείων. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) και το Μανχάταν DA ανακάλυψαν αμφισβητήσιμες πρακτικές στη λογιστική και έτσι έγινε όλο το ενδιαφέρον. Ο Διευθύνων Σύμβουλος και ο CFO πήραν ποινή 8 έως 25 ετών και η Tyco έπρεπε να πληρώσει 2,92 δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδυτές ως αποτέλεσμα της αγωγής.

# 6 HealthSouth (2003)

πηγή: money.cnn.com

Αυτό το λογιστικό σκάνδαλο συνέβη το έτος 2003. Ήταν το μεγαλύτερο υγειονομικής περίθαλψης με δημόσια συναλλαγή μέχρι τότε. Το εισόδημα διογκώθηκε από ένα επιβλητικό 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των μετόχων. Ο κύριος ένοχος πίσω από αυτό το λογιστικό σκάνδαλο ήταν ο διευθύνων σύμβουλος, Richard Scrushy. Ανακαλύφθηκε από τη SEC όταν η εταιρεία πούλησε 75 εκατομμύρια δολάρια μετοχών σε μία μέρα μετά από μια τεράστια απώλεια. Η ποινή ήταν 7ετή φυλάκιση. Το συναρπαστικό πράγμα για τον Richard Scrushy είναι ότι τώρα εργάζεται ως κινητήριος ομιλητής!

# 7 Satyam (2009)

Αυτό το λογιστικό σκάνδαλο συνέβη το έτος 2009. Ήταν μια ινδική εταιρεία λογιστικών υπηρεσιών πληροφορικής και back-office. Η απάτη ήταν τεράστια 1,5 δισ. Δολάρια. Ο ιδρυτής & πρόεδρος της εταιρείας, Ramalinga Raju, ήταν ο κύριος παράγοντας πίσω από αυτήν την απάτη. Αυξήθηκε τα έσοδα και ανέφερε το ίδιο στην επιστολή του στο διοικητικό συμβούλιο. Το CBI δεν μπόρεσε να υποβάλει χρεώσεις εγκαίρως και δεν χρεώθηκε. Ένα ξεκαρδιστικό μέρος είναι ότι το 2011, η σύζυγός του δημοσίευσε το βιβλίο του για την ποίηση για τον υπαρξισμό.

# 8 American Insurance Group (2005)

wsws.org

Αυτό το λογιστικό σκάνδαλο συνέβη το 2005. Όπως υποδηλώνει το όνομα, το American Insurance Group ήταν μια πολυεθνική ασφαλιστική εταιρεία. Η απάτη ήταν τεράστια. Η απάτη ήταν περίπου 3,9 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι καταγγελίες ήταν ότι ισχυρίστηκε αυτό το τεράστιο χρηματικό ποσό, και υπήρξε επίσης χειραγώγηση της τιμής των μετοχών και των ξένων προσφορών. Ο υπεύθυνος για την απάτη ήταν ο Διευθύνων Σύμβουλος, Χανκ Γκρίνμπεργκ. Δεν ήταν ακριβώς γνωστό πώς ανακάλυψε η SEC, αλλά πιθανώς ένας πληροφοριοδότης το υπαινίχθηκε στη SEC. Ο Διευθύνων Σύμβουλος απολύθηκε και η AIG έπρεπε να πληρώσει 10 εκατομμύρια $ στη SEC το 2003 και 1,64 δισεκατομμύρια $ το 2006.

# 9 Lehman Brothers (2008)

πηγή: nytimes.com

Αυτό το λογιστικό σκάνδαλο συνέβη το έτος 2008. Ήταν ένα άλλο πιο αναφερόμενο σκάνδαλο στην ιστορία της λογιστικής απάτης. Η Lehman Brothers ήταν παγκόσμιος πάροχος χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Η πραγματική απάτη έγινε κρύβοντας τις απώλειες περίπου 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων ως πωλήσεις. Όταν η εταιρεία χρεοκόπησε, το πραγματικό σενάριο δημοσιοποιήθηκε. Οι βασικοί παίκτες ήταν τα στελέχη της Lehman Brothers και επίσης οι ελεγκτές της Ernst & Young. Πούλησαν τοξικά περιουσιακά στοιχεία στις τράπεζες των Νήσων Καϊμάν για να δείξουν ότι είχαν 50 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα σε μετρητά. Η SEC δεν μπορούσε να τους διώξει λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων.

# 10 Bernie Madoff (2008)

Αυτό το λογιστικό σκάνδαλο συνέβη το έτος 2008. Ήταν μια εταιρεία επενδύσεων της Wall Street. Η απάτη ήταν μια από τις μεγαλύτερες απάτες στην ιστορία της λογιστικής απάτης. Εξαπάτησαν τους επενδυτές από 64,8 δισεκατομμύρια δολάρια μέσω του πιο θαυμάσιου προγράμματος Ponzi ποτέ. Οι κύριοι παίκτες ήταν ο ίδιος ο Bernie Madoff, ο λογιστής του, ο David Friehling και ο Frank DiPascalli. Το όλο ζήτημα ήταν ότι οι επενδυτές πληρώθηκαν από τα δικά τους χρήματα ή από τα χρήματα άλλων επενδυτών και όχι από τα κέρδη της εταιρείας. Το αστείο είναι ότι ο Madoff πιάστηκε αφού είπε στους γιους του για το σχέδιο και ενημέρωσαν το SEC για το ίδιο. Ο Madoff καταδικάστηκε για 150+ χρόνια φυλάκισης και αποζημίωση 170 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι συνεργάτες του καταδικάστηκαν επίσης σε φυλάκιση.