CPA έναντι CMA | Ποια Πιστοποίηση Λογιστικής στο Better;

Διαφορά μεταξύ CPA και CMA

Η πλήρης μορφή του CPA είναι Πιστοποιημένοι Δημόσιοι Λογιστές και μπορεί να επιδιωχθεί από μαθητές που ενδιαφέρονται να μάθουν δεξιότητες σχετικά με τον έλεγχο, τη λογιστική διαχείρισης, τη διαχείριση λογαριασμών, τη φορολογία κ.λπ. ενώ η πλήρης μορφή του CMA είναι Πιστοποιημένος Λογιστής Διαχείρισης και μπορεί να επιδιωχθεί από μαθητές που ενδιαφέρονται να μάθουν τον προϋπολογισμό και τη λογιστική διαχείρισης.

Οι περισσότεροι μαθητές συγκλονίζονται για τις εξετάσεις CPA και το CMA και δυσκολεύονται να επιλέξουν μεταξύ των δύο. Αλλά εδώ είναι η συμφωνία. Όλα εξαρτώνται από το τι θέλετε να γίνετε. Υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη προτού λάβετε μία από αυτές τις λογιστικές πιστοποιήσεις.

Θέλετε να συμμετάσχετε σε δημόσιες επιχειρήσεις αφού ολοκληρώσετε το πτυχίο σας; Να γνωρίζετε ότι πάνω από το 80% συμμετέχουν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Αλλά αν εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι η επιλογή σας είναι μια δημόσια επιχείρηση, τότε θα πρέπει σίγουρα να πάρετε το CPA. Διαφορετικά, εάν θέλετε να γίνετε λογιστής ή χρηματοοικονομικός σύμβουλος σε οποιαδήποτε ιδιωτική βιομηχανία, τότε η CMA θα ήταν μια εξαιρετική επιλογή.

Μισθός, επίσης, υπάρχει μια τεράστια διαφορά. Ένα CPA κερδίζει 15% περισσότερα από ένα μη CPA. λαμβάνοντας υπόψη ότι, ένα CMA κερδίζει 63% περισσότερα από ένα μη CMA. Αλλά τα κέρδη δεν είναι πάντα το παν. Πρέπει επίσης να σκεφτείτε την ικανοποίηση από την εργασία και το ενδιαφέρον σταδιοδρομίας.

Ακόμα και αν και οι δύο είναι ολοκληρωμένες πιστοποιήσεις, το CPA προσφέρει περισσότερες επιλογές ενώ το CMA προσφέρει μια καλύτερη πρακτική προσέγγιση στη λογιστική.

Επιπλέον, εάν ένας μαθητής μπορεί να κάνει CPA και CMA, θα έχει τα μέγιστα οφέλη. Τώρα, δείτε άλλες πτυχές που έχουμε διατυπώσει για εσάς. Διαβάστε, σκεφτείτε και, στη συνέχεια, αποφασίστε ποια επιλογή σας ταιριάζει καλύτερα.

Τι είναι ο Πιστοποιημένος Δημόσιος Λογιστής (CPA);

Μόλις κερδίσετε το CPA σας, θα μπορείτε να συμβουλεύετε άτομα, επιχειρήσεις και οργανισμούς να επιτύχουν τους οικονομικούς τους στόχους. Άτομα από λογιστικό υπόβαθρο ή φοιτητές που έχουν φιλοδοξίες στη λογιστική πρέπει να ακολουθούν CPA.

Σύμφωνα με το AICPA, λέγεται ότι τα άτομα που είναι CPA θα κερδίσουν τουλάχιστον 15% περισσότερα από τα μη CPA στον τομέα της λογιστικής και του λογιστικού ελέγχου και οι οργανισμοί προτιμούν επίσης τα CPA από τα μη CPA για την εμπειρία τους στη λογιστική.

Εάν συμπληρώσετε το CPA, έχετε την εξουσία να χρεώνετε ως λογιστής. Τα CPA τα πηγαίνουν πολύ καλά στις εταιρείες, αλλά οι δημόσιες επιχειρήσεις είναι το καλύτερο μέρος για να εργαστούν για CPA, καθώς κατέχουν τη δημόσια λογιστική μόλις ολοκληρώσουν την εξέταση CPA.

Τι είναι ο Πιστοποιημένος Λογιστής Διαχείρισης (CMA);

Το CMA είναι ένα από τα πιο φημισμένα πτυχία με διεθνή φήμη που σας βοηθά να κερδίσετε πολύ περισσότερα από έναν μη πιστοποιημένο λογιστή (συχνά το 1/3 περισσότερο).

