Το Brexit εξηγείται απλά [για μαθητές] - WallStreetMojo

Ορισμός Brexit

Το Brexit αναφέρεται στον συνδυασμό Βρετανίας και Εξόδου, που σημαίνει την απόσυρση ή την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ ή την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι κάτοικοι της Βρετανίας ψήφισαν πραγματικά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ και αυτές οι ψήφοι χωρίστηκαν μεταξύ των ψηφοφόρων έθνη του Ηνωμένου Βασιλείου, για να ζητήσετε τη διαμονή της Ουαλίας και της Αγγλίας και την έξοδο της Βόρειας Ιρλανδίας και της Σκωτίας.

Εξήγηση

Είτε σας αρέσουν οι ειδήσεις είτε όχι, θα έχετε συναντήσει αυτή τη λέξη αργά - Brexit. Λόγω των μεγαλύτερων από τη ζωή ειδήσεων, μπορεί να ακούγεται σαν ένα φοβερό πράγμα που συνέβη σαν μια έκρηξη βόμβας ή ένα αεροπλάνο που εξαφανίστηκε στο μέσο ενός ταξιδιού. Στην πραγματικότητα, δεν είναι τόσο περίεργο. Ο Brexit εξήγησε απλώς ότι η Μεγάλη Βρετανία αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), καθώς ήταν προηγουμένως μέρος της ΕΕ. Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε μια άλλη φανταχτερή λέξη, θα μπορούσατε να πείτε ότι το Brexit είναι το αντίθετο του Bremain.

Προς καταγραφή, ποιος είναι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας; Όχι ο David Cameron, καθώς παραιτήθηκε μετά το Brexit. Είναι η Τερέζα Μέι, η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου μετά τη Μαργαρίτα Θάτσερ (δεύτερη γενική) και υποθέτει τι, διαβεβαίωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει στην ΕΕ σε αντίθεση με την υποστήριξη ενός Brexit. Τώρα, αυτή η ανάρτηση δεν αφορά γιατί εξελέγη πρωθυπουργός όταν υποστήριξε έναν Bremain. Αυτή η ανάρτηση επιδιώκει να δώσει σκέψεις για τις βασικές ερωτήσεις σχετικά με το Brexit.

Γιατί έφυγε η Βρετανία από την ΕΕ; Τι συνέβη μεταξύ τους; Περιμένετε ένα δευτερόλεπτο, πώς πρωτοστάτησε το Ηνωμένο Βασίλειο στην ΕΕ; Θα εξετάσουμε αυτά τα ζητήματα και θα εξηγήσουμε το Brexit με πολύ απλούς όρους για φοιτητές και επαγγελματίες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση

Το 1967, ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Κοινότητα (EC). Αυτό ήταν ένα οικονομικό σχέδιο στην Ευρώπη που υπήρχε πριν από τη σύσταση της ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο εντάχθηκε έξι χρόνια αργότερα. Αυτό σχηματίστηκε βασικά για να ξεπεράσει τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, έτσι ώστε το εμπόριο να δεσμεύει διαφορετικά έθνη και έτσι να αποτρέπει μελλοντικούς πολέμους και να φέρει συνεργασία.

Πολλά πράγματα συνέβησαν από τότε και το 1992 τα μέλη της ΕΚ υπέγραψαν τη συνθήκη του Μάαστριχτ που οδηγεί στη δημιουργία της ΕΕ, με επίκεντρο το γεγονός ότι ένα ενιαίο κοινό νόμισμα καθιερώνεται για τα κράτη μέλη. Ναι, το θέμα του οικονομικού εμπορίου και της συνεργασίας ήταν επίσης σημαντικό μέρος της ΕΕ. Το Ηνωμένο Βασίλειο ήθελε μια τροποποίηση σε αυτόν τον τομέα της συμφωνίας. Ήθελαν να διατηρήσουν το νόμισμά τους (GBP - Λίρα στερλίνας) και όχι να το ενώσουν με το κοινό νόμισμα. Νωρίτερα, κάθε χώρα στην Ευρώπη είχε το δικό της νόμισμα - τους Γάλλους, τα Φράγκα. οι Γερμανοί, Deutsche Mark; οι Ιταλοί - Λίρα και ούτω καθεξής. Ενώ έθνη όπως αυτά συμφώνησαν για ένα κοινό νόμισμα, το ΗΒ επέλεξε να εξαιρεθεί από αυτήν τη ρήτρα, αλλά ήθελε τότε να παραμείνει μέλος της ΕΚ.

