Τραπεζικό σχέδιο (Σημασία, παραδείγματα) | Κορυφαίοι 3 τύποι τραπεζικών σχεδίων

Τι είναι το τραπεζικό σχέδιο;

Ένα τραπεζικό σχέδιο, γνωστό και ως τραπεζική επιταγή, είναι ένα χρηματοοικονομικό μέσο που αγοράζεται από την τράπεζα και χρησιμοποιείται για την αποστολή του σε μεταγενέστερο στάδιο από το δεύτερο μέρος. Το δεύτερο μέρος, σε μια δεδομένη χρονική στιγμή, μπορεί να παρουσιάσει αυτό το σχέδιο σε οποιαδήποτε τράπεζα για να αποσύρει το χρηματικό ποσό που αναφέρεται στο σχέδιο. Είναι μια εγγύηση, η οποία είναι διαθέσιμη για τον κάτοχο του σχεδίου ότι κατά την παρουσίαση του θα λάβει το καθορισμένο ποσό.

Ένα προσχέδιο ζήτησης είναι πολύ αποτελεσματικό / δημοφιλές στην Ασία και τη Βρετανία. Δεν είναι πολύ αποτελεσματικό στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά ορισμένες τράπεζες λειτουργούν με την οικονομική εγγύηση με τα χρηματοοικονομικά τους μέσα, τα οποία ασκούνται εκεί. Είναι πολύ γνήσιο και ένας από τους ασφαλέστερους τρόπους μεταφοράς ενός σημαντικού ποσού για ορισμένες μεγάλες αγορές επίσης.

Τύποι τραπεζικών προσχέσεων

Τώρα συζητάμε για διάφορα είδη που έχουν ως εξής:

# 1 - Εντολές χρημάτων

Σε αυτόν τον τύπο, όπου το καθορισμένο ποσό μεταφέρεται από το ένα μέρος στο άλλο. Οι τράπεζες το εκδίδουν επίσης για λογαριασμό των πελατών. Οι εντολές χρημάτων αποστέλλονται από το ένα μέρος στο άλλο. Είναι επίσης ένα χρηματοοικονομικό μέσο και η τράπεζα αναλαμβάνει την ευθύνη να αποστείλει το ίδιο στην παρουσίαση της παραγγελίας ενώπιον τους.

# 2 - Πρόχειρο ζήτησης

Τα προσχέδια ζήτησης είναι ένας από τους τύπους προχείρων. Χρησιμοποιείται όταν ο πληρωτής και οι παραλήπτες δεν βρίσκονται στο ίδιο μέρος. Τα χρήματα μεταφέρονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των παραληπτών κατά την κατάθεση του προχείρου. Πολλές μέρες σήμερα, οι οικονομικές συναλλαγές συνεχίζονται μέσω αυτής της μεθόδου.

# 3 - Πιστοποιημένοι έλεγχοι

Οι πιστοποιημένες επιταγές είναι ένας πολύ τυπικός τύπος τραπεζικής επιταγής. Τα χρήματα αποστέλλονται στον τραπεζικό λογαριασμό του παραλήπτη μέσω της τράπεζας και η τράπεζα χρεώνει κάποιο ποσό προμήθειας από αυτό. Είναι μια από τις ασφαλέστερες μεθόδους μεταφοράς χρημάτων.

Παραδείγματα τραπεζικού προσχεδίου

Παράδειγμα # 1

Η Shiny επρόκειτο να αγοράσει ένα σπορ αυτοκίνητο για τον εαυτό της. Μετά από πολλή έρευνα αγοράς, αποφασίζει να αγοράσει μια πιο πρόσφατη μάρκα honda civic, η οποία ήταν διαθέσιμη. Στη συνέχεια πλησίασε έναν έμπορο για να μάθει τις τιμές και άλλες διατυπώσεις. Οι έμποροι ζήτησαν το σχέδιο του εν λόγω ποσού του αυτοκινήτου. Οι έμποροι δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν την πληρωμή. Ως εκ τούτου, είχαν ζητήσει το προσχέδιο, δεδομένου ότι το ποσό των κινδύνων που συνεπάγεται η επιχειρηματική δραστηριότητα μέσω προτάσεων είναι πολύ μικρότερο από αυτό που το κάνει μέσω επιταγών. Επομένως, ολόκληρη η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε μέσω προσχέδιο ζήτησης. Η Shiny πήγε στην τράπεζα και αγόρασε ένα σχέδιο ζήτησης περίπου 7.000 $ και ολοκλήρωσε όλες τις διατυπώσεις με τους εμπόρους.

Παράδειγμα # 2

Ο Roy μου πήγε να εγγραφεί για τραπεζικό μάθημα στο Τορόντο. Το ινστιτούτο του ζήτησε να πληρώσει τα τέλη μέσω προσχεδίων όταν ζήτησε να πληρώσει τα τέλη μέσω επιταγής. Η διεύθυνση του ινστιτούτου απέρριψε το αίτημά του ζητώντας το σχέδιο ζήτησης ή πιστοποιημένο έλεγχο.

Πλεονεκτήματα

Μερικά από τα πλεονεκτήματα έχουν ως εξής.