 • Το CMA είναι το υψηλότερο προσόν στο Management Accounting στις ΗΠΑ και έχει παρουσία πάνω από 100 χώρες.
 • Η CMA σε αντίθεση με άλλες πιστοποιήσεις σε τομείς χρηματοδότησης επικεντρώνεται τόσο στη λογιστική διαχείρισης όσο και στη χρηματοοικονομική διαχείριση. Έτσι, το CMA είναι πιο ολοκληρωμένο και επικερδές για τους μαθητές σε σύγκριση με άλλες διεθνείς πιστοποιήσεις. 
 • Οι εξετάσεις είναι μηχανογραφημένες και υπάρχουν πάνω από 100 κέντρα παγκοσμίως όπου μπορείτε να συμμετάσχετε στις εξετάσεις. Για να περάσετε το CMA, χρειάζεται μόνο να κάνετε εκκαθάριση δύο εξετάσεων και κάθε εξέταση έχει διάρκεια 4 ωρών, γεγονός που διευκολύνει τους υποψηφίους. 
 • Εάν επιλέξετε να κάνετε CMA, θα μπορούσατε να γεμίσετε το κενό του CPA. Το CPA έχει πολύ περιορισμένη εστίαση στις εμπορικές δεξιότητες που μπορείτε να καλύψετε μελετώντας το CMA.

CPA vs CMA Infographics

Ακολουθούν οι κορυφαίες διαφορές μεταξύ CPA και CMA.

Βασικές διαφορές

 • Εμπόδιο εισόδου: Η είσοδος στις εξετάσεις CMA είναι πολύ πιο εύκολη από το να κάνετε CPA. Το CMA δεν χρειάζεται 150 ώρες πίστωσης και η λογιστική συγκέντρωση είναι πολύ μικρότερη. Στην περίπτωση του CPA, πρέπει να ολοκληρώσετε 150 ώρες για να λάβετε την πιστοποίηση και επίσης αμέσως μετά την εκκαθάριση της εξέτασης, δεν θα λάβετε την άδεια. Πρέπει να χειριστείτε ξεχωριστά τη διαδικασία αδειοδότησης.
 • Εξετάσεις: Το CPA έχει πρόγραμμα εξετάσεων τεσσάρων μερών και δεν είναι πάντα βολικό για τους μαθητές. Ενώ η CMA έχει δύο τμήματα εξετάσεων και είναι πιο βολικό.
 • Μισθολογικές διαφορές: Εάν μιλάτε για πιο φρέσκα και φοιτητές που δεν έχουν εμπειρία στον τομέα, συνήθως λαμβάνετε παρόμοιο ετήσιο μισθό μετά την ολοκλήρωση της πιστοποίησης CPA και CMA Αλλά καθώς συγκρίνουμε αυτές τις πιστοποιήσεις μεταξύ των διευθυντών μεσαίου επιπέδου, η διαφορά μισθών είναι συχνά μεγαλύτερη από 10.000 δολάρια ΗΠΑ. Και η CMA κερδίζει το στοίχημα σε μισθό. Και αν κάνουμε μια σύγκριση μεταξύ των ατόμων που πρόκειται να αποσυρθούν από τη βιομηχανία δεν έχει σχεδόν καμία διαφορά στον μισθό ανεξάρτητα από τις πιστοποιήσεις τους.
 • Προσέγγιση: Υπάρχει επίσης μια σημαντική διαφορά στην προσέγγισή τους στο να βλέπουν το επάγγελμα των οικονομικών. Το CMA είναι πιο πρακτικό ενώ το CPA είναι πιο ολοκληρωμένο.
 • Διεθνής φήμη: Ακόμα κι αν το CPA είναι η πιο αναγνωρισμένη πιστοποίηση όλων των λογιστικών επαγγελμάτων, είναι πιο αναγνωρισμένο στις ΗΠΑ. Στην περίπτωση της CMA, η αναγνώριση δεν είναι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και σε άλλες 100 χώρες που περιλαμβάνουν τόσο αναπτυγμένες όσο και αναπτυσσόμενες χώρες.
 • Διαχείριση: Εάν συγκρίνετε και τους δύο ιστότοπους του CMA και του CPA, θα δείτε ότι το IMA έχει καλύτερη διαχείριση από το AICPA. Το IMA μοιράζεται όλες τις πληροφορίες λεπτομερώς και καθιστά επίσης ευέλικτο για τους μαθητές να γίνουν CMA. Αλλά για το CPA, οι διαδικασίες είναι πολύ περίπλοκες και ακόμη και όλες οι πληροφορίες δεν είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο. Ακόμα και το IMA έχει καλύτερο μετά την υπηρεσία από το AICPA.