Η ΕΕ ιδρύθηκε το 1993 και εννέα χρόνια αργότερα το «Ευρώ» καθιερώθηκε ως κοινό νόμισμα μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Η ΕΕ εξελίχθηκε έτσι ώστε τα κράτη μέλη έγιναν σαν μια «ενιαία αγορά» όπου το εμπόριο / αγαθά και υπηρεσίες, και οι άνθρωποι ήταν ελεύθερα (χωρίς τιμολόγια) να μπορούν να μετακινούνται από τη μια χώρα στην άλλη σαν όλα τα έθνη να είναι μια ενιαία χώρα.

Η ψηφοφορία

Αποφασίστηκε ότι θα διεξαχθεί δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 23 Ιουνίου 2016 και εκείνοι που έχουν δικαίωμα ψήφου θα το πράξουν. Ενώ τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, σημαντικοί επιχειρηματίες και πολιτικοί εμπειρογνώμονες παρέμειναν ήρεμοι και αυτοπεποίθηση, πίστευαν σαφώς ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα ψηφίσει για έξοδο από την ΕΕ. Οι άνθρωποι που ήταν οι ψηφοφόροι που είχαν πραγματικό λόγο για τα επόμενα πράγματα, έκαναν ακριβώς το αντίθετο και συγκλόνισαν ολόκληρο τον κόσμο. Το αν ήξεραν τι έκαναν ή όχι είναι ένα εντελώς διαφορετικό θέμα, αλλά το γεγονός είναι ότι είχαν ψηφίσει το 52% για «έξοδο» από την ΕΕ έναντι 48% για «παραμονή / παραμονή».

Είναι το Ηνωμένο Βασίλειο εκτός ΕΕ;

Όχι. Η ΕΕ έχει σήμερα 28 μέλη και δεδομένου ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είχε αποχωρήσει από την ΕΕ στις 23 Ιουνίου 2016, έχουν δύο χρόνια να φύγουν - πρέπει να διαπραγματευτούν ορισμένα πράγματα πριν φύγουν. Ξέρετε, δεν είναι σαν να είναι έξω από έναν αγώνα και απλά βγείτε έξω! Το ΗΒ εξακολουθεί να διέπεται από τους νόμους της ΕΕ.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ακόμη δύο χρόνια. Η σημερινή πρωθυπουργός, Theresa May είπε ότι η διαδικασία εξόδου θα ξεκινήσει σε πλήρη ροή από το 2017 και μετά. Εν τω μεταξύ, οι διαπραγματεύσεις για το εμπόριο, τη μετανάστευση κ.λπ. θα κάνουν τους γύρους. Ποιο είναι πιθανό να είναι το αποτέλεσμα που κανείς δεν ξέρει, αλλά είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι τόσο η Βρετανία όσο και η ΕΕ θα χάσουν σε ορισμένους τομείς και θα κερδίσουν σε άλλους - και οι δύο θα εκμεταλλευτούν το καλύτερο δυνατό από τη συμφωνία για να ωφελήσουν το έθνος τους ). Για να επιδεινωθούν τα πράγματα, δεδομένου ότι υπάρχουν 28 μέλη στην ΕΕ, εκ των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένα από αυτά, 27 από αυτά θα πρέπει να συμφωνήσουν σχετικά με τους όρους εξόδου από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Είναι το Brexit για το καλό - Γιατί οι άνθρωποι ψήφισαν έτσι;

Προς το παρόν, κανείς δεν ξέρει αν το Brexit είναι καλό ή όχι. Αν κάποιος ισχυρίζεται ότι το κάνει, είναι ψέμα. Πριν από το δημοψήφισμα, πολλοί «γνώριζαν» ότι το Brexit δεν θα συνέβαινε μέχρι να γίνει! Ας προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τους πιθανούς λόγους για τους οποίους ο λαός της Αγγλίας τους ψήφισε να αποχωρήσουν από την ΕΕ.

