Διαχωρισμός μετοχών (Ορισμός, Παραδείγματα) | Λόγος για διαίρεση κοινής χρήσης;

Ορισμός διαχωρισμών μετοχών

Διαχωρισμός μετοχών, γνωστό και ως διαίρεση μετοχών, είναι ο τρόπος με τον οποίο οι εταιρείες διαιρούν τις υπάρχουσες εκκρεμείς μετοχές τους σε πολλαπλές μετοχές, όπως 3 μετοχές για κάθε 1 μετοχή που κατέχονται ή 2 μετοχές για κάθε 1 που κατέχονται κ.λπ. Κεφαλαιοποίηση της εταιρείας κατά τη διάσπαση μετοχών παραμένει το ίδιο, παρόλο που ο αριθμός των μετοχών αυξάνεται, υπάρχει αντίστοιχη μείωση της τιμής ανά μετοχή.

Αναρωτηθήκατε πότε οι τιμές των μετοχών της Yes Bank μειώθηκαν κατά 80% στις 21 Σεπτεμβρίου 2017; Ήταν ένα παράδειγμα διαχωρισμού μετοχών από την Τράπεζα. Ναι, η τράπεζα διαίρεσε τις μετοχές με αναλογία 5 για 1 την παραπάνω ημερομηνία.

Σε αυτήν την περίπτωση, ο συνολικός αριθμός των εκκρεμών μετοχών της τράπεζας αυξήθηκε κατά 5 φορές και η τιμή της μετοχής μειώθηκε στον ίδιο βαθμό, αφήνοντας έτσι την κεφαλαιοποίηση της αγοράς στο ίδιο ποσό των Rs. 85,753,14 Crs.

Τύποι Διαχωρισμών Μετοχών

Υπάρχουν δύο τύποι -

 1. Προώθηση χωρισμάτων
 2. Αντίστροφη διαίρεση

Το παραπάνω παράδειγμα του Yes bank είναι αυτό των Forward split. Με έναν ακριβώς αντίθετο τρόπο, εάν μια εταιρεία αποφασίσει να μειώσει τον ανεξόφλητο αριθμό μετοχών και, συνεπώς, να αυξήσει αναλογικά την τιμή της μετοχής, γίνεται Reverse Splits Stock.

Διαχωρισμός μετοχών 2 για 1

Το Stock Split 2 for 1 ουσιαστικά σημαίνει ότι θα υπάρχουν τώρα δύο μετοχές αντί για 1. Για παράδειγμα, αν υπήρχαν 100 μετοχές και η τιμή έκδοσης ήταν $ 10, με κεφαλαιοποίηση 100 x $ 10 = $ 1.000. Εάν η εταιρεία χωρίσει για 2 για 1, τότε ο συνολικός αριθμός των μετοχών θα διπλασιαστεί σε 200. Η πραγματική τιμή της μετοχής θα είναι $ 1000/200 (όριο αγοράς / μετοχές) = 5 $ ανά μετοχή.

Παράδειγμα 2 για 1

 • Παρατηρούμε από κάτω ότι ο Jewett-Cameron ανακοινώνει 2 για 1 Stock Split.
 • Η Διοίκηση πιστεύει ότι ο διαχωρισμός μετοχών αναμένεται να αυξήσει τη ρευστότητα των μετοχών και θα διευκολύνει κάθε νέο πρόγραμμα επαναγοράς στο μέλλον.
 • Επίσης, η διαίρεση 2 για 1 μετοχών θα έχει ως αποτέλεσμα τον διπλασιασμό του αριθμού των μετοχών σε 4.468.988

πηγή: prnewswire.com

Διαχωρισμός μετοχών 3 για 1

Το Stock Split 3 for 1 σημαίνει ότι θα υπάρχουν τώρα τρεις μετοχές αντί για 1 μετοχή. Για παράδειγμα, αν υπήρχαν 100 μετοχές και η τιμή έκδοσης ήταν 10 $, με κεφαλαιοποίηση 100 x $ 10 = 1.000 $. Εάν η εταιρεία χωρίσει για 3 για 1, τότε ο συνολικός αριθμός μετοχών θα τριπλασιαστεί σε 300 μετοχές. Η πραγματική τιμή της μετοχής θα είναι 1000 $ 300 (όριο αγοράς / μετοχές) = 3,33 $ ανά μετοχή.

