Παραδοσιακός προϋπολογισμός (Ορισμός) | Πλεονεκτήματα μειονεκτήματα

Τι είναι ο παραδοσιακός προϋπολογισμός;

Ο παραδοσιακός προϋπολογισμός είναι μία από τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για την προετοιμασία του προϋπολογισμού από την εταιρεία για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο κατά την οποία ο προϋπολογισμός του προηγούμενου έτους θεωρείται ως η βάση με την οποία καταρτίζεται ο προϋπολογισμός του τρέχοντος έτους, δηλαδή προϋπολογισμός τρέχοντος έτους γίνεται με αλλαγές στον προϋπολογισμό του προηγούμενου έτους.

Ο παραδοσιακός προϋπολογισμός είναι μια μέθοδος προϋπολογισμού που εξαρτάται από τις ακριβείς δαπάνες του προηγούμενου έτους για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους.

Το μοναδικό όφελος για αυτό το είδος προϋπολογισμού είναι η απλότητα. Εάν μια εταιρεία ακολουθεί αυτόν τον τύπο προϋπολογισμού, δεν χρειάζεται να επανεξετάσει κάθε στοιχείο της λίστας. Αντ 'αυτού, μπορούν απλώς να εξετάσουν τις δαπάνες του προηγούμενου έτους και στη συνέχεια να προσθέσουν / αφαιρέσουν το ποσοστό πληθωρισμού, την κατάσταση της αγοράς, τη ζήτηση των καταναλωτών κ.λπ.

Οι περισσότεροι άνθρωποι και εταιρείες προτιμούν αυτόν τον τύπο προϋπολογισμού, επειδή μπορούν να ανταποκριθούν σε όσα δεδομένα έχουν μαζί τους και στη συνέχεια μπορούν να δημιουργήσουν έναν προϋπολογισμό αρκετά γρήγορα.

Ο παραδοσιακός προϋπολογισμός είναι πολύ συνηθισμένος αφού εξοικονομεί χρόνο και αν μπορείτε να αυξήσετε την προσέγγισή σας, μπορείτε γρήγορα να καταλάβετε πόσα μπορεί να χρειαστεί να ξοδέψετε ως εταιρεία / άτομο. Εάν επιστρέψετε και σκεφτείτε πώς προϋπολογιστείτε τα έξοδά σας, θα δείτε ότι η γενική τάση είναι να κοιτάξετε προς τα πίσω και να δείτε πώς έχετε ξοδέψει τα χρήματά σας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι κοιτάζουν πίσω και παίρνουν το προηγούμενο έτος ως βάση για τον καθορισμό προϋπολογισμού για τις δαπάνες / το εισόδημά τους. Κατά την κατάρτιση του προϋπολογισμού, λαμβάνουν υπόψη λίγους παράγοντες που πιστεύουν ότι μπορούν να επηρεάσουν τις δαπάνες ή το εισόδημά τους. Αυτοί οι παράγοντες μπορεί να είναι ελεγχόμενοι ή μερικές φορές ανεξέλεγκτοι.

Πλεονεκτήματα

  • Προσφέρει ένα σταθερό πλαίσιο:  Δεδομένου ότι βασίζεται σε ένα σημείο αναφοράς (τα σημεία δεδομένων του προηγούμενου έτους), καθίσταται εύκολη η διαχείριση των οικονομικών δραστηριοτήτων του οργανισμού. Εναλλακτικά, αυτό το σημείο αναφοράς επιτρέπει στην εταιρεία να βασίσει τον προϋπολογισμό της σε ένα σταθερό πλαίσιο που είναι εύκολο να εκτελεστεί και εύκολο να ελεγχθεί.
  • Ενθαρρύνει την αποκέντρωση:  Δεδομένου ότι ο καθένας μπορεί να εξετάσει τις δαπάνες του προηγούμενου έτους και να αποφασίσει για τον προϋπολογισμό για το επόμενο έτος, η ιδέα αποκεντρώνεται. Και η ανώτατη διοίκηση δεν χρειάζεται να σκεφτεί πώς να κάνει προϋπολογισμό για το επόμενο έτος. Ως αποτέλεσμα, επικεντρωθείτε σε άλλες εργασίες υψηλής αξίας.
  • Ο παραδοσιακός προϋπολογισμός γίνεται αναπόσπαστο μέρος της οργανωτικής κουλτούρας:  Δεδομένου ότι είναι η πιο απλή μέθοδος προϋπολογισμού, σύντομα γίνεται μέρος της οργανωτικής κουλτούρας. Και διαρκώς, η διαδικασία συνεχίζεται και συνεχίζεται. Εάν εισαχθεί το νέο σχέδιο (για παράδειγμα, "μηδενικός προϋπολογισμός"), τότε θα ήταν μια επικίνδυνη προσπάθεια για την επιχείρηση.

Μειονεκτήματα

  • Οι πιθανότητες ανθρωπίνων σφαλμάτων είναι υψηλότερες:  Δεδομένου ότι πρόκειται για την εξέταση πολλών υπολογιστικών φύλλων, είναι φυσικό να κάνετε λάθη και να κάνετε λάθη. Ως αποτέλεσμα, μερικές φορές, τα λάθη γίνονται πολύ δαπανηρά για τις επιχειρήσεις.
  • Χρονοβόρα:  Στον παραδοσιακό προϋπολογισμό, οι διαχειριστές εξαρτώνται από πολλά υπολογιστικά φύλλα. Ως αποτέλεσμα, χρειάζεται πολύς χρόνος για να διευθετήσουμε τα πράγματα, για να συγκρίνουμε τις δαπάνες του προηγούμενου έτους με τις αναμενόμενες δαπάνες προσθέτοντας τον πληθωρισμό και άλλους παράγοντες.
  • Δεν ενθαρρύνει τις αναμενόμενες συμπεριφορές: Εάν μια εταιρεία θέλει να προωθήσει καινοτόμες και πιστές συμπεριφορές, οι εταιρείες πρέπει να βάλουν περισσότερο προϋπολογισμό σε εκείνα τα τμήματα όπου οι εργαζόμενοι καινοτομούν τακτικά και σκέφτονται πρώτα τους οργανωτικούς στόχους. Αλλά σε αυτόν τον προϋπολογισμό, οι αναμενόμενες συμπεριφορές δεν μπορούν να ενθαρρυνθούν, καθώς εξαρτάται από τις δαπάνες του προηγούμενου έτους.
  • Καμία ευθυγράμμιση μεταξύ των δαπανών και της στρατηγικής: Η στρατηγική  κάθε έτους είναι διαφορετική δεδομένου ότι κάθε έτος, κάθε οργανισμός θέλει να φτάσει ψηλότερα Με ένα παρόμοιο σενάριο δαπανών, θα ήταν αδύνατο για έναν οργανισμό σε έναν στρατηγικό για κέρδη και ανάπτυξη από έτος σε έτος.
  • Ανακριβείς προβλέψεις:  Δεδομένου ότι απαιτούνται σημεία δεδομένων του προηγούμενου έτους ως σημεία βάσης, οι προβλέψεις προϋπολογισμού για το επόμενο έτος δεν μπορούν να φτάσουν στην ακρίβεια. Πώς μπορεί ένα έτος να είναι ακριβώς όπως το προηγούμενο έτος; Είναι πάντα σοφό να επανεξετάζουμε τους παράγοντες, να κοιτάζουμε τα στρατηγικά σχέδια του μέλλοντος και, στη συνέχεια, να προχωράμε και να προϋπολογισμό τις δαπάνες του επόμενου έτους. Χωρίς σωστή σκέψη και σωστή προσέγγιση, η εξασφάλιση της ακρίβειας είναι σχεδόν αδύνατη.

Λειτουργεί ο παραδοσιακός προϋπολογισμός;

Η σύντομη απάντηση είναι - όχι ιδανικά. Αλλά ναι, εάν είστε μια μικρή επιχείρηση και δεν έχετε πολλά γενικά έξοδα για να συμπεριλάβετε στον προϋπολογισμό σας, τότε μπορείτε να επιλέξετε τον παραδοσιακό προϋπολογισμό. Ωστόσο, ο προϋπολογισμός με μηδενικό τρόπο μπορεί να είναι πολύ ανώτερος από τον παραδοσιακό προϋπολογισμό, καθώς μπορείτε να σκεφτείτε τον επόμενο χρόνο με μια κενή θέση.

Έτσι, δεδομένης της επιλογής μεταξύ του παραδοσιακού προϋπολογισμού και του προϋπολογισμού με βάση το μηδέν, οποιαδήποτε επιχείρηση, ανεξάρτητα από το μέγεθος ή τα έσοδα, θα πρέπει να επιλέξει προϋπολογισμό με μηδενική βάση χωρίς αμφιβολία. Η μόνη εξαίρεση είναι η εταιρεία, η οποία έχει προβλήματα με κεντρικές διαδικασίες και προσαρμόζεται στις αλλαγές.