Πιστοποιητικό Μετοχής (Ορισμός, Παράδειγμα) | Πρότυπο πιστοποιητικού αποθεμάτων

Τι είναι το πιστοποιητικό μετοχών;

Το πιστοποιητικό μετοχών είναι το νομικό έγγραφο που θεωρείται ως απόδειξη της κυριότητας των μετοχών της εταιρείας και αποτελείται από στοιχεία του μετόχου, συμπεριλαμβανομένου του ονόματος του κατόχου, ημερομηνία έκδοσης, συνολικός αριθμός μετοχών που έχουν εκδοθεί στον κάτοχο, χωριστός αριθμός ταυτότητας την εταιρική σφραγίδα και υπογραφή.

Με απλά λόγια, το Stock Certificate είναι ένα νομικό έγγραφο που επικυρώνει την ιδιοκτησία μιας εταιρείας, έχοντας από κοινού πολλές μετοχές. Συνήθως, τα αρχεία αυτής της ιδιοκτησίας φυλάσσονται σε ηλεκτρονική έκδοση στον διακομιστή του μεσίτη, αλλά κατόπιν αιτήματος, μπορεί να επιτευχθεί μια έκδοση έντυπης μορφής.

Πρότυπο πιστοποιητικού μετοχών

Το πρότυπο πιστοποιητικού μετοχών αποτελείται από τα ακόλουθα: -

# 1 - Ονόματα και Ημερομηνίες -   Περιλαμβάνει το όνομα της εταιρείας της οποίας οι μετοχές εκπροσωπούνται για ιδιοκτησία. Στη συνέχεια, περιέχει το όνομα του ατόμου που έχει αγοράσει τον εν λόγω αριθμό αποθεμάτων, επαληθεύοντας την αξιοπιστία αυτών των πληροφοριών. Η ημερομηνία έχει επίσης ουσιαστική σημασία της ημέρας κατά την οποία κάποιος γίνεται ιδιοκτήτης ενός τέτοιου αποθέματος.

# 2 - Αριθμός Πιστοποιητικού - Κάθε πιστοποιητικό έχει τη μοναδική κωδικοποίηση του αριθμού, ο οποίος εκδίδεται από την εταιρεία για να είναι πιο βολικό για παρακολούθηση σε περίπτωση που προκύψει οποιοδήποτε ζήτημα ή πρόβλημα.

# 3 - Αριθμός μετοχών - Περιέχει επίσης τον αριθμό των μετοχών που κατέχει μια εταιρεία.

# 4 - Υπογραφή και σφραγίδες - Υπάρχει η υποχρεωτική υπογραφή της αρχής της εταιρείας που εκπροσωπεί την εταιρεία. Επίσης, για την επικύρωση του σήματος, η αρχή της εταιρείας κάνει σφραγίδα σφραγίδων.

Πλεονεκτήματα

 • # 1 - Χρησιμεύει ως απόδειξη ότι το άτομο που κατέχει το πιστοποιητικό που αποτελεί μέρος της ιδιοκτησίας της επιχείρησης. Δεδομένου ότι το πιστοποιητικό περιέχει τις ζωτικές πληροφορίες σχετικά με τον κάτοχο της μετοχής και τον αριθμό των μετοχών που κατέχει της εταιρείας, είναι η απτή απόδειξη που μπορεί να εκπροσωπηθεί εάν ζητηθεί.
 • # 2 - Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για νομικούς σκοπούς, σε περίπτωση που προκύψει οποιοδήποτε είδος νομικής διαφοράς. Εάν κάποιος έρθει ποτέ σε κάποια σύγκρουση σχετικά με την ιδιοκτησία του ίδιου, η πιστοποίηση μετοχών μπορεί να είναι βολική για να σταματήσει τέτοιες διαφορές ως στέρεη απόδειξη.