Παράδειγμα 3 για 1

 • Η Cameo Resources Corp έχει προγραμματίσει 3 για 1 Stock Split.
 • Μετά το 3 για 1 split, η Cameo θα έχει 55.674.156 μετοχές σε κυκλοφορία.

πηγή: globenewswire.com

Διαχωρισμός 3 για 2

Stock Split 3 for 2 σημαίνει ότι θα υπάρχουν τρεις μετοχές για κάθε δύο μετοχές. Για παράδειγμα, αν υπήρχαν 200 μετοχές και η τιμή έκδοσης ήταν 20 $, με κεφαλαιοποίηση 200 x $ 20 = 4.000 $. Εάν η εταιρεία χωρίσει για 3 για 2, τότε ο συνολικός αριθμός μετοχών θα γίνει τώρα 300 μετοχές. Η πραγματική τιμή της μετοχής θα είναι 4000/300 (Όριο αγοράς / μετοχές) = 13,33 $ ανά μετοχή.

Παράδειγμα 3 για 2

 • Η Horizon Bancorp Inc έχει προγραμματίσει ένα διαχωρισμό μετοχών 3 για 2.
 • Η διαίρεση 3 για 2 θα αυξήσει τις εκκρεμείς μετοχές της Horizon από περίπου 25,6 εκατομμύρια μετοχές πριν από τη διάσπαση σε περίπου 38,4 εκατομμύρια μετοχές

πηγή: globenewswire.com

Λόγοι για διαχωρισμό μεριδίου

Κυρίως οι διαχωρισμοί που ανακοινώθηκαν μετά από μια μακρά αύξηση της τιμής της μετοχής της εταιρείας. Ο κύριος λόγος είναι να μειωθεί η τιμή της μετοχής έτσι ώστε να είναι προσιτή για τους ιδιώτες επενδυτές και, συνεπώς, να αυξήσει τη βάση των επενδυτών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανανέωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος της εταιρείας, η οποία έχει θετική επίδραση στην τιμή της μετοχής βραχυπρόθεσμα. Για παράδειγμα, η μετοχή της Yes Bank είχε αυξηθεί κατά περίπου 29% από την ανακοίνωση του διαχωρισμού των μετοχών τον Ιούλιο του 2017 έως την πραγματική διάσπαση του Σεπτεμβρίου 2017.

Επίσης, ενισχύει τη ρευστότητα στην αγορά καθώς αυξάνεται ο αριθμός των μετοχών - η υψηλή ρευστότητα οδηγεί σε μια αποτελεσματική αγορά με το χαμηλό spread bid-ask.

Τυπικοί λόγοι για αντίστροφη διαίρεση θα αυξήσουν τον αριθμό των τιμών μετοχών, ώστε να διατηρηθεί η ελάχιστη τιμή μετοχής σύμφωνα με τα κριτήρια εισαγωγής ορισμένων από τις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές όπως το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Απαιτεί μια μετοχή να διαπραγματεύεται για τουλάχιστον $ 1 ανά μετοχή.

