Επιτυχημένες συγχωνεύσεις και εξαγορές | Βασικοί οδηγοί, παραδείγματα, μελέτες περιπτώσεων

Η συγχώνευση και εξαγορά μεταξύ των οντοτήτων μπορεί να θεωρηθεί επιτυχής όταν η στρατηγική της διοίκησης είναι αρκετά ισχυρή και σαφής προκειμένου να διασφαλιστεί ότι υπάρχουν οφέλη συνέργειας σε αυτήν τη συγχώνευση και απόκτηση, καθώς και η πολιτιστική συμβατότητα μεταξύ των οντοτήτων που συμμετέχουν στη συγχώνευση και εξαγορές.

Επιτυχημένες συγχωνεύσεις και εξαγορές

Η 7η Σεπτεμβρίου 2016 θα γιορτάζεται ως μια μεγάλη μέρα στην ιστορία της παγκόσμιας βιομηχανίας τεχνολογίας, καθώς η συγχώνευση μεταξύ της Dell-EMC πραγματοποιήθηκε. Καθώς η Dell-EMC συγχωνεύτηκε σε μια, η παγκόσμια βιομηχανία τεχνολογίας επευφημία Μετά από χρόνια σταθερής ερωτοτροπίας, η συμφωνία τελικά έβλεπε το φως της ημέρας. Ωστόσο, η μοίρα αυτής της συγχώνευσης δεν έχει ακόμη δει. Αλλά έχετε σκεφτεί ποτέ, γιατί μερικές συγχωνεύσεις είναι επιτυχημένες, ενώ κάποιες έχουν πάρει ξινή; Ο λόγος είναι απλός. Εκείνες οι συγχωνεύσεις που συνέβησαν για τους σωστούς λόγους έχουν παραμείνει, ενώ εκείνες που συγκεντρώθηκαν για λάθος λόγους ή εκτελέστηκαν άσχημα έχουν φύγει.

Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε τα εξής -

  Αν θέλετε να μάθετε επαγγελματικά συγχωνεύσεις και εξαγορές, τότε ίσως θέλετε να παρακολουθήσετε 24+ ώρες βίντεο για  συγχωνεύσεις και εκπαίδευση εξαγορών

  Τι είναι η μυστική συνταγή για επιτυχημένες συγχωνεύσεις και εξαγορές;

  Όπως τα περισσότερα πράγματα στη ζωή, δεν υπάρχει μυστική συνταγή για επιτυχημένες συγχωνεύσεις. Μια καλά χαραγμένη στρατηγική, μια έξυπνη ομάδα διαχείρισης και ένα μάτι για λεπτομέρειες είναι αυτό που ενσωματώνει την ουσία της επιτυχούς συγχώνευσης. Ενώ η στρατηγική είναι σημαντική για τις περισσότερες συγχωνεύσεις, η πολιτιστική συμβατότητα είναι η ψυχή των συγχωνευμένων οντοτήτων.

  Υπάρχουν τόσες πολλές συγχωνεύσεις και εξαγορές που συμβαίνουν κάθε χρόνο. Σύμφωνα με το ινστιτούτο IIMA, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 45.000 συναλλαγές στο τοπίο M&A το 2015. Η αποτίμησή τους ανέρχεται σε 4,5 τρισεκατομμύρια δολάρια ή περισσότερο.

  Πηγή: Ινστιτούτο Συγχωνεύσεων, Εξαγορών & Συμμαχιών (IMAA)

  Η εξαγορά της Time Warner Cable Inc από την Charter Communications Inc τον Μάιο του 2015, αξίας 77,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αποδείχθηκε η μεγαλύτερη συμφωνία M&A με έδρα το έτος 201, ακολουθούμενη από τη συγχώνευση της Dell-EMC ύψους 65,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

