Enron Scandal - Περίληψη, Αιτίες, Χρονοδιάγραμμα της πτώσης

Τι είναι το σκάνδαλο Enron;

Το σκάνδαλο Enron περιλαμβάνει την Enron να εξαπατά τους ρυθμιστές, καταφεύγοντας σε λογιστικές πρακτικές εκτός βιβλίου και ενσωματώνοντας πλαστή κατοχή. Η εταιρεία χρησιμοποίησε οχήματα ειδικού σκοπού για να κρύψει τα τοξικά περιουσιακά στοιχεία και τα μεγάλα χρέη της από τους επενδυτές και τους πιστωτές.

Εξήγηση

Η εταιρεία Enron θεωρήθηκε εταιρικός γίγαντας. Αλλά μετά από μια καλή πορεία, απέτυχε άθλια και κατέληξε σε πτώχευση. Η αποτυχία και η χρεοκοπία της Enron Corporation συγκλόνισε τη Wall Street καθώς έβαλε πολλούς υπαλλήλους στα πρόθυρα της οικονομικής κρίσης. Η εταιρεία είχε τεράστια χρέη στο όνομά της. Προσπάθησε να τα αποκρύψει με τη βοήθεια ειδικών οικονομικών οντοτήτων καθώς και ειδικών οχημάτων. Η Enron διαπραγματεύτηκε στην υψηλότερη τιμή αγοράς των 90,75 δολαρίων κατά την περίοδο της 2ης Δεκεμβρίου 2001. Και όταν εμφανίστηκε το λογιστικό σκάνδαλο, οι τιμές των μετοχών μειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ των 0,26 δολαρίων ανά μετοχή.

Το σκάνδαλο του Rise of Enron

Το σκάνδαλο ξεκίνησε με την παράβαση του Enron στις αλυσίδες ενοικίασης βίντεο. Η επιχείρηση συνεργάστηκε με ένα blockbuster για να διεισδύσει στην αγορά VOD. Αφού εισήλθε στην αγορά, η επιχείρηση υπερεκτίμησε τη βάση κερδών για την ανάπτυξη της αγοράς VOD.

Η επιχείρηση πραγματοποίησε συναλλαγές ύψους 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά δεν κράτησε όσο εισήλθε η φούσκα του dot com. Ξοδεύει σημαντικό ποσό σε ευρυζωνικά έργα, αλλά η επιχείρηση δεν μπόρεσε να ανακτήσει το κόστος από τις πραγματοποιηθείσες δαπάνες. Η εταιρεία εκτέθηκε σε τεράστια ανοίγματα και οι επενδυτές έχασαν χρήματα καθώς επιδεινώθηκε η κεφαλαιοποίηση της αγοράς.

Το 2000, η ​​επιχείρηση άρχισε να καταρρέει. Ο Διευθύνων Σύμβουλος Jeffrey Skilling έκρυψε όλες τις χρηματοοικονομικές απώλειες που προέκυψαν από την εμπορική επιχείρηση και τα ευρυζωνικά έργα εφαρμόζοντας τη λογιστική έννοια της λογιστικής mark-to-market. Η εταιρεία συνέχισε να κατασκευάζει περιουσιακά στοιχεία. Ανέφερε κέρδη που δεν είχαν ακόμη κερδηθεί. Εάν το πραγματικό κέρδος που αποκτήθηκε ήταν μικρότερο από τα αναφερόμενα κέρδη, η ζημία δεν αναφέρθηκε ποτέ. Επιπλέον, η επιχείρηση μετέφερε το περιουσιακό στοιχείο στην εταιρεία εκτός βιβλίου. Έτσι, η εταιρεία έκρυψε τις απώλειές τους.

Για να προσθέσει στην αγωνία, ο επικεφαλής οικονομικός διευθυντής της επιχείρησης Andrew Fastow κατέφυγε σκόπιμα στο σχέδιο που έδειχνε ότι η επιχείρηση είναι σε καλή οικονομική κατάσταση παρόλο που οι θυγατρικές της έχασαν πολλά χρήματα από επενδυτές.

Σύνοψη του σκάνδαλου Enron με το χρονοδιάγραμμα του Downfall

# 1 - Ιστορικό επιχείρησης

Το έτος ήταν το 1985 και η Enron ενσωματώθηκε ως συγχώνευση της εταιρείας Χιούστον Φυσικού Αερίου και της Internorth Ince. Το 1995, η επιχείρηση αναγνωρίστηκε ως η πιο καινοτόμος επιχείρηση από το Fortune και το έκανε επιτυχημένο για τα επόμενα έξι χρόνια. Το 1998, ο Andrew Fastow έγινε ο CFO της επιχείρησης και ο CFO δημιούργησε SPV για να αποκρύψει τις οικονομικές απώλειες του Enron. Κατά την περίοδο του 2000, οι μετοχές της Enron διαπραγματεύθηκαν στα επίπεδα τιμών των 90,56 $.