 • Αυτό δεν αναφέρθηκε νωρίτερα, αλλά κάθε κράτος μέλος της ΕΕ πληρώνει ένα ποσό στην ΕΕ ετησίως για να συνεχίσει την ένταξή του. Όσον αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο, το ποσό είναι περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια (μετατρέποντάς το σε δολάρια - περίπου 9 δισεκατομμύρια λίρες). Λοιπόν, αυτό θα ήταν ακόμη περισσότερο σε λίρες στερλίνα τώρα, καθώς έχει υποτιμηθεί αρκετά από την ιστορική ψηφοφορία. Αυτή η μεγάλη ετήσια δέσμευση θα μπορούσε να είναι ένας πιθανός λόγος για ψηφοφορία «άδειας» όπου τα χρήματα μπορούν να δαπανηθούν για εγχώριους σκοπούς. Αυτό θα μπορούσε επίσης να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού του.
 • Η μετανάστευση είναι ένας άλλος παράγοντας. Το Λονδίνο είναι η οικονομική πρωτεύουσα της Ευρώπης και υπάρχουν άνθρωποι από διαφορετικές εθνικότητες που εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, όχι μόνο στο Λονδίνο. Πολλοί από αυτούς τους πιθανούς μετανάστες που εργάζονται εκεί ζουν πιθανώς εκεί - είναι πιθανώς κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως θα ζούσαν για 5 χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μία από τις πολλές αρχές που διατυπώθηκαν κατά τη διαμόρφωση της ΕΕ ήταν η ελεύθερη συμμετοχή, όπου οι άνθρωποι μπορούν ελεύθερα να μετακινούνται και να ζουν σε άλλο έθνος της ΕΕ χωρίς τα εμπόδια για τη λήψη βίζας. Πιστεύεται ότι σχεδόν 1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν μετακομίσει στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω της ελεύθερης εργατικής νομοθεσίας. Η Βρετανία παρέχει επίσης παροχές στα παιδιά και πιστεύεται ότι πολλοί από αυτούς τους μετανάστες μεταφέρουν αυτά τα χρήματα στα παιδιά τους που δεν ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μπορεί να υπάρχουν πολλοί άλλοι λόγοι λόγω των οποίων οι ψηφοφόροι έκαναν μια τέτοια επιλογή. Θα μπορούσε απλώς να ψηφίσει για διασκέδαση! Είτε το πιστεύετε είτε όχι, αρκετοί ψηφοφόροι δήλωσαν ότι εάν τους δοθεί η ευκαιρία να επανεκλέξουν, θα είχαν ψηφίσει για την εκστρατεία «παραμονή», καθώς δεν γνώριζαν τις συνέπειες που θα συμβούν.

Επιπτώσεις μετά το Brexit - Βραχυπρόθεσμα

Όσον αφορά τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο του Brexit, αμφιβάλλω αν κάποιος είναι σίγουρος για κάτι ακόμα. Όπως είπα νωρίτερα, κανείς δεν ξέρει πραγματικά. Αλλά έχουμε ήδη δει τον βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο:

 • Η αξία του νομίσματος του Ηνωμένου Βασιλείου έπεσε στα ακραία χαμηλά επίπεδα. Η GBP έπεσε από τότε που έγινε η λέξη για το δημοψήφισμα. Ήταν μια πιθανή ένδειξη που μπορούμε να πούμε εκ των υστέρων, για τον φόβο ενός πραγματικού Brexit εκτός από τις πολυσύχναστες συναλλαγές νομισμάτων. Ακολουθεί ένα γράφημα που δείχνει πόσο πέφτει η Λίρα Στερλίνα. Παρεμπιπτόντως, μια τέτοια πτώση ήταν αναμενόμενη μόνο αν συνέβη το Brexit που δεν ήταν αναμενόμενο!