  Πηγή: Statista.com

  Οι περισσότερες από αυτές τις συγχωνεύσεις συγκεντρώνουν τεράστια προσοχή στα μέσα ενημέρωσης, ενώ κάποιες συμβαίνουν απλώς με έναν τρόπο «σιωπηλής» Αλλά αυτό δεν είναι σημαντικό. Αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι πόσα από αυτά αντέχουν στη δοκιμασία του χρόνου και πόσα παραμένουν στην καλύτερη μνήμη. Πριν μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτό, ας προσπαθήσουμε πρώτα να κατανοήσουμε γιατί συμβαίνουν συγχωνεύσεις. Γιατί δύο ανεξάρτητες οντότητες ενώνονται για να σφυρηλατήσουν μια νέα σχέση όταν μπορούν να βγουν από μόνες τους; Ακούγεται σαν γάμος, έτσι δεν είναι; Λοιπον ναι. Οι συγχωνεύσεις, όπως και οι γάμοι, διακυβεύονται πολλά. Είναι μια κατάσταση μάρκας ή σπασίματος στο τέλος της ημέρας! Ένας εσφαλμένος υπολογισμός μπορεί να πέσει σε τρισεκατομμύρια απώλειες, και ποιος το θέλει αυτό;

  Γιατί συγχώνευση και εξαγορές;

  Κατά κύριο λόγο η δημιουργία αξίας ή η αύξηση της αξίας είναι ο στόχος οποιασδήποτε συγχώνευσης. Αυτοί είναι συνδυασμοί επιχειρήσεων και οι λόγοι βασίζονται σε χρηματικά στοιχεία. Ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά σε μερικούς από τους λόγους πίσω από τις συγχωνεύσεις.

  # 1 - Αύξηση χωρητικότητας :

  Μία από τις πιο κοινές αιτίες μιας συγχώνευσης είναι η αύξηση της ικανότητας μέσω συνδυασμένων δυνάμεων. Συνήθως, οι εταιρείες στοχεύουν σε μια τέτοια κίνηση για τη μόχλευση δαπανηρών κατασκευαστικών εργασιών. Ωστόσο, η ικανότητα δεν μπορεί να αφορά μόνο τις κατασκευαστικές εργασίες. Μπορεί να προέρχεται από την προμήθεια μιας μοναδικής τεχνολογικής πλατφόρμας αντί να την χτίζει ξανά. Η αύξηση της ικανότητας είναι συνήθως η κινητήρια δύναμη των συγχωνεύσεων σε βιοφαρμακευτικές και αυτοκινητοβιομηχανίες.

  # 2 - Επίτευξη ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος

  Ας το παραδεχτούμε. Ο ανταγωνισμός είναι κολακευτικός σήμερα. Χωρίς επαρκείς στρατηγικές στην ομάδα της, οι εταιρείες δεν θα επιβιώσουν από αυτό το κύμα καινοτομιών. Πολλές εταιρείες ακολουθούν τη διαδικασία συγχώνευσης για να επεκτείνουν τα ίχνη τους σε μια νέα αγορά όπου η συνεργαζόμενη εταιρεία έχει ήδη ισχυρή παρουσία. Σε άλλες περιπτώσεις, το ελκυστικό χαρτοφυλάκιο μάρκας παρασύρει τις εταιρείες σε συγχωνεύσεις.

  # 3 - Επιβίωση δύσκολων στιγμών

  Ακολουθώντας το παροιμία, ας πούμε "Οι δύσκολες στιγμές δεν διαρκούν, οι σκληρές εταιρείες κάνουν". Η παγκόσμια οικονομία διέρχεται μια φάση αβεβαιότητας και η συνδυασμένη δύναμη είναι πάντα καλύτερη σε δύσκολους καιρούς. Όταν η επιβίωση γίνεται πρόκληση, ο συνδυασμός είναι η καλύτερη επιλογή. Κατά την περίοδο κρίσης, 2008-2011, πολλές τράπεζες υιοθέτησαν αυτόν τον δρόμο για να απαλλαγούν από τους κινδύνους του ισολογισμού.