# 2 - Αρχικοί κυματισμοί

Στις 12 Φεβρουαρίου 2001, ο Τζέφρι Σκίλινγκ ήρθε στη θέση του Κέννεθ ως διευθύνων σύμβουλος. Στις 14 Αυγούστου 2001, ο Skilling παραιτήθηκε απότομα και ο Kenneth ανέλαβε ξανά το ρόλο. Την ίδια περίοδο, το ευρυζωνικό τμήμα της επιχείρησης ανέφερε τεράστια απώλεια 137 εκατομμυρίων δολαρίων και οι τιμές της αγοράς των μετοχών μειώθηκαν στα 39,05 δολάρια ανά μετοχή. Κατά την περίοδο του Οκτωβρίου, ο νομικός σύμβουλος του CFO ανέθεσε στους ελεγκτές να καταστρέψουν τα αρχεία του Enron και ζήτησαν να διατηρήσουν μόνο τη χρησιμότητα ή τις απαραίτητες πληροφορίες. Η επιχείρηση ανέφερε περαιτέρω απώλεια 618 εκατομμυρίων δολαρίων και διαγραφή 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η τιμή της μετοχής επιδεινώνεται στα 33,84 $.

# 3 - Πτώση του Γίγαντα

Στις 22 Οκτωβρίου, η επιχείρηση μπήκε σε έρευνα από κινητές αξίες και προμήθειες ανταλλαγής. Με αυτά τα νέα, το απόθεμα της Enron επιδεινώθηκε περαιτέρω και αναφέρθηκε στα 20,75 $. Τον Νοέμβριο του 2001, η επιχείρηση παραδέχτηκε για πρώτη φορά και έκανε την αποκάλυψη ότι διόγκωσε τα επίπεδα εισοδήματος της κατά 586 εκατομμύρια δολάρια. Επίσης, το έκανε από το 1997. Στις 2 Δεκεμβρίου 2001, τα αρχεία των επιχειρήσεων για πτώχευση και οι τιμές των μετοχών καταλήγουν στα 0,26 $ ανά μετοχή.

# 4 - Ποινικός έλεγχος

Στις 9 Ιανουαρίου 2002, το τμήμα δικαιοσύνης διέταξε ποινική δίωξη κατά της επιχείρησης. Στις 15 Ιανουαρίου 2002, το NYSE ανέστειλε την Enron και η λογιστική εταιρεία, μαζί με τον Arthur Andersen καταδικάστηκαν για παρακώλυση της δικαιοσύνης.

Αιτίες σκανδάλου Enron

  • Η δημιουργία ενός μέσου ειδικού σκοπού για την απόκρυψη οικονομικών ζημιών και ένα σωρό χρηματοοικονομικού χρέους ·
  • Η λογιστική Mark-to-Market ως λογιστική έννοια είναι μια εξαιρετική μέθοδος για την αποτίμηση αξιών, αλλά μια τέτοια ιδέα γίνεται καταστροφή όταν εφαρμόζεται στην πραγματική επιχείρηση.
  • Λήξη εταιρικής διακυβέρνησης στην Enron Corporation.

Enron Κρύβοντας το χρέος τους

Η εταιρεία Enron και η διοίκησή της κατέφυγαν σε ένα ανήθικο σχέδιο και κακή πρακτική του μηχανισμού εκτός ισολογισμού. Δημιούργησε ένα ειδικό οικονομικό μέσο για την απόκρυψη του τεράστιου χρέους από τους εξωτερικούς φορείς, δηλαδή τους πιστωτές και τους επενδυτές. Το όχημα ειδικού σκοπού χρησιμοποιήθηκε για την απόκρυψη της πραγματικότητας της λογιστικής και όχι την εστίαση στα λειτουργικά αποτελέσματα.

Η εταιρεία μεταβίβασε μέρος του ενεργητικού που είχε αυξανόμενη εμπορεύσιμη αξία στο ειδικό οικονομικό όχημα, και σε αντάλλαγμα, πήρε μετρητά ή χαρτονομίσματα. Το όχημα ειδικού σκοπού στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε σε τέτοια αποθέματα για να αντισταθμίσει ένα περιουσιακό στοιχείο που υπάρχει στον ισολογισμό της Enron. Διασφαλίζει ότι ένα όχημα ειδικού σκοπού μείωσε τον κίνδυνο αντισυμβαλλομένου.

