Κοινοπραξία (JV) - Ορισμός, Επισκόπηση, Παραδείγματα

Τι είναι η Κοινοπραξία (JV);

Η κοινοπραξία είναι μια εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο ή περισσοτέρων από δύο μερών στην οποία τα μέρη συγκεντρώνονται για να συγκεντρώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία με σκοπό την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης αποστολής, όπου καθένα από τα μέρη έχει από κοινού ιδιοκτησία της οντότητας και είναι υπεύθυνο για το κόστος, απώλειες ή κέρδη που προκύπτουν από την επιχείρηση.

Εξήγηση

Όταν δύο ή περισσότερες επιχειρηματικές οντότητες ενώνονται για να επιτύχουν έναν κοινό σκοπό, ονομάζεται κοινοπραξία.

 • Μπορεί να είναι για έναν μοναδικό σκοπό ή μπορεί να είναι ένας συνεχής σκοπός.
 • Σε μια ΚΕ, οι επιχειρηματικές οντότητες μοιράζονται τους πόρους, τα περιουσιακά τους στοιχεία, τα ίδια κεφάλαια για να κάνουν την επιχείρηση επιτυχημένη. Καθώς μπαίνουν στην ΚΕ, υπογράφουν επίσης μια συμφωνία που τους δεσμεύει να μοιραστούν τα αποτελέσματα των κερδών / ζημιών, της διαχείρισης κ.λπ.
 • Μερικές φορές, δύο ή περισσότερες επιχειρηματικές οντότητες ενώνονται και σχηματίζουν μια νέα οντότητα εντελώς για την ΚΕ τους. Σε αυτήν την περίπτωση, το αποκαλούν εταιρικές σχέσεις, εταιρείες ή εταιρείες περιορισμένης ευθύνης.
 • Μερικές φορές, αυτές οι επιχειρηματικές οντότητες διατηρούν τη δική τους ατομική ταυτότητα και αναζητούν συμφωνία JV.
 • Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ΚΕ ξεκινά να επιτυγχάνει έναν και μοναδικό σκοπό, όπως έρευνα ή παραγωγή ορισμένων προϊόντων. Αλλά η JV μπορεί επίσης να σχηματιστεί για συνεχή σκοπό.

Παραδείγματα

Σε αυτήν την ενότητα, θα δούμε μερικά πραγματικά παραδείγματα της Κοινοπραξίας.

# 1 - Το Verily Life Sciences της Google - Παράδειγμα GlaxoSmithKline

Η μητρική εταιρεία της Google Alphabet και η GlaxoSmithKline ανακοίνωσαν ότι θα συνεργαστούν με μια κοινοπραξία με αναλογία 45% -55% για την παραγωγή βιοηλεκτρονικών φαρμάκων. Και οι δύο εταιρείες δεσμεύτηκαν για 7 χρόνια και 540 εκατομμύρια ευρώ.

Πηγή : investor.com

# 2 - Παράδειγμα Volvo Uber

Πρόσφατα, η Volvo και η Uber ανακοίνωσαν επίσης ότι θα δημιουργήσουν μια κοινή επιχείρηση για την παραγωγή αυτοκινούμενων αυτοκινήτων. Η αναλογία θα είναι 50% -50%. Σύμφωνα με τη συμφωνία, κάνουν μια επένδυση 300 εκατομμυρίων δολαρίων για αυτήν την ΚΕ.

Πηγή : venturebeat.com

# 3 - Παράδειγμα ψηφιακού νομίσματος της Τράπεζας

Πρόσφατα, ακόμη και οι τράπεζες δημιούργησαν μια κοινή επιχείρηση για να δημιουργήσουν κάτι νέο. Τέσσερις τράπεζες παγκόσμιας κλάσης - οι Deutsche Bank, UBS, BNY Melon και Santander συγκεντρώθηκαν σε ένα JV για να παράγουν μια νέα μορφή ψηφιακών μετρητών. Ο σκοπός αυτού του JV είναι να δημιουργήσει μια εναλλακτική λύση στο bitcoin χρησιμοποιώντας την ίδια τεχνολογία blockchain.

Πηγή : ft.com

# 4 - Starbucks και Tata Global Beverages

Το καλύτερο παράδειγμα μιας κοινοπραξίας είναι μεταξύ της Starbucks Corporation και της Tata Global Beverages. Starbucks Corporation, ένα κατάστημα αλυσίδων των ΗΠΑ που σερβίρει καφέ και άλλα ποτά, προσυσκευασμένα τρόφιμα και βραδινά ποτά. Είναι διάσημο για τον καφέ του σε όλο τον κόσμο. Η Tata Global Beverages είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός τσαγιού στον κόσμο σε όλο τον κόσμο και ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς καφέ στον κόσμο.