  # 4 - Διαφοροποίηση

  Οι λογικές εταιρείες απλά δεν πιστεύουν ότι διατηρούν όλα τα αυγά σε ένα καλάθι. Η διαφοροποίηση είναι το κλειδί. Συνδυάζοντας τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, μπορούν να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων. Η διαφοροποίηση προσθέτει απλά προϊόντα στο χαρτοφυλάκιο που δεν αποτελεί μέρος των τρεχουσών λειτουργιών. Ένα κλασικό παράδειγμα αυτού είναι η απόκτηση EDS από την HP το 2008 για την προσθήκη χαρακτηριστικών προσανατολισμένων στις υπηρεσίες στις τεχνολογικές προσφορές τους.

  # 5 - Μείωση κόστους

  Οι οικονομίες κλίμακας είναι η ψυχή των περισσότερων επιχειρήσεων. Όταν δύο εταιρείες βρίσκονται στην ίδια γραμμή επιχειρήσεων ή παράγουν παρόμοια αγαθά και υπηρεσίες, είναι απολύτως λογικό να συνδυάζουν τοποθεσίες ή να μειώνουν το λειτουργικό κόστος ενσωματώνοντας και εξορθολογίζοντας τις λειτουργίες υποστήριξης. Αυτό γίνεται μια μεγάλη ευκαιρία για μείωση του κόστους. Τα μαθηματικά είναι απλά εδώ. Όταν το συνολικό κόστος παραγωγής μειώνεται με αυξανόμενο όγκο, μεγιστοποιούνται τα συνολικά κέρδη.

  Από τις πολλές συγχωνεύσεις που γοητεύουν τους τίτλους κάθε μέρα, ας επιλέξουμε δύο παραδείγματα και να μελετήσουμε τις περιπτώσεις τους. Ας ανακαλύψουμε και να ανακαλύψουμε εάν ήταν επιτυχημένοι ή συναντήθηκαν με μια σκληρή μοίρα.

  Μελέτη περίπτωσης Adidas-Reebok

  Η Adidas-Salomon AG το 2005 ανακοίνωσε το σχέδιό της να εξαγοράσει το Reebok North America το 2005 σε εκτιμώμενη αξία 3,78 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Adidas προσφέρθηκε να πληρώσει πάνω από 34% premium έναντι της τελευταίας τιμής κλεισίματος για το Reebok. Αυτή ήταν μια γευστική συμφωνία για τη Reebok, καθώς αντιμετώπιζε επίσης σκληρό ανταγωνισμό από τη Nike, την Adidas και την Puma.

  Η αγορά υποδημάτων στη Βόρεια Αμερική κυριάρχησε κυρίως από τη Nike με μερίδιο 36%. Το αυξημένο μερίδιο αγοράς και η μείωση του κόστους μέσω συνεργιών ήταν σαφείς στρατηγικές τόσο για την Adidas όσο και για την Reebok. Η Adidas με τα ποιοτικά της προϊόντα και η Reebok με το στυλιζαρισμένο πηλίκο της σχεδίαζαν να συλλάβουν τη σκηνή.

  Οι συνδυασμένες βασικές ικανότητες διαμόρφωσαν ένα ανανεωμένο χαρτοφυλάκιο που είχε:

  Η Nike είχε μερίδιο αγοράς 36% τον Αύγουστο του 2005. Μετά την εξαγορά της Reebok, το μερίδιο αγοράς της Adidas-Reebok στις ΗΠΑ κατέρρευσε στο 21% από 8,9%.

  Πηγή: icmrindia, NAFSMA

  Έσοδα από το τμήμα υποδημάτων Nike, Adidas και Puma από το 2010 έως το 2015 (σε δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ )

  Πηγή: Statista

  Τα έσοδα από τις πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 52% το 2006, αντιπροσωπεύοντας την υψηλότερη οργανική ανάπτυξη του ομίλου Adidas τα τελευταία οκτώ χρόνια. Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία του ομίλου που ξεπέρασε το όριο των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ.

