Προϊόντα Veblen (Ορισμός, Παράδειγμα) | Καμπύλη ζήτησης των προϊόντων Veblen

Τι είναι τα προϊόντα Veblen;

Τα Veblen Goods είναι εκείνοι οι τύποι ειδών πολυτελείας που έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της ζήτησης ως αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών. Αυτό είναι σαφώς σε αντίθεση με το νόμο της ζήτησης. όπου, καθώς η τιμή του αγαθού αυξάνεται, υπάρχει αντίστοιχη πτώση της ζήτησης. Τα προϊόντα Veblen πήραν το όνομά τους από τον Αμερικανό οικονομικό θεωρητικό Thorstein Bunde Veblen που εντόπισε αυτό το μοτίβο κατανάλωσης και έγραψε για αυτό σε ένα από τα έργα του, δηλαδή τη «θεωρία της τάξης αναψυχής».

Παραδείγματα τέτοιων αγαθών είναι τσάντες σχεδιαστών, επώνυμα ρολόγια, κοσμήματα με διαμάντια και υπηρεσίες όπως ξενοδοχεία πολυτελείας, σαλόνια κ.λπ. Διακηρύξτε ότι είναι αριστοκρατικά, πλούσια και / ή κομψά.

Ας υποθέσουμε ότι η τιμή μιας τσάντας Birkin πέφτει δραστικά, οι πλούσιες γυναίκες θα ήταν σχετικά αδιάφορες να τις αγοράσουν επειδή δεν μπορούν πλέον να εμφανίσουν την κατάσταση ή την τάξη τους εάν τις αγοράσουν. Λόγω της ιδιαιτερότητας αυτών των προϊόντων, δεν μπορούμε να βρούμε τέτοια προϊόντα σε τοπικό ή πολυκατάστημα, θα διατίθενται σε αποκλειστικά καταστήματα μάρκας.

Η ελαστικότητα τιμής τέτοιων αγαθών θα ήταν θετική.

Καμπύλες ζήτησης για προϊόντα Veblen

Η καμπύλη ζήτησης για προϊόντα Veblen θα μοιάζει με αυτήν:

Το παραπάνω διάγραμμα / γράφημα αντιπροσωπεύει την άμεση σχέση μεταξύ ζήτησης και τιμής των προϊόντων Veblen σε αντίθεση με το νόμο της ζήτησης που λέει ότι η τιμή και η ζήτηση έχουν αντίστροφη σχέση.

Όπως μπορούμε να δούμε, καθώς η τιμή αυξάνεται από P 1 σε P 2 , η κατανάλωση ποσότητας αυξάνεται από Q 1 σε Q 2 .

Ας συγκρίνουμε τώρα το γράφημα των κανονικών αγαθών και το γράφημα για τα προϊόντα Veblen.

Το τμήμα της καμπύλης που αντιπροσωπεύεται από το ΟΑ είναι το γράφημα ενός αγαθού Veblen ενώ το μέρος της καμπύλης που αντιπροσωπεύεται από το ob είναι το γράφημα ενός κανονικού αγαθού.

Αυτή η ασυνήθιστη συμπεριφορά στην αγορά που εμφανίζουν αυτά τα προϊόντα ονομάζεται "The Veblen Effect".

Παράδειγμα Veblen Goods

Ας μελετήσουμε τώρα αυτό το αποτέλεσμα με τη βοήθεια ενός πραγματικού παραδείγματος του δημοφιλούς ακριβού προϊόντος: iPhone.

Το iPhone είναι μια αλυσίδα smartphone που έχουν σχεδιαστεί, αναπτυχθεί και διατεθεί στην αγορά από την Apple inc. Μπορεί να είναι ένα τέλειο παράδειγμα αγαθού Veblen επειδή περισσότερο από ό, τι για την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρονται από το τηλέφωνο, αγοράζεται για την εικόνα που σχετίζεται με το κύρος.

Οι πωλήσεις του τηλεφώνου αντισταθμίζουν με συνέπεια το 60% περίπου των εσόδων της Apple τα τελευταία χρόνια.