Συγκριτικός πίνακας CPA vs CMA

Ενότητα CPA CMA
Η πιστοποίηση οργανώθηκε από Το CPA οργανώνεται από το Αμερικανικό Ινστιτούτο των CPA. Όμως δεν παρέχουν άδεια στους μαθητές που πεθαίνουν. Η αρχή αδειοδότησης ανήκει στο διοικητικό συμβούλιο της συγκεκριμένης πολιτείας από την οποία ξεχωρίζετε. Το CMA έχει εγκριθεί και χρηματοδοτηθεί από το Ινστιτούτο Ορκωτών Λογιστών Διαχείρισης (ICMA). Η ICMA συνδέεται με το Institute of Management Accountants (IMA). Η ICMA έχει περισσότερα από 40.000 μέλη σε 100 χώρες.
Αριθμός επιπέδων Το CPA είναι πολύ πιο εύκολο αν μιλάτε για επίπεδα. Έχει μόνο ένα επίπεδο για εκκαθάριση. Το CMA έχει μόνο ένα επίπεδο για εκκαθάριση. Το επίπεδο έχει δύο μέρη. Το πρώτο μέρος αφορά τη χρηματοοικονομική αναφορά, τον προγραμματισμό, την απόδοση και τον έλεγχο και το δεύτερο μέρος αφορά τη λήψη χρηματοοικονομικών αποφάσεων.
Τρόπος και διάρκεια της εξέτασης Για να γίνετε CPA, πρέπει να κρατήσετε το νεύρο σας καθώς είναι μια τεράστια εξέταση. Εάν θέλετε να εκκαθαρίσετε το CPA, πρέπει να συμμετάσχετε σε μια τεράστια εξέταση 14 ωρών. Στο CMA, πρέπει να συμμετάσχετε σε δύο εξετάσεις. Κάθε εξέταση θα αποτελείται από διάρκεια 4 ωρών και κάθε εξέταση θα περιέχει 100 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής και δύο ερωτήσεις δοκιμής 30 λεπτών.
Παράθυρο εξετάσεων Τα παράθυρα δοκιμών CPA 2017 είναι:

1ο τρίμηνο: Ιανουάριος έως Φεβρουάριος

2ο τρίμηνο: 1 Απριλίου έως 10 Μαΐου 10 Ιουνίου

3ο τρίμηνο: 1 Ιουλίου έως 10 Αυγούστου 10 Σεπτεμβρίου

4ο τρίμηνο: 1 Οκτωβρίου έως 10 Νοεμβρίου

Ημερομηνίες εξέτασης CMA 2017

Ιαν - Φεβ 1 Ιανουαρίου έως 28 Φεβρουαρίου

Μάιος - Ιούνιος 1 Μαΐου έως 30 Ιουνίου

Σεπ - Οκτ 1 Σεπτεμβρίου έως 31 Οκτωβρίου

μαθήματα Ας δούμε τα θέματα του CPA.

1. Έλεγχος και βεβαίωση (AUD)

2. Χρηματοοικονομική Λογιστική & Αναφορά (FAR)

3. Κανονισμός (REG),

4. Επιχειρηματική ιδέα περιβάλλοντος (BEC)

Το CMA έχει μόνο ένα επίπεδο, αλλά το επίπεδο αποτελείται από δύο μέρη. Κάθε μέρος αποτελείται από πολλά θέματα. Ας ρίξουμε μια ματιά σε αυτά.

Μέρος πρώτο:

1. Απόφαση εξωτερικής χρηματοοικονομικής αναφοράς

2. Σχεδιασμός, προϋπολογισμός και πρόβλεψη

3. Διαχείριση επιδόσεων

4. Διαχείριση κόστους

5. Εσωτερικοί έλεγχοι

Μέρος δεύτερο:

1. Ανάλυση οικονομικών καταστάσεων

2. Εταιρική χρηματοδότηση

3. Ανάλυση αποφάσεων

4. Διαχείριση κινδύνων

5. Αποφάσεις επενδύσεων

6. Επαγγελματική δεοντολογία

Ποσοστό επιτυχίας Ακόμα περιμένουμε τα αποτελέσματα του πλήρους έτους 2016 Το συνολικό ποσοστό επιτυχίας στις εξετάσεις CPA του 2015 ήταν 49,9%, λίγο υψηλότερο από το 49,7% το 2014. Έχει περάσει περίπου 50% για πολλά χρόνια. Σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα σπουδών του CMA, το ποσοστό επιτυχίας είναι πολύ χαμηλότερο από οποιοδήποτε άλλο διεθνές λογιστικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Ιουνίου 2015, το ποσοστό επιτυχίας του CMA Part One (Inter) είναι 14% και το ποσοστό επιτυχίας του CMA Part Two (Final) είναι 17%.

