Τύποι απόκτησης | Κορυφαίοι 4 τύποι απόκτησης με πρακτικά παραδείγματα

Λίστα των κορυφαίων 4 τύπων απόκτησης

Οι 4 κορυφαίοι τύποι απόκτησης έχουν ως εξής -

  • Οριζόντια απόκτηση
  • Κάθετη απόκτηση
  • Κοινωνική απόκτηση
  • Απόκτηση ομίλου

Οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές θεωρούνται βασικές για την ανάπτυξη στην αγορά σε σύντομο χρονικό διάστημα στο σημερινό εταιρικό κόσμο. Η αυτόνομη οντότητα που μπορεί να επιτύχει μέσα σε λίγα χρόνια μπορεί να επιτευχθεί ακόμη και σε ένα ή δύο χρόνια, απλώς αποκτώντας την οντότητα ή συγχωνεύοντας τη δική της οντότητα με την καλύτερη οντότητα. Οι ακόλουθοι τύποι απόκτησης παρέχουν μια περίληψη των πιο κοινών εξαγορών. Κάθε τύπος απόκτησης δηλώνει το θέμα, τους σχετικούς λόγους και επιπλέον σχόλια ανάλογα με τις ανάγκες.

# 1 - Οριζόντιος τύπος απόκτησης

Στην αγορά, ο μεγαλύτερος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά τη σύνταξη οποιασδήποτε επιχειρηματικής φόρμουλας είναι ο ανταγωνισμός. Εάν η οντότητα πρέπει να αναπτυχθεί στην αγορά, θα πρέπει να αγωνίζεται συνεχώς και να προσπαθεί να μεγιστοποιήσει το μερίδιό της στην αγορά. Στην αγορά, η οντότητα, που ευδοκιμεί στο ίδιο στάδιο παραγωγής, ικανότητας και εξυπηρετεί την ίδια κατηγορία πελατών, θα θεωρείται ως ανταγωνιστής. Για να καλύψει την αγορά, κάθε οντότητα θα πρέπει να εξυπηρετήσει καλύτερη ποιότητα προϊόντων ή να προσπαθήσει να εξαλείψει τον ανταγωνισμό. Ο ανταγωνισμός μπορεί εύκολα να εξαλειφθεί αποκτώντας τον ανταγωνιστή. Αυτό ονομάζεται οριζόντια απόκτηση.

Παράδειγμα οριζόντιας απόκτησης

Η εταιρεία Α και η εταιρεία Β παράγουν κινητό τηλέφωνο στην αγορά. Τώρα, εάν η Εταιρεία Α αποκτήσει την Εταιρεία Β, τότε η εταιρεία Α θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει την πελατειακή βάση της Εταιρείας Β, επίσης με το δικό της εμπορικό σήμα. Αυτό θα βοηθήσει στη διείσδυση στην αγορά και, ως εκ τούτου, θα λειτουργήσει ως ηγέτης της αγοράς. Επί του παρόντος, τέτοιοι τύποι εξαγορών είναι ιδιαίτερα ορατοί στους τομείς της Πληροφορικής. Όπου οι εταιρείες γίγαντας τεχνολογίας συνεχίζουν να αποκτούν εκκίνηση τεχνολογίας και θα αξιοποιήσουν την πελατειακή βάση που καλύπτονται από αυτές. Αυτό τους επιτρέπει να καλύψουν την ακάλυπτη περιοχή και να προσπαθήσουν να κάνουν την παρουσία τους αισθητική σε όλο τον κόσμο.

# 2 - Κάθετος τύπος απόκτησης

Το να έχετε όλη τη δραστηριότητα που σχετίζεται με οποιαδήποτε επιχείρηση παρέχει οφέλη συνέργειας σε οποιαδήποτε οντότητα. Μια κάθετη απόκτηση μπορεί να γίνει είτε με ενοποίηση προς τα πίσω είτε με ενοποίηση προς τα εμπρός. Κάθε χονδρέμπορος που έχει μονοπώλιο στις συναλλαγές, αποκτά οποιαδήποτε μονάδα παραγωγής που παράγει το ίδιο εμπόρευμα, θα θεωρείται ως ενοποιημένη ολοκλήρωση. Αυτό θα βοηθήσει στην απόκτηση των αποθεμάτων σε πολύ λογικές τιμές. Εάν ο ίδιος χονδρέμπορος αποκτήσει καταστήματα λιανικής, θα θεωρείται ως ενοποίηση προώθησης. Αυτό θα δώσει άμεση εξυπηρέτηση πελατών, κάτι που θα βοηθήσει στην απόκτηση κέρδους σε επίπεδο λιανικής. Η παραπάνω διαδικασία ονομάζεται κάθετη απόκτηση.

Παράδειγμα κάθετης απόκτησης

Η εταιρεία που ονομάζεται Target Corporation είναι το καλύτερο παράδειγμα κάθετης απόκτησης. Η εταιρεία είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατόχους αλυσίδων λιανικής στις ΗΠΑ. Διαθέτει τη δική του μονάδα παραγωγής, δικά της κανάλια διανομής, δικά της καταστήματα χονδρικής και λιανικής που καλύπτει μεγάλο αριθμό πελατειακών βάσεων και βοηθά τον εαυτό του να αφαιρεί οποιοδήποτε είδος μεσάζοντος.

