Οικονομική μοντελοποίηση στο Excel (Βήμα προς βήμα Δωρεάν οδηγός + Πρότυπο)

Η οικονομική μοντελοποίηση στο Excel είναι η διαδικασία δημιουργίας ενός χρηματοοικονομικού μοντέλου που αντιπροσωπεύει μια συναλλαγή, λειτουργία, συγχώνευση, απόκτηση, χρηματοοικονομικές πληροφορίες για την ανάλυση του τρόπου με τον οποίο μια αλλαγή σε μία μεταβλητή μπορεί να επηρεάσει την τελική απόδοση, ώστε να ληφθεί απόφαση για μία ή περισσότερες από τις προαναφερθείσες χρηματοοικονομικές συναλλαγές.

Τι είναι η οικονομική μοντελοποίηση στο Excel;

Η χρηματοοικονομική μοντελοποίηση στο Excel είναι παντού στον ιστό και έχουν γραφτεί πολλά για την εκμάθηση της χρηματοοικονομικής μοντελοποίησης, ωστόσο, τα περισσότερα από τα κομμάτια της κατάρτισης χρηματοοικονομικής μοντελοποίησης είναι ακριβώς τα ίδια. Αυτό ξεπερνά τη συνηθισμένη ασυναρτησία και διερευνά την πρακτική οικονομική μοντελοποίηση όπως χρησιμοποιείται από τους Investment Bankers και Research Analysts.

Σε αυτόν τον Δωρεάν Οδηγό Χρηματοοικονομικής Μοντελοποίησης Excel, θα λάβω ένα παράδειγμα της Colgate Palmolive και θα προετοιμάσω ένα πλήρως ενσωματωμένο οικονομικό μοντέλο από το μηδέν.

Αυτός ο οδηγός έχει πάνω από 6000 λέξεις και μου πήρε 3 εβδομάδες για να ολοκληρώσω. Αποθηκεύστε αυτήν τη σελίδα για μελλοντική αναφορά και μην ξεχάσετε να τη μοιραστείτε :-)

ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ - Πραγματοποιήστε λήψη του προτύπου Excel Colgate Financial μοντελοποίησης για να ακολουθήσετε τις οδηγίες

Λήψη προτύπου οικονομικού μοντέλου Colgate

Μάθετε βήμα προς βήμα την οικονομική μοντελοποίηση στο Excel

Χρηματοοικονομική μοντελοποίηση στην Εκπαίδευση του Excel - Διαβάστε πρώτα

Βήμα 1 - Λήψη του προτύπου οικονομικού μοντέλου Colgate. Θα χρησιμοποιήσετε αυτό το πρότυπο για το σεμινάριο

Κατεβάστε το οικονομικό μοντέλο της Colgate

Βήμα 2 - Λάβετε υπόψη ότι θα λάβετε δύο πρότυπα - 1) Unololved Colgate Palmolive Financial Model 2) Solged Colgate Palmolive Financial Model

Βήμα 3- Θα εργαστείτε στο Πρότυπο χρηματοοικονομικού μοντέλου Unololved Colgate Palmolive . Ακολουθήστε τις βήμα προς βήμα οδηγίες για να προετοιμάσετε ένα πλήρως ενοποιημένο οικονομικό μοντέλο.

Βήμα 4 - Καλή μάθηση!

Πίνακας περιεχομένων

Έχω κάνει μια εύκολη πλοήγηση στον πίνακα περιεχομένων για να κάνετε αυτό το χρηματοοικονομικό μοντέλο

 •  # 1 - Οικονομικό μοντέλο της Colgate - Ιστορικό
 •  # 2 - Ανάλυση αναλογίας Colgate Palmolive
 •  # 3 - Προβολή της Κατάστασης Εισοδήματος
 •  # 4- Πρόγραμμα κεφαλαίου κίνησης
 •  # 5 - Πρόγραμμα απόσβεσης
 •  # 6 - Πρόγραμμα απόσβεσης
 •  # 7 - Άλλο μακροπρόθεσμο πρόγραμμα
 •  # 8 - Συμπλήρωση της Κατάστασης Αποτελεσμάτων
 •  # 9 - Πρόγραμμα μετοχών μετόχων
 •  # 10 - Εκκρεμή χρονοδιάγραμμα μετοχών
 •  # 11 - Συμπλήρωση των καταστάσεων ταμειακών ροών
 •  # 12- Συνιστάται χρονοδιάγραμμα χρεών και τόκων
 •  Μάθημα χρηματοοικονομικής μοντελοποίησης
 •  Δωρεάν οικονομικά μοντέλα

Εάν είστε νέοι στο Financial Modeling, ρίξτε μια ματιά σε αυτόν τον οδηγό για το Τι είναι το Financial Modeling;

Πώς να δημιουργήσετε ένα οικονομικό μοντέλο στο Excel;

Ας δούμε πώς δημιουργείται ένα οικονομικό μοντέλο από το μηδέν. Αυτός ο λεπτομερής οδηγός χρηματοοικονομικής μοντελοποίησης θα σας παρέχει έναν βήμα προς βήμα οδηγό για τη δημιουργία ενός οικονομικού μοντέλου. Η πρωταρχική προσέγγιση που ακολουθείται σε αυτόν τον οδηγό οικονομικής μοντελοποίησης είναι Modular Η αρθρωτή προσέγγιση ουσιαστικά σημαίνει ότι δημιουργούμε βασικές καταστάσεις όπως Κατάσταση Εισοδήματος, Ισολογισμό και Ταμειακές Ροές χρησιμοποιώντας διαφορετικές ενότητες / χρονοδιαγράμματα. Η βασική εστίαση είναι να προετοιμάσετε κάθε δήλωση βήμα προς βήμα και να συνδέσετε όλα τα υποστηρικτικά προγράμματα με τις βασικές δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση. Μπορώ να καταλάβω ότι αυτό μπορεί να μην είναι σαφές από τώρα, ωστόσο, θα συνειδητοποιήσετε ότι αυτό είναι πολύ εύκολο καθώς προχωράμε. Μπορείτε να δείτε παρακάτω διάφορα Προγράμματα / Ενότητες Χρηματοοικονομικής Μοντελοποίησης -

Παρακαλώ σημειώστε τα εξής -

 • Οι βασικές καταστάσεις είναι η Κατάσταση Εισοδήματος, ο Ισολογισμός και οι Ταμειακές Ροές.
 • Τα πρόσθετα χρονοδιαγράμματα είναι το πρόγραμμα απόσβεσης, το πρόγραμμα κεφαλαίου κίνησης, το άυλο πρόγραμμα, το πρόγραμμα ιδίων κεφαλαίων των μετόχων, το πρόγραμμα μακροπρόθεσμων στοιχείων, το χρονοδιάγραμμα χρεών κ.λπ.
 • Τα πρόσθετα προγράμματα συνδέονται με τις βασικές δηλώσεις μετά την ολοκλήρωσή τους
 • Σε αυτόν τον οδηγό χρηματοοικονομικής μοντελοποίησης, θα δημιουργήσουμε ένα βήμα προς βήμα ολοκληρωμένο οικονομικό μοντέλο της Colgate Palmolive από το μηδέν.

# 1 - Χρηματοοικονομική μοντελοποίηση στο Excel - Προβάλετε τα Ιστορικά

Το πρώτο βήμα στον Οδηγό Χρηματοοικονομικής Μοντελοποίησης είναι η προετοιμασία των Ιστορικών.