Σημασία των διαχωρισμών μετοχών για επενδυτές

 1. Σε περίπτωση διαχωρισμού προς τα εμπρός, οι μετοχές είναι πλέον πιο προσιτές στους επενδυτές. Όσοι έχουν ήδη επενδύσει δεν επωφελούνται εκτός από την αύξηση του αριθμού των μετοχών. Ωστόσο, καθώς η τιμή της μετοχής μειώνεται επίσης, η συνολική αξία για αυτούς παραμένει η ίδια.
 2. Τα μελλοντικά κέρδη ανά μετοχή (EPS) ενδέχεται να μειωθούν καθώς αυξάνεται ο αριθμός των μετοχών. Ωστόσο, για τον υπάρχοντα επενδυτή, ενδέχεται να μην υπάρχει καμία επίπτωση καθώς ο υπάρχων αριθμός μετοχών του αυξάνεται επίσης.
 3. Για τη διαίρεση μετοχών μιας εταιρείας blue-chip, υπάρχει μια θετική αντίληψη για την περαιτέρω αύξηση της τιμής της μετοχής σε επίπεδα πριν από τη διάσπαση κατά τη φάση ανάπτυξης της εταιρείας.
 4. Οι διαχωρισμοί μεριδίων είναι ουδέτεροι από φόρους. Δεν υπάρχει ροή χρημάτων κατά τη διάσπαση των μετοχών. Ως εκ τούτου δεν υπάρχουν φορολογικές επιπτώσεις λόγω αυτού.
 5. Σε περίπτωση ανάστροφης κατανομής μεριδίων, οι επενδυτές πρέπει να κρίνουν τον λόγο για το ίδιο. Και αν το ίδιο ισχύει και για την αποφυγή διαγραφής αποθεμάτων από το χρηματιστήριο, μπορεί να θεωρηθεί αρνητικό.

Σημασία

 1. Σε περίπτωση διαχωρισμού προθεσμιακών αποθεμάτων, ο αριθμός των μετοχών αυξάνεται. εξ ου και η βάση ιδιοκτησίας της εταιρείας αυξάνεται. Οι μετοχές μπορούν πλέον να ανήκουν σε ένα ευρύ φάσμα επενδυτών.
 2. Η ρευστότητα του αποθέματος αυξάνεται, αυξάνοντας έτσι την αποτελεσματικότητα της αγοράς στην αγορά.
 3. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο εγκεκριμένο και εκδοθέν κεφάλαιο της εταιρείας, καθώς παραμένει το ίδιο.
 4. Σε περίπτωση ανάστροφης διάσπασης μετοχών, η εταιρεία μπορεί να παρακάμψει τους χρηματιστές πενών καθώς αυξάνεται η τιμή της μετοχής

Διαίρεση μετοχών έναντι έκδοσης μπόνους.

 1. Η έκδοση μπόνους είναι παρόμοια με τις προθεσμιακές διασπάσεις με τρόπο που η τιμή της μετοχής μειώνεται και ο αριθμός των μετοχών αυξάνεται και στις δύο περιπτώσεις.
 2. Σε περίπτωση έκδοσης μπόνους, η εταιρεία δίνει επιπλέον μετοχές στους μετόχους της από τα δωρεάν αποθεματικά της αντί να εκδίδει μερίσματα. Ωστόσο, σε περίπτωση διάσπασης μετοχών, δεν υπάρχει τόσο νέο ζήτημα, είναι απλώς χειραγώγηση του ήδη εκδοθέντος κεφαλαίου.

 1. Από λογιστική άποψη, σε περίπτωση έκδοσης μπόνους, όπως φαίνεται παραπάνω, η εταιρεία εκδίδει νέες μετοχές στην ίδια ονομαστική αξία και μεταφέρει δωρεάν αποθεματικό κεφάλαιο σε εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο. Σε περίπτωση διαχωρισμού μετοχών, τα ελεύθερα αποθεματικά και το εκδοθέν κεφάλαιο παραμένουν τα ίδια.
 2. Μεταξύ της έκδοσης μπόνους και του διαχωρισμού μετοχών, η έκδοση μπόνους μπορεί να θεωρηθεί πιο θετική, καθώς η εταιρεία εκδίδει περισσότερες μετοχές στους μετόχους από τα δωρεάν αποθεματικά της. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί ότι σηματοδοτεί από τη διοίκηση στους επενδυτές ότι είναι σίγουροι για μεγαλύτερη ανάπτυξη στο μέλλον.

συμπέρασμα

Ένα απόθεμα διαχωρίζει μια αλλαγή (αύξηση ή μείωση) σε μια σειρά εκκρεμών μετοχών μιας εταιρείας αλλάζοντας αναλογικά (μειώνοντας ή αυξάνοντας) την τιμή της μετοχής έτσι ώστε η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς να παραμείνει η ίδια.