Συγχωνεύσεις και εξαγορές (Ορισμός, παραδείγματα) | Διαδικασία M&A

Τι είναι οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές;

Μια συγχώνευση και εξαγορές (M&A) αναφέρεται στη συμφωνία ότι μεταξύ των δύο υφιστάμενων εταιρειών να μετατραπούν σε νέα εταιρεία, ή αγορά μιας εταιρείας από μια άλλη κλπ. Που γίνονται γενικά για να επωφεληθούν της συνέργειας μεταξύ των εταιρειών, επέκταση της ερευνητικής ικανότητας, επέκταση των δραστηριοτήτων στα νέα τμήματα και αύξηση της αξίας των μετόχων κ.λπ.

Η M&A ορίζεται ως συνδυασμός εταιρειών. Όταν δύο εταιρείες συνδυάζονται για να σχηματίσουν μία εταιρεία, ονομάζεται Συγχώνευση εταιρειών. Ενώ οι εξαγορές είναι όπου μια εταιρεία αναλαμβάνεται από την εταιρεία.

 • Στην περίπτωση της Συγχώνευσης, η εξαγοραζόμενη εταιρεία καταλήγει να υφίσταται και γίνεται μέρος της αποκτώσας εταιρείας.
 • Στην περίπτωση της εξαγοράς, η απορροφούσα εταιρεία αναλαμβάνει την πλειοψηφία των μετοχών της εξαγοραζόμενης εταιρείας και η απορροφούσα εταιρεία εξακολουθεί να υφίσταται. Εν ολίγοις, στην αγορά, μια επιχείρηση / οργανισμός αγοράζει την άλλη επιχείρηση / οργανισμό.

Διαδικασία συγχωνεύσεων και εξαγορών

Ας συζητήσουμε την ακόλουθη διαδικασία.

 1. Φάση 1: Επανεξέταση πριν από την απόκτηση: Σε αυτήν τη φάση, γίνεται η αυτοαξιολόγηση της απορροφώσας εταιρείας με αναφορά στην ανάγκη συγχωνεύσεων και εξαγορών (M&A) και γίνεται μια στρατηγική για σχέδιο ανάπτυξης μέσω του στόχου.
 2. Φάση 2: Στόχοι αναζήτησης και οθόνης: Σε αυτό το στάδιο, εντοπίζονται πιθανοί υποψήφιοι εξαγοράς (Εταιρείες). Αυτή η διαδικασία είναι κυρίως για τον προσδιορισμό μιας καλής στρατηγικής για την αποκτώσα εταιρεία.
 3. Φάση 3: Διερεύνηση και εκτίμηση του στόχου: Μόλις εντοπιστεί η κατάλληλη εταιρεία μέσω του ελέγχου, γίνεται λεπτομερής ανάλυση αυτής της εταιρείας. Αυτό ονομάζεται δέουσα επιμέλεια.
 4. Φάση 4: Επίτευξη του στόχου μέσω διαπραγματεύσεων: Μόλις επιλεγεί η εταιρεία-στόχος, το επόμενο βήμα είναι να ξεκινήσετε διαπραγματεύσεις για να καταλήξετε σε συμφωνία για διαπραγμάτευση συγχώνευσης. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την εκτέλεση της συμφωνίας.
 5. Φάση 5: Ενσωμάτωση μετά τη συγκέντρωση: Εάν όλα τα παραπάνω βήματα ολοκληρωθούν επιτυχώς, τότε υπάρχει επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας συγχώνευσης και από τις δύο συμμετέχουσες εταιρείες.

Οφέλη των συγχωνεύσεων και εξαγορών

# 1 - Βελτίωση των αποτελεσμάτων της εταιρείας και της εταιρείας

 • Ο πρωταρχικός στόχος των συγχωνεύσεων και εξαγορών είναι να επιφέρει συνεργική ανάπτυξη τόσο για τις εμπλεκόμενες εταιρείες όσο και για τη βελτίωση της απόδοσης των εταιρειών. Έτσι, η δημιουργία αξίας μπορεί να θεωρηθεί ως ένας από τους βασικούς στόχους για κάθε συγχώνευση και εξαγορά.
 • Το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς που είναι γενικά αιτία της M&A οδηγεί στη δημιουργία περισσότερων κερδών και εσόδων. Το κέρδος από τη λειτουργία μπορεί επίσης να αυξηθεί εάν η νέα διαχείριση χειριστεί αποτελεσματικά τα απόβλητα ή τις μη παραγωγικές δραστηριότητες και τα καταργήσει από τις εργασίες.

# 2 - Εξάλειψη της πλεονάζουσας χωρητικότητας

 • Όταν οι βιομηχανίες έχουν αναπτυχθεί σε ένα βαθμό τείνει να συμβαίνει ένα σημείο υπερβολικής ικανότητας. Όταν όλο και περισσότερες εταιρείες εισέρχονται στον ίδιο κλάδο, η προσφορά συνεχίζει να αυξάνεται και αυτό μειώνει περαιτέρω τις τιμές. Με τις νέες εταιρείες που εισέρχονται στην αγορά, το γράφημα προσφοράς-ζήτησης των υπαρχουσών εταιρειών διακόπτεται, γεγονός που οδηγεί σε μείωση των τιμών.
 • Έτσι, οι εταιρείες συγχωνεύονται ή αποκτούν για να απαλλαγούν από την υπερβολική προσφορά στην αγορά και να διορθώσουν τις φθίνουσες τιμές, διότι εάν η τιμή συνεχίσει να μειώνεται σε ένα ορισμένο σημείο, είναι αδύνατο για πολλές εταιρείες να επιβιώσουν στην αγορά.

