Θετικά οικονομικά | Παραδείγματα | Θετικές οικονομικές δηλώσεις

Τι είναι τα θετικά οικονομικά;

Τα θετικά οικονομικά μιλούν για πράγματα που είναι «είναι». Είναι γεγονότα. Μπορούν να επαληθευτούν. Μπορείτε να το αποδείξετε ή να το διαψεύσετε. Μπορείτε να το δοκιμάσετε. Και μπορείτε να μάθετε εάν αυτές οι δηλώσεις που αναφέρονται στα θετικά οικονομικά είναι αληθινές ή αναληθείς.

Βασίζεται σε δηλώσεις και αναλύσεις που μπορούν να επαληθευτούν και να δοκιμαστούν. Ας πούμε ότι μιλάμε για αγορά και ισορροπία τιμών. Σε ένα σημείο, η ισορροπία είναι αυτό που είναι. Όταν δεν υπάρχει γνώμη για αυτό, η δήλωση θα εμπίπτει σε αυτόν τον τύπο οικονομικών. Αυτό σημαίνει ότι μιλά μόνο για τις περιγραφικές επιλογές και δηλώσεις και δεν θα μιλήσει τίποτα για τις κρίσεις ή τις απόψεις που προσφέρονται από ανθρώπους (ή εμπειρογνώμονες).

Θεμέλια θετικών οικονομικών

Αν ακολουθήσετε μια χρονολογική σειρά, τότε πρέπει να επιστρέψουμε στο έτος 1891. Ο Τζον Νέβιλ Κέινς μίλησε για τις διαφορές μεταξύ θετικών οικονομικών και κανονιστικών οικονομικών. Ανέφερε ότι αυτή η οικονομία απεικονίζει «τι είναι» και η κανονιστική οικονομία απεικονίζει «τι πρέπει να είναι».

Στη συνέχεια, το 1947, ο Paul A. Samuelson δημοσίευσε ένα βιβλίο από το Harvard University Press - Foundations of Economic Analysis. Σε αυτό το βιβλίο, χαρακτήρισε τις δηλώσεις υπό θετικά οικονομικά ως «λειτουργικά νόημα θεώρημα».

Αργότερα, σε ένα βιβλίο του 1953 με τίτλο «Δοκίμια στα Θετικά Οικονομικά», ο Μίλτον Φρίντμαν μίλησε για τη μεθοδολογία τους.

Θετικά οικονομικά παραδείγματα

Θα συμφωνούσατε ότι χωρίς παραδείγματα, τα οικονομικά δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστούν. Λοιπόν, σε αυτήν την ενότητα, θα πάρουμε μερικά παραδείγματα θετικών οικονομικών και θα εξηγήσουμε γιατί τα ονομάζουμε θετικά οικονομικά.

Παράδειγμα # 1

Ο νόμος της ζήτησης - «Εάν άλλοι παράγοντες παραμένουν σταθεροί, εάν αυξηθεί η τιμή, η ζήτηση μειώνεται. και αν μειωθεί η τιμή, η ζήτηση αυξάνεται. "

Αυτός είναι ο νόμος της ζήτησης. Είναι μια θετική δήλωση οικονομίας. Γιατί; Διότι λέει ότι η ζήτηση θα αυξηθεί ή θα μειωθεί εάν οι τιμές μειωθούν ή αυξηθούν σε αντίστροφο ποσοστό. όταν άλλοι παράγοντες παραμένουν σταθεροί. Δεν είναι γνώμη. Δεν είναι μια περιγραφή βάσει τιμής για το τι θα μπορούσε να είναι. Δεν είναι καν κρίση ενός εμπειρογνώμονα που να δηλώνει την τιμή και τη ζήτηση. Είναι μάλλον μια περιγραφική δήλωση που μπορεί να δοκιμαστεί ή να επαληθευτεί. Και μπορεί να είναι αληθινό ή ψευδές.

Αλλά αν μπορεί να είναι αληθινό ή ψευδές, γιατί χρειαζόμαστε τέτοιου είδους δηλώσεις; Ο λόγος είναι ότι χρειαζόμαστε γεγονότα προτού διατυπώσουμε γνώμη. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε «τι είναι» προτού φτάσουμε στο σημείο «τι πρέπει να είναι».

Παράδειγμα # 2

Το εισόδημα δεν είναι ίσο σε όλες τις χώρες.

Αυτή η δήλωση και πάλι δεν λέει εάν είναι αλήθεια ή ψευδές. Και δεν είναι επίσης γνώμη οικονομολόγου ή ειδικού. Μάλλον είναι απλά. Σε ορισμένες χώρες, αυτή η δήλωση μπορεί να μην είναι αληθινή. Αλλά επειδή υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών και καθώς η μεσαία τάξη εξατμίζεται γρήγορα. μπορούμε να το δηλώσουμε.

Αυτή είναι μια θετική δήλωση οικονομίας, διότι θα μπορούσαμε να την επαληθεύσουμε εξετάζοντας τα στατιστικά στοιχεία διαφόρων χωρών. Και αν δούμε ότι οι περισσότερες χώρες υποφέρουν από το ακραίο ανώτερο και κατώτερο όριο πλούτου, αυτή η δήλωση θα γίνει σίγουρα η αλήθεια. Διαφορετικά, θα το ονομάσουμε ψευδές.

Παράδειγμα # 3

Όταν η κυβέρνηση επιβάλλει περισσότερους φόρους στον καπνό, οι άνθρωποι άρχισαν να καπνίζουν λιγότερο.

Ρωτήστε οποιοδήποτε εθισμένο καπνιστή και θα δείτε ότι αυτή η δήλωση δεν είναι καθόλου αλήθεια και γι 'αυτό είναι μια θετική δήλωση οικονομικών. Συνήθως, όταν η κυβέρνηση επιβάλλει τεράστιους φόρους στον καπνό, οι άνθρωποι σταματούν / μειώνουν το κάπνισμα. Δεν είναι γνώμη, δεδομένου ότι είναι το γεγονός (ή το αντίθετο του γεγονότος). Ως αποτέλεσμα, μπορούμε να επαληθεύσουμε εξετάζοντας τα διάφορα στατιστικά στοιχεία.

Εάν ένας οικονομολόγος ή ειδικός προσφέρει το λογικό του σχόλιο, τότε αυτή η δήλωση θα μετατραπεί σε δήλωση που εμπίπτει στα κανονιστικά οικονομικά.