Βήμα 1Α - Λήψη των αναφορών της Colgate 10K

«Τα οικονομικά μοντέλα προετοιμάζονται στο excel και τα πρώτα βήματα ξεκινούν με το να γνωρίζουμε πώς έχει η βιομηχανία τα τελευταία χρόνια. Η κατανόηση του παρελθόντος μπορεί να μας προσφέρει πολύτιμες γνώσεις σχετικά με το μέλλον της εταιρείας. Επομένως, το πρώτο βήμα είναι να κατεβάσετε όλα τα οικονομικά της εταιρείας και να συμπληρώσετε το ίδιο σε ένα φύλλο excel. Για την Colgate Palmolive, μπορείτε να κατεβάσετε τις ετήσιες εκθέσεις της Colgate Palmolive από την ενότητα Investor Relation. Μόλις κάνετε κλικ στο "Ετήσια έκθεση", θα βρείτε το παράθυρο όπως φαίνεται παρακάτω -

Βήμα 1Β - Δημιουργήστε το φύλλο εργασίας Ιστορικών Οικονομικών Καταστάσεων
 • Εάν πραγματοποιήσετε λήψη 10 χιλ. 2013, θα σημειώσετε ότι διατίθενται μόνο δύο έτη οικονομικών καταστάσεων. Ωστόσο, για τους σκοπούς του Financial Modeling in excel, το συνιστώμενο σύνολο δεδομένων είναι να έχετε τα τελευταία 5 χρόνια οικονομικών καταστάσεων. Κάντε λήψη των τελευταίων 3 ετών της ετήσιας έκθεσης και συμπληρώστε το ιστορικό.
 • Πολλές φορές, αυτά τα καθήκοντα φαίνονται πολύ βαρετά και κουραστικά, καθώς μπορεί να χρειαστεί πολύς χρόνος και ενέργεια για να διαμορφωθεί και να βάλει το excel στην επιθυμητή μορφή.
 • Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτό είναι το έργο που πρέπει να κάνετε μόνο μία φορά για κάθε εταιρεία και επίσης, η συμπλήρωση των ιστορικών βοηθά έναν αναλυτή να κατανοήσει τις τάσεις και την οικονομική κατάσταση
 • Επομένως, μην παραλείψετε αυτό, κατεβάστε τα δεδομένα και συμπληρώστε τα δεδομένα (ακόμα κι αν πιστεύετε ότι αυτό είναι έργο γαϊδουριού ;-))

Εάν θέλετε να παραλείψετε αυτό το βήμα, μπορείτε να κατεβάσετε απευθείας το  Colgate Palmolive Historical Model εδώ. 

Κατάσταση εισοδήματος Colgate με ιστορικό συμπληρωμένο

Ιστορικά στοιχεία ισολογισμού Colgate

# 2 - Ανάλυση αναλογίας 

Το δεύτερο βήμα στη χρηματοοικονομική μοντελοποίηση στο Excel είναι η εκτέλεση ανάλυσης αναλογίας.

Ένα κλειδί για την εκμάθηση της χρηματοοικονομικής μοντελοποίησης στο Excel είναι να είναι σε θέση να πραγματοποιήσει θεμελιώδη ανάλυση. Εάν η θεμελιώδης ανάλυση ή ανάλυση αναλογίας είναι κάτι νέο για εσάς, σας συνιστούμε να διαβάσετε λίγο στο Διαδίκτυο. Σκοπεύω να κάνω μια αναλυτική ανάλυση αναλογίας σε μία από τις επερχόμενες δημοσιεύσεις μου, ωστόσο, εδώ είναι μια γρήγορη εικόνα των αναλογιών Colgate Palmolive

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ - Σημειώστε ότι έχω ενημερώσει την Ανάλυση αναλογίας του Colgate σε ξεχωριστή ανάρτηση. Ρίξτε μια ματιά σε αυτήν την περιεκτική ανάλυση αναλογίας.

Βήμα 2Α - Κάθετη ανάλυση του Colgate

Στην κατάσταση λογαριασμού αποτελεσμάτων, η κάθετη ανάλυση είναι ένα καθολικό εργαλείο για τη μέτρηση της σχετικής απόδοσης της εταιρείας από έτος σε έτος όσον αφορά το κόστος και την κερδοφορία. Θα πρέπει πάντα να περιλαμβάνεται ως μέρος οποιασδήποτε χρηματοοικονομικής ανάλυσης. Εδώ, τα ποσοστά υπολογίζονται σε σχέση με τις καθαρές πωλήσεις που θεωρούνται 100%. Αυτή η κάθετη προσπάθεια ανάλυσης στην κατάσταση αποτελεσμάτων αναφέρεται συχνά ως ανάλυση περιθωρίου δεδομένου ότι αποδίδει τα διαφορετικά περιθώρια σε σχέση με τις πωλήσεις.

Αποτελέσματα κάθετης ανάλυσης
 • Το περιθώριο κέρδους αυξήθηκε κατά 240 μονάδες βάσης από 56,2% το 2007 σε 58,6% το 2013. Αυτό οφείλεται κυρίως στο μειωμένο κόστος πωλήσεων
 • Τα λειτουργικά κέρδη ή το EBIT παρουσίασαν επίσης βελτιωμένα περιθώρια αύξησης, από 19,7% το 2007 σε 22,4% το 2012 (αύξηση 70 μονάδων βάσης). Αυτό οφειλόταν στο μειωμένο γενικό και διοικητικό κόστος πώλησης. Ωστόσο, σημειώστε ότι τα περιθώρια EBIT μειώθηκαν το 2013 σε 20,4% λόγω της αύξησης των «Λοιπών εξόδων». Επίσης, ελέγξτε τη διαφορά μεταξύ EBIT έναντι EBITDA
 • Το καθαρό περιθώριο κέρδους αυξήθηκε από 12,6% το 2007 σε 14,5% το 2012. Ωστόσο, το περιθώριο κέρδους το 2013 μειώθηκε σε 12,9%, κυρίως λόγω των αυξημένων «λοιπών εξόδων».
 • Τα κέρδη ανά μετοχή έχουν αυξηθεί σταθερά από το 2007 έως το 2012. Ωστόσο, υπήρξε μια μικρή πτώση στο EPS του FY2013
 • Επίσης, σημειώστε ότι η απόσβεση και η απόσβεση παρέχονται ξεχωριστά στην κατάσταση αποτελεσμάτων. Περιλαμβάνεται στο Κόστος Πωλήσεων
Βήμα 2Β - Οριζόντια ανάλυση του Colgate

Η οριζόντια ανάλυση είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση των τάσεων με την πάροδο του χρόνου με τον υπολογισμό των ποσοστών αυξήσεων excel ή μειώσεων σε σχέση με ένα έτος βάσης. Παρέχει μια αναλυτική σύνδεση μεταξύ λογαριασμών που υπολογίζονται σε διαφορετικές ημερομηνίες χρησιμοποιώντας νόμισμα με διαφορετικές αγοραστικές δυνάμεις. Στην πραγματικότητα, αυτή η ανάλυση ευρετηριάζει τους λογαριασμούς και συγκρίνει την εξέλιξη αυτών με την πάροδο του χρόνου. Όπως με τη μεθοδολογία κάθετης ανάλυσης, θα παρουσιαστούν ζητήματα που πρέπει να διερευνηθούν και να συμπληρωθούν με άλλες τεχνικές χρηματοοικονομικής ανάλυσης. Το επίκεντρο είναι η αναζήτηση συμπτωμάτων προβλημάτων που μπορούν να διαγνωστούν χρησιμοποιώντας πρόσθετες τεχνικές.

Ας δούμε την Οριζόντια ανάλυση του Colgate

Αποτελέσματα οριζόντιας ανάλυσης
 • Βλέπουμε ότι οι καθαρές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 2,0% το 2013.
 • Επίσης, σημειώστε την τάση στο Κόστος Πωλήσεων, βλέπουμε ότι δεν έχουν αυξηθεί στο ίδιο ποσοστό με τις Πωλήσεις.
 • Αυτές οι παρατηρήσεις είναι εξαιρετικά βολικές ενώ κάνουμε οικονομικά μοντέλα στο Excel
Βήμα 2C - Αναλογίες ρευστότητας της Colgate
 • Οι δείκτες ρευστότητας μετρούν τη σχέση των πιο ρευστών περιουσιακών στοιχείων μιας επιχείρησης (αυτά που είναι πιο εύκολα μετατρέψιμα σε μετρητά) με τις τρέχουσες υποχρεώσεις. Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι ρευστότητας είναι: Τρέχων λόγος Οξύ δοκιμή οξέος (ή γρήγορη περιουσία) Λόγος μετρητών
 • Αναλογίες κύκλου εργασιών όπως κύκλος εργασιών λογαριασμών, κύκλος εργασιών αποθέματος και κύκλος υποχρεώσεων    
Βασικά κυριότερα σημεία της αναλογίας ρευστότητας
 • Η τρέχουσα αναλογία Colgate είναι μεγαλύτερη από 1,0 για όλα τα χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι τα κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία είναι μεγαλύτερα από τις τρέχουσες υποχρεώσεις και ίσως η Colgate έχει επαρκή ρευστότητα
 • Η Γρήγορη αναλογία της Colgate κυμαίνεται από 0,6-0,7, αυτό σημαίνει ότι η Colgates Cash και τα εμπορεύσιμα χρεόγραφα μπορούν να πληρώσουν έως και το 70% των τρεχουσών υποχρεώσεων. Αυτό μοιάζει με λογική κατάσταση για την Colgate.
 • Ο κύκλος είσπραξης μετρητών μειώθηκε από 43 ημέρες το 2009 σε 39 ημέρες το 2013. Αυτό οφείλεται κυρίως στη μείωση της περιόδου είσπραξης απαιτήσεων.