# 3 - Επιτάχυνση ανάπτυξης

Τα M&A είναι κατά κύριο λόγο μειωμένα λαμβάνοντας υπόψη τον παράγοντα παραγωγής. Η συγχώνευση και η απόκτηση αυξάνουν τα μερίδια αγοράς και επιφέρουν περισσότερα κέρδη και έσοδα. Όταν μια στοχευμένη εταιρεία έχει απορροφήσει τις πωλήσεις και οι πελάτες της εξαγοράζονται επίσης και ως αποτέλεσμα, φέρνει περισσότερες πωλήσεις, περισσότερα έσοδα και περισσότερα κέρδη.

# 4 - Τεχνογνωσία δεξιοτήτων και τεχνολογίας

 • Γενικά, οι εταιρείες πήραν συγχωνεύσεις και εξαγορές για να απορροφήσουν τη σύγχρονη τεχνολογία και τις δεξιότητες της εταιρείας-στόχου. Συνήθως λίγες εταιρείες κατέχουν αποκλειστικά τα δικαιώματα σε ορισμένες τεχνολογίες και η κατασκευή αυτών των τεχνολογιών από την αρχή είναι πιο ακριβή και δύσκολη.
 • Έτσι, οι εταιρείες προτιμούν τη συγχώνευση ή την απόκτηση τέτοιων εταιρειών για να αποκτήσουν επίσης τεχνολογίες στη διαδικασία. Επίσης, η M&A παρέχει ένα εύρος τεχνολογίας και ανταλλαγής δεξιοτήτων και των δύο εταιρειών που μπορούν να επιφέρουν συνεργική ανάπτυξη και βελτιωμένη κατανομή όρασης.

# 5 - Στρατηγικές για την ανάπτυξη

Ορισμένες εταιρείες είναι πολύ μικρές για να λειτουργήσουν στην αγορά και αντιμετωπίζουν υψηλότερο κόστος παραγωγής για να διευκολύνουν τις πωλήσεις τους. Οι λειτουργίες τους δεν είναι εφικτές και δεν απολαμβάνουν οικονομίες κλίμακας. Αυτό είναι το καταλληλότερο σενάριο για απόκτηση καθώς η απόκτηση μπορεί να αποδειχθεί όφελος για την εταιρεία-στόχο, καθώς θα βοηθούσε την εταιρεία να επιβιώσει στην αγορά και να απολαύσει κατά καιρούς οικονομίες κλίμακας με τη βοήθεια μιας εταιρείας που αναζητά στόχους.

Κορυφαίες 3 προσφορές M&A στην Ινδία

 1. Vodafone-Hutchison:  Το 2007, η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών που κερδίζει έσοδα στον κόσμο, η Vodafone έκανε μια σημαντική επίθεση στην ινδική αγορά τηλεπικοινωνιών αγοράζοντας 52% μερίδιο στην εταιρεία Hutchison Essar Ltd. Ο όμιλος Essar εξακολουθεί να κατέχει το 32% στην κοινοπραξία.
 2. Hindalco-Novelis : Η Hindalco Company ανέλαβε την καναδική εταιρεία Novelis για 6 δισεκατομμύρια δολάρια, αυτή η συγχώνευση και εξαγορές (M&A) ωφέλησε την εταιρεία να γίνει η μεγαλύτερη έλασης αλουμινίου έλασης στον κόσμο. Η Novelis λειτουργεί ως θυγατρική της Hindalco.
 3. Mahindra και Mahindra-Schoneweiss : Η Mahindra & Mahindra απέκτησε το 90% της Schoneweiss, κορυφαίας εταιρείας στον τομέα της σφυρηλάτησης στη Γερμανία το 2007 και παγίωσε τη θέση της Mahindra στην παγκόσμια αγορά.

Πώς μπορούν να πραγματοποιηθούν τα M&A;

 • αγοράζοντας περιουσιακά στοιχεία
 • αγοράζοντας κοινές μετοχές
 • με ανταλλαγή μετοχών για περιουσιακά στοιχεία
 • ανταλλάσσοντας μετοχές με μετοχές

Λόγοι για M&A

 • Οι συγχωνεύσεις και εξαγορές (M&A) βελτιώνουν την ποιότητα της απόδοσης των εταιρειών μειώνοντας το περιττό κόστος των εργασιών
 • Αφαιρεί την υπερβολική χωρητικότητα
 • Επιτάχυνση της ανάπτυξης
 • Αποκτήστε δεξιότητες και τεχνολογία

Infographics συγχωνεύσεων και εξαγορών (M&A)

Ακολουθούν οι κορυφαίες 5 διαφορές μεταξύ συγχωνεύσεων και εξαγορών