Πώς εκδίδεται το πιστοποιητικό μετοχών;

Η διαδικασία έκδοσης πιστοποιητικού αποθεμάτων έχει ως εξής:

 • Για κάθε εταιρεία, υπάρχει ένας Εταιρείας Μεταβίβασης Εταιρείας που χειρίζεται τη διαχείριση και τη συντήρηση των εγγράφων των μετόχων. Είναι εντελώς διαφορετικό τμήμα από την εταιρεία που εκδίδει το πιστοποιητικό στο όνομα του αγοραστή των μετοχών.
 • Οι μεταφορείς παρατίθενται πάντα στην ετήσια έκθεση της εταιρείας.
 • Πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν μεσίτη από την εταιρεία μεσιτείας που κατέχει το εν λόγω απόθεμα για άμεση εγγραφή.
 • Η ηλεκτρονική αγορά μετοχών διατηρεί συνήθως το όνομα της χρηματιστηριακής εταιρείας ανεπίσημα.
 • Μια τέτοια αγορά σημαίνει ότι ο μεσίτης και η μεσιτική εταιρεία παρακολουθούν το ίδιο.
 • Για το έντυπο πιστοποιητικό, η εγγραφή πρέπει να μετακινηθεί από την έμμεση φόρμα στην άμεση εγγραφή απευθείας με το όνομα της εταιρείας.
 • Η άμεση εγγραφή κανονικά και αυτόματα παραθέτει το πιστοποιητικό μετοχής με τη βοήθεια του κατάλληλου μεταφορέα.
 • Μόλις ο πράκτορας μεταφοράς έχει πρόσβαση σε αυτόν, το πιστοποιητικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Παράδειγμα πιστοποιητικού αποθεμάτων

Σε μια εταιρεία μεσιτείας λέει η XYZ Ltd Co, ένας μεσίτης έχει δύο επενδυτές που είναι οι Suresh και Ramesh. Ο Suresh, είναι ένας πιο πεπειραμένος και μορφωμένος τύπος που καθημερινά επιδοκιμάζεται να μαθαίνει για την τάση της αγοράς και μια σε βάθος ανάλυση της απόδοσης κάθε εταιρείας. Συνήθως του αρέσει να αγοράζει μετοχές σε δέσμες από διαφορετικές εταιρείες, συνήθως τις εταιρείες blue-chip. Ενώ ο Ramesh, ένας πολύ νεοεισερχόμενος στον επενδυτικό τομέα, εξακολουθεί να μαθαίνει για τα διάφορα είδη επενδύσεων που μπορεί να κάνει προκειμένου να επεκτείνει τον προσωπικό του πλούτο. Αυτός, σύμφωνα με την καθοδήγηση από ειδικούς, επένδυσε μόνο σε μία από τις μετοχές της εταιρείας και αγόρασε περίπου δέκα από αυτές με το όνομά του.

 • Τώρα, όταν πρέπει να λάβουν φυσικά ή ηλεκτρονικά αποδεικτικά στοιχεία για την ιδιοκτησία τους, θα υπάρχουν δύο τύποι πιστοποιητικών που η εταιρεία αντιπροσώπων πρόκειται να εκδώσει, αντίστοιχα, στους Suresh και Ramesh.
 • Εκτός από τη διατήρησή τους στην ηλεκτρονική λειτουργία στα αρχεία του μεσίτη, το φυσικό πιστοποιητικό που θα εκδώσει θα είναι δύο τύπων - ένας, το πιστοποιητικό μετοχής για τη Suresh και ένα πιστοποιητικό κοινής χρήσης για τη Ramesh.
 • Γιατί μια τέτοια διαφορά; Είναι επειδή η Suresh δεν αγοράζει μετοχές μόνο μιας εταιρείας. Οι επενδύσεις του είναι με διάφορες άλλες εταιρείες, ενώ ο Ramesh ασχολείται με μία μόνο εταιρεία προς το παρόν. Ως εκ τούτου, ο πράκτορας μεταβίβασης πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός και επίσης να κάνει check in με το αρχείο του χειριστή του μεσίτη για να δει τι είδους πιστοποιητικό πρέπει να εκδοθεί.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found