Επίσης, ρίξτε μια ματιά σε αυτό το λεπτομερές άρθρο σχετικά με τον κύκλο μετατροπής μετρητών

Βήμα 2D - Λόγοι κερδοφορίας λειτουργίας της Colgate

Η αποδοτικότητα αναλογεί την ικανότητα μιας εταιρείας να παράγει κέρδη σε σχέση με τις πωλήσεις, τα περιουσιακά στοιχεία και τα ίδια κεφάλαια

Βασικά χαρακτηριστικά - Αναλογίες κερδοφορίας της Colgate

Όπως μπορούμε να δούμε από τον παραπάνω πίνακα, η Colgate έχει ROE πλησιέστερα στο 100%, γεγονός που συνεπάγεται μεγάλες αποδόσεις στους κατόχους μετοχών.

Βήμα 2Ε - Ανάλυση κινδύνου της Colgate

Μέσω της Ανάλυσης Κινδύνου, προσπαθούμε να εκτιμήσουμε εάν οι εταιρείες θα είναι σε θέση να πληρώσουν τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις της (χρέος). Υπολογίζουμε τους δείκτες μόχλευσης που εστιάζουν στην επάρκεια των περιουσιακών στοιχείων ή στην παραγωγή από περιουσιακά στοιχεία. Οι αναλογίες που εξετάζονται είναι

 • Αναλογία χρέους προς ίδια κεφάλαια
 • Αναλογία χρέους
 • Αναλογία κάλυψης τόκων    
 • Ο λόγος χρέους προς ίδια κεφάλαια αυξήθηκε σταθερά σε υψηλότερο επίπεδο 2,23x. Αυτό σημαίνει αυξημένη χρηματοοικονομική μόχλευση και κινδύνους στην αγορά
 • Ωστόσο, ο λόγος κάλυψης τόκων είναι πολύ υψηλός, γεγονός που σημαίνει μικρότερο κίνδυνο προεπιλογής πληρωμής τόκων.

# 3 -  Χρηματοοικονομική μοντελοποίηση στο Excel -  Προβάλετε την Κατάσταση Εισοδήματος

Το τρίτο βήμα στη Χρηματοοικονομική Μοντελοποίηση είναι η πρόβλεψη της Κατάστασης Εισοδήματος, όπου θα ξεκινήσουμε με τη μοντελοποίηση των στοιχείων Πωλήσεων ή Εσόδων.

Βήμα 3Α - Προβλέψεις εσόδων 

Για τις περισσότερες εταιρείες, τα έσοδα αποτελούν βασικό παράγοντα οικονομικής απόδοσης. Ένα καλά σχεδιασμένο και λογικό μοντέλο εσόδων που αντικατοπτρίζει με ακρίβεια τον τύπο και τα ποσά των ροών εσόδων είναι εξαιρετικά σημαντικό. Υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι για να σχεδιάσετε ένα πρόγραμμα εσόδων όσο υπάρχουν επιχειρήσεις. Μερικοί συνηθισμένοι τύποι περιλαμβάνουν:

 • Αύξηση πωλήσεων: Η  υπόθεση αύξησης πωλήσεων σε κάθε περίοδο καθορίζει τη μεταβολή από την προηγούμενη περίοδο. Αυτή είναι μια απλή και συχνά χρησιμοποιούμενη μέθοδος, αλλά δεν προσφέρει καμία εικόνα για τα συστατικά ή τη δυναμική της ανάπτυξης.
 • Πληθωριστικά και εφέ όγκου / μείγματος:  Αντί για μια απλή υπόθεση ανάπτυξης, χρησιμοποιείται ένας συντελεστής πληθωρισμού τιμών και ένας συντελεστής όγκου. Αυτή η χρήσιμη προσέγγιση επιτρέπει τη μοντελοποίηση σταθερού και μεταβλητού κόστους σε εταιρείες πολλαπλών προϊόντων και λαμβάνει υπόψη τις κινήσεις τιμών έναντι όγκου.
 • Όγκος μονάδας, αλλαγή όγκου, μέση τιμή και αλλαγή τιμής:  Αυτή η μέθοδος είναι κατάλληλη για επιχειρήσεις που έχουν απλό συνδυασμό προϊόντων. Επιτρέπει ανάλυση της επίδρασης πολλών βασικών μεταβλητών.
 • Μέγεθος και ανάπτυξη αγοράς δολαρίου:  Μερίδιο αγοράς και αλλαγή μεριδίου - Χρήσιμο για περιπτώσεις όπου υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τη δυναμική της αγοράς και όπου αυτές οι παραδοχές είναι πιθανό να είναι θεμελιώδεις για μια απόφαση. Για παράδειγμα, η βιομηχανία τηλεπικοινωνιών
 • Μέγεθος αγοράς μονάδας και ανάπτυξη:  Αυτό είναι πιο λεπτομερές από την προηγούμενη περίπτωση και είναι χρήσιμο όταν η τιμολόγηση στην αγορά αποτελεί βασική μεταβλητή. (Για μια εταιρεία με στρατηγική έκπτωσης τιμών, για παράδειγμα, ή για έναν καλύτερο παίκτη υψηλής ποιότητας φυλής) π.χ. αγορά πολυτελών αυτοκινήτων
 • Χωρητικότητα όγκου, Ποσοστό αξιοποίησης δυναμικότητας και μέση τιμή:  Αυτές οι παραδοχές μπορεί να είναι σημαντικές για επιχειρήσεις όπου η ικανότητα παραγωγής είναι σημαντική για την απόφαση. (Για την αγορά πρόσθετης χωρητικότητας, για παράδειγμα, ή για να προσδιοριστεί εάν η επέκταση θα απαιτούσε νέες επενδύσεις.)
 • Διαθεσιμότητα προϊόντος και τιμολόγηση
 • Τα έσοδα προήλθαν από επενδύσεις σε κεφάλαιο, μάρκετινγκ ή Ε & Α
 • Βάσει εσόδων με βάση την εγκατεστημένη βάση (συνεχιζόμενες πωλήσεις ανταλλακτικών, αναλώσιμων, σέρβις και πρόσθετων, κ.λπ.). Στα παραδείγματα περιλαμβάνονται κλασικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις όπως οι υπολογιστές όπου οι πωλήσεις υπηρεσιών, λογισμικού και αναβαθμίσεων είναι σημαντικές. Η μοντελοποίηση της εγκατεστημένης βάσης είναι το κλειδί (νέες προσθήκες στη βάση, φθορά στη βάση, συνεχή έσοδα ανά πελάτη, κ.λπ.).
 • Με βάση εργαζομένους:  Για παράδειγμα, έσοδα από εταιρείες επαγγελματικών υπηρεσιών ή εταιρείες με βάση πωλήσεις, όπως μεσίτες. Η μοντελοποίηση πρέπει να επικεντρώνεται στο καθαρό προσωπικό, στα έσοδα ανά εργαζόμενο (συχνά βασίζεται σε χρεώσιμες ώρες). Τα πιο λεπτομερή μοντέλα θα περιλαμβάνουν την αρχαιότητα και άλλους παράγοντες που επηρεάζουν την τιμολόγηση.
 • Κατάστημα, εγκατάσταση ή τετραγωνικά πλάνα:  Οι εταιρείες λιανικής μοντελοποιούνται συχνά με βάση τα καταστήματα (παλιά καταστήματα και νέα καταστήματα κάθε χρόνο) και τα έσοδα ανά κατάστημα.
 • Με βάση τον παράγοντα πληρότητας:  Αυτή η προσέγγιση ισχύει για αεροπορικές εταιρείες, ξενοδοχεία, κινηματογράφους και άλλες επιχειρήσεις με χαμηλό οριακό κόστος.
Προβλέποντας τα έσοδα της Colgate