  Τι οδήγησε στην επιτυχή συγχώνευση της Adidas Reebok;

  # 1 - Πολιτιστικό μείγμα

  Η κουλτούρα του Adidas και του Reebok συγχωνεύτηκε αβίαστα και έδωσε μια νέα ταυτότητα στον οργανισμό. Οι διακριτικοί παράγοντες ήταν πολλοί. Η Adidas είναι αρχικά μια γερμανική εταιρεία και η Reebok μια αμερικανική οντότητα. Ο Adidas ασχολήθηκε με τον αθλητισμό, ενώ ο Reebok επαναπροσδιόρισε τον τρόπο ζωής. Ωστόσο, η σωστή επικοινωνία, οι σαφείς στρατηγικές και η αποτελεσματική εφαρμογή έκαναν τη δουλειά.

  # 2 - Ένας τέλειος συνδυασμός Ατομικότητας και Ένωσης

  Διατήρηση και των δύο επωνυμιών (διατήρηση καθιερωμένου μεριδίου αγοράς). Η Adidas-Reebok είναι μια τέτοια συγχώνευση όπου και οι δύο εταιρείες κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα χαρτοφυλάκιο νέων προσφορών διατηρώντας παράλληλα την ατομικότητά τους ανέπαφη. Υπάρχει μια απειλή κανιβαλισμού όπου ένα εμπορικό σήμα τρώει τη διάδοση των καταναλωτών των άλλων. Ωστόσο, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Adidas Herbert Hainer δήλωσε σαφώς: «είναι σημαντικό κάθε μία από αυτές τις μάρκες να διατηρήσει τη δική της ταυτότητα». Ενώ η Reebok αξιοποίησε την ισχυρή παρουσία της με τη νεολαία, η Adidas επικεντρώθηκε στη διεθνή παρουσία και την τεχνολογία αιχμής.

  # 3 - Οικονομίες κλίμακας:

  Η Adidas επωφελήθηκε από τη βελτιωμένη διανομή στη Βόρεια Αμερική, όπου η Reebok έχει ήδη ισχυρή βάση. Οι αυξημένες λειτουργίες μεταφράζονται φυσικά σε μειωμένο κόστος σε κάθε μέτωπο της αλυσίδας αξίας, όπως κατασκευή, προμήθεια, διανομή και μάρκετινγκ.

  Είναι πολλές συγχωνεύσεις που ωστόσο συναντούν ένα κακό μέλλον Δεν κατάφεραν να κάνουν μια ανάλυση πριν και μετά τη συγκέντρωση και οι δύο εταιρείες καταλήγουν σε χάος. Μια τέτοια περίπτωση στο πρόσφατο παρελθόν ήταν η συγχώνευση Microsoft-Nokia.

  Μελέτη περίπτωσης Microsoft-Nokia Merger

  Όταν η Microsoft καταπιέστηκε από συσκευές Apple και Android, αποφάσισε να συγχωνευθεί με τη Nokia ως τελευταία προσπάθεια το 2013. Η συνεργασία με έναν ήδη υπάρχοντα κατασκευαστή συσκευών φαινόταν πιο βολική από τη δημιουργία οργανικής επιχείρησης.

  Ωστόσο, η συμφωνία αποδείχθηκε ξινή. Η Microsoft έχει μετατοπίσει μεγάλο μέρος της απόκτησης 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε άλλα τμήματα της εταιρείας, ανακοίνωσε μαζική απόλυση για υπαλλήλους της Nokia, μείωσε την παραγωγή smartphone της ετησίως και τελικά διέγραψε ολόκληρη την τιμή αγοράς με χρέωση απομείωσης 7,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

  Εν τω μεταξύ, το μερίδιο αγοράς της Nokia μειώθηκε από την κορυφή του 41% στο τρέχον επίπεδο του 3% παρά την υποστήριξη της Microsoft.

