Διάγραμμα φυσαλίδων (χρήσεις, παραδείγματα) | Πώς να δημιουργήσετε ένα διάγραμμα φυσαλίδων στο Excel;

Το διάγραμμα φυσαλίδων στο excel είναι στην πραγματικότητα ένας τύπος διαγράμματος διασποράς, στο διάγραμμα διασποράς έχουμε σημεία δεδομένων στο γράφημα για να δείξουμε τις τιμές και τη σύγκριση ενώ στα διαγράμματα φυσαλίδων έχουμε φυσαλίδες που αντικαθιστούν αυτά τα σημεία για να δείξουν τη σύγκριση και παρόμοια με τα διαγράμματα φυσαλίδων διασποράς να έχετε σύγκριση δεδομένων τόσο σε οριζόντιους όσο και σε κατακόρυφους άξονες.

Διάγραμμα φυσαλίδων στο Excel

Ένα γράφημα φυσαλίδων στο excel χρησιμοποιείται όταν θέλουμε να αντιπροσωπεύσουμε 3 σύνολα δεδομένων με γραφικό τρόπο. Από αυτά τα τρία σύνολα δεδομένων που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία του γραφήματος φυσαλίδων, δείχνει δύο άξονες του γραφήματος σε μια σειρά συντεταγμένων XY και ένα τρίτο σύνολο δείχνει τα σημεία δεδομένων. Με τη βοήθεια ενός διαγράμματος φυσαλίδων excel, μπορούμε να δείξουμε τη σχέση μεταξύ διαφορετικών συνόλων δεδομένων.

 • Αυτό το γράφημα είναι ένα προηγμένο διάγραμμα διασποράς. Είναι ένας τύπος οπτικοποίησης δεδομένων που αφηγείται την ιστορία των 3 διαστάσεων δεδομένων.
 • Κάθε διάγραμμα φυσαλίδων στο excel αποτελείται από 3 σύνολα δεδομένων. Συντεταγμένη άξονα X, συντεταγμένη άξονα Υ και σύνολο δεδομένων μεγέθους φυσαλίδας. Έτσι, με τη βοήθεια του άξονα X & Y, μπορείτε να απεικονίσετε ένα τρίτο σύνολο δεδομένων μέσω της εικόνας των φυσαλίδων.

Πώς να δημιουργήσετε ένα διάγραμμα φυσαλίδων στο Excel;

Σε ένα σενάριο όπου θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε πολλαπλά γραφήματα για να μοιραστούμε τα αποτελέσματα, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα συννεφάκι. Χρησιμοποιήστε ένα διάγραμμα φυσαλίδων excel εάν θέλετε να δείξετε τους τρεις τύπους ποσοτικών συνόλων δεδομένων σας.

Αυτό το γράφημα είναι πολύ απλό και εύκολο στη χρήση. Ας κατανοήσουμε τη λειτουργία με μερικά παραδείγματα.

Μπορείτε να πραγματοποιήσετε λήψη αυτού του προτύπου Bubble Chart Excel - Πρότυπο Bubble Chart Excel

Παράδειγμα 1

Βήμα-1: Δημιουργήστε το σύνολο δεδομένων σας και επιλέξτε το εύρος δεδομένων

Βήμα-2: Μεταβείτε στην ενότητα Εισαγωγή> Προτεινόμενα γραφήματα  και επιλέξτε το γράφημα φυσαλίδων όπως φαίνεται παρακάτω.

Βήμα-3: Δημιουργήστε ένα διάγραμμα φυσαλίδων excel με παρακάτω μορφοποίηση

Βήμα-3.1: Μορφοποιήστε τον άξονα Χ

Βήμα-3.2: Μορφοποιήστε τον άξονα Υ

Βήμα-3.3: Διαμορφώστε τα χρώματα των φυσαλίδων

Βήμα-3.4: Μη αυτόματη προσθήκη ετικετών δεδομένων. Κάντε δεξί κλικ στις φυσαλίδες και επιλέξτε προσθήκη ετικετών δεδομένων. Επιλέξτε μία προς μία ετικέτες δεδομένων και εισαγάγετε τα ονόματα περιοχών με μη αυτόματο τρόπο.

(Στο Excel 2013 ή περισσότερο μπορείτε να επιλέξετε το εύρος, χωρίς να χρειάζεται να το εισαγάγετε χειροκίνητα)

Τελικά, το διάγραμμα σας θα πρέπει να μοιάζει με το παρακάτω γράφημα

Ένα πρόσθετο σημείο είναι όταν μετακινείτε το δρομέα στο συννεφάκι, θα εμφανίζει όλες τις πληροφορίες που σχετίζονται με το συγκεκριμένο συννεφάκι.