Ας δούμε τώρα την έκθεση Colgate 10K 2013. Σημειώνουμε ότι στην κατάσταση λογαριασμού αποτελεσμάτων, η Colgate δεν έχει παράσχει τμηματικές πληροφορίες, ωστόσο, ως πρόσθετη πληροφορία, η Colgate έχει παράσχει ορισμένες λεπτομέρειες των τμημάτων στο Page 87 Source - Colgate 2013 - 10K, Page 86

Δεδομένου ότι δεν έχουμε περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τα τμήματα, θα προβάλλουμε τις μελλοντικές πωλήσεις της Colgate βάσει αυτών των διαθέσιμων δεδομένων. Θα χρησιμοποιήσουμε την προσέγγιση αύξησης πωλήσεων σε διάφορα τμήματα για να αντλήσουμε τις προβλέψεις. Δείτε την παρακάτω εικόνα. Υπολογίσαμε τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης για κάθε τμήμα. Τώρα μπορούμε να υποθέσουμε ένα ποσοστό αύξησης των πωλήσεων με βάση τις ιστορικές τάσεις και να προβάλλουμε τα έσοδα σε κάθε τμήμα. Οι συνολικές καθαρές πωλήσεις είναι το άθροισμα του τμήματος Προφορική, Προσωπική & Οικιακή Φροντίδα και  Διατροφή κατοικίδιων

Βήμα 3Β - Προβολές κόστους
 • Ποσοστό εσόδων: Απλό αλλά δεν προσφέρει καμία εικόνα για οποιαδήποτε μόχλευση (οικονομία κλίμακας ή σταθερό κόστος
 • Κόστος εκτός από την απόσβεση ως ποσοστό των εσόδων και την απόσβεση από ένα ξεχωριστό πρόγραμμα: Αυτή η προσέγγιση είναι πραγματικά η ελάχιστη αποδεκτή στις περισσότερες περιπτώσεις και επιτρέπει μόνο μερική ανάλυση της λειτουργικής μόχλευσης.
 • Μεταβλητό κόστος βάσει εσόδων ή όγκου, σταθερού κόστους βάσει ιστορικών τάσεων και απόσβεσης από ξεχωριστό χρονοδιάγραμμα: Αυτή η προσέγγιση είναι το ελάχιστο απαραίτητο για την ανάλυση ευαισθησίας της κερδοφορίας βάσει πολλαπλών σεναρίων εσόδων
Προβολές κόστους για Colgate

Για την προβολή του κόστους, η κάθετη ανάλυση που έγινε νωρίτερα θα ήταν χρήσιμη. Ας δούμε ξανά την κάθετη ανάλυση -

 • Δεδομένου ότι έχουμε ήδη προβλέψει πωλήσεις, όλα τα άλλα κόστη είναι μερικά περιθώρια αυτών των πωλήσεων.
 • Η προσέγγιση είναι να ληφθούν οι κατευθυντήριες γραμμές από το ιστορικό περιθώριο κόστους και εξόδων και στη συνέχεια να προβλεφθεί το μελλοντικό περιθώριο.
 • Για παράδειγμα, το κόστος πωλήσεων κυμαίνεται από 41% -42% τα τελευταία 5 χρόνια. Μπορούμε να δούμε την πρόβλεψη των περιθωρίων σε αυτή τη βάση.
 • Ομοίως, τα έξοδα πώλησης, τα γενικά και τα διοικητικά έξοδα ήταν ιστορικά στο εύρος του 34% -36%. Μπορούμε να υποθέσουμε το μελλοντικό περιθώριο εξόδων Π & Γ σε αυτή τη βάση. Ομοίως, μπορούμε να συνεχίσουμε για ένα άλλο σύνολο δαπανών.

Χρησιμοποιώντας τα παραπάνω περιθώρια, μπορούμε να βρούμε τις πραγματικές τιμές με τους πίσω υπολογισμούς.

 Για τον υπολογισμό της πρόβλεψης για φόρους, χρησιμοποιούμε την υπόθεση του πραγματικού φορολογικού συντελεστή

 • Επίσης, σημειώστε ότι δεν ολοκληρώνουμε τη σειρά "Έξοδα τόκου (εισόδημα)" καθώς θα ξαναρχίσουμε τη δήλωση εισοδήματος σε μεταγενέστερο στάδιο.
 • Έξοδα από τόκους και Έσοδα από τόκους.
 • Επίσης δεν έχουμε υπολογίσει την απόσβεση και την απόσβεση που έχουν ήδη συμπεριληφθεί στο κόστος πωλήσεων.
 • Αυτό συμπληρώνει την Κατάσταση Εισοδήματος (τουλάχιστον προς το παρόν!)

# 4- Χρηματοοικονομική μοντελοποίηση - Πρόγραμμα κεφαλαίου κίνησης

Τώρα που έχουμε συμπληρώσει την κατάσταση αποτελεσμάτων, το τέταρτο βήμα στη χρηματοοικονομική μοντελοποίηση είναι να δούμε το πρόγραμμα κεφαλαίου κίνησης.

Ακολουθούν τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για το πρόγραμμα κεφαλαίου κίνησης

Βήμα 4Α - Συνδέστε τις καθαρές πωλήσεις και το κόστος πωλήσεων 

Βήμα 4Β - Αναφορά των στοιχείων του ισολογισμού που σχετίζονται με το κεφάλαιο κίνησης
 • Αναφορά των προηγούμενων δεδομένων από τον ισολογισμό
 • Υπολογίστε το καθαρό κεφάλαιο κίνησης
 • Φτάστε σε αύξηση / μείωση του κεφαλαίου κίνησης
 • Σημειώστε ότι δεν έχουμε συμπεριλάβει βραχυπρόθεσμα χρέη και μετρητά και ισοδύναμα μετρητών στο κεφάλαιο κίνησης. Θα αντιμετωπίσουμε ξεχωριστά το χρέος και τα μετρητά και τα μετρητά.

Βήμα 4C - Υπολογίστε τις αναλογίες κύκλου εργασιών
 • Υπολογίστε ιστορικούς λόγους και ποσοστά
 • Χρησιμοποιήστε το τελικό ή το μέσο υπόλοιπο
 • Και τα δύο είναι αποδεκτά όσο διατηρείται η συνοχή

Βήμα 4Δ - Συμπληρώστε τις παραδοχές για μελλοντικά στοιχεία κεφαλαίου κίνησης
 • Ορισμένα στοιχεία χωρίς ένα προφανές πρόγραμμα οδήγησης θεωρούνται συνήθως σε σταθερά ποσά
 • Βεβαιωθείτε ότι οι παραδοχές είναι λογικές και συμβατές με την επιχείρηση

Βήμα 4Ε - P roject τα μελλοντικά υπόλοιπα κεφαλαίου κίνησης

Βήμα 4F - Υπολογίστε τις αλλαγές στο κεφάλαιο κίνησης
 • Άφιξη στις Ταμειακές ροές με βάση μεμονωμένα στοιχεία γραμμής
 • Βεβαιωθείτε ότι τα σήματα είναι ακριβή!

Βήμα 4G - Συνδέστε το προβλεπόμενο κεφάλαιο κίνησης στον Ισολογισμό

Βήμα 4Η - Σύνδεση κεφαλαίου κίνησης με την Κατάσταση Ταμειακών Ροών 

# 5 - Χρηματοοικονομική μοντελοποίηση στο Excel - Πρόγραμμα απόσβεσης

Με την ολοκλήρωση του χρονοδιαγράμματος κεφαλαίου κίνησης, το επόμενο βήμα σε αυτό το χρηματοοικονομικό μοντέλο είναι το έργο το Capex of Colgate και το σχέδιο των στοιχείων απόσβεσης και περιουσιακών στοιχείων.   Colgate 2013 - 10K, Σελίδα 49

 • Η απόσβεση και η απόσβεση δεν παρέχονται ως ξεχωριστό στοιχείο γραμμής, ωστόσο, συμπεριλαμβάνεται στο κόστος πωλήσεων
 • Σε τέτοιες περιπτώσεις, ρίξτε μια ματιά στις καταστάσεις ταμειακών ροών όπου θα βρείτε τα έξοδα απόσβεσης και απόσβεσης. Σημειώστε επίσης ότι τα παρακάτω στοιχεία είναι 1) Απόσβεση 2) ​​απόσβεση. Ποιος είναι λοιπόν ο αριθμός απόσβεσης;
 • Τελικό υπόλοιπο για PPE = Αρχικό υπόλοιπο + Capex - Απόσβεση - Προσαρμογή για πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων (εξίσωση BASE)