  Τι οδήγησε στην αποτυχία του Microsoft Nokia Merger;

  πηγή: Business Insider

  Η απόγνωση δεν οδηγεί πουθενά

  Αντί να αναπτυχθούν μέσω ενός κοινού οράματος ή κοινού πάθους, τόσο η Nokia όσο και η Microsoft μετατράπηκαν σε μια γωνία και θεωρήθηκαν η άλλη ως ιππότης τους στη λαμπερή πανοπλία.

  Αποτυχία κατανόησης των τάσεων και της δυναμικής της αγοράς:

  Ακόμα και μετά από δύο χρόνια συσκευών Nokia με Windows Phone, το λειτουργικό σύστημα της Microsoft κατέλαβε μόλις το 3,5% της αγοράς smartphone. Αυτό ήταν μια ισχυρή ένδειξη ότι οι προγραμματιστές δεν επιθυμούν να επενδύσουν πόρους για τη δημιουργία εφαρμογών για τηλέφωνα με Windows. Η βιομηχανία κινητών τηλεφώνων δεν αφορά μόνο το υλικό και το λογισμικό. Οι εφαρμογές, το ηλεκτρονικό εμπόριο, η διαφήμιση, οι εφαρμογές κοινωνικών μέσων, οι υπηρεσίες βάσει τοποθεσίας και πολλά άλλα πράγματα έχουν σημασία σήμερα. Το λογισμικό στο τηλέφωνο δεν ήταν συμβατό ή αρκετά ελκυστικό για ολόκληρο το οικοσύστημα.

  Είναι λοιπόν αρκετά εμφανές ότι οι συγχωνεύσεις είναι γεμάτες επιπλοκές. Χωρίς ενδελεχή επιμέλεια και προσεκτικές εκτελέσεις, αυτές οι συγχωνεύσεις με μεγάλα εισιτήρια είναι σίγουρα καταδικασμένες. Είναι μια φάση μετάβασης και οποιαδήποτε μετάβαση στην επιχείρηση δεν είναι εύκολη. Υπάρχουν ανησυχητικές ερωτήσεις στο μυαλό κάθε ενδιαφερόμενου. Οι απολύσεις, η ολοκλήρωση των πελατών, η αλλαγή ηγεσίας, η ανανέωση του χαρτοφυλακίου προϊόντων, είναι πολλά να αντιμετωπίσουμε.

  Πιστεύεται συνήθως ότι το ποσοστό αποτυχίας μεταξύ συγχωνεύσεων και εξαγορών είναι ένα επιβλητικό 83%. Μια συγχώνευση θεωρείται επιτυχής εάν αυξάνει την αξία της συνδυασμένης εταιρείας. Αλλά μια σημαντική πτυχή που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ότι η διατήρηση των θετικών πλεονεκτημάτων οποιασδήποτε συγχώνευσης είναι η διασφάλιση της επιτυχούς ολοκλήρωσης μετά τη συγχώνευση. Αρχικά, ας καταλάβουμε ποια είναι τα βασικά συστατικά μιας επιτυχημένης συγχώνευσης:

  Προσδιορισμός των σωστών λόγων για τη συγχώνευση

  Όπως κάθε μακροχρόνια σχέση, είναι επιτακτική ανάγκη να γίνουν συγχωνεύσεις και για σωστούς λόγους. Όταν δύο εταιρείες κατέχουν ισχυρή θέση στους αντίστοιχους τομείς τους, μια συγχώνευση που στοχεύει να βελτιώσει τη θέση της στην αγορά ή να κατακτήσει ένα μεγαλύτερο μερίδιο έχει τέλειο νόημα.

  Πηγή: αρχικά δημοσιεύθηκε από την Booz & Company; Strategy-business.com

  Ωστόσο, οι εταιρείες δεν το συνειδητοποιούν αυτό. Πολλοί θεωρούν τις συγχωνεύσεις ως μια τελευταία προσπάθεια για να σώσουν τη θέση τους. Μόλις διαβάσαμε τι συνέβη στην υπόθεση Microsoft-Nokia. Και οι δύο αυτοί γίγαντες αντιμετώπιζαν σοβαρές απειλές από το Android και την Apple, οπότε η συγχώνευση ήταν περισσότερο από απελπισία. Έτσι το αποτέλεσμα είναι μια αποτυχημένη προσπάθεια. Αλλά αν δούμε την περίπτωση της Adidas-Reebok, μπορούμε να καταλάβουμε ότι αυτές ήταν δύο μάρκες που είχαν ισχυρή παρουσία στον δικό τους τομέα. Οι συνδυασμένες δυνάμεις αύξησαν τη θέση τους στην αγορά και οδήγησαν σε μια επιτυχημένη συγχώνευση.

