Μέσος όρος κόστους δολαρίου (Ορισμός, Οφέλη) | Υπολογισμός με παραδείγματα

Ορισμός μέσου όρου κόστους-δολαρίου

Μέσος όρος κόστους δολαρίου σημαίνει επένδυση του ίδιου χρηματικού ποσού σε ένα περιουσιακό στοιχείο (μετοχές) σε περιοδικά διαστήματα ανεξάρτητα από την τιμή του, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο μεταβλητότητας των τιμών στην αγορά. Για παράδειγμα, ένας επενδυτής θα επενδύσει 100 $ κάθε μήνα την πρώτη ημέρα του μήνα για πέντε χρόνια σε ένα συγκεκριμένο αμοιβαίο κεφάλαιο.

Παράδειγμα

Μπορείτε να πραγματοποιήσετε λήψη αυτού του προτύπου Excel με μέσο κόστος κόστους δολαρίου εδώ - Πρότυπο Excel μέσου κόστους δολάριο

Ακολουθεί ένα παράδειγμα του μέσου όρου του κόστους του δολαρίου, ας δούμε τι θα συνέβαινε αν είχαμε επενδύσει τα $ 1000 τακτικά στις 28 κάθε μήνα για μια δεδομένη περίοδο έξι μηνών, όπως φαίνεται παρακάτω.

Εδώ μπορούμε να δούμε τη μέση τιμή μετοχής της Apple για ολόκληρη την περίοδο είναι 181,26 $. Η τιμή αυξάνεται αρκετά απότομα μετά τις 26 Φεβρουαρίου 2019 και μειώνεται και πάλι μετά τις 26 Απριλίου 2019, δείχνοντας μέτρια αστάθεια. Αυτό καθιστά πολύ δύσκολο για τον επενδυτή να καθορίσει σε ποια ημερομηνία θα πρέπει να επενδύσει στην Apple. Σε αυτήν την περίπτωση, πραγματοποιεί περιοδική επένδυση $ 1000 στις 28 κάθε μήνα, όπως φαίνεται παρακάτω -

Πηγή: Yahoo Finance

Εδώ μπορούμε να βρούμε τον αριθμό των μετοχών που αγοράστηκαν διαιρώντας το επενδυμένο ποσό των 1000 $ με την τιμή κλεισίματος της ημέρας. Μπορούμε εύκολα να βρούμε τη μέση τιμή μετοχής που πλήρωσε για αυτές τις επενδύσεις χρησιμοποιώντας τον τύπο:

 • Μέση τιμή που καταβλήθηκε = Συνολικό επενδυμένο ποσό / Σύνολο μετοχών που αγοράστηκαν
 • = 6000/34
 • = 176,47 $

Υπάρχει ένας εναλλακτικός κατά προσέγγιση τύπος για τον υπολογισμό της μέσης τιμής του δολαρίου που χρησιμοποιεί την έννοια της αρμονικής μέσης:

 • Μέση τιμή δολαρίου = Αριθμός περιόδων / ∑ (1 / Τιμή μετοχής κατά τις ημερομηνίες επένδυσης)
 •  = 6 / {(1 / 156,23) + (1 / 156,30) + (1 / 173,15) + (1 / 188,72) + (1 / 204,61) + (1 / 178,23)}
 • = 174,57 $

Η μικρή διαφορά στις δύο μέσες τιμές είναι επειδή στρογγυλοποιήσαμε τον αριθμό των μετοχών στον παρονομαστή του πρώτου τύπου σε μηδενικό δεκαδικό (δεδομένου ότι η μετοχή αγοράζεται γενικά σε ακέραιους αριθμούς) όπως στα $ 1000 διαιρούμενη με 156,23 $ (στις 28 Δεκεμβρίου 2018) δίνει 6,4 που έχουμε στρογγυλοποιήσει σε 6 μετοχές. Αλλά στη δεύτερη φόρμουλα που χρησιμοποιεί αρμονικό σημαίνει ότι δεν έχουμε στρογγυλοποιήσει την τιμή της μετοχής και ως εκ τούτου υπάρχει μια μικρή διαφορά μεταξύ των δύο αριθμών.