Βήμα 5Α - Συνδέστε τα στοιχεία των καθαρών πωλήσεων στο πρόγραμμα απόσβεσης
 • Ρυθμίστε τα στοιχεία γραμμής
 • Καθαρές πωλήσεις αναφοράς
 • Εισαγωγή προηγούμενων κεφαλαιουχικών δαπανών
 • Άφιξη στο Capex ως% των καθαρών πωλήσεων

Βήμα 5Β - Προβλέψτε τα στοιχεία κεφαλαιουχικής δαπάνης
 • Για την πρόβλεψη των κεφαλαιουχικών δαπανών, υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις. Μια κοινή προσέγγιση είναι να εξετάσουμε τα Δελτία Τύπου, τις Προβολές Διαχείρισης, τα MD&A για να κατανοήσουμε την άποψη της εταιρείας για τις μελλοντικές κεφαλαιουχικές δαπάνες
 • Εάν η εταιρεία έχει παράσχει καθοδήγηση σχετικά με τις μελλοντικές κεφαλαιουχικές δαπάνες, τότε μπορούμε να πάρουμε αυτούς τους αριθμούς απευθείας.
 • Ωστόσο, εάν οι αριθμοί Capex δεν είναι άμεσα διαθέσιμοι, τότε μπορούμε να τον υπολογίσουμε με ακρίβεια χρησιμοποιώντας το Capex ως% των πωλήσεων (όπως γίνεται παρακάτω)
 • Χρησιμοποιήστε την κρίση σας βάσει των γνώσεων του κλάδου και άλλων λογικών οδηγών

Βήμα 5C - Αναφορά προηγούμενων πληροφοριών
 • Θα χρησιμοποιήσουμε Ending Balance για PPE = Αρχικό υπόλοιπο + Capex - Απόσβεση - Προσαρμογή για πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων (εξίσωση BASE)
 • Είναι πολύ δύσκολο να συμφιλιωθούν τα προηγούμενα PP&E λόγω επαναδιατυπώσεων, πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων κ.λπ.
 • Συνιστάται επομένως να μην συμβιβάζεται το παρελθόν PPE, καθώς μπορεί να προκαλέσει σύγχυση.

Πολιτική απόσβεσης της Colgate
 • Σημειώνουμε ότι η Colgate δεν παρείχε ρητά λεπτομερή κατανομή των περιουσιακών στοιχείων. Έχουν συγκρατήσει όλα τα περιουσιακά στοιχεία σε γη, κτίρια, μηχανήματα και άλλο εξοπλισμό
 • Επίσης, παρέχονται χρήσιμες ζωές για μηχανήματα και εξοπλισμό. Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να κάνουμε κάποια εικασία για να φτάσουμε στη μέση ωφέλιμη ζωή που απομένει για τα περιουσιακά στοιχεία
 • Επίσης, δεν παρέχεται καθοδήγηση για ωφέλιμη ζωή για τον «Άλλο εξοπλισμό». Θα πρέπει να εκτιμήσουμε την ωφέλιμη ζωή για άλλο εξοπλισμό

Colgate 2013 - 10K, Σελίδα 55

Ακολουθεί η κατανομή των περιουσιακών στοιχείων, εγκαταστάσεων και εξοπλισμού 2012 και 2013

Colgate 2013 - 10K, Σελίδα 91

Βήμα 5D - Εκτιμήστε τη διάσπαση των εγκαταστάσεων και εξοπλισμού ακινήτων (PPE)
 • Αρχικά, βρείτε τα βάρη περιουσιακών στοιχείων του τρέχοντος PPE (2013)
 • Θα υποθέσουμε ότι αυτά τα βάρη περιουσιακών στοιχείων του 2013 PPE θα συνεχίσουν να προχωρούν
 • Χρησιμοποιούμε αυτά τα βάρη περιουσιακών στοιχείων για τον υπολογισμό της κατανομής των εκτιμώμενων κεφαλαιουχικών δαπανών

Βήμα 5Ε - Εκτίμηση της απόσβεσης περιουσιακών στοιχείων
 • Λάβετε υπόψη ότι δεν υπολογίζουμε την απόσβεση της γης, καθώς η γη δεν είναι αποσβέσιμο περιουσιακό στοιχείο
 • Για την εκτίμηση της απόσβεσης από βελτιώσεις κτιρίων, χρησιμοποιούμε πρώτα την παρακάτω δομή.
 • Η απόσβεση εδώ χωρίζεται σε δύο μέρη - 1) απόσβεση από το Asset Improvements Asset που αναφέρεται ήδη στον ισολογισμό 2) απόσβεση από τις μελλοντικές βελτιώσεις κτιρίων
 • Για τον υπολογισμό της απόσβεσης από βελτιώσεις κτιρίων που αναφέρονται στο στοιχείο, χρησιμοποιούμε την απλή μέθοδο απόσβεσης Straight Line
 • Για τον υπολογισμό των μελλοντικών αποσβέσεων, μεταφέρουμε πρώτα το Capex χρησιμοποιώντας τη συνάρτηση TRANSPOSE στο Excel
 • Υπολογίζουμε την απόσβεση από συνεισφορά περιουσιακών στοιχείων από κάθε έτος
 • Επίσης, η απόσβεση του πρώτου έτους διαιρείται με 2 καθώς υποθέτουμε τη σύμβαση στα μέσα του έτους για την ανάπτυξη περιουσιακών στοιχείων

Συνολική απόσβεση βελτίωσης κτιρίου = απόσβεση από το περιουσιακό στοιχείο βελτίωσης κτιρίων που έχει ήδη αναφερθεί στον ισολογισμό + απόσβεση από τις μελλοντικές βελτιώσεις κτιρίων Η παραπάνω διαδικασία για την εκτίμηση της απόσβεσης χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό της απόσβεσης 1) Εξοπλισμός & Μηχανήματα Κατασκευής και 2) άλλος Εξοπλισμός ως Φαίνεται παρακάτω.

Άλλοι τύποι εξοπλισμού

Συνολική απόσβεση Colgate = Απόσβεση (Βελτιώσεις κτιρίων) + Απόσβεση (Μηχανήματα & Εξοπλισμός) + Απόσβεση (άλλος εξοπλισμός) Μόλις ανακαλύψουμε τα συνολικά στοιχεία απόσβεσης, μπορούμε να το βάλουμε στην εξίσωση BASE όπως φαίνεται παρακάτω

 • Με αυτό, λαμβάνουμε τους αριθμούς Ending Net PP&E για καθένα από τα χρόνια

Βήμα 5F - Συνδέστε το Net PP&E με τον Ισολογισμό

# 6 - Πρόγραμμα απόσβεσης

Το έκτο βήμα σε αυτό το Financial Modeling στο Excel είναι η πρόβλεψη της απόσβεσης. Έχουμε δύο μεγάλες κατηγορίες που πρέπει να εξετάσουμε εδώ - 1) Καλή θέληση και 2) Άλλα άυλα.

Βήμα 6Α - Πρόβλεψη καλής θέλησης

Colgate 2013 - 10K, σελίδα 61

 • Η υπεραξία εμφανίζεται στον ισολογισμό όταν μια εταιρεία αποκτά άλλη εταιρεία. Συνήθως είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί η καλή θέληση για τα επόμενα χρόνια.
 • Ωστόσο, η Υπεραξία υπόκειται σε ελέγχους απομείωσης ετησίως που πραγματοποιούνται από την ίδια την εταιρεία. Οι αναλυτές δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν τέτοιες δοκιμές και να προετοιμάσουν εκτιμήσεις για απομειώσεις
 • Οι περισσότεροι αναλυτές δεν προβάλλουν καλή θέληση, απλώς το διατηρούν σταθερό και αυτό θα κάνουμε και στην περίπτωσή μας.