# 3 - Τύπος απόκτησης γενεών

Η σύγχρονη κοινωνία λείπει σε μεγάλο βαθμό στο χρόνο. Οι άνθρωποι προτιμούν ένα ενιαίο κατάστημα και προσπαθούν να βελτιστοποιήσουν το χρόνο για ψώνια αποκτώντας όλα τα απαραίτητα από την ίδια στέγη. Λόγω αυτού μόνο, τα εμπορικά κέντρα έχουν αναπτυχθεί στην αγορά. Αυτό βοηθά τα άτομα να ικανοποιήσουν τις διάφορες ανάγκες τους από τον ίδιο πωλητή, ο οποίος όχι μόνο θα εξοικονομήσει χρόνο αλλά και θα τους ασκήσει πίεση για να εξασφαλίσει την καλύτερη ποιότητα των προϊόντων. Επιπλέον, μια οντότητα θα είναι σε θέση να χρεώνει ασφάλιστρα από τον πελάτη για να προσφέρει τα διάφορα προϊόντα μαζί, τα οποία θα βοηθήσουν στην ικανοποίηση της ενιαίας ανάγκης του πελάτη. Βοηθά τον αγοραστή να απολαμβάνει τους διαφορετικούς τομείς του ίδιου κλάδου, οι οποίοι θα εξυπηρετούνται στον ίδιο πελάτη.

Παράδειγμα Συγγενικής Απόκτησης

Η Citi Group είναι η παγκόσμια τραπεζική εταιρεία. Η βασική της δραστηριότητα επικεντρώνεται στην παροχή τραπεζικών υπηρεσιών στους πελάτες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι μεγάλες εταιρείες των οποίων η παρουσία είναι εκεί σε όλο τον κόσμο. Τέτοιες μεγάλες εταιρείες έχουν στελέχη που ταξιδεύουν συχνά σε όλο τον κόσμο για επαγγελματικές συναντήσεις. Για τέτοια στελέχη, υπάρχει τεράστια ανάγκη για ασφάλιση ταξιδιού. Η Citi Group προσδιόρισε αυτήν την απαίτηση για ταξιδιωτική ασφάλιση και απέκτησε την ταξιδιωτική ταξιδιωτική εταιρεία Με τη βοήθεια αυτού, ο όμιλος Citi είναι πλέον σε θέση να έχει τους ίδιους μεγάλους εταιρικούς πελάτες ακόμη και ταξιδιωτική ασφάλιση μαζί με τραπεζικές υπηρεσίες.

# 4 - Τύπος απόκτησης ομίλου

Κάτω από αυτούς τους τύπους απόκτησης, το Conglomerate Acquisition πραγματοποιείται μεταξύ της οντότητας που είναι μια εντελώς αδιάφορη σειρά προϊόντων, διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές και διαφορετική πελατειακή βάση και έχει ένα εντελώς διαφορετικό επιχειρηματικό μοντέλο. Αυτό σημαίνει ότι τέτοιες εταιρείες δεν θα έχουν τίποτα κοινό σε αυτές και σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν τέτοια εξαγορά για να διαφοροποιήσουν τον κίνδυνο τους και να προσπαθήσουν να καλύψουν τη νέα αγορά. Τέτοιοι τύποι απόκτησης θα βοηθήσουν στην παροχή των υπαρχόντων προϊόντων στους πελάτες της νεοαποκτηθείσας εταιρείας και αντίστροφα. Αυτή η στρατηγική διαφοροποίησης βοηθά τόσο την εταιρεία στη διαφοροποίηση των επιχειρήσεων, τα οφέλη Synergy, την αύξηση της πελατειακής βάσης, όσο και την επίτευξη καλύτερων οικονομιών κλίμακας.

Παράδειγμα απόκτησης συναθροίσεων

Το καλύτερο παράδειγμα ενός ομίλου ετερογενών δραστηριοτήτων, η συγχώνευση είναι μεταξύ Pay Pal και eBay. Γύρω στο 2002, η Pay Pal δεν ήταν σε θέση να διατηρήσει τη φήμη της στην αγορά. Εκείνη την εποχή, ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου απέκτησε το Pay pal πληρώνοντας περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Ωστόσο, επί του παρόντος το eBay έχει αγοραία αξία εκατό δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το PayPal είχε απομακρυνθεί πλήρως από το eBay μετά την απόκτησή του και ως αποτέλεσμα του ίδιου, το PayPal έχει φέρει επανάσταση στο σύστημα πληρωμών και αμφισβήτησε την παραδοσιακή μέθοδο πληρωμής. Αυτοί οι τύποι εξαγορών θεωρούνται ως σημείο αναφοράς για την επίτευξη της σύγχρονης αλλαγής στη Silicon Valley.

συμπέρασμα

Η απόκτηση συμβάλλει στην προβολή της νέας αγοράς, της πελατειακής βάσης και στην απόκτηση συνεργιών. Δεν θα δώσει μόνο το πλεονέκτημα σε μια εταιρεία, αλλά και θα φέρει ωριμότητα στην ωριμότητα στις λειτουργίες της εταιρείας. Έτσι, οι εξαγορές θεωρούνται ως το αρχικό βήμα προς την επίτευξη της ηγεσίας της αγοράς.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found