Παραδείγματα ολιγοπωλίου | Κορυφαία 4 πρακτικά παραδείγματα με λεπτομερή επεξήγηση

Παραδείγματα ολιγοπωλίου

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα για το ολιγοπώλιο. Στο τρέχον σενάριο, ο αριθμός αυτών των τύπων παικτών αυξάνεται. Είναι εντελώς το αντίθετο ενός μονοπωλίου. Αυτά επιτρέπουν σε πολλούς ανταγωνιστές να συνυπάρχουν. Έτσι, οι καταναλωτές έχουν μια λίστα εταιρειών για έναν συγκεκριμένο τομέα. Αυτά είναι διαδεδομένα και αυτό επίσης στην ευρεία διατομή των βιομηχανιών. Μερικοί από τους τομείς των κοινών βιομηχανιών όπου μπορούμε να το δούμε είναι η αεροπορική βιομηχανία, η βιομηχανία μέσων μαζικής ενημέρωσης, η φαρμακευτική βιομηχανία, η βιομηχανία τηλεπικοινωνιών, τα μέσα ενημέρωσης κ.λπ.

Παράδειγμα ολιγοπωλίου # 1 - Βιομηχανία τεχνολογίας

Ο τομέας της τεχνολογίας των υπολογιστών μας δείχνει το καλύτερο παράδειγμα ολιγοπωλίου. Ας απαριθμήσουμε το λογισμικό λειτουργίας του υπολογιστή και θα ανακαλύψουμε τα δύο εξέχοντα ονόματα Apple και Windows. Αυτοί οι δύο παίκτες έχουν διαχειριστεί το μεγαλύτερο μέρος του μεριδίου αγοράς για πολύ. Υπάρχει ένας ακόμη παίκτης σε αυτό το ολιγοπώλιο που ονομάζεται Linux Open Source. Αλλά εκτός από αυτά τα τρία, δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου παίκτες σε αυτόν τον τομέα, καθώς κατέχουν σχεδόν το 100% του παγκόσμιου μεριδίου αγοράς. Ο υπολογιστής μπορεί να είναι οποιουδήποτε εμπορικού σήματος, αλλά το λειτουργικό σύστημα θα είναι σίγουρο από οποιοδήποτε από τα τρία παραπάνω. Έχουν επιτύχει αυτό το στάδιο λόγω δύο πρωταρχικών παραγόντων.

Το ένα είναι η εικόνα της επωνυμίας και η εμπιστοσύνη που έχουν δημιουργήσει στα μάτια των καταναλωτών και δεύτερον η έλλειψη παικτών που μπορούν να σταθούν μπροστά σε αυτά τα 3 ταυτόχρονα δημιουργώντας εμπιστοσύνη μεταξύ των καταναλωτών. Επιπλέον, η κυριαρχία τους σε αυτόν τον τομέα αυξάνεται καθώς η πλειονότητα των λογισμικών που κατασκευάζονται είναι συμβατά με αυτά τα τρία λειτουργικά συστήματα, τα οποία με τη σειρά τους καθιστούν αυτό το ολιγοπώλιο αυτοσυντηρούμενο. Οι καινοτομίες τους στον τομέα τους τις διατηρούν επίσης μοναδικές, οι οποίες τους βοηθούν να δημιουργήσουν ένα οικοσύστημα που στηρίζει πλήρως την ανάπτυξή τους.

Το ίδιο ισχύει και για ένα λειτουργικό σύστημα για smartphone όπου το μεγαλύτερο μέρος του μεριδίου αγοράς καταλαμβάνεται από Android & iOS. Αυτές οι εταιρείες συνυπάρχουν χωρίς να δημιουργούν απειλές για τους άλλους.

Παράδειγμα ολιγοπωλίου # 2 - Βιομηχανία μέσων

Ας πάρουμε τον τομέα των μέσων ενημέρωσης στις ΗΠΑ, όπου σχεδόν το 90% αυτού του τομέα καταλαμβάνεται από 5-6 παίκτες. Ταυτόχρονα, ένα μερίδιο 10% καταλαμβάνεται από τους άλλους μικρούς παίκτες που διοικούν το κομμάτι της προβολής που περιλαμβάνει τους οίκους Viacom, Disney, Time Warner, NBC. Καταγράφουν ένα σημαντικό μερίδιο όσον αφορά τα ποσοστά λειτουργίας και τους όρους χρήσης. Όταν εξετάζουμε τον γενικό προγραμματισμό του χρόνου και την επιλογή περιεχομένου θα παρατηρήσουμε ότι υπάρχει επίσης σημαντική ενότητα.

Αυτό σημαίνει ότι αν διατηρήσουν την ίδια αρχική στιγμή σε κάθε κανάλι τότε η θεαματικότητά τους θα διαφοροποιηθεί. Σε αυτήν την περίπτωση, κανένας παίκτης δεν θα μπορεί να πάρει το προβάδισμα. Επομένως, αυτό που ακολουθούν μέσω της ενότητάς τους είναι να αναζητούν το μερίδιο της ίδιας βάσης θεατών, αποφασίζοντας αμοιβαία την πρωταρχική ώρα για μεμονωμένα κανάλια. Ακολουθώντας αυτό, παρόλο που η επεκτασιμότητά τους στα τηλεοπτικά κανάλια θα περιοριστεί σε κάποιο βαθμό, αλλά σε αυτά τα εύρη, όλοι οι παίκτες μπορούν να συνυπάρχουν και αυτό και με σχετικά κέρδη. Δεν πρέπει να αντιμετωπίσουν κανένα διαγωνισμό λαιμού. Ως αποτέλεσμα αυτού του ολιγοπωλίου, το σχετικό κόστος θα μειωθεί επίσης για νέα εισβολή.

