Πραγματικό ποσοστό απόδοσης (Ορισμός, τύπος) | Πώς να υπολογίσετε;

Τι είναι το πραγματικό ποσοστό απόδοσης;

Το πραγματικό ποσοστό απόδοσης είναι το πραγματικό ετήσιο ποσοστό απόδοσης αφού ληφθούν υπόψη οι παράγοντες που επηρεάζουν το ποσοστό όπως ο πληθωρισμός και υπολογίζεται με ένα συν το ονομαστικό ποσοστό διαιρούμενο με ένα συν το ποσοστό πληθωρισμού μείον ένα και το ποσοστό πληθωρισμού μπορεί να ληφθεί από την τιμή καταναλωτή δείκτης ή αποπληθωριστής ΑΕΠ.

Βοηθά έναν επενδυτή να ανακαλύψει τι πραγματικά παίρνει σε αντάλλαγμα για να επενδύσει ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό σε μια επένδυση. Για παράδειγμα, εάν ο κ. Timothy επενδύει $ 1000 σε μια τράπεζα και η τράπεζα υπόσχεται να προσφέρει ένα ποσοστό απόδοσης 5%, ο κ. Timothy μπορεί να πιστεύει ότι έχει μια καλή απόδοση της επένδυσής του. Στην οικονομική ορολογία, θα ονομάσουμε αυτό το 5% ως ονομαστικό επιτόκιο.

Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει, είναι 5% η πραγματική απόδοση της επένδυσης του κ. Timothy; Η απάντηση είναι όχι. Πρέπει επίσης να εξετάσουμε τον πληθωρισμό και επίσης το φόρο (εάν η απόδοση της επένδυσης δεν εκπίπτει από το φόρο)

Τύπος πραγματικού ποσοστού επιστροφής

Λαμβάνοντας υπόψη το ποσοστό πληθωρισμού, μπορούμε να τον υπολογίσουμε ως εξής

Παράδειγμα

Μπορείτε να κατεβάσετε αυτό το Πρότυπο πραγματικού ποσοστού επιστροφής Excel εδώ - Πρότυπο πραγματικού ποσοστού επιστροφής Excel

Η κα Soul έχει κρατήσει 100.000 $ σε τράπεζα. Η τράπεζα υπόσχεται να πληρώσει ποσοστό επιστροφής 6% στο τέλος του έτους. Ο πληθωρισμός είναι 3% κατά τη διάρκεια του έτους. Ποιο θα ήταν το πραγματικό ποσοστό απόδοσης;

  • Τύπος πραγματικού ποσοστού απόδοσης = (1 + Ονομαστικό ποσοστό) / (1 + Ποσοστό πληθωρισμού) - 1
  •  = (1 + 0,06) / (1 + 0,03) - 1
  •  = 1,06 / 1,03 - 1
  • = 0,0291 = 2,91%.

Ερμηνεία

Σε αυτόν τον τύπο, εξετάζουμε πρώτα το ονομαστικό ποσοστό και στη συνέχεια θα εξετάσουμε το ποσοστό πληθωρισμού.

Όπως γνωρίζετε ήδη - το ποσοστό απόδοσης της επένδυσης ή της τράπεζας προσφέρει το ονομαστικό ποσοστό απόδοσης Ωστόσο, για να μάθουμε τον πληθωρισμό, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τον δείκτη τιμών καταναλωτή. Εναλλακτικά, οι επιχειρήσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν έναν διαφορετικό δείκτη τιμών καταναλωτή για τον υπολογισμό του πληθωρισμού ή μπορούν να λάβουν υπόψη μόνο τα αγαθά και τις υπηρεσίες που σχετίζονται με την επιχείρησή τους.

Εδώ είναι ο τύπος χρησιμοποιώντας τον οποίο μπορούμε να μάθουμε το ποσοστό πληθωρισμού -

Ποσοστό πληθωρισμού = (CPI x + 1 - CPI x ) / CPI x

Εδώ, CPI x σημαίνει τον αρχικό δείκτη καταναλωτή.

Εάν έχετε επενδύσει ένα καλό ποσό, είναι πάντα συνετό να χρησιμοποιείτε το πραγματικό ποσοστό απόδοσης για να δείτε πόσα πραγματικά κερδίζετε από την επένδυση.

Ωστόσο, εάν θέλετε απλώς να βεβαιωθείτε ότι πραγματικά κάνετε με μια απλή έννοια, μπορείτε απλώς να χρησιμοποιήσετε τον ακόλουθο τύπο - (ονομαστικό ποσοστό - ποσοστό πληθωρισμού).

Αν και αυτή η φόρμουλα δεν συνιστάται, μπορείτε απλώς να ελέγξετε πριν προχωρήσετε σε λεπτομέρειες.

Χρήση και συνάφεια

Εάν οι επενδυτές θέλουν να μάθουν πόσο πραγματικά κάνουν (σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πραγματικά αρνητικό), σε αυτόν τον τύπο είναι καλός.

Ωστόσο, υπάρχουν δύο πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν χρησιμοποιήσετε αυτόν τον τύπο.

  • Το πρώτο πράγμα είναι να αφαιρεθεί το ποσοστό πληθωρισμού (ή να διαχωριστεί το ποσοστό πληθωρισμού). πρέπει να βεβαιωθείτε ότι θα αγοράσετε τα ίδια αγαθά που ο CPI θεωρεί.
  • Το δεύτερο είναι ότι το ποσοστό απόδοσης δεν είναι πάντα ακριβές. Ναι, μπορείτε να υπολογίσετε το πραγματικό ποσοστό απόδοσης χρησιμοποιώντας τον τύπο, αλλά μπορεί να υπάρχουν περισσότεροι παράγοντες που ίσως χρειαστεί να λάβετε υπόψη, π.χ. φόροι, κόστος ευκαιρίας κ.λπ.

Αριθμομηχανή

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ακόλουθη αριθμομηχανή.

Ονομαστική τιμή
Ρυθμός πληθωρισμού
Τύπος πραγματικού ποσοστού επιστροφής =
 

Τύπος πραγματικού ποσοστού επιστροφής =
(1 + Ονομαστικό ποσοστό)
- 1
(1 + Ποσοστό πληθωρισμού)
(1 + 0)
- 1 = 0
(1 + 0)

Πραγματικό ποσοστό απόδοσης στο Excel (με πρότυπο excel)

Ας κάνουμε τώρα το ίδιο παράδειγμα παραπάνω στο Excel. Αυτό είναι πολύ απλό. Πρέπει να δώσετε τις δύο εισόδους του ονομαστικού ποσοστού και του ποσοστού πληθωρισμού. Μπορείτε εύκολα να υπολογίσετε το πραγματικό ποσοστό απόδοσης στο παρεχόμενο πρότυπο.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found