  • Χρησιμότητα: Είναι εύχρηστα οικονομικά εργαλεία. Είναι εύκολο στη χρήση και έχει υψηλή αξία στην αγορά για τη διευθέτηση χρηματοοικονομικών συναλλαγών.
  • Ευεργετικό για μεγάλες συναλλαγές: Αυτό το εργαλείο χρησιμοποιείται γενικά σε περίπτωση σημαντικών συναλλαγών όπως αγορά αυτοκινήτου, σπιτιού ή οποιουδήποτε πολύτιμου αντικειμένου. Μπορούν να αντληθούν για οποιοδήποτε ποσό του σχετικού ποσού και είναι ένα εγγυημένο εργαλείο πληρωμής. Έτσι βοηθά τα μέρη να επωφεληθούν από το όφελος μεγάλων ποσών συναλλαγών.
  • Κίνδυνος: Ο κίνδυνος σε αυτόν τον τύπο τραπεζικής επιταγής είναι αμελητέος. Γι 'αυτό οι μεγάλες συναλλαγές μπορούν να γίνουν με αυτοπεποίθηση χρησιμοποιώντας αυτό το εργαλείο. Τα μέτρα ασφαλείας είναι πολύ καλά καθιερωμένα για αυτόν τον τύπο εργαλείου σε σύγκριση με ελέγχους ή άλλα μέσα.
  • Αυθεντικότητα: Είναι ένα πολύ αυθεντικό εργαλείο. Δεν μεταβιβάζεται χωρίς κατάλληλες διατυπώσεις. Επομένως, οποιαδήποτε πιθανότητα πλαστογράφησης κ.λπ. δεν έχει καμία σχέση με αυτό. Η τράπεζα εκδίδει τα προσχέδια με όλες τις διατυπώσεις και ο παραλήπτης πρέπει να παρουσιάσει το προσχέδιο ενώπιον της τράπεζας για να επιστρέψει το ποσό. Η εγγυημένη επιλογή πληρωμής μέσω αυτού του τύπου εργαλείου προσθέτει επίσης την αυθεντικότητά της.

Μειονεκτήματα

Μερικά από τα μειονεκτήματα έχουν ως εξής.

  • Λίγο ακριβό: Η έκδοση προσχεδίων ζήτησης είναι λίγο ακριβή. Η τράπεζα χρεώνει ένα καθορισμένο ποσό πέραν του ποσού που θα μεταφερθεί. Κάθε τράπεζα έχει διαφορετικές χρεώσεις, η οποία εξαρτάται από τον αριθμό των προσχεδίων που πρόκειται να γίνουν. Από την άλλη πλευρά, είναι κάπως βολικό για τα μέρη να υπογράψουν επιταγές παρά να επισκεφθούν υποκατάστημα τράπεζας για να εκδώσουν τα σχέδια.
  • Χρόνος-κατανάλωση: Η διαδικασία των τραπεζικών προσχεδίων είναι χρονοβόρα. Η μέθοδος λήψης του προχείρου είναι μόνο μέσω τραπεζών. Το άτομο πρέπει να επισκεφθεί προσωπικά το υποκατάστημα της τράπεζας για να παραλάβει το σχέδιο. Επίσης, ο παραλήπτης πρέπει να παρουσιάσει το προσχέδιο στην τράπεζα για έμβασμα. Επομένως, σήμερα, οι τράπεζες δέχονται διαδικτυακές συναλλαγές, οι οποίες όχι μόνο εξοικονομούν χρόνο αλλά και εξοικονομούν χρήματα.
  • Προθεσμία: Υπάρχουν προθεσμίες για την παρουσίαση του προχείρου στην τράπεζα. Εάν τα πρόχειρα είναι κάπως παλαιότερα (για παράδειγμα, 2 εβδομάδες), η τράπεζα αρνείται το έμβασμα και η διαδικασία επιστροφής χρημάτων απαιτεί επίσης χρόνο από την άποψη του αποστολέα. Οι προθεσμίες των προσχεδίων είναι πολύ λιγότερες σε σύγκριση με τους ελέγχους. Επομένως, σήμερα, οι χρηματοοικονομικές συναλλαγές αντιμετωπίζονται μέσω επιταγών ή διαδικτυακών μεθόδων.

συμπέρασμα

Για τον έλεγχο ταυτότητας και χωρίς παράγοντα κινδύνου, η επιταγή του τραπεζίτη είναι δημοφιλής. Τα μέτρα ασφαλείας είναι πολύ ζωτικής σημασίας εδώ. Κανείς δεν μπορεί να κάνει κακή χρήση αυτού του οργάνου λόγω της διαδικασίας του.

Αλλά ο περιορισμός αυτής της διαδικασίας είναι ότι η διαδικασία πληρωμής μέσω τραπεζικής επιταγής είναι πολύ χρονοβόρα. Δεν είναι ρευστό περιουσιακό στοιχείο, επομένως έχει κάποιες διατυπώσεις, που το καθιστούν λίγο επαχθές. Σε αυτόν τον γρήγορο ρυθμό της ζωής, αν περιμένουμε τέτοιες καθυστερήσεις, θα καθυστερήσουμε. Το μεγαλύτερο πρόβλημα με αυτόν τον τύπο μέσου είναι ότι είναι πολύ αργό και είναι ακριβότερο από τις επιταγές και τις διαδικτυακές πληρωμές. Παρά το εγγυημένο έμβασμα, οι τράπεζες μπορούν μερικές φορές να ακυρώσουν τη συναλλαγή λόγω ορισμένων ερωτημάτων.

Επομένως, σήμερα, οι διαδικτυακές συναλλαγές είναι διαδεδομένες. Ωστόσο, για ορισμένες σημαντικές χρηματοοικονομικές συναλλαγές, ορισμένα συντηρητικά άτομα που αποφεύγουν τον κίνδυνο επιλέγουν την τραπεζική επιταγή ως μία από τις καλύτερες επιλογές τους.