Το 2007, η Apple Inc. ανακοίνωσε την πρώτη γενιά τηλεφώνων. το ακόλουθο είναι η τάση των πωλήσεων από τότε:

Η παραπάνω τάση δείχνει ότι οι πωλήσεις έχουν αυξηθεί από την εισαγωγή του προϊόντος και έτσι οι τιμές δείχνουν σαφώς το φαινόμενο Veblen.

Ο Thorstein Veblen λέει: «Η ευδιάκριτη κατανάλωση πολύτιμων αγαθών είναι ένα μέσο αξιοπιστίας στον κύριο του ελεύθερου χρόνου».

Ως ευδιάκριτη κατανάλωση νοείται η κατανάλωση ή επέκταση αγαθών ή / και υπηρεσιών ως μέσο εκδήλωσης εισοδήματος και πλούτου και όχι πρωτίστως για την εγγενή αξία αυτών των αγαθών και / ή υπηρεσιών.

Τύποι προϊόντων Veblen

Η Veblen ταξινόμησε αυτήν την καταναλωτική συμπεριφορά σε δύο τύπους:

  1. Invidious Comparison - Σημαίνει την επιθυμία ενός ατόμου να μην γίνει αντιληπτό ως μέλος της κατώτερης τάξης. Αυτός είναι ένας τύπος ευδιάκριτης κατανάλωσης όπου ένα άτομο καταναλώνει συνειδητά αγαθά που δεν καταναλώνονται από την ομάδα χαμηλού εισοδήματος. Κατά τη διακριτική τους ευχέρεια, επιβαρύνονται με τεράστιο κόστος για να διαφοροποιηθούν από την ομάδα χαμηλού εισοδήματος.
  2. Pecuniary Emulation - Σημαίνει την επιθυμία ενός ατόμου να γίνει αντιληπτό ως μέλος της ανώτερης τάξης. Αυτό είναι πιο διαδεδομένο σε σύγκριση με την επιθετική σύγκριση. Εμφανίζεται όταν ένα άτομο από την ομάδα χαμηλότερου εισοδήματος προσπαθεί να απεικονίσει μέσω ενός τρόπου κατανάλωσης που ανήκει σε μια υψηλότερη τάξη.

Για τη διαφοροποίηση και την αποσαφήνιση, η επιθετική κατανάλωση γίνεται από την ανώτερη τάξη ενώ η χρηματική εξομοίωση γίνεται από τις ομάδες χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος.

Πλεονεκτήματα

Εκτός από τα οφέλη της ποιότητας των αγαθών / υπηρεσιών που καταναλώνονται, η αγορά και η προβολή τέτοιων αγαθών μπορεί να αυξήσει την εκτίμηση του καταναλωτή, να τον βοηθήσει να αποκτήσει δημοτικότητα και σεβασμό.

Άλλοι στην κοινωνία μπορεί να εμπνεύσουν από αυτούς να αγωνιστούν σκληρά και να επιτύχουν ένα παράλληλο επίπεδο πλούτου.

Μειονεκτήματα

  • Ο καταναλωτής των αγαθών μπορεί να είναι θύμα ανεπιθύμητης προσοχής και ζήλιας.
  • Αυτός / αυτή θα είχε τους κινδύνους της κακίας και των ατυχημάτων.
  • Θα υποστεί δυσαρέσκεια στην κοινωνία λόγω της υπεροχής.
  • Η αύξηση της τιμής δεν χρειάζεται πάντα να σημαίνει απαραίτητα αύξηση της ποιότητας των αγαθών ή / και των υπηρεσιών.

Όλα όσα έλεγαν και έκαναν, κάποιος θα ρωτούσε «γιατί ένα άτομο θα εξασκούσε μια τέτοια κατανάλωση όταν υπάρχουν πάντα φθηνότερες εναλλακτικές λύσεις; ή «γιατί κάποιος αποκτά απόλυτη ευχαρίστηση από την υπερφόρτιση;»

Δεν υπάρχει κανένας συγκεκριμένος λόγος. Ίσως για να αποκτήσετε ένα σχετικό πλεονέκτημα ή ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων, να ξεχωρίσετε ξεκάθαρα από τις κατώτερες τάξεις ή να βελτιώσετε την κατάσταση κ.λπ. Έρχεται πάντα με τα δικά του κόστη και οφέλη όπως αναφέρεται παραπάνω.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found