Βήμα 6Β - Πρόβλεψη άλλων άυλων περιουσιακών στοιχείων
 • Όπως σημειώνεται στην έκθεση 10K της Colgate, η πλειονότητα της άυλης πεπερασμένης ζωής σχετίζεται με την εξαγορά του Sanex
 • Οι "Προσθήκες στα Άυλα" είναι επίσης πολύ δύσκολο να προβληθούν
 • Η έκθεση 10K της Colgate μας παρέχει τις λεπτομέρειες των επόμενων 5 ετών εξόδων απόσβεσης.
 • Θα χρησιμοποιήσουμε αυτές τις εκτιμήσεις στο Financial Model Colgate 2013 - 10K, Σελίδα 61

Βήμα 6Γ - Τα άυλα άκρα του τελικού συνδέονται με τα "Άλλα άυλα στοιχεία ενεργητικού"

Βήμα 6D - συνδέστε την απόσβεση και την απόσβεση στις καταστάσεις ταμειακών ροών

Βήμα 6Ε - Σύνδεση Capex & Προσθήκη σε άυλα στοιχεία για καταστάσεις ταμειακών ροών

# 7 - Άλλο μακροπρόθεσμο πρόγραμμα

Το επόμενο βήμα σε αυτό το χρηματοοικονομικό μοντέλο είναι να προετοιμάσετε το άλλο μακροπρόθεσμο πρόγραμμα. Αυτό είναι το πρόγραμμα που προετοιμάζουμε για τα «αριστερά» που δεν έχουν συγκεκριμένους οδηγούς για πρόβλεψη. Στην περίπτωση της Colgate, τα άλλα μακροπρόθεσμα στοιχεία (υπολειπόμενα) ήταν οι αναβαλλόμενοι φόροι εισοδήματος (υποχρέωση και περιουσιακά στοιχεία), άλλα περιουσιακά στοιχεία και άλλες υποχρεώσεις.

Βήμα 7Α - Αναφορά των ιστορικών δεδομένων από τον Ισολογισμό

Επίσης, υπολογίστε τις αλλαγές σε αυτά τα στοιχεία.

Βήμα 7Β - Πρόβλεψη των μακροπρόθεσμων περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων
 • Διατηρήστε τα μακροπρόθεσμα στοιχεία σταθερά για τα προβλεπόμενα έτη σε περίπτωση που δεν υπάρχουν ορατά προγράμματα οδήγησης
 • Συνδέστε τα προβλεπόμενα μακροπρόθεσμα στοιχεία με τον Ισολογισμό όπως φαίνεται παρακάτω

Βήμα 7C - Αναφορά άλλων μακροπρόθεσμων στοιχείων στον Ισολογισμό

Βήμα 7D - Συνδέστε τα μακροπρόθεσμα στοιχεία με την Κατάσταση Ταμειακών Ροών

Λάβετε υπόψη ότι εάν έχουμε διατηρήσει τα μακροπρόθεσμα περιουσιακά στοιχεία και υποχρεώσεις ως σταθερά, τότε η αλλαγή που ρέει στην κατάσταση ταμειακών ροών θα είναι μηδενική.

# 8 - Χρηματοοικονομική μοντελοποίηση στο Excel - Συμπλήρωση της Κατάστασης Εισοδήματος

 • Πριν προχωρήσουμε περαιτέρω σε αυτό το Financial Modeling που βασίζεται στο Excel, στην πραγματικότητα θα επιστρέψουμε και θα επανεξετάσουμε την κατάσταση εισοδήματος
 • Συμπληρώστε τον ιστορικό βασικό σταθμισμένο μέσο όρο μετοχών και τον αραιωμένο μέσο σταθμικό αριθμό μετοχών
 • Αυτά τα στοιχεία είναι διαθέσιμα στην έκθεση 10Κ του Colgate

Βήμα 8Α - Αναφορά των βασικών και αραιωμένων μετοχών

Σε αυτό το στάδιο, ας υποθέσουμε ότι ο μελλοντικός αριθμός βασικών και απομειωμένων μετοχών θα παραμείνει ο ίδιος όπως ήταν το 2013.

Βήμα 8Β - Υπολογισμός βασικών και αραιωμένων κερδών ανά μετοχή

Με αυτό, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στο επόμενο πρόγραμμά μας, δηλαδή στο Πρόγραμμα μετοχών των μετόχων.

# 9 - Χρηματοοικονομική μοντελοποίηση - Πρόγραμμα μετοχών μετόχων

Το επόμενο βήμα σε αυτό το Χρηματοοικονομικό Μοντέλο στην Εκπαίδευση του Excel είναι να δούμε το Πρόγραμμα Κεφαλαίων Μετόχων. Ο πρωταρχικός στόχος αυτού του χρονοδιαγράμματος είναι να προβάλλει στοιχεία σχετικά με μετοχές όπως Ίδια Κεφάλαια, Μερίσματα, Εξαγορά μετοχών, Προϊόντα επιλογής κ.λπ. Η έκθεση 10K της Colgate μας παρέχει τις λεπτομέρειες των κοινών δραστηριοτήτων μετοχών και μετοχών τα τελευταία χρόνια, όπως φαίνεται παρακάτω. Colgate 2013 - 10K, Σελίδα 68

Βήμα 9Α - Κοινή επαναγορά: Συμπληρώστε τους ιστορικούς αριθμούς 
 • Ιστορικά, η Colgate αγόρασε μετοχές όπως μπορούμε να δούμε το παραπάνω πρόγραμμα.
 • Συμπληρώστε την επαναγορά των μετοχών της Colgate (εκατομμύρια) στο φύλλο excel.
 • Συνδέστε το ιστορικό αραιωμένο EPS από την Κατάσταση Εισοδήματος
 • Το ιστορικό ποσό που επαναγοράστηκε πρέπει να αναφέρεται από τις καταστάσεις ταμειακών ροών

Επίσης, ρίξτε μια ματιά στο Accelerated Share Repurchase

Βήμα 9Β - Κοινή επαναγορά: Υπολογισμός πολλαπλών PE (πολλαπλάσιο EPS)
 • Υπολογίστε τη σιωπηρή μέση τιμή στην οποία η Colgate έχει πραγματοποιήσει ιστορική επαναγορά μετοχών. Αυτό υπολογίζεται ως ποσό που επαναγοράστηκε / Αριθμός μετοχών
 • Υπολογίστε το πολλαπλάσιο PE = Σιωπηρή τιμή μετοχής / EPS

Βήμα 9C - Επαναγορά μετοχών: Εύρεση επαναγοράς της μετοχής της Colgate

Η Colgate δεν έχει κάνει επίσημη ανακοίνωση σχετικά με τον αριθμό των μετοχών που σκοπεύουν να αγοράσουν. Οι μόνες πληροφορίες ότι οι 10Κ μετοχές τους αναφέρουν είναι ότι έχουν εγκρίνει μια επαναγορά έως και 50 εκατομμυρίων μετοχών. Colgate 2013 - 10K, Σελίδα 35

 • Για να βρούμε τον αριθμό των μετοχών που αγοράστηκαν πίσω, πρέπει να υποθέσουμε το ποσό επαναγοράς μετοχών. Με βάση το ιστορικό ποσό επαναγοράς, έχω λάβει αυτόν τον αριθμό ως 1.500 εκατομμύρια δολάρια για όλα τα επόμενα χρόνια.
 • Για να βρούμε τον αριθμό των μετοχών που επαναγοράστηκαν, χρειαζόμαστε την προβλεπόμενη σιωπηρή τιμή της μετοχής της πιθανής εξαγοράς.
 • Σιωπηρή τιμή μετοχής = υποτιθέμενη πολυπλέκτη EPS PE
 • Οι μελλοντικές αγορές πίσω πολλαπλών PE μπορούν να θεωρηθούν βάσει των ιστορικών τάσεων. Σημειώνουμε ότι η Colgate αγόρασε μετοχές με μέση τιμή PE 17x - 25x
 • Παρακάτω είναι το στιγμιότυπο από το Reuters που μας βοηθά να επικυρώσουμε το εύρος PE για το Colgate

www.reuters.com

 • Στην περίπτωσή μας, υποθέτω ότι όλες οι μελλοντικές εξαγορές της Colgate θα είναι σε πολλαπλάσιο PE 19x.
 • Χρησιμοποιώντας το PE των 19x, μπορούμε να βρούμε την υπονοούμενη τιμή = EPS x 19
 • Τώρα που βρήκαμε την υπονοούμενη τιμή, μπορούμε να βρούμε τον αριθμό των μετοχών που επαναγοράστηκαν = ποσό $ που χρησιμοποιήθηκε για επαναγορά / υπονοούμενη τιμή

Βήμα 9Δ - Επιλογές Μετοχών: Συμπληρώστε Ιστορικά Δεδομένα
 • Από τη σύνοψη των κοινών μετοχών και των ιδίων κεφαλαίων, γνωρίζουμε τον αριθμό των δικαιωμάτων που ασκούνται κάθε χρόνο.

