Οριζόντια ολοκλήρωση (Ορισμός) | Κορυφαία 5 παραδείγματα πραγματικής ζωής

Ορισμός οριζόντιας ολοκλήρωσης

Οριζόντια ολοκλήρωση είναι ο τύπος συγχώνευσης που πραγματοποιείται μεταξύ δύο εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον ίδιο κλάδο. Αυτές οι εταιρείες είναι συνήθως ανταγωνιστές και συγχωνεύονται για να αποκτήσουν μεγαλύτερη ισχύ στην αγορά και οικονομίες κλίμακας. Άλλα κίνητρα περιλαμβάνουν μεγαλύτερη πελατειακή βάση, υψηλότερη τιμολογιακή ισχύ λόγω του αυξημένου μεριδίου αγοράς και χαμηλότερο κόστος απασχόλησης, καθώς η ανώτερη διαχείριση της συγχωνευθείσας εταιρείας είναι χαμηλότερη από τις δύο συγχωνευόμενες εταιρείες.

Παραδείγματα Οριζόντιας Ολοκλήρωσης

Εδώ θα δούμε μερικά από τα πρόσφατα πραγματικά παραδείγματα οριζόντιων ενοποιήσεων για να πάρουμε μια ιδέα για το τι κίνητρα οδηγούν σε αυτή τη διαδικασία και πώς επωφελήθηκαν οι εταιρείες από αυτήν:

Παράδειγμα # 1 - Vodafone-Idea

Η Vodafone και η Idea ήταν δύο γίγαντες τηλεπικοινωνιών στην Ινδία. Και οι δύο εταιρείες είχαν ονομαστικό μερίδιο αγοράς με κάποια τιμολογιακή ισχύ στους πελάτες. Ωστόσο, με την είσοδο του Reliance Jio, όλες οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών έλαβαν σημαντική επιτυχία. Η Jio ξεκίνησε προσφορές που ήταν πολύ ελκυστικές για να αποφύγουν οι πελάτες και σταδιακά άρχισαν να μετακινούνται από άλλες εταιρείες στο Jio. Ας δούμε μερικούς αριθμούς:

Με τους συνδυασμένους πόρους, η συγχωνευθείσα εταιρεία ήταν σε θέση να εξυπηρετήσει μια μεγαλύτερη πελατειακή βάση με σχετικά χαμηλότερα περιουσιακά στοιχεία. Η εξοικονόμηση κόστους από εξοπλισμό, υπαλλήλους, λειτουργίες και άλλους διευθυντές οδήγησε σε εκτιμώμενη ετήσια συνέργεια 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη συγχωνευθείσα εταιρεία.

Παράδειγμα # 2 - Marriott-Starwood

Οι Marriott και Starwood ήταν δύο διάσημες αλυσίδες ξενοδοχείων σε όλο τον κόσμο. Το 2016, η Marriot απέκτησε την Starwood σε μια συμφωνία στην οποία οι μέτοχοι της Starwood είχαν 0,8 μετοχές της συγχωνευθείσας εταιρείας έναντι κάθε μετοχής της Starwood που κατείχαν (λόγος απόκτησης 0,8x).

Μετά τη συγχώνευση, η Marriott έχει πρόσβαση σε πάνω από 6000 ακίνητα σε περίπου 125 χώρες. Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισε αυτή η συμφωνία ήταν η συγχώνευση των προγραμμάτων αφοσίωσης των 2 αλυσίδων λόγω των διαφορετικών πλεονεκτημάτων που παρέχει κάθε πρόγραμμα. Η συγχώνευση ολοκληρώθηκε επίσημα, συμπεριλαμβανομένης της ενοποίησης των διαφόρων προγραμμάτων αφοσίωσης σε 1, έως το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

Παράδειγμα # 3 - Arcelor-Mittal

Η Arcelor-Mittal είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός χάλυβα στον κόσμο που δημιουργήθηκε αφού δύο χαλυβουργικοί γίγαντες Arcelor SA και Mittal Steel Company αποφάσισαν να συγχωνευθούν. Ο LN Mittal έγινε ο πρόεδρος της νέας οντότητας και κατέχει το μερίδιο πλειοψηφίας.

Η Mittal ξεκίνησε την προσφορά για συγχώνευση προσφέροντας μετρητά στους Μετόχους της Arcelor. Το διοικητικό συμβούλιο αρχικά δεν συμφώνησε με τη συγχώνευση και άρχισε να αναζητά τη Severstal για πιθανή συγχώνευση. Ωστόσο, μετά από λεπτομερείς συνομιλίες, η Mittal βελτίωσε την προσφορά της και εξετάζοντας τις αντιληπτές συνέργειες που θα προσέφερε η νέα οντότητα, πλήρωσε 40,37 ευρώ στους μετόχους της Arcelor για να τις εξαγοράσει. Μετά τη συγκέντρωση, η προκύπτουσα εταιρεία παρήγαγε το 10% του συνολικού χάλυβα στον κόσμο.

