Κορυφαίες 12 διαφορές μεταξύ NSE και BSE (με τα γραφήματα)

Η BSE είναι το παλαιότερο χρηματιστήριο της Ινδίας που ιδρύθηκε το 1875, το οποίο αντιπροσωπεύει το Χρηματιστήριο Αξιών της Βομβάης, του οποίου ο δείκτης αναφοράς είναι SENSEX, δίνοντας τους 30 κορυφαίους χρηματιστηριακούς δείκτες, ενώ η NSE είναι το μεγαλύτερο χρηματιστήριο της Ινδίας που ιδρύθηκε το 1992 και αντιπροσωπεύει το Εθνικό Χρηματιστήριο, του οποίου ο δείκτης αναφοράς είναι Nifty δίνοντας τους κορυφαίους δείκτες μετοχών 50.

Κορυφαίες διαφορές μεταξύ NSE και BSE

Το χρηματιστήριο είναι ένας διαμεσολαβητής που διευκολύνει έναν επενδυτή να αγοράσει και να πουλήσει μετοχές, ομόλογα, χρεόγραφα και άλλα χρηματοοικονομικά μέσα. Το BSE (Χρηματιστήριο Αξιών της Βομβάης) και το NSE (Εθνικό Χρηματιστήριο) είναι μεταξύ των επιφανών και ζωτικών χρηματιστηρίων στην Ινδία.

Τι είναι η ΣΕΒ;

Η BSE ιδρύθηκε ως «The Native Share & Stock Brokers 'Association» το 1875 και υπήρξε το παλαιότερο χρηματιστήριο της Ασίας. Αυτό το χρηματιστήριο παρέχει έναν διαφανή και συστηματικό μηχανισμό για διαπραγμάτευση μετοχών, νομισμάτων, χρεωστικών μέσων, παραγώγων και αμοιβαίων κεφαλαίων. Οι άλλες διευκολύνσεις που παρέχονται από την ανταλλαγή περιλαμβάνουν εκκαθάριση, διακανονισμό, διαχείριση κινδύνων, υπηρεσίες δεδομένων αγοράς και εκπαίδευση. Το S&P BSE SENSEX, το οποίο ονομάζουμε SENSEX, είναι ο δείκτης αναφοράς που αποτελείται από τις 30 πιο ενεργητικά διαπραγματευόμενες και οικονομικά ισχυρές ινδικές εταιρείες που είναι εισηγμένες στη BSE.

Τι είναι το NSE;

Η NSE ιδρύθηκε το 1992 και αναγνωρίστηκε ως χρηματιστήριο το 1993 σύμφωνα με τον Νόμο περί Συμβάσεων Κινητών Αξιών (Κανονισμός), 1956. Αυτό το κορυφαίο χρηματιστήριο της Ινδίας εξυπηρετεί μια ποικιλία υπηρεσιών προς τους συμμετέχοντες στην κεφαλαιαγορά που περιλαμβάνουν συναλλαγές, εκκαθάριση και διακανονισμό στα τμήματα των ιδίων κεφαλαίων, των παραγώγων μετοχών, του χρέους και των παράγωγων νομισμάτων. Ο δείκτης αναφοράς της NSE είναι NIFTY, ο οποίος αντιπροσωπεύει έναν σταθμισμένο μέσο όρο των 50 ινδικών εταιρειών με την υψηλότερη ρευστότητα και συχνές συναλλαγές που είναι εισηγμένες στην NSE

Infographics διαφορών BSE εναντίον NSE

Εδώ σας παρέχουμε τις 12 κορυφαίες διαφορές μεταξύ NSE και BSE.

Βασικές διαφορές ΣΕΒ και ΝΣΕ

Είναι σημαντικό να μετρηθεί η βασική διαφορά μεταξύ NSE και BSE. Αυτό θα μας δώσει επιπλέον σαφήνεια στο θέμα.