Σε αυτήν την περίπτωση, βλέπουμε ότι ο επενδυτής αγοράζει με μέσο κόστος 176,47 $ ανά μετοχή σε μέσο όρο κόστους δολαρίου, το οποίο είναι 3% μικρότερο από τη μέση τιμή της Apple για την ίδια περίοδο. Μπορούμε επίσης να σημειώσουμε ότι ο επενδυτής αγόρασε τον μικρότερο αριθμό μετοχών (πέντε) τις ημέρες που οι τιμές των μετοχών ήταν ασυνήθιστα υψηλές.

Οφέλη

 • Το πρώτο όφελος της μέσης τιμής του δολαρίου είναι ότι είναι πολύ βολικό να καταρτίσετε αυτό το σχέδιο και να αφαιρέσετε την ανάγκη χρονισμού αγοράς για επενδυτές που δεν παρακολουθούν την αγορά σε τακτική βάση ή που δεν έχουν πολλές γνώσεις για την αγορά.
 • Το δεύτερο όφελος είναι ότι αυτή η μέθοδος υπολογίζει κατά μέσο όρο τις διακυμάνσεις των τιμών των μετοχών και βοηθά τους επενδυτές να μειώσουν το κόστος τους βάσει τίτλων που μειώνουν την αξία τους.
 • Και το τελευταίο όφελος είναι ότι είναι προσιτό για επενδυτές που δεν έχουν την ικανότητα να επενδύσουν ένα τεράστιο χρηματικό ποσό σε μια συγκεκριμένη στιγμή. Για παράδειγμα, στην περίπτωσή μας για μισθωτό άτομο, είναι ευκολότερο να επενδύσετε 1000 $ ανά μήνα για έξι μήνες από ό, τι να επενδύσετε 6000 $ σε μία ημέρα.

Μειονεκτήματα / Περιορισμοί

 • Ο πρώτος περιορισμός είναι ότι μελέτες έχουν δείξει ότι είναι καλύτερο να επενδύσετε ένα κατ 'αποκοπή ποσό, καθώς επιτυγχάνει υψηλότερη απόδοση μακροπρόθεσμα, υπό τον όρο ότι ο επενδυτής χρονολογεί σωστά την αγορά. Για παράδειγμα, στην περίπτωσή μας είχε ο επενδυτής βάλει 6000 $ πριν από τις 26 Ιανουαρίου 2019, η μέση τιμή αγοράς του θα ήταν πολύ χαμηλότερη από τη μέση τιμή του δολαρίου (11% χαμηλότερη για να είναι ακριβής)
 • Δεύτερον, ο μέσος όρος του κόστους του δολαρίου οδηγεί επίσης σε περισσότερες συναλλαγές (έξι φορές στην περίπτωσή μας), οι οποίες θα μπορούσαν να προσθέσουν σημαντικά το κόστος συναλλαγής για τον επενδυτή εάν το χρηματιστήριο είναι υψηλό.

συμπέρασμα

Με μέσο όρο κόστους δολαρίου ο επενδυτής επενδύει το ίδιο χρηματικό ποσό κάθε φορά που οδηγεί στην αγορά περισσότερων μετοχών όταν η τιμή της μετοχής είναι χαμηλή και το αντίστροφο. Ωστόσο, εάν ο επενδυτής έχει το χρόνο και την τεχνογνωσία για να παρακολουθεί την αγορά και να κάνει τις απαραίτητες προσαρμογές χαρτοφυλακίου, ο μέσος όρος κόστους-δολαρίου μπορεί να μην είναι η βέλτιστη μέθοδος διαχείρισης χαρτοφυλακίου. Ο μέσος όρος κόστους δολαρίου είναι μια πολύ απλή και βολική μέθοδος για επένδυση στην αγορά και προωθεί πειθαρχημένες επενδύσεις που βοηθούν έναν επενδυτή να επιτύχει τους οικονομικούς του στόχους.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found