Παράδειγμα ολιγοπωλίου # 3 - Αυτοκινητοβιομηχανία

Ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας στις Ηνωμένες Πολιτείες δείχνει ένα μοναδικό παράδειγμα για το ολιγοπώλιο. Η τριάδα των Ford, Chrysler και GM έχει τεθεί στο προσκήνιο λόγω της τεχνολογικής αριστείας. Έχουν προσφέρει δύσκολες προκλήσεις και ανταγωνισμό στους μεγάλους παίκτες σε όλο τον κόσμο. Έχουν κυριαρχήσει έξυπνα σε ολόκληρο το χώρο στις τοπικές αγορές των ΗΠΑ. Αναφέρονται ως Big Three στον τομέα των αυτοκινήτων των ΗΠΑ που δείχνει ότι κατέχουν μια μοναδική θέση εκεί. Έχουν χειριστεί μεμονωμένα τη ζήτηση υπηρεσιών αυτοκινήτων στην περίοδο 1950-1960 και κερδίζουν επίσης ένα τεράστιο περιθώριο. Φαίνεται προφανώς οι συγχρονισμένες συμπαιγνικές ενέργειες που έγιναν από αυτούς τους τρεις παίκτες.

Αυτό μπορεί να φανεί στις αποφάσεις τους για την κυκλοφορία μικρών αυτοκινήτων, την ακολουθία με την οποία αύξησαν τις τιμές των αυτοκινήτων που διευκρινίζει ότι αυτοί οι τρεις παίκτες πήραν μια ενωμένη και καλά μελετημένη στρατηγική. Κάποιος μπορεί να διακρίνει μεταξύ των τριών με βάση τις τιμές, αλλά με βάση τα χαρακτηριστικά, όλα είναι διαφορετικά. Η τάση μεταξύ των περιόδων 1960 - τέλη του 1970 ήταν σαν η Chrysler να ανακοινώσει πρώτα την αύξηση των τιμών. Η δεύτερη αύξηση των τιμών θα ανακοινωθεί από την General Motors. Η στρατηγική ήταν ότι η General Motors θα ανακοινώσει αύξηση των τιμών λιγότερο από αυτήν της Chrysler. Στη συνέχεια, η Chrysler θα μειώσει την τιμή της στο επίπεδο της General Motor. Περαιτέρω η Ford τους ενώνει με την αύξηση της τιμής και και οι τρεις φτάνουν στην τιμή του ford. Ωστόσο, αυτό το ολιγοπώλιο κατηγορείται ως η κύρια αιτία της ύφεσης στον τομέα των αυτοκινήτων των ΗΠΑ.

Παράδειγμα ολιγοπωλίου # 4 - Pharma Sector

Ο φαρμακευτικός τομέας κυριαρχείται παγκοσμίως από ορισμένους βασικούς παράγοντες. Δεν είναι μόνο οι ηγέτες στη νέα καινοτομία για τα ναρκωτικά, αλλά είναι επίσης ο κατασκευαστής τιμών για τα ναρκωτικά. Οι τρεις κορυφαίες εταιρείες στις οποίες μπορούμε να αναφερθούμε στο παράδειγμά μας είναι οι Novartis, Merck και Pfizer. Η απειλή ενός νεοεισερχόμενου σε αυτόν τον τομέα είναι ο αρκετά περιορισμένος λόγος που είναι τα επιβλητικά έξοδα που πρέπει να καλυφθούν για την ανάπτυξη ενός νέου φαρμάκου.

Τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας καταγράφονται για τα φάρμακα που κυκλοφορούν και επιτρέπουν την εύκολη επίλυση του προβλήματος, ενώ ταυτόχρονα προστατεύει το νέο φάρμακο από πιθανό ανταγωνισμό. Ως αποτέλεσμα, είναι σε θέση να δημιουργήσουν ένα πλεονέκτημα από τις εμπειρίες τους που θα τους βοηθήσουν να επιτύχουν και στο μέλλον. Το ολιγοπώλιο εδώ λειτουργεί ως συμβιωτική μόδα.

συμπέρασμα

Τα προαναφερθέντα παραδείγματα ολιγοπωλίου επισημαίνουν τις διαφορετικές πτυχές. Η οικονομική ρύθμιση είναι το βασικό μέσο που θα βοηθήσει στην επίτευξη ίσων όρων ανταγωνισμού. Ταυτόχρονα, όμως, από τα παραδείγματα που αναφέρθηκαν παραπάνω, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι το ολιγοπώλιο δεν συμβάλλει στην αύξηση ενός υγιούς ανταγωνισμού. Η πτώση του αμερικανικού τομέα αυτοκινήτων είναι ένα καυτό παράδειγμα που συζητείται στο παράδειγμα τρία που σχετίζεται με τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Εδώ κάθε παίκτης στοχεύει να τραβήξει τον άλλο και να εστιάζει λιγότερο στις καινοτομίες.

Ο νεοεισερχόμενος δεν μπορεί εύκολα να εισέλθει λόγω εμποδίων. Επιπλέον, η υψηλή συγκέντρωση μειώνει τις επιλογές των καταναλωτών και οι καταναλωτές αντιμετωπίζονται ως δεδομένοι από τις εταιρείες. Ταυτόχρονα, το ολιγοπώλιο βοηθά στη μείωση του μέσου κόστους παραγωγής αγαθών. Εάν το επιπλέον περιθώριο κέρδους χρησιμοποιείται σε καινοτομίες, τότε αυτό ταιριάζει σε εταιρείες με υψηλό κόστος Ε & Α.