πηγή: bloomberg.com

 • Οι χρηματιστηριακές αγορές σε όλο τον κόσμο μειώθηκαν λόγω των πωλήσεων πανικού. Στη διαδικασία αυτή δεν υπήρχε ούτε ένα χρηματιστήριο. Όσον αφορά τις αγορές ομολόγων, η απόδοση του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ έπεσε στα χαμηλά που δεν παρατηρήθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα και έπεσε κάτω από το 1,50% στο 10ετές ομόλογο, ενώ τα 10 χρόνια το Γερμανικό Bund έπεσε σε αρνητικό έδαφος. Ο χρυσός είχε ένα τεράστιο ράλι μετά το Brexit και όλα τα άλλα εμπορεύματα έπεσαν. Φυσικά, για να μην αναφέρουμε ότι η λίρα στερλίνα είχε δραματική πτώση έναντι του δολαρίου ΗΠΑ και του ιαπωνικού γεν γεν. Όποιος αγοράζει μετοχές οπουδήποτε στον κόσμο είχε την ευκαιρία να «αγοράσει την πτώση» όπως λένε οι «ειδικοί»!
 • Ένα άλλο ζήτημα είναι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελείται από την Αγγλία, τη Βόρεια Ιρλανδία, την Ουαλία και τη Σκωτία. Το Brexit υποτίθεται ότι ήταν η ψήφος «άδειας» και των τεσσάρων, αλλά η Σκωτία και η Βόρεια Ιρλανδία είχαν ψηφίσει να παραμείνουν στην ΕΕ. Η Σκωτία θεώρησε απαράδεκτο να απομακρυνθεί από την ΕΕ, δεδομένου ότι είχαν ψηφίσει για την εκστρατεία «παραμονή» - είναι πλέον πολύ πιθανό ότι θα έχουν ένα δεύτερο δημοψήφισμα, ώστε να ψηφίσουν για να παραμείνουν στην ΕΕ. Η Βόρεια Ιρλανδία έχει την επιλογή να προχωρήσει σε άλλο δημοψήφισμα για να θέσει τη βούλησή τους να παραμείνουν στην ΕΕ. Έτσι, αυτή τη στιγμή μόνο η Αγγλία και η Ουαλία έχουν ψηφίσει από την ΕΕ!
 • Η αγγλική οικονομία δεν είναι σε καλή κατάσταση. Τα επιτόκια ήταν χαμηλά με το επιτόκιο πολιτικής στο 0,5% για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο πληθωρισμός είναι συγκρατημένος και η ανάπτυξη είναι σταθερή. Το Brexit προκάλεσε ένα σύννεφο αβεβαιότητας σχετικά με το πού πηγαίνει η οικονομία τους - προς τα εμπρός ή προς τα πίσω. Οι φήμες έχουν δείξει ότι ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μπορεί να υπάρχει στα χαρτιά εάν το Ηνωμένο Βασίλειο αποδυναμωθεί. Εάν το Brexit τελικά οδηγήσει σε ενίσχυση του Ηνωμένου Βασιλείου, θα μπορούσαν να είναι στα πρόθυρα υψηλότερων επιτοκίων που θα επηρεάσουν σύντομα τα ενυπόθηκα δάνεια.
 • Η Βρετανία έχασε την κυρίαρχη πιστοληπτική της ικανότητα ως έθνος AAA. Υποβαθμίστηκαν σε AA με αρνητικές προοπτικές από την S&P και σε Aa1 με αρνητικές προοπτικές από τη Moody's, δύο κορυφαίους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας. Αυτό καθιστά δαπανηρότερο να αυξήσει το δημόσιο χρέος και στη διαδικασία οδηγεί σε υψηλότερο επιτόκιο εμποδίων όσο πιο βαθιά κατεβαίνουμε τη σκάλα κινδύνου.
 • Οι φήμες έκαναν επίσης ειδήσεις λέγοντας ότι η Γαλλία, οι Κάτω Χώρες και μερικοί άλλοι θα επέλεξαν το δικό τους δημοψήφισμα λαμβάνοντας υπόψη το Brexit. Αυτό είναι ανησυχητικό διότι η ΕΕ θα διακυβευτεί εάν τα κράτη μέλη το επιλέξουν.
 • Ακριβώς όταν πολλοί πίστευαν ότι το Brexit προκάλεσε κατάρρευση της παγκόσμιας ανάπτυξης, έβλαψε την οικονομία της Βρετανίας και ούτω καθεξής, οι αγορές σταθεροποιήθηκαν. Μετά την αρχική αύξηση των χρηματιστηρίων σε όλο τον κόσμο, αυτές οι αγορές έχουν πρόσφατα αγγίξει τα υψηλότερα ρεκόρ. Ακριβώς από το S&P 500 έως το BSE Sensex, έχουμε δει τα υψηλά ρεκόρ να αγγίζονται κατά τρόπο που να υποδηλώνει ότι οι επιπτώσεις των φόβων για το Brexit δεν είναι πλέον εάν αυτό το συμπέρασμα είναι αλήθεια ή όχι.
 • Πολλές μεγάλες εταιρείες πρέπει να καταλάβουν τα σχέδιά τους όπου έχουν επιχειρηματική μονάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Tata Steel, μια ινδική εταιρεία μείωσης, έπρεπε να επανεξετάσει τα σχέδιά της για πώληση της μονάδας της στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αρκετές άλλες εταιρείες έπρεπε να καταλάβουν τα σχέδιά τους.
 • Οι μαθητές που προέρχονται από το εξωτερικό και σπουδάζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα επηρεαστούν επίσης. Αυτό θα μπορούσε να είναι μέρος της εκστρατείας μείωσης της μετανάστευσης που αναφέρθηκε προηγουμένως. Οι μαθητές θα πρέπει να πληρώσουν υψηλότερο τέλος για να είναι διεθνείς φοιτητές και οι περιορισμοί βίζας θα μπορούσαν επίσης να αυξήσουν τα δεινά τους. Επίσης, δεδομένου ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μερικά από τα πιο διάσημα πανεπιστήμια όπως το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου όπου το London School of Economics (LSE) είναι μέρος και πολλά άλλα πανεπιστήμια, θα επηρεαστούν επίσης εκτός από τους φοιτητές για τους δικούς τους λόγους. Επί του παρόντος, υπάρχουν περισσότεροι από 100,00 μαθητές εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου που σπουδάζουν εκεί.