Ο σχηματισμός των ειδικών οχημάτων δεν μπορεί να χαρακτηριστεί παράνομος, αλλά σε σύγκριση με τις τεχνικές τιτλοποίησης που σχετίζονται με το χρέος, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως κακός. Ο Enron αποκάλυψε την ύπαρξη ειδικών οχημάτων στους επενδυτές και στο κοινό, αλλά λίγοι άνθρωποι κατάλαβαν την πολυπλοκότητα των συναλλαγών που έγιναν χρησιμοποιώντας τα οχήματα ειδικού σκοπού.

Ο Enron υπέθεσε ότι οι τιμές της μετοχής θα συνεχίσουν να εκτιμούνται και ότι δεν θα επιδεινωθούν ή θα αποτύχουν ως hedge funds. Η πρωταρχική απειλή ήταν ότι οι ειδικές οικονομικές οντότητες κεφαλαιοποιήθηκαν με μόνο το απόθεμα της εταιρείας. Εάν η εταιρεία ήταν σε κίνδυνο, τότε οι ειδικές οικονομικές οντότητες δεν θα είναι σε θέση να αντισταθμίσουν την επιδεινούμενη αγοραία τιμή αυτών των αποθεμάτων. Επιπλέον, η εταιρεία Enron είχε σημαντικές συγκρούσεις συμφερόντων όσον αφορά τα οχήματα ειδικού σκοπού.

MTM στο Enron Scandal

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Enron, Jeffrey Skilling, μετέβαλε τη λογιστική πρακτική της εταιρείας Enron από μια ιστορική μέθοδο κοστολόγησης σε μια μέθοδο λογιστικής αγοράς. Η μετάβαση της λογιστικής πρακτικής έλαβε έγκριση από την προμήθεια κινητών αξιών και ανταλλαγών κατά τη διάρκεια του 1992. Η λογιστική σήμανση στην αγορά είναι μια πρακτική που αναφέρει την εύλογη αγοραία αξία των υποχρεώσεων και περιουσιακών στοιχείων για μια δεδομένη διάρκεια ή οικονομική περίοδο.

Το σήμα προς την αγορά δίνει πληροφορίες για ένα ίδρυμα και θεωρείται ως η νόμιμη πρακτική. Η μέθοδος, ωστόσο, εκτίθεται επίσης σε κάποια μορφή χειραγώγησης. Το Mark to market βασίζεται στην εύλογη αξία και όχι στην πραγματική αξία. Προκάλεσε την επιχείρηση να αποτύχει άσχημα καθώς αναφέρθηκαν τα αναμενόμενα κέρδη ως τα πραγματικά κέρδη.

Γιατί είναι σημαντικό το σκάνδαλο Enron;

Το σκάνδαλο Enron είναι σημαντικό από την άποψη των μαθησιακών προοπτικών τόσο για τους νέους οικονομικούς όσο και για τους έμπειρους επαγγελματίες. Το σκάνδαλο μας λέει γιατί η ισχυρή εταιρική διακυβέρνηση είναι το κλειδί για την επιτυχία για κάθε επιχείρηση να διατηρήσει και να οδηγήσει κερδοφόρες επιχειρήσεις. Επιπλέον, αντλεί πληροφορίες σχετικά με το πώς δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται και να εφαρμόζονται οι λογιστικές πολιτικές. Οποιαδήποτε κακή χρήση μπορεί να έχει δραστικά αποτελέσματα ή επιπτώσεις στην υγεία της επιχείρησης.

Λόγω της χρεοκοπίας της επιχείρησης, οι εργαζόμενοι έχασαν αρκετά προνόμια και συνταξιοδοτικές παροχές. Πολλοί ήρθαν στα πρόθυρα της οικονομικής κρίσης. Η κρίση ήταν τόσο βαθιά που οι μέτοχοι της επιχείρησης έχασαν εκτιμώμενη αξία 74 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτή η εταιρική απάτη πρέπει να εκληφθεί ως μάθηση και να κατανοηθεί γιατί είναι απαραίτητοι οι κανονισμοί και η συμμόρφωση.

συμπέρασμα

Η εταιρεία Enron ιδρύθηκε ως συγχώνευση της εταιρείας φυσικού αερίου του Χιούστον και της εταιρίας Inter-North. Μετά τη συγχώνευση, αναπτύχθηκε ραγδαία και θεωρήθηκε ως η πιο καινοτόμος εταιρεία. Ωστόσο, κατέφυγε σε κακές λογιστικές πρακτικές. Συμμετείχε στη δημιουργία ειδικών οχημάτων, που χρησιμοποιήθηκαν για να κρύψουν το αυξανόμενο χρέος της εταιρείας Enron, και αυτό οδήγησε στην αποτυχία και την πτώση της επιχείρησης.