Πρωτοβάθμια αγορά - Ένας πλήρης οδηγός για αρχάριους

Τι είναι οι πρωτογενείς αγορές;

Η πρωτογενής αγορά είναι ο τόπος όπου δημιουργούνται χρεόγραφα, μετοχικοί τίτλοι ή οποιοιδήποτε άλλοι τίτλοι που βασίζονται σε περιουσιακά στοιχεία, με γραπτή και πώληση σε επενδυτές. Με απλά λόγια, είναι ένα μέρος της κεφαλαιαγοράς όπου δημιουργούνται νέοι τίτλοι αγοράζονται απευθείας από τους επενδυτές από τον εκδότη.

Πώς να αυξήσετε το κεφάλαιο στην πρωτογενή αγορά;

Η άντληση κεφαλαίων μπορεί να συμβεί με έναν από τους τέσσερις τρόπους.

  • Δημόσια Έκδοση -  Αυτός ο όρος αναφέρεται στην έκδοση νέων τίτλων από την εταιρεία μέσω της αρχικής δημόσιας προσφοράς της (IPO) και είναι «δημόσια». Ένας μεγάλος αριθμός επενδυτών μπορεί να αγοράσει αυτά τα πρόσφατα εκδοθέντα χρεόγραφα σε αυτήν την ανοικτή πρωτογενή αγορά.
  • Έκδοση δικαιωμάτων - Η έκδοση δικαιωμάτων είναι μια πρόσκληση προς τους υφιστάμενους μετόχους να αγοράσουν επιπλέον νέες μετοχές (στο ποσοστό των συμμετοχών τους) εντός καθορισμένης χρονικής περιόδου.
  • Ιδιωτική τοποθέτηση μετοχών - αναφέρεται στην αύξηση ιδίων κεφαλαίων (όχι δημόσιων) από επιλεγμένους επενδυτές, όπως Venture Capital, Funds και ασφαλιστικές εταιρείες.
  • Προνομιακή κατανομή -  Είναι η διαδικασία με την οποία η κατανομή μετοχών γίνεται σε προτιμησιακή βάση σε μια επιλεγμένη ομάδα επενδυτών.

Όπως προαναφέρθηκε, μια τέτοια αγορά όπου οι εταιρείες μπορούν να εκδίδουν νέους τίτλους για να αντλήσουν εξωτερικό κεφάλαιο και οι επενδυτές έχουν την πρώτη τους ευκαιρία να αγοράσουν νέα ασφάλεια ονομάζεται «πρωτογενής αγορά» (επίσης γνωστή ως αγορά νέων εκδόσεων).

Παραδείγματα πρωτογενούς αγοράς

IPO Alibaba

Στις 6 Μαΐου 2014, η κινεζική βαρέων βαρών ηλεκτρονικό εμπόριο Alibaba υπέβαλε ένα έγγραφο εγγραφής για να δημοσιευτεί στις ΗΠΑ σε ό, τι μπορεί να είναι η μητέρα όλων των αρχικών δημόσιων προσφορών στην ιστορία των ΗΠΑ. Η Alibaba είναι μια αρκετά άγνωστη οντότητα στις ΗΠΑ και σε άλλες περιοχές, αν και το τεράστιο μέγεθός της είναι συγκρίσιμο ή ακόμη μεγαλύτερο από το Amazon ή το eBay.

Η ανάγνωση του S-1 Filing της Alibaba ήταν πολύ ενδιαφέρουσα, εκπαιδεύοντας και με κάνει να συνειδητοποιήσω πόσο μεγάλη είναι η επιχείρησή τους και πόσο περίπλοκη είναι η κινεζική διαδικτυακή ιστοσελίδα. Έχω ετοιμάσει ένα πλήρες χρηματοοικονομικό μοντέλο που βασίζεται στο excel, το οποίο μπορείτε να κατεβάσετε από το Alibaba Financial Model εδώ.

Πλαίσιο IPO

Στις 24 Μαρτίου 2014, η διαδικτυακή εταιρεία αποθήκευσης Box υπέβαλε αίτηση IPO και αποκάλυψε τα σχέδιά της να συγκεντρώσει 250 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Η εταιρεία βρίσκεται σε αγώνα για την κατασκευή της μεγαλύτερης πλατφόρμας αποθήκευσης cloud και ανταγωνίζεται με μεγαλύτερες εταιρείες όπως η Google Inc και ο αντίπαλός της, Dropbox.

Γρήγορα περιήγησα στο Box S1 Filing και όταν ήλπιζα να δω ένα Cool Blue Box, αποδείχθηκε ότι ήταν ένα διασκορπισμένο "Black Box". Προετοίμασα επίσης ένα γρήγορο και βρώμικο χρηματοοικονομικό μοντέλο Box για περαιτέρω πρόσβαση στη σοβαρότητα της κατάστασης και συνειδητοποίησα ότι το Box Financials ήταν γεμάτο ιστορίες τρόμου. Μπορείτε επίσης να κατεβάσετε το Box IPO Financial Model για περισσότερες λεπτομέρειες.

Λειτουργίες της πρωτογενούς αγοράς

Ένας αρχάριος θα αναρωτιόταν πώς πραγματοποιείται αυτή η IPO και πώς καθορίζεται η αρχική τιμή των νέων τίτλων που εκδίδονται. Η απάντηση είναι οι «ομάδες αναδοχής» που διευκολύνουν αυτήν τη διαδικασία για την οντότητα του εκδότη. Ο ανάδοχος είναι μια σημαντική οντότητα στην πρωτογενή αγορά που εκτελεί τις ακόλουθες τρεις λειτουργίες:

Ο όμιλος αναδοχής αποτελείται από τράπεζες επενδύσεων που κάνουν το έργο προέλευσης και προσδιορισμού τιμών για μια δεδομένη ασφάλεια και στη συνέχεια επιβλέπουν τη διανομή της απευθείας στους επενδυτές.

συμπέρασμα

Οι τίτλοι δημιουργούνται στην πρωτογενή αγορά. Μένουν εκεί για ένα μικρό χρονικό διάστημα καθώς πωλούνται στο χρηματιστήριο από τους θεσμικούς επενδυτές που τους αγόρασαν κατά τη διάρκεια της δημόσιας προσφοράς. Αλλά είναι εξαιρετικά σημαντικό για την εταιρεία που αποφάσισε να δημοσιοποιήσει.

Η μέθοδος καθορισμού τιμών δεν διαφέρει από τη γενική έννοια του ισοζυγίου ζήτησης-προσφοράς και της αντιληπτής αξίας της προσφοράς. Ωστόσο, καταναλώνει εξίσου πόρους όπως και η κυκλοφορία ενός προϊόντος. Αλλά αυτό αξίζει τον κόπο. Σε τελική ανάλυση, το χρηματικό ποσό που η εταιρεία είναι σε θέση να συγκεντρώσει πηγαίνοντας στο κοινό καθορίζεται από το πώς συμπεριφέρεται η πρωτογενής αγορά!

Βίντεο στην πρωτογενή αγορά


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found