Ερμηνεία

 • Η περιοχή με τις υψηλότερες πωλήσεις είναι οι ΗΠΑ, αλλά δεδομένου ότι δείχνουμε την κερδοφορία στη φούσκα Η φούσκα των ΗΠΑ φαίνεται μικρή λόγω του επιπέδου κερδοφορίας 21,45%. Αυτό σημαίνει ότι η αποδοτικότητα σε αυτήν την περιοχή είναι πολύ χαμηλή, παρόλο που ο όγκος των πωλήσεων είναι πολύ υψηλός σε σύγκριση με άλλες περιοχές.
 • Η περιοχή με τις χαμηλότερες πωλήσεις είναι η Ασία, αλλά το μέγεθος της φούσκας είναι πολύ υψηλό χάρη στο ανώτερο επίπεδο κερδοφορίας σε σύγκριση με άλλες περιοχές. Αυτό θα βοηθήσει λοιπόν να επικεντρωθούμε περισσότερο στην περιοχή της Ασίας την επόμενη φορά λόγω του υψηλότερου περιθωρίου κέρδους.

Παράδειγμα 2

Βήμα-1: Τακτοποιήστε τα δεδομένα και εισαγάγετε ένα γράφημα φυσαλίδων από την ενότητα εισαγωγής.

Βήμα-2: Ακολουθήστε τα ίδια βήματα που φαίνονται στο παράδειγμα 1 και το γράφημα σας θα μοιάζει με το παρακάτω γράφημα. (Για τη μορφοποίηση μπορείτε να κάνετε τους δικούς σας αριθμούς).

Ερμηνεία

 • Το διάγραμμα δείχνει σαφώς ότι η εταιρεία EFG υπάρχει στην αγορά για 35 χρόνια και η αγοραία αξία τους είναι 1575 και τα έσοδα είναι 350.
 • Η εταιρεία MNO υπάρχει στην αγορά για 20 χρόνια και τα έσοδα του περασμένου έτους είναι 200 ​​και η αγοραία αξία είναι 988. Αλλά η IJK είναι εκεί στην αγορά για 10 χρόνια και πέτυχε το 195 ως έσοδα. Αλλά στην εταιρεία γραφημάτων, το μέγεθος MNO του συννεφάκι είναι πολύ μεγάλο σε σύγκριση με την εταιρεία Δεδομένου ότι δείχνουμε την αγοραία αξία σε μέγεθος φούσκας, βλέπουμε μια τεράστια αλλαγή στο μέγεθος της φούσκας, παρόλο που η διαφορά εσόδων είναι μόνο 5.

Πλεονεκτήματα

 • Το γράφημα φυσαλίδων στο excel είναι ένα καλύτερο γράφημα όταν εφαρμόστηκε για περισσότερα από 3 σύνολα δεδομένων διαστάσεων.
 • Τα εντυπωσιακά μεγέθη φυσαλίδων θα προσελκύσουν την προσοχή του αναγνώστη.
 • Εμφανίζεται καλύτερα από τη μορφή του πίνακα.

Μειονεκτήματα

 • Μπορεί να είναι δύσκολο για πρώτη φορά ο χρήστης να καταλάβει πολύ γρήγορα.
 • Μερικές φορές συγχέεται με το μέγεθος της φυσαλίδας.
 • Εάν είστε πρώτος χρήστης αυτού του γραφήματος σίγουρα χρειάζεστε κάποιον βοηθό για να κατανοήσετε την απεικόνιση.
 • Το Excel 2010 και παλαιότερες εκδόσεις προσθέτοντας ετικέτες δεδομένων για μεγάλα γραφήματα φυσαλίδων είναι μια κουραστική εργασία. (Το 2013 και οι νεότερες εκδόσεις αυτός ο περιορισμός δεν υπάρχει).
 • Η επικάλυψη φυσαλίδων είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα εάν τα δύο ή περισσότερα σημεία δεδομένων έχουν παρόμοιες τιμές X & Y, το συννεφάκι μπορεί να αλληλεπικαλύπτεται ή ένα μπορεί να κρύβεται πίσω από το άλλο.

Πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά τη δημιουργία ενός γραφήματος Bubble στο Excel

 • Τακτοποιήστε τα δεδομένα όπου μπορείτε να εφαρμόσετε το γράφημα φυσαλίδων στο Excel αμέσως.
 • Αποφασίστε ποια δεδομένα σας θέλουν να εμφανίζονται ως συννεφάκι. Για να συμβεί αυτό πρώτα πρέπει να προσδιορίσετε το στοχευμένο κοινό.
 • Να διαμορφώνετε πάντα τον άξονα X & Y στον ελάχιστο βαθμό.
 • Μην ψάχνετε για φανταχτερά χρώματα που μπορεί να φαίνονται άσχημα κατά καιρούς.
 • Παίξτε με το χρώμα φόντου του γραφήματος για να φαίνεται ωραία και επαγγελματικά.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found