Επιπλέον, έχουμε επίσης τα έσοδα από την επιλογή από τις καταστάσεις ταμειακών ροών (περίπου)

 • Με αυτό, θα πρέπει να μπορούμε να βρούμε την πραγματική τιμή προειδοποίησης

Colgate 2013 - 10K, Σελίδα 53

Επίσης, σημειώστε ότι οι επιλογές μετοχών έχουν συμβατικούς όρους έξι ετών και γιλέκο για τρία χρόνια. Colgate 2013 - 10K, Σελίδα 69

Με αυτά τα δεδομένα, συμπληρώνουμε τα δεδομένα Επιλογών σύμφωνα με τα παρακάτω. Σημειώνουμε επίσης ότι η μέση σταθμισμένη τιμή προειδοποίησης των μετοχών για το 2013 ήταν 42 $ και ο αριθμός των διαθέσιμων επιλογών ήταν 24.151 εκατομμύρια Colgate 2013 - 10K, Σελίδα 70

Βήμα 9Ε - Επιλογές μετοχών: Βρείτε τα έσοδα της επιλογής

Βάζοντας αυτούς τους αριθμούς στα δεδομένα επιλογών μας παρακάτω, σημειώνουμε ότι η επιλογή που προέρχεται είναι 1.014 δισεκατομμύρια δολάρια

Βήμα 9F - Επιλογές μετοχών: Πρόβλεψη δεδομένων περιορισμένης μονάδας μετοχών

Εκτός από τις επιλογές μετοχών, υπάρχουν περιορισμένες μονάδες μετοχών που δίνονται στους υπαλλήλους με τη μέση σταθμισμένη περίοδο 2,2 ετών Colgate 2013 - 10K, Σελίδα 81

Συμπλήρωση αυτών των δεδομένων στο σύνολο δεδομένων Επιλογών Για λόγους απλότητας, δεν έχουμε προβάλει την έκδοση επιλογών (ξέρω ότι δεν είναι η σωστή υπόθεση, ωστόσο, λόγω της έλλειψης δεδομένων, δεν προχωράω περαιτέρω εκδόσεις επιλογών. Αυτά είναι μηδενικά όπως επισημαίνονται στην γκρίζα περιοχή παραπάνω. Επιπλέον, οι περιορισμένες μετοχές προβλέπονται 2,0 εκατομμύρια.

Επίσης, ρίξτε μια ματιά στη μέθοδο Treasury Stock

Βήμα 9G - Μερίσματα: Προβλέψτε τα μερίσματα
 • Προβλέψτε εκτιμώμενα μερίσματα χρησιμοποιώντας αναλογία πληρωμής μερισμάτων
 • Διορθώθηκε η έξοδος μερίσματος Πληρωμή ανά μετοχή
 • Από τις αναφορές 10K, εξάγουμε όλες τις προηγούμενες πληροφορίες σχετικά με τα μερίσματα
 • Με τις πληροφορίες για τα καταβληθέντα μερίσματα, μπορούμε να μάθουμε τον λόγο πληρωμής μερισμάτων = Συνολικά μερίσματα που καταβάλλονται / Καθαρά έσοδα.
 • Έχω υπολογίσει την αναλογία πληρωμών μερισμάτων της Colgate όπως φαίνεται παρακάτω -    Σημειώνουμε ότι ο λόγος πληρωμής μερισμάτων κυμαινόταν σε μεγάλο βαθμό από 50% -60%. Ας υποθέσουμε ότι ο λόγος πληρωμής μερισμάτων είναι 55% τα επόμενα χρόνια.
 • Μπορούμε επίσης να συνδέσουμε το προβλεπόμενο καθαρό εισόδημα από την κατάσταση αποτελεσμάτων
 • Χρησιμοποιώντας τόσο το προβλεπόμενο καθαρό εισόδημα όσο και το ποσοστό πληρωμών μερισμάτων, μπορούμε να βρούμε τα συνολικά μερίσματα που πληρώθηκαν

Βήμα 8Η - Πρόβλεψη λογαριασμού μετοχών στο σύνολό του

Με την πρόβλεψη επαναγοράς μετοχών, έσοδα από δικαιώματα προαίρεσης και πληρωτέα μερίσματα, είμαστε έτοιμοι να ολοκληρώσουμε το Πρόγραμμα μετοχών των Μετόχων. Συνδέστε όλα αυτά για να βρείτε το Υπόλοιπο Ιδίων Κεφαλαίων για κάθε έτος, όπως φαίνεται παρακάτω.

Βήμα 9I - Σύνδεση της λήξης της ιδιότητας των μετόχων στον Ισολογισμό 

Βήμα 9J - Σύνδεση μερισμάτων, επαναγοράς μετοχών & Επιλογές προχωρά σε CF

# 10 - Εκκρεμή χρονοδιάγραμμα μετοχών

Το επόμενο βήμα σε αυτό το online χρηματοοικονομικό μοντελοποίηση στην εκπαίδευση του Excel είναι να δείτε το Πρόγραμμα Παρακολούθησης Μετοχών. Περίληψη των εκκρεμών μετοχών μετοχών

 • Βασικές Μετοχές - πραγματικές και μέσες
 • Καταγράψτε τα παρελθόντα εφέ των επιλογών και των μετατρέψιμων, ανάλογα με την περίπτωση
 • Αραιωμένες μετοχές - μέσος όρος
 • Μετοχές αναφοράς επαναγοράστηκαν και νέες μετοχές από ασκήθηκαν δικαιώματα
 • Υπολογίστε τις προβλεπόμενες βασικές μετοχές (πραγματικές)
 • Υπολογίστε τις μέσες βασικές και αραιωμένες μετοχές
 • Αναφορά προβλεπόμενων μετοχών στην Κατάσταση Εισοδήματος (ανάκληση Συγκέντρωσης Κατάστασης Εισοδήματος!)
 • Το ιστορικό εισαγωγής μοιράζεται εξαιρετικές πληροφορίες
 • Σημείωση : Αυτό το πρόγραμμα είναι συνήθως ενσωματωμένο στο Πρόγραμμα μετοχών
Βήμα 10Α - Εισαγάγετε τους ιστορικούς αριθμούς από την αναφορά 10Κ 
 • Οι μετοχές που εκδόθηκαν (πραγματική πραγματοποίηση των δικαιωμάτων) και οι μετοχές που επαναγοράστηκαν μπορούν να αναφερθούν από το Πρόγραμμα Κεφαλαίων Μετόχων
 • Επίσης, η είσοδος στάθμισε έναν μέσο αριθμό μετοχών και την επίδραση των μετοχών για τα ιστορικά έτη. 
Βήμα 10Β - Σύνδεση εκδόσεων μετοχών και επαναγοράς από το Πρόγραμμα μετοχών μετοχών.

Βασικές Μετοχές (Λήξη) = Βασικές Μετοχές (Αρχή) + Εκδόσεις Μετοχών - Επαναγορά Μετοχών.

Βήμα 10C - Βρείτε τις βασικές σταθμισμένες μέσες μετοχές,
 • βρίσκουμε κατά μέσο όρο δύο χρόνια όπως φαίνεται παρακάτω.
 • Επίσης, προσθέστε το αποτέλεσμα των επιλογών και των περιορισμένων μετοχών (αναφέρονται από το πρόγραμμα ιδίων κεφαλαίων των μετόχων) για να βρείτε τις αραιωμένες σταθμισμένες μέσες μετοχές.    
Βήμα 10Δ - Σύνδεση βασικών και αραιωμένων σταθμισμένων μετοχών με την Κατάσταση Εισοδήματος
 • Τώρα που έχουμε υπολογίσει τις αραιωμένες σταθμισμένες μέσες μετοχές, ήρθε η ώρα να ενημερώσουμε το ίδιο στην κατάσταση αποτελεσμάτων.
 • Συνδέστε τις προβλεπόμενες αραιωμένες σταθμισμένες μέσες μετοχές που εκκρεμούν στην Κατάσταση Αποτελεσμάτων όπως φαίνεται παρακάτω

Με αυτό, ολοκληρώνουμε το Χρονοδιάγραμμα Παρακολούθησης Μεριδίων και το χρόνο για να προχωρήσουμε στο επόμενο σύνολο δηλώσεών μας.