Ποσοστό επιτυχίας στις εξετάσεις Δεκεμβρίου 2016:

CMA Ενδιάμεσο- 9,09%

Τελικός CMA - 12,71%

Αμοιβές Ας συνοψίσουμε τα έξοδα εξέτασης CPA:

Εξέταση CPA και τέλη αίτησης: 1.000 $

Χρέωση μαθήματος αναθεώρησης CPA (μεσαίο εύρος): 1.700 $

Εξέταση δεοντολογίας CPA: 130 $ (στρογγυλοποιημένο σχήμα)

Τέλη αδειοδότησης (μεσαίο εύρος): 150 $

Σύνολο: 2.980 $

Μετά την αύξηση των τιμών τον Ιούλιο του 2015, το τέλος εγγραφής της εξέτασης είναι τώρα 415 $ ανά μέρος, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να πληρώσετε συνολικά 830 $.
Ευκαιρίες εργασίας / τίτλοι εργασίας Οι ευκαιρίες απασχόλησης για CPA είναι πολλές. Μπορείτε να εργαστείτε σε μια εταιρεία συμβούλων ή σε περιφερειακές ή τοπικές εταιρείες ως λογιστής ή χρηματοοικονομικός σύμβουλος. Οι τρεις κορυφαίες ευκαιρίες εργασίας ενός CPA είναι δημόσιος λογιστής, εσωτερικός ελεγκτής και λογιστής διαχείρισης. Καθώς το CMA είναι ένα από τα καλύτερα προγράμματα διεθνούς φήμης, πληρώνει περισσότερο και σας δίνει δουλειά εύκολα σε εταιρείες Fortune 500 Εταιρείες όπως η 3M, η Alcoa, η AT&T, η Bank of America, η Boeing, η Cargill, η Caterpillar κ.λπ. προσλαμβάνουν CMA σε τακτική βάση. Οι κορυφαίες θέσεις εργασίας για το CMA είναι Διαχείριση & Κόστος Λογιστής, Χρηματοοικονομικός Λογιστής, Χρηματοοικονομικός Διευθυντής Κινδύνου, Διαχείριση Συμβουλών & Διαχείριση Απόδοσης κ.λπ. Οι άνθρωποι προσλαμβάνουν επίσης CMA για τις συνολικές τους λειτουργίες λήψης οικονομικών αποφάσεων.

Γιατί να συνεχίσετε το CPA;

Η απόκτηση πτυχίου CPA έχει πολλά πλεονεκτήματα έναντι των λογιστών που έχουν μόλις πτυχιακούς τίτλους.

 • Μόλις αποκτήσετε πτυχίο CPA, μπορείτε να έχετε την άδεια να εργάζεστε σε οποιεσδήποτε επιχειρήσεις μεγέθους και θα είστε πιο άνετοι όταν εργάζεστε σε δημόσιες επιχειρήσεις.
 • Θα έχετε γνώσεις σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων στον τομέα της λογιστικής, του λογιστικού ελέγχου και της φορολογίας και θα θεωρηθείτε ως αρχή σε αυτούς τους τομείς.
 • Θα ανοίξουν πολλές ευκαιρίες εργασίας για εσάς. Από το χειρισμό πληρωτέων και εισπρακτέων λογαριασμών έως το χειρισμό λογιστικής σε μεγάλες εταιρείες θα ήταν ένα κομμάτι κέικ για εσάς.
 • Η απόκτηση CPA είναι πολύ πιο εύκολη από την απόκτηση άλλων πιστοποιημένων, διεθνώς αναγνωρισμένων πτυχίων. Γιατί; Κοιτάξτε τα ποσοστά επιτυχίας! Είναι πολύ υψηλότερο από το CMA.
 • Διαπιστώνεται ότι λιγότερο από το 20% των ανθρώπων συμμετέχουν σήμερα σε δημόσιες επιχειρήσεις, γεγονός που διευκολύνει τα άτομα που έχουν πτυχίο CPA. Η κατοχή άδειας CPA τους επιτρέπει να προσχωρήσουν σε δημόσιες επιχειρήσεις χωρίς κινδύνους.
 • Πολύ λίγες πιστοποιήσεις προσφέρουν ευκαιρίες σταδιοδρομίας πολλαπλών δυνατοτήτων όπως το CPA. Εάν γίνετε CPA, θα μπορείτε να εργαστείτε στον έλεγχο, τη φορολογία, τη διαχείριση συμβούλων, την τεχνολογία πληροφοριών και τις οικονομικές αναφορές.