  # 1 - Προσέξτε τους κινδύνους

  Η συγχώνευση είναι μια εξαιρετικά σημαντική κίνηση για κάθε εμπλεκόμενη εταιρεία. Είναι ένα σφιχτό πεζοδρόμιο και ακόμη και μια μικρή ολίσθηση μπορεί να οδηγήσει τα εκατομμύρια σε μια αποστράγγιση. Ο έγκαιρος εντοπισμός αδυναμιών, κινδύνων και απειλών, εσωτερικών ή εξωτερικών, μπορεί να εξοικονομήσει τεράστια κόστη και προσπάθειες. Οι εσωτερικοί κίνδυνοι μπορεί να είναι πολιτισμικές τριβές, απολύσεις, χαμηλή παραγωγικότητα ή πάλη εξουσίας, ενώ οι εξωτερικοί κίνδυνοι είναι η χαμηλή αποδοχή προϊόντων μέσω συνδυασμένων συνεργιών, μια ξαφνική αλλαγή στη δυναμική της αγοράς, οι κανονιστικές αλλαγές κ.λπ. Ναι, δεν είναι δυνατόν να είναι έτσι άψογη διορατικότητα, αλλά η ακρίβεια στην αντιμετώπιση των πραγμάτων είναι απαραίτητη.

  # 2 - Πολιτιστική συμβατότητα

  Αν και η απόλυτη πολιτιστική συνάφεια δεν είναι πάντα δυνατή, είναι πάντα σκόπιμο να βρείτε την πλησιέστερη εφαρμογή ενώ σχεδιάζετε μια συγχώνευση. Και οι δύο εταιρείες πρέπει να αναγνωρίσουν τις ομοιότητές τους και το πιο σημαντικό να αναγνωρίσουν τις διαφορές τους. Τότε μπορούν να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν μια νέα κουλτούρα που να αντικατοπτρίζει τις εταιρικές πεποιθήσεις στον πυρήνα; Η δημιουργία ολοκαίνουργιας ταυτότητας με την υποστήριξη των εργαζομένων οδηγεί σε μια αίσθηση συμμετοχής και επίμονες προσπάθειες για έναν κοινό στόχο. Έτσι, για τους εργαζόμενους είναι μια νέα κουλτούρα, νέοι στόχοι και ένα νέο μέλλον.

  # 3 - Διατήρηση βασικής ηγεσίας

  Όσο απαιτείται για τον προσδιορισμό των σωστών λόγων για τη συγχώνευση, απαιτείται η διατήρηση των σωστών ατόμων μετά τη συγχώνευση. Η επιτυχία μιας συγχώνευσης εξαρτάται από την απρόσκοπτη μετάβαση και την αποτελεσματική εφαρμογή. Πολλές εταιρείες χρειάζονται πολύ χρόνο για να θέσουν τη βασική ηγεσία στη θέση τους, δημιουργώντας έτσι σύγχυση και φόβο. Η επιλογή σε ποιον να διατηρηθεί και σε ποιον να αφήσει είναι ένα ζάρι παιχνίδι. Αλλά εδώ πρέπει να παίξει κάποιο ρόλο η ικανότητα κρίσης. Εάν οι πυλώνες κάθε εταιρείας διατηρούνται με σύνεση, η πορεία γίνεται ευκολότερη. Ωστόσο, εάν οι εργαζόμενοι αισθάνονται εκτός τόπου από την αρχή, ενδέχεται να απομακρυνθούν αφήνοντας ένα μεγάλο κενό στη νέα συγχωνευμένη εταιρεία.