# 11 - Συμπλήρωση των καταστάσεων ταμειακών ροών

Είναι σημαντικό για εμάς να ολοκληρώσουμε πλήρως τις καταστάσεις ταμειακών ροών προτού προχωρήσουμε στο επόμενο και τελευταίο πρόγραμμά μας σε αυτό το Χρηματοοικονομικό Μοντέλο, δηλαδή στο Χρονοδιάγραμμα Χρεών Μέχρι αυτό το στάδιο, υπάρχουν μόνο μερικά πράγματα που είναι ατελή

 • Κατάσταση εσόδων - έξοδα / έσοδα τόκων δεν είναι ολοκληρωμένα σε αυτό το στάδιο
 • Ισολογισμός - τα μετρητά και τα στοιχεία χρέους είναι ελλιπή σε αυτό το στάδιο
Βήμα 11Α - Υπολογισμός ταμειακών ροών για χρηματοδότηση δραστηριοτήτων

Επίσης, ελέγξτε ταμειακές ροές από τη χρηματοδότηση

Βήμα 11Β - Βρείτε καθαρή αύξηση (μείωση) σε μετρητά και ισοδύναμα μετρητών

Βήμα 11C = Συμπληρώστε τις καταστάσεις ταμειακών ροών

Βρείτε μετρητά στο τέλος του έτους και ισοδύναμα μετρητών στο τέλος του έτους. 

Βήμα 11Δ - Συνδέστε τα μετρητά και τα ισοδύναμα μετρητών στον Ισολογισμό.

Τώρα είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε το τελευταίο και τελευταίο πρόγραμμά μας, δηλαδή Χρονοδιάγραμμα και Προγράμματα Τόκων

# 12- Χρηματοοικονομική μοντελοποίηση στο Excel - Χρονοδιάγραμμα χρεών και τόκων

Το επόμενο βήμα σε αυτό το διαδικτυακό χρηματοοικονομικό μοντέλο είναι να συμπληρώσετε το πρόγραμμα χρεών και τόκων. Σύνοψη του χρέους και των τόκων - χρονοδιάγραμμα

Βήμα 12Α - Ρύθμιση προγράμματος χρέους
 • Αναφέρετε τις διαθέσιμες ταμειακές ροές για χρηματοδότηση
 • Αναφέρετε όλες τις πηγές ιδίων κεφαλαίων και τις χρήσεις μετρητών    
Βήμα 12Β - Υπολογισμός ταμειακής ροής από αποπληρωμή χρέους
 • Αναφέρετε το Αρχικό Υπόλοιπο από τον Ισολογισμό
 • Αφαιρέστε ένα ελάχιστο υπόλοιπο μετρητών. Υποθέσαμε ότι η Colgate θα ήθελε να διατηρεί τουλάχιστον 500 εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο.

Παράλειψη Έκδοσης Μακροχρόνιου Χρέους / Αποπληρωμών, Διαθέσιμα μετρητά για την ενότητα Ανακυκλούμενη Πιστωτική Διευκόλυνση και Περίστροφα Προς το παρόν     Από την έκθεση 10K της Colgate, σημειώνουμε τις διαθέσιμες λεπτομέρειες για το Revolved Credit Facility Colgate 2013 - 10K, Σελίδα 35

Επίσης παρέχονται σε πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με το χρέος είναι οι δεσμευμένες μακροπρόθεσμες αποπληρωμές χρέους. Colgate 2013 - 10K, Σελίδα 36

Βήμα 12Γ - Υπολογίστε το Μακροπρόθεσμο Χρέος που Λήγει

Χρησιμοποιούμε το πρόγραμμα αποπληρωμής μακροπρόθεσμου χρέους που παρέχεται παραπάνω και υπολογίζουμε το τελικό υπόλοιπο των μακροπρόθεσμων αποπληρωμών χρέους

Βήμα 12Δ - Συνδέστε τις μακροπρόθεσμες αποπληρωμές χρέους.

Βήμα 12Ε - Υπολογίστε τους διακριτικούς δανεισμούς / καταβολές

Χρησιμοποιώντας τον τύπο εξαργύρωσης μετρητών όπως φαίνεται παρακάτω, υπολογίστε τους διακριτικούς δανεισμούς / καταβολές. 

Βήμα 12F - Υπολογίστε το Έξοδα Τόκου από το Μακροπρόθεσμο Χρέος
 • Υπολογίστε το μέσο υπόλοιπο για την ανακυκλούμενη πιστωτική διευκόλυνση και το μακροπρόθεσμο χρέος
 • Κάντε μια λογική υπόθεση για ένα επιτόκιο βάσει των πληροφοριών που παρέχονται στην έκθεση 10Κ
 • Υπολογισμός συνολικού κόστους τόκου = μέσο υπόλοιπο χρέους x επιτόκιο

Βρείτε το συνολικό έξοδο τόκου = τόκος (ανακυκλούμενη πιστωτική διευκόλυνση) + τόκος (μακροπρόθεσμο χρέος)

Βήμα 12G - Συνδέστε τις κύριες αναλήψεις χρεών και περίστροφων με τις ταμειακές ροές 

Βήμα 12Η - Αναφορά τρέχοντος και μακροπρόθεσμου ισολογισμού
 • Οριοθετήστε την τρέχουσα μερίδα του μακροπρόθεσμου χρέους και του μακροπρόθεσμου χρέους όπως φαίνεται παρακάτω

 • Συνδέστε την ανακυκλούμενη πιστωτική διευκόλυνση, το μακροπρόθεσμο χρέος και την τρέχουσα μερίδα του μακροπρόθεσμου χρέους με τον ισολογισμό  
Βήμα 12I - Υπολογίστε τα έσοδα από τόκους χρησιμοποιώντας το μέσο υπόλοιπο μετρητών

Βήμα 12J - Σύνδεση εξόδων τόκων και εσόδων από τόκους με την κατάσταση εσόδων 

Εκτελέστε τον έλεγχο του Ισολογισμού: Σύνολο περιουσιακών στοιχείων = Υποχρεώσεις + Ίδια Κεφάλαια

Βήμα 12Κ - Ελέγξτε τον Ισολογισμό

Εάν υπάρχει ασυμφωνία, τότε πρέπει να ελέγξουμε το μοντέλο και να ελέγξουμε τυχόν σφάλματα σύνδεσης

Προτεινόμενο μάθημα οικονομικής μοντελοποίησης


Ελπίζω να απολαύσατε τον Δωρεάν Οδηγό Οικονομικής Μοντελοποίησης Excel. Εάν επιθυμείτε να μάθετε το Financial Modeling στο Excel μέσω των εξειδικευμένων βίντεο διαλέξεων, μπορείτε επίσης να δείτε την Εκπαίδευση Investment Banking. Αυτό είναι κατά κύριο λόγο 99 εκπαιδευτικά πακέτα. Αυτό το μάθημα ξεκινά από τα βασικά και σας μεταφέρει στο προχωρημένο επίπεδο του Investment Banking Job. Αυτό το μάθημα χωρίζεται σε 5 μέρη -

 • Μέρος 1 - Κατάρτιση επενδυτικής τραπεζικής - Βασικά μαθήματα

  (26 μαθήματα)

 • Μέρος 2 - Εκπαίδευση Μοντελοποίησης Προηγμένων Τραπεζικών Επενδύσεων

  (20 μαθήματα)

 • Μέρος 3 - Πρόσθετα τραπεζικών επενδύσεων

  (13 μαθήματα)

 • Μέρος 4 - Μαθήματα Ιδρύματος Επενδυτικής Τραπεζικής

  (23 μαθήματα)

 • Μέρος 5 - Soft Skills for Investment Bankers

  (17 μαθήματα)

Λήψη οικονομικών μοντέλων


 • Οικονομικό μοντέλο Alibaba
 • Χρηματοοικονομικό μοντέλο IPO Box
 • Πρότυπα χρηματοοικονομικής μοντελοποίησης
 • Μάθημα Τραπεζικής Χρηματοοικονομικής Μοντελοποίησης

Ποιο είναι το επόμενο?

Εάν μάθατε κάτι νέο ή απολαύσατε αυτό το χρηματοοικονομικό μοντέλο που βασίζεται στο Excel, αφήστε ένα σχόλιο παρακάτω. Πες μου τι νομίζεις. Ευχαριστώ πολύ και φροντίστε. Καλή μάθηση!