  • Η BSE είναι το παλαιότερο χρηματιστήριο της Ασίας και έχει αναγνωριστεί ως το ταχύτερο χρηματιστήριο στον κόσμο. Ενσωματώθηκε το 1875, η ΣΕΒ ήταν η πρώτη που έλαβε μόνιμη αναγνώριση βάσει του νόμου περί συμβολαίων κινητών αξιών (κανονισμός), 1956. Το χρηματιστήριο είχε σχεδιάσει τον αυτοματοποιημένο μηχανισμό συναλλαγών βασισμένο στην οθόνη που ονομάζεται BSE On-Line Trading (BOLT) το 1995. Η NSE έχει συσχετιστεί με το κορυφαίο χρηματιστήριο της χώρας και ήταν η πρώτη που ξεκίνησε ένα ηλεκτρονικό αυτοματοποιημένο σύστημα συναλλαγών βασισμένο στην οθόνη το 1994.
  • Ο δείκτης αναφοράς της BSE με το όνομα SENSEX, περιλαμβάνει τις 30 κορυφαίες εταιρείες. Ο δείκτης NSE, που ονομάζεται Nifty, απεικονίζει τις 50 εταιρείες με τις περισσότερες δραστηριότητες. Τα αποθέματα ανήκουν σε διαφοροποιημένους τομείς όπως FMCG, Banking and Finance, Auto, Healthcare, Oil & Gas κ.λπ. Το Sensex διαπραγματεύεται επί του παρόντος με αναλογία P / E 22,03x. Το Nifty διαπραγματεύεται με αναλογία P / E 24,83x από τον Οκτώβριο του 2018.
  • Ορισμένες από τις κορυφαίες εταιρείες που διαπραγματεύονται στη ΣΕΒ με υψηλή κεφαλαιοποίηση είναι οι Reliance Industries Ltd, Tata Consultancy Services Ltd, HDFC Bank Ltd, ITC Ltd, Hindustan Unilever Limited κ.λπ. Ορισμένες από τις κινητές αξίες που διαπραγματεύονται στο NSE σύμφωνα με τις συναλλαγές του Οκτωβρίου 2018 περιλαμβάνουν Indiabulls Housing Finance Ltd, Reliance Industries Ltd, HDFC Ltd, Infosys κ.λπ.
  • Η BSE παρέχει διάφορες διευκολύνσεις, όπως υπηρεσίες αποθεματοποίησης μέσω της Central Depository Services Ltd. (CDSL), διαχείριση κινδύνων, εκκαθάριση και διακανονισμό. Το BSE Institute Limited είναι το φημισμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα της αγοράς κεφαλαίων του χρηματιστηρίου. Η NSE έπαιξε ζωτικό ρόλο στη δημιουργία του πρώτου αποθετηρίου στην Ινδία που ονομάζεται NSDL (National Securities Depository Limited). Η διαδικασία εκκαθάρισης και διακανονισμού συναλλαγών NSE πραγματοποιείται από την National Securities Clearing Corporation Ltd. (NSCCL).
  • Το Arbitrage είναι μια στρατηγική που εφαρμόζουν οι έμποροι για να κάνουν χρήση της διαφοράς τιμής μεταξύ δύο ή περισσότερων αγορών με σκοπό να κερδίσουν το κέρδος. Η τιμή μιας ασφάλειας ενδέχεται να διαφέρει σε BSE έναντι NSE. Ένας arbitrageur θα αγοράσει την ασφάλεια στο χρηματιστήριο όπου αναφέρεται σε χαμηλότερη τιμή και ταυτόχρονα θα πουλήσει το ίδιο στο άλλο χρηματιστήριο όπου διαπραγματεύεται σε υψηλότερη τιμή. Ο έμπορος πρέπει να ακολουθεί τους κανόνες που περιγράφονται για τη συμμετοχή στο arbitrage.