Γιατί να συνεχίσει το CMA;

Πάνω από 40.000 μέλη σε 40 χρόνια δεν μπορεί να είναι λάθος. Αλλά εδώ είναι μερικά από τα πράγματα για τα οποία πρέπει να ακολουθήσετε το CMA.

 • Εάν επιλέξετε να κάνετε CMA, θα λάβετε περίπου 63% περισσότερα σε αποζημίωση συνολικά μη CMA που είναι εγγεγραμμένοι στο λογιστικό επάγγελμα. Χρειάζονται περισσότερα από 3-5 χρόνια για να αυξηθεί το 63% στις λογιστικές θέσεις εργασίας σύμφωνα με τα πρότυπα του κλάδου.
 • Ακόμα κι αν οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το έχουν ακούσει ποτέ, ρωτήστε τους επαγγελματίες του κλάδου. Στη λογιστική βιομηχανία, η CMA είναι μια πολύ φημισμένη ονομασία. Η πιστοποίηση CMA φιλτράρει την κρέμα από τη μέτρια.
 • Ακόμα κι αν δεν θέλετε να το κάνετε, η σύγκριση μεταξύ CIMA και CMA είναι φυσική. Ναι, ο αριθμός των μελών της CMA είναι μικρότερος από τον CIMA. Αλλά τα περισσότερα μέλη της CIMA προέρχονται μόνο από το Ηνωμένο Βασίλειο. Στην περίπτωση της CMA, έχουν 40.000 μέλη σε 100 χώρες. Και 100 χώρες δεν περιλαμβάνουν μόνο όλες τις ανεπτυγμένες χώρες. Οι αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Ινδία, η Κίνα και η Μέση Ανατολή περιλαμβάνονται επίσης στον κατάλογο των μελών.
 • Σύμφωνα με πολλά περιοδικά της βιομηχανίας, φαίνεται ότι πάνω από το 80% των λογιστών συμμετέχουν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Ακόμα κι αν το CPA είναι ένας πολύ άξιος βαθμός, το CMA είναι πιο πρακτικό σύμφωνα με τα πρότυπα του κλάδου και σύμφωνα με την ανάγκη του λογιστικού τομέα
 • Υπάρχουν πολύ λίγα ιδρύματα όπως το IMA. Το IMA διευκολύνει τους μαθητές CMA. Όταν δεν προσφέρονται άλλα πτυχία μόνο με επιτυχία στις εξετάσεις, το IMA το σχεδίασε με διαφορετικό τρόπο. Οι μαθητές μπορούν να επικεντρωθούν στις εξετάσεις και στη συνέχεια να χαλαρώσουν σχετικά με την πιστοποίηση.

συμπέρασμα

Και τα δύο έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Έτσι, είναι δύσκολο να βρείτε τη σωστή απάντηση για κάθε μαθητή. Ως μαθητής, εάν εξακολουθείτε να είστε μπερδεμένοι με το τι να κάνετε, η καλύτερη επιλογή είναι να κάνετε και τα δύο. Εάν κάνετε και τα δύο, θα σας ανοίξει μια καταπληκτική ευκαιρία.

Θα είστε προετοιμασμένοι τόσο για τις δημόσιες βιομηχανίες όσο και για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Ευκαιρίες όπως Έλεγχος, Φορολογία, Σύμβουλοι Διαχείρισης, Διαχείριση & Λογιστική Κόστους, Χρηματοοικονομικές Αναφορές, Λήψη Οικονομικών Αποφάσεων θα ανοίξουν για εσάς.

Θυμηθείτε ότι είναι εύκολο να περάσετε το CMA εάν εργάζεστε σκληρά. Αλλά ακόμα κι αν εργάζεστε σκληρά για το CPA, υπάρχουν πολλά εμπόδια στην πορεία. Η λήψη της άδειας είναι μία από αυτές και δεν εκδίδεται από την AICPA. Επιλέξτε ανάλογα με τους στόχους της καριέρας σας. Αλλά αν θέλετε την πιο προσοδοφόρα επιλογή, ακολουθήστε και τα δύο.