Θετικά έναντι Κανονικής Οικονομίας | Κορυφαίες 7 διαφορές (με τα γραφήματα)

Διαφορά μεταξύ θετικής και κανονικής οικονομίας

Τα θετικά οικονομικά βασίζονται εξ ολοκλήρου σε γεγονότα που σημαίνει ότι παρέχει εξήγηση για θέματα και τέτοια ζητήματα που σχετίζονται με την οικονομία χωρίς καν να κρίνει τότε, ενώ η κανονιστική οικονομία βασίζεται απλώς σε αξίες και είναι εγγενώς υποκειμενική, πράγμα που σημαίνει ότι δεν παρέχει απλώς εξήγηση για ζητήματα και θέματα που αφορούν τα οικονομικά, αλλά τα κρίνουν επίσης

Τα οικονομικά είναι επιστήμη και τέχνη. Και δεν περιορίζεται μόνο σε γεγονότα ή φαντασία. Είναι ένας συνδυασμός και των δύο.

  • Τα θετικά οικονομικά μιλούν για πράγματα που είναι «είναι». Είναι γεγονότα. Μπορούν να επαληθευτούν. Μπορείτε να το αποδείξετε ή να το διαψεύσετε. Μπορείτε να το δοκιμάσετε. Και μπορείτε να μάθετε εάν αυτές οι δηλώσεις που αναφέρονται στα θετικά οικονομικά είναι αληθινές ή αναληθείς.
  • Αλλά τα κανονιστικά οικονομικά είναι μυθοπλασία. Δεν είναι γεγονότα. μάλλον είναι απόψεις οικονομολόγων που μας λένε τι σκέφτονται. Μπορεί να είναι αλήθεια για ορισμένους και ψευδείς για ορισμένους. Και αυτές οι δηλώσεις που αναφέρονται στα κανονιστικά οικονομικά δεν είναι επαληθεύσιμες. Δεν μπορούν επίσης να δοκιμαστούν.

Μπορείτε να σκεφτείτε, γιατί λοιπόν υπάρχουν δύο τομείς οικονομίας; Και εάν τα κανονιστικά οικονομικά δεν μιλούν για γεγονότα, γιατί πρέπει να υπάρχει ως τμήμα των οικονομικών; Εδώ γιατί.

Για να κάνουμε πολιτικές επιχειρήσεων ή οποιασδήποτε χώρας, χρειαζόμαστε τόσο θετικά όσο και κανονιστικά οικονομικά. Πρέπει να γνωρίζουμε ποια είναι τα γεγονότα και έπειτα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την κρίση μας για να διαμορφώσουμε πολιτικές που θα βοηθήσουν τα άτομα και την κοινωνία γενικότερα.

Infographics θετικών έναντι κανονικών οικονομικών

Βασικές διαφορές μεταξύ θετικής και κανονικής οικονομίας

Εδώ είναι οι πιο σημαντικές διαφορές–

  • Η μεγαλύτερη διαφορά είναι η πρώτη βασίζεται σε γεγονότα και η δεύτερη βασίζεται σε αξίες, κρίσεις και απόψεις.
  • Οι δηλώσεις με θετικά οικονομικά μπορούν να δοκιμαστούν ή να επαληθευτούν. Αυτό σημαίνει ότι οι δηλώσεις μπορεί να είναι αληθείς ή ψευδείς. Οι δηλώσεις στο πλαίσιο της κανονιστικής οικονομίας, από την άλλη πλευρά, είναι απόψεις και συστάσεις που δεν μπορούν να επαληθευτούν έως ότου τεθούν σε εφαρμογή πρώτα.
  • Οι δηλώσεις με θετικά οικονομικά έχουν αντικειμενικό χαρακτήρα. Οι δηλώσεις στο πλαίσιο της κανονιστικής οικονομίας είναι υποκειμενικής φύσης.
  • Οι δηλώσεις υπό θετικά οικονομικά επικεντρώνονται στις σχέσεις αιτίας και αποτελέσματος Από την άλλη πλευρά, οι δηλώσεις στο πλαίσιο των κανονιστικών οικονομικών επικεντρώνονται σε αυτό που μπορεί να λειτουργήσει και γιατί.
  • Και τα δύο οικονομικά είναι σημαντικά γιατί, χωρίς το ένα, το άλλο δεν έχει νόημα.

Συγκριτικός Πίνακας

Βάση σύγκρισης  Θετικά οικονομικά Κανονικά Οικονομικά
1. Σημασία Επικεντρώνεται σε αυτά που είναι ήδη - τα γεγονότα, τα επαληθεύσιμα. Τα κανονικά οικονομικά απεικονίζουν μια εικόνα του τι πρέπει να είναι - οι απόψεις, οι συνταγές των οικονομολόγων και των ειδικών.
2. Τι είναι όλα αυτά; Τα θετικά οικονομικά μιλούν για τη σχέση αιτίου-αποτελέσματος. Τα κανονικά οικονομικά μιλούν για απόψεις και κρίσεις.
3. Φύση του κλάδου Φύση πραγματική και περιγραφική. Η φύση είναι επιτακτική.
4. Τύπος επιχειρήματος πίσω Ο τύπος του επιχειρήματος πίσω από τα θετικά οικονομικά είναι αντικειμενικός. Ο τύπος του επιχειρήματος πίσω από τα κανονιστικά οικονομικά είναι υποκειμενικός.
5. Η αξία των δοκιμών Οι δηλώσεις με θετικά οικονομικά μπορούν να δοκιμαστούν και να βρεθεί το σωστό / λάθος. Δεν είναι δυνατή η δοκιμή ή η επαλήθευση δηλώσεων βάσει κανονιστικών οικονομικών.
6. Απαιτείται επειδή Τα θετικά οικονομικά επισημαίνουν το πράγμα όπως είναι έτσι ώστε μια απόφαση να μπορεί να εκδοθεί βάσει αυτού του γεγονότος. Το Normative Economics διατυπώνει απόψεις για τα γεγονότα που παρουσιάζονται στα θετικά οικονομικά.
7. Με βάση Γεγονότα, πραγματικότητα. Αξίες.

συμπέρασμα

Δεν είναι σημαντικές μόνο για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ή τους σχεδιαστές. Είναι εξίσου σημαντικά για όποιον προσπαθεί να βρει μια λύση που βασίζεται σε ένα γεγονός. Εάν ένα σχολείο βλέπει ότι οι μαθητές του σχολείου έχουν χαμηλότερη απόδοση από τον μέσο όρο τα τελευταία δύο χρόνια, μπορούν να πραγματοποιήσουν μια συνάντηση, να μιλήσουν για πράγματα, να καταγράψουν ιδέες και να βρουν την καλύτερη εναλλακτική λύση που μπορεί να βοηθήσει τους μαθητές να πάρουν καλύτερα σημάδια. Σε αυτό το απλό σενάριο, οι συνδυασμοί του γεγονότος και της λύσης μπορούν εύκολα να εντοπιστούν από τις έννοιες της θετικής οικονομίας και της κανονιστικής οικονομίας.

Αυτοί οι δύο τύποι οικονομικών είναι τόσο πρακτικοί που μπορείτε να τους εφαρμόσετε σε οτιδήποτε - από τις επιχειρήσεις έως την πολιτική, από τον αθλητισμό έως τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, από τη χάραξη πολιτικής έως το να γίνετε πλούσιοι.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found