Παράδειγμα # 4 - Exxon-Mobil

Η Exxon και η Mobil ήταν δύο ξεχωριστοί γίγαντες στη βιομηχανία πετρελαίου. Ήταν και οι δύο μέρος των Seven Sisters, ένα όνομα που δόθηκε σε μια ομάδα 7 εταιρειών πετρελαίου και βιομηχανίας πετρελαίου που κυριάρχησαν στη βιομηχανία από τη δεκαετία του 1940-1970. Το 1998, και οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν ότι συγχωνεύθηκαν για να σχηματίσουν μια νέα οντότητα που θα ονομάζεται Exxon-Mobil. Ήταν μια συναλλαγή μετοχών και είναι μέχρι σήμερα η μεγαλύτερη συναλλαγή που καταγράφεται στη βιομηχανία πετρελαίου.

Ο μέτοχος της Mobil έλαβε 1,32 μετοχές της συγχωνευθείσας εταιρείας για κάθε μία από τις μετοχές της στην Mobil, καθώς η επίσημη συναλλαγή περιελάμβανε την Exxon αγοράζοντας την Mobil για να σχηματίσει τη νέα οντότητα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το 30% της ExxonMobil να είναι προηγούμενοι μέτοχοι της Mobil και το 70% να είναι προηγούμενοι μέτοχοι της Exxon.

Μέσα σε 15 ημέρες από την ανακοίνωση της συγχώνευσης, η τιμή της μετοχής της Exxon σημείωσε αύξηση 3,3% από 71,63 $ στα 74 $. Η τιμή της μετοχής της Mobil σημείωσε άνοδο 5,6% από 83,75 $ σε 88,44 $.

Η συγχώνευση πέρασε από μια διεξοδική ανασκόπηση από την FTC για να ελέγξει τη δημιουργία ενός μονοπωλίου στη βιομηχανία πετρελαίου. Η συγχώνευση εγκρίθηκε αφού η εταιρεία συμφώνησε με τους όρους και τις προϋποθέσεις που έθεσε η FTC κατά την επανεξέταση.

Παράδειγμα # 5 - JP Morgan Chase

Η JP Morgan και η Chase bank ήταν αποτέλεσμα συγχώνευσης μεταξύ της Chase Manhattan Bank και της JP Morgan Company για συναλλαγή μετοχών περίπου 31 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Chase Manhattan ήταν η τρίτη μεγαλύτερη τραπεζική εταιρεία στις ΗΠΑ, ελέγχοντας ένα περιουσιακό στοιχείο αξίας περίπου 396 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε σύγκριση με τα 266 δισεκατομμύρια δολάρια της JP Morgan Company. Μαζί, η συγχωνευθείσα εταιρεία θα έχει συνολικά περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 650 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τοποθετώντας τα στη δεύτερη θέση μετά από μόνο τη Citigroup που είχε περιουσιακά στοιχεία 800 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η συμφωνία ήταν μια συναλλαγή μετοχών, με την Chase να αποκτήσει επίσημα την JP Morgan, ανταλλάσσοντας 3,7 μετοχές για καθεμία από τις μετοχές της JP Morgan.

συμπέρασμα

Οι Οριζόντιες Ενσωματώσεις είναι μια συνήθης πρακτική στα Εταιρικά Οικονομικά. Όλες οι εταιρείες προσπαθούν να γίνουν ηγέτες της αγοράς και μερικές φορές όταν τα συμφέροντα 2 εταιρειών ευθυγραμμίζονται, μια συγχώνευση τις βοηθά να επιτύχουν αυτά τα συμφέροντα. Η κυβέρνηση ελέγχει τις συγχωνεύσεις και έχει την εξουσία να επιβάλλει αντιμονοπωλιακούς νόμους, απαγορεύοντας τη συγχώνευση, εάν αντιληφθεί ότι η συγχώνευση θα οδηγούσε σε καταστάσεις αντίθετες προς το δημόσιο συμφέρον. Οι οριζόντιες συγχωνεύσεις είναι πιο συχνές μεταξύ των εταιρειών σε ένα ώριμο στάδιο του κύκλου τους, οι οποίες επιδιώκουν να αυξήσουν το μερίδιο αγοράς και την αποτελεσματικότητα.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found