BSE και NSE Head to Head διαφορές

Ας δούμε τώρα τη διαφορά μεταξύ κεφαλαίων μεταξύ NSE και BSE

Βάση σύγκρισης μεταξύ ΣΕΒ και ΝΣΕ BSE (Χρηματιστήριο Αξιών της Βομβάης) NSE (Εθνικό Χρηματιστήριο)
Ημερομηνία ίδρυσης Η ΣΕΒ ιδρύθηκε το 1875 Η NSE ιδρύθηκε το 1992
Ταυτότητα μάρκας  ΣΕΒ  NSE
Βεβαιωμένη θέση Η ΣΕΒ ήταν το αρχαιότερο χρηματιστήριο στην Ασία. Η NSE θεωρείται το μεγαλύτερο χρηματιστήριο στην Ινδία.
Προϊόντα που προσφέρονται Η ΣΕΒ διευκολύνει τις συναλλαγές σε ίδια κεφάλαια, νομίσματα, χρεωστικούς τίτλους, παράγωγα και αμοιβαία κεφάλαια. Το NSE διευκολύνει τους τομείς διαπραγμάτευσης μετοχών, παραγώγων μετοχών, χρέους και παράγωγων νομισμάτων.
Όραμα της ανταλλαγής Το όραμα του χρηματιστηρίου είναι να «αναδυθεί ως το κορυφαίο ινδικό χρηματιστήριο με την καλύτερη παγκόσμια πρακτική στην τεχνολογία, την καινοτομία προϊόντων και την εξυπηρέτηση πελατών». Το όραμα της ανταλλαγής είναι «Να συνεχίσετε να είστε ηγέτης, να καθιερώνετε μια παγκόσμια παρουσία, να διευκολύνετε την οικονομική ευημερία των ανθρώπων».
Διευθύνων Σύμβουλος και Διευθύνων Σύμβουλος Κ. Ashishkumar Chauhan Κ. Vikram Limaye
Δείκτης αναφοράς Το Sensex είναι ο δείκτης αναφοράς και αποτελείται από 30 εταιρείες. Το Nifty είναι ο δείκτης αναφοράς και αποτελείται από 50 εταιρείες.
Κεφαλαιοποίηση αγοράς (Rs.Cr.) 1,38,63,853,49 1,37,06,270,10
Συνολικός αριθμός καταχωρημένων οντοτήτων 5.089 Περίπου 2.000
Θέση στον κόσμο 10ο μεγαλύτερο χρηματιστήριο 11ο μεγαλύτερο χρηματιστήριο
Τιμή δείκτη (19 Οκτωβρίου 2018) 34.315.63 10.303.55
Αναφορά ιστότοπου www.bseindia.com www.nseindia.com

Τελικές σκέψεις

Αν και η BSE υπήρξε το παλαιότερο χρηματιστήριο της Ινδίας, η NSE ήταν η πρώτη που ξεκίνησε ένα αυτοματοποιημένο ηλεκτρονικό σύστημα συναλλαγών με οθόνη στην Ινδία. Τα χρηματιστήρια έχουν αναγνωριστεί από το Συμβούλιο Κεφαλαιαγοράς της Ινδίας (SEBI). Το εταιρικό γραφείο της BSE και της NSE τα χρηματιστήρια βρίσκονται στη Βομβάη. Η BSE και η NSE έχουν μια εθνική ύπαρξη και κατάφεραν επίσης να εξυπηρετήσουν τους πελάτες που βρίσκονται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η BSE και η NSE διαδραματίζουν έναν εξαιρετικά κρίσιμο ρόλο στην παροχή ενός αποτελεσματικού, τυποποιημένου και διαφανούς μηχανισμού στους συμμετέχοντες στην αγορά για διαπραγμάτευση διαφοροποιημένων χρηματοοικονομικών κινητών αξιών. Οι διαδικασίες έχουν σχεδιαστεί με στόχο την παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας, την προστασία της ηθικής της αγοράς και την προώθηση της ανάπτυξης της ινδικής κεφαλαιαγοράς.