Η Tata Global Beverages αξιοποίησε την καλή θέληση που κατέχει η Starbucks, για τον καφέ που σερβίρει αλυσίδες λιανικής και κατέλαβε την αγορά της Ινδίας δημιουργώντας μια Κοινοπραξία με την Starbucks. Και οι δύο εταιρείες ενώθηκαν και δημιούργησαν μια ιδιωτική ανώνυμη εταιρεία που ονομάζεται Tata Starbucks Limited το 2012. Είναι 50:50 που ανήκουν και στις δύο εταιρείες και επί του παρόντος διαθέτουν περίπου 140 καταστήματα λιανικής σε ολόκληρη την Ινδική Επικράτεια.

Εδώ, το βασικό μοντέλο είναι ότι κάποιος έχει εμπειρία στην κατασκευή τσαγιού και στην παραγωγή τσαγιού, ενώ άλλος έχει μια εικόνα μάρκας στην αγορά της εξυπηρέτησης του καφέ σε επίπεδο λιανικής στην αγορά. Και αυτός ο συνδυασμός είναι προς το παρόν μια καλή επιτυχία στην αγορά.

Πλεονεκτήματα

Όπως μπορούμε να δούμε, υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα μιας κοινοπραξίας. Ας ρίξουμε μια ματιά στα κορυφαία πλεονεκτήματα του σχηματισμού JV -

 • Προηγμένοι πόροι: Η ιδέα του JV είναι να συνδυάσει τα δυνατά σημεία κάθε μονάδας με τέτοιο τρόπο ώστε οι αδυναμίες και των δύο αυτών μονάδων να υποχωρήσουν. Ως αποτέλεσμα, κάθε μονάδα μπορεί να χρησιμοποιεί προηγμένους και εξειδικευμένους πόρους, προσωπικό και τεχνολογίες.
 • Διανέμονται κίνδυνοι και κόστη: Στην επιχείρηση, κάθε εταιρεία πρέπει να φέρει τα δικά της έξοδα και κινδύνους. Όμως, στην περίπτωση μιας ΚΕ, δύο ή περισσότερα μέρη μοιράζονται τους κινδύνους και το κόστος σύμφωνα με τη συμφωνία. Ως αποτέλεσμα, οι πιθανότητες αποτυχίας μειώνονται σε μεγάλο βαθμό.
 • Προσωρινή συμφωνία: Μια εταιρεία έχει μια διαρκή οντότητα. Όμως, στην περίπτωση της JV, δύο ή περισσότερες εταιρείες ενώνονται για μια προσωρινή συμφωνία κοινοπραξίας για να παράγουν κάτι νέο. Ως αποτέλεσμα, καμία από τις εταιρείες δεν δεσμεύεται στη δέσμευση για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 • Δημιουργήστε μακροχρόνιες επιχειρηματικές σχέσεις: Ακόμα κι αν η ΚΕ είναι μια προσωρινή συμφωνία, συνδέοντας με μια επιχείρηση ή δύο, μπορείτε να δημιουργήσετε μακροχρόνιες επιχειρηματικές σχέσεις με άλλους συνεργάτες.
 • Θα μπορείτε να πουλήσετε το μερίδιό σας: το 80% του συνόλου της JV καταλήγει σε μια πώληση. Όταν δύο ή περισσότερες εταιρείες σχηματίζουν JV, είναι για συγκεκριμένο σκοπό. Μόλις επιτευχθεί ο σκοπός, μία εταιρεία μπορεί να πουλήσει το μέρος του μεριδίου της σε έναν άλλο συνεργάτη.
 • Το δυναμικό σας θα ήταν απεριόριστο: Δεδομένου ότι θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε πόρους, τεχνολογίες, προσωπικό, στο βέλτιστο επίπεδο, η παραγωγική ικανότητα και το δυναμικό της επιχείρησης θα ήταν σχεδόν απεριόριστα. Το μόνο που απαιτείται είναι η σωστή επιμέλεια.

Μειονεκτήματα

Δεδομένου ότι υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα της μετάβασης σε μια JV, υπάρχουν επίσης ορισμένα μειονεκτήματα των κοινοπραξιών. Ας ρίξουμε μια ματιά σε αυτά -

 • Καμία ισότιμη συμμετοχή: Συχνά συμβαίνει ότι κατά τη λειτουργία της ΚΕ, η συμμετοχή δύο ή περισσότερων εταιρειών δεν είναι Κατά συνέπεια, μπορεί να υπάρχουν διαφορές και ζητήματα δέσμευσης.
 • Οι πολιτισμοί είναι εντελώς διαφορετικοί: Δεδομένου ότι δύο ή περισσότερες εταιρείες θα έρθουν μαζί σε ένα ενιαίο περιβάλλον, μπορεί να προβλεφθεί μια σύγκρουση μεταξύ πολιτισμών. Ως αποτέλεσμα, ο μοναδικός στόχος μπορεί να επηρεαστεί.
 • Έλλειψη άμεσων επικοινωνιών: Σε ένα JV, μπορεί να υπάρχουν πιθανότητες παρεξηγήσεων και εσφαλμένων επικοινωνιών. Δεδομένου ότι δύο ή περισσότερες εταιρείες ενώνονται για έναν και μόνο σκοπό, είναι δύσκολο να διατηρηθεί η άμεση επικοινωνία μεταξύ των εργαζομένων των ξεχωριστών εταιρειών.