  # 4 - Η επικοινωνία είναι η βάση

  Μελέτες του McKinsey απέδειξαν ότι «η διαχείριση της ανθρώπινης πλευράς της συγχώνευσης είναι το πραγματικό κλειδί για τη μεγιστοποίηση της αξίας της συμφωνίας». Η αποτελεσματική επικοινωνία των εργαζομένων και η ενσωμάτωση της κουλτούρας είναι πιο δύσκολο να επιτευχθούν, αλλά έχουν τη μέγιστη σημασία στην επιτυχία της συγχώνευσης. Η International Association of Business Communicators (IABC) ανέφερε ότι οι περισσότεροι από τους προϋπολογισμούς για τις συγκεντρώσεις παγκοσμίως έχουν δαπανηθεί για εξωτερική επικοινωνία παρά για εσωτερική επικοινωνία. Η μεταφορά της απόφασης συγχώνευσης την κατάλληλη στιγμή βοηθά στη μείωση πολλών αβεβαιοτήτων τόσο στα στάδια πριν όσο και μετά τη συγχώνευση. Οι αβεβαιότητες οδηγούν σε κερδοσκοπία και αποδυναμώνουν την εμπιστοσύνη. Το Grapevine οδηγεί μόνο σε απώλεια παραγωγικότητας. Όσο πιο ανοιχτή είναι η επικοινωνία, τόσο καλύτερη είναι.

  Συμπέρασμα: Η επιτυχής ενσωμάτωση είναι κρίσιμη


  Η ζωή έρχεται σε πλήρη εφαρμογή μετά τη συγχώνευση. Είδαμε πώς να αναγνωρίζουμε τα πράγματα στο στάδιο πριν από τη συγχώνευση, αλλά αυτή είναι μόνο η μία πλευρά του νομίσματος. Στην πραγματικότητα, είναι η εφαρμογή μετά τη συγκέντρωση που αποφασίζει τη μοίρα. Είναι πώς καλλιεργείται η νεοσχηματισμένη σχέση. Υπάρχει το άγχος της απόδοσης σε βασικούς-επιχειρηματικούς τομείς εν μέσω αλλαγμένων συνθηκών. Η πίεση του χρόνου είναι τεράστια. Το ξεκλείδωμα των συνεργιών γρήγορα και η υποστήριξη από βασικό προσωπικό είναι κρίσιμη σε αυτήν τη στιγμή.

  Με λίγα λόγια, μπορεί να ολοκληρωθεί λέγοντας ότι οι συγχωνεύσεις πρέπει να πραγματοποιηθούν για στρατηγικούς λόγους, όπως η βελτίωση των ανταγωνιστικών δυνατοτήτων, η επέκταση των αποτυπωμάτων, η επίτευξη οικονομιών κλίμακας, η ενίσχυση της πελατειακής βάσης, η δοκιμή νέων γεωγραφικών περιοχών, η ενίσχυση της επωνυμίας επωνυμίας κ.λπ. επιφανειακοί λόγοι όπως φορολογικά οφέλη ή για να σωθεί από τους κινδύνους της αγοράς. Οι συγχωνεύσεις πρέπει να θεωρηθούν ως μέσο για την επίτευξη πολύ μεγαλύτερων στρατηγικών αποτελεσμάτων παρά για απλούς σκοπούς.

  Προτεινόμενες αναγνώσεις

  Αυτός ήταν ένας οδηγός για Επιτυχημένες Συγχωνεύσεις και Εξαγορές, τα βασικά κίνητρά του, με παραδείγματα και μελέτες περιπτώσεων. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές από τα ακόλουθα άρθρα -

  • 4 Παραδείγματα αποκτήσεων
  • Βιβλία M&A
  • Συνέργειες σε M&A
  • Συγχωνεύσεις και εξαγορές επενδυτικής τραπεζικής
  • <

  $config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found