συμπέρασμα

Το Brexit έχει επηρεάσει πολλές οικονομίες και όχι μόνο την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου. Αν και φαίνεται ότι έχουν σταθεροποιηθεί οι παρενέργειες, παραμένει να δούμε αν αυτό το περιβάλλον ομαλής και χαμηλής πτητικότητας θα επικρατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μόλις οι διαπραγματεύσεις γίνουν βαθύτερες και καθώς περισσότερες πληροφορίες βγαίνουν στα μέσα ενημέρωσης, είμαστε σχεδόν υποχρεωμένοι να δούμε ασταθείς αντιδράσεις σε οικονομικά, πολιτικά και χρηματοοικονομικά κέντρα. Δεδομένης της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας στην οποία ζούμε όλοι, αυτό υπενθυμίζει σε όλους μας ότι μια οικονομία μπορεί να έχει επιπτώσεις σε άλλες οικονομίες. Τα συστηματικά εφέ δεν ήταν ποτέ τόσο κοντά για πολύ. Με την πάροδο του χρόνου μπορούμε να δούμε διαφορετικά γραφήματα για να μας δώσουν μια καλύτερη ένδειξη για το τι έχει κάνει το Brexit. Περιμένετε χρόνο για να σας δώσει μια ένδειξη για το τι θα έρθει. Εξάλλου, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε παρά να κάνουμε μια εξαιρετικά